Att spegla det jag gillar.

Rallen revisited..

Så blev det ändå ett besök till vid Råstasjön.. Det var ju bara knappt två veckor sedan jag var där och fick se den stabila Vattenrallen.. Eftersom jag hade ett besök hos Nikon som håller till ganska nära så var det lätt att ta sig ner till Råstasjön med mitt utbytta 200 - 500 mm zoom för en första test! Det förra exemplaret hade problem med bländaren så fort som temperaturen sjönk under +-0°, Nikon har haft det exemplaret i tre månader.. innan dom bestämde att jag istället skulle få ett nytt, så jag har fått klara mig under vintern med mitt 80 - 400 mm zoom, vilket också är ett mycket bra objektiv! Vid det tidigare besöket vid Råstasjön så togs bilderna med mitt mindre zoom. Så dagens besök vid Råstasjön blev ett test med mitt 'nynya' telezoom 200 - 500 mm, och som jag sett hittills så fungerade det klanderfritt, trots minusgrader på sena eftermiddagen! Men för att fota den närgångna Vattenrallen så är nog den mindre zoomen egentligen att föredra eftersom den/dom just är så närgångna! Och denna fina och soliga dag bjöd dessutom på två rallar.. En lite kaxigare och något lite större Vattenrall som även äter ur handen, gärna leverpastej eller korv.. och en annan individ som man anar är något mindre, och som håller sig undan något lite mer. Dom  håller en lucka mellan varann på drygt 10 meter, kommer dom för nära varann så jagar den större gärna iväg den lite mindre.. (sägs det) Men idag kunde man enkelt se de båda individerna bara genom en liten förflyttning på 10 meter.. Känns rätt så fantastiskt och ovanligt! Idag visade sig även en Rödhake vid samma matningsplats som rallarna håller till. Och en hel del Hägrar men även andra fina fåglar kunde ses, som Rörhönor! Ett besök av en vuxen Duvhök som dessutom hördes ljudligt och nära med sitt läte förgyllde besöket här lite extra, den höll till i trädtopparna ovanför den fågelmatning som finns utefter stigen upp mot badmintonhallen (tror jag att det är). Där sågs också Nötskrika och Större Hackspett förutom dom vanliga mesarna och Koltrastarna.

Här kommer en hel del bilder även denna gång från Råstasjön, tagna som en test av mitt 'nynya' telezoom 200 - 500 mm. f/5,6 . Och allt verkade fungera!

Den här Rödhaken håller till där Vattenrallarna finns..

Så dök den då upp, den ena Vattenrallen..

Och så kom den andra mer oblygt fram..

Och den låter sig gärna matas..

Idag ser det ut som det blir Falukorv..

Här är Susanne, som skötte matningen här idag.. Den vita halsduken viftas som en signal till Rallen att det är käk på gång! Innan dess så klappar man gärna en del i händerna för att också uppmärksamma den på käk..

Sen finns det ju andra fåglar här också..

Även en vuxen Duvhök sågs och hördes flera gånger här! Detta är bara en 'slumpbild' tagen med höftskott utan någon som helst precision, bara ett grovt siktande rakt upp mellan träden! En 'dokumentationsbild' där det gick att se att