Att spegla det jag gillar.

Rådjur i Tantolunden..

För drygt en vecka sedan upptäckte jag ett Rådjur bland kolonilotterna här i Tantolunden på Södermalm, och för mig så är det kanske andra gången på 15 år som jag ser ett Rådjur här. Förmodligen är dom här oftare, men jag har inte sett dom. Det är ju många människor som rör sig här, och många har dessutom hundar som inte heller är kopplade.. så det är nog lite tufft att vara Rådjur här! Förra torsdagseftermiddagen gick jag upp i lunden igen med kameran, denna gång med mitt nya 200 - 500 mm. zoom ihop med en 1,4 x extender för att testa också denna kombination. Enbart 200 - 500 mm. zoomen ger fantastiska bilder har jag redan sett, men hur fungerar det med en extender? 200 - 500 mm. + 1,4 x extender ger ett zoom på 280 - 700 mmf/8.

Väl uppe i lunden så fick jag återigen syn på Rådjur, i samma område som förra gången, dessutom så var dom två stycken denna gång. Dom reagerade mycket på slutarljudet från kameran, men mest med nyfikenhet, och dom sprang inte iväg! Mig brydde dom sig inte så mycket om, utan det var ljudet från kameran dom reagerade på. Dom reagerade också och tittade intensivt på en annan man som kom gående längre bort, samtidigt som dom struntade i mig som var mycket närmare.. Jag kände mig accepterad! Avståndet var väl mellan 8 - 15 meter, inte mer!

Och zoomen med extendern levererade väldigt bra bilder, klart mer än jag förväntat mig! Jättekul!

Känns som 'kombon' zoom 200 - 500 mm. + extender 1,4 x fungerade bra.. Tack för mig! 

Inlagt 2015-10-01 23:39 | Läst 2433 ggr. | Permalink
Underbara djur!
Fina bilder.
Du får ta en tur på Reimers också, där är de fyra nu varav två juniorer. :)
-affe
Svar från ehrsa 2015-10-01 23:57
Hej! Affe. Tack! Det var tusan.. känns som dom förökar sig.. :-) Dom här i lunden var verkligen fina, det enda dom egentligen brydde sig om var 'slutarljudet' och inget annat.. Jag stod bara på grusgången och tog mina bilder, när jag inte 'knäppte' så brydde dom sig inte! Däremot spanade dom ordentligt på den andra mannen som kom gående mycket längre bort, det är honom Rådjuret i de två sista bilderna spanar på, trots att han är mycket längre bort, mig struntade dom i.. jag tror att dom insett att jag inte var nått hot mot dom, jag hade kanske stått där i 15 minuter. Den här mannen och jag började sedan prata med varann i normal samtalsnivå, han var från Blekinge och hade lite jakterfarenhet, och även han blev lite imponerad av oräddheten hos dessa djur. Och Rådjuren stod kvar, högst 10 meter ifrån oss..
Hälsn!
Fantastiskt fina rådjursbilder Jan, man kunde tro att du stod alldeles intill! Och skärpan verkar vara perfekt!/ Björn T
Svar från ehrsa 2015-10-02 10:39
Hej! Ja, det här var roligt! Både att få komma så nära Rådjuren, men också att objektivet fungerar så bra även med en extender, det överraskade mig! Känns som objektivet verkligen gör min Nikon D800E 'rättvisa', med alla sina pixlar! Tack! Björn.
Hälsn!
Du har ju "nästan" mer rådjur i dina hemmatrakter än jag, tycker dom har minskat sista åren men det kanske har med hjortarna att göra och dom har jag mycket av runt omkring och på tomten.
Det där objektivet blir bara billigare för varje dag tycker jag, det levererar!

Kenneth
Svar från ehrsa 2015-10-02 10:52
He he, ja det kan nog vara så.. verkar som Rådjur ofta gärna håller sig nära oss människor och våra boningar! Antagligen finns det fler goda vegetabilier i våra trädgårdar än ute i skogen! :-) Ibland kan jag tro att vissa djur också tycker det är 'roligare' att vara där det 'händer' lite mer, än bara vara i en stor skog där det bara susar av vinden i grenverken.. vilket jag i och för sig tycker är rätt skönt! :-) Jag har många gånger rört mig i skogar där allt verkar dött, sen kommer man hem till civilisationen och plötsligt finns det massor att titta på där, både djur och fåglar! Har t.ex sett en hel del Bäverhyddor ute bland sjöar, men aldrig någonsin sett någon Bäver! Däremot såg och fotade jag en här nere i Årstaviken i vintras på nära håll.. Förra gången jag fotade en Bäver var för ett par år sedan nedanför Grand Hotell.. när man höll på bygga om kajen där! Då satt den där och myste i solen i flera timmar..

Och det stämmer, känns som objektivet blir 'billigare och billigare' för varje gång jag använder det.. :-) Trodde att ett sånt här bra objektiv alltid kostar mer än
50 000:- ! Tack! Kenneth. Ha en bra helg, vädret verkar ju bli fint!
Hälsn!
Vilket ljus och skärpa du fick där! De är riktigt fina förutom när de äter på ens fina växter!
Svar från ehrsa 2015-10-02 10:59
Hej! Känns som jag hade tur med de 'yttre' omständigheterna just här, men det ska man ha ibland också! Fint ljus och bra 'modeller'.. Dessutom överraskar mig det här objektivet varje gång när jag sätter mig vid datorn och tittar på bilderna efteråt! Min extender 1,4 x har inte levererat lika bra bilder ihop med mitt 80 - 400 zoom, så jag har inte använt det så mycket, men med det här nya objektivet verkar extendern vara en fullträff, när tillräckligt ljus finns! Tack! Dan.
Hälsn!
Många fantastiska bilder på dessa stiliga djur. Inte bra om de blir för tama för då tar de sig ju in i trädgårdarna. Kul att objektivet levererar.
Svar från ehrsa 2015-10-02 11:08
Hej! Ingemar. När man kommer så här nära inpå Rådjur så tycker jag också att dom verkligen är vackra! Det är svårt att inte gilla dom, även om dom så klart ställer till en del i våra trädgårdar.. Känns som det är lätt att gilla alla djur som också verkar 'gilla' närheten ihop med oss, fast inte kanske Råttor, Kackerlackor, Väglöss, Mygg och liknande djur.. :-)

Objektivet förvånas jag fortfarande över varje gång jag sätter mig vid datorn och granskar bilderna! Jösses vad bra det blir! Skulle vilja se en test på det här objektivet snart, för att se att min upplevelse också stämmer i en test! Eller har jag bara haft tur och fått ett riktigt bra ex.? Tack!
Hälsn!
Jag tror rådjur och här hos oss rävar kommer i bosättningar där de inte hotas av jägare. Vi har rävar kolonilotten. kolonilotten Och det är en mycket trafikerat ringväg inne i staden och en motorväg på den andra sidan.
Vilka stora bilder och nu kan jag rekommendera det där super ovjektiv för en vän i morgonen.
Hälsningar från Erik / DK
Svar från ehrsa 2015-10-02 18:04
Hej! Erik. Det är nog så, skulle det finnas ett 'jakttryck' på dom här djuren inne i stan, så skulle dom nog hålla sig undan.. Och jag kan verkligen rekommendera det här objektivet, åtminstone ihop med min kamera (Nikon D800E)! Det skulle vara kul att få läsa en test snart av detta objektiv! Känner att man snart vill se om mina väldigt positiva erfarenheter och omdömen också stämmer med en allmän test, av någon 'kunnig'! Tack!
Hälsn!
Nej men kära nån detta är så gulligt för mig att få se.
Bambi följer nog med mig hela livet. Rådjur är för mig så speciella.
Vet inte varför men det har alltid varit så.

Detta var en överraskning att jag skulle få se så underbara bilder
denna sena timme.
Nu tar jag med mig dem i drömmens värld hoppas jag
Ha go helg
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2015-10-03 11:14
He he, Tack Gun-Inger för härlig kommentar! Man blir varm.. Håller med dig att dessa djur är väldigt fina när man 'får' komma så här nära! Hoppas natten blev bra!
Hälsn!
Oj, så många bra bilder du fått och riktigt nära! Delvis beroende på objektivkombon, men du måste varit hyfsat nära ändå. Kommer till Stockholm i jobbet ibland och bor på hotell. Får kanske bli en tur till Tantolunden innan vintermörkret lägger sig!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2015-10-03 11:25
Hej! Visst var jag nära, gissar på mellan 8 - 15 meter, inte längre, samtidigt som jag hade 280 - 700 mm. ihop med extendern. Ibland rymdes inte hela huvudet med 'full' inzoomning.. Jag stod fullt synlig på en grusgång, Rådjuren stod innanför ett staket till en kolonilott.Tantolunden är väl värd ett besök om man vill ha lite lugn och ro även innanför tullarna! Känns som det finns mycket där under de flesta årstider, om man sicksackar sig runt lite på den kullen, och är observant! Man får inte ha för bråttom. Jag bor alldeles intill, och dessa bilder är tagna 200 m. 'fågelvägen' från mig. Den runda jag ofta går i sakta mak blir nästan 4 km. trots allt.. Vill också framhäva den här nya zoomen 200 - 500 mm från Nikon, den tycks ge väldigt bra bilder, till ett i sammanhanget 'lågt' pris! Jag är mycket imponerad hittills! Tack! Bjarne.
Hälsn!
Undrar ibland vem som tittar på vem.
Verkar som dina rådjur är vana vid folk inpå sig, mina här är ganska orädda också men de gillar inte kameraljudet, då ger de sig iväg. I år har de varit duktiga på att rensa upp på all fallfrukt, verkar vara lilla kidet som mumsar äpplen.
Många, många fina bilder på dina rådjur, på en bild ser det till och med ut som om den ler mot fotografen, bad du den att säga cheese.
Svar från ehrsa 2015-10-03 21:47
He he, vem vet, dom kanske var värsta linslusarna och jättevana vid både människor och fotografer.. Men det är som du säger, slutarljudet är det som gör att dom tittar in i kameran på bilderna här! Om jag inte knäppte med kameran så tittade dom inte på mig.. Känns som dom villigt ställde upp som modeller för mig, trots slutarljudet.. det var väldigt roligt! Dessutom 'levererade' mitt 200 - 500 zoom med extender 1,4 x mycket bättre bilder än jag förväntat mig! Det var också väldigt trevligt! 'Får se framöver om dom tänker finnas kvar här, eller om det var tillfälligt? Mat finns det nog i överflöd ett bra tag framöver..Tack! Margareta.
Hälsn!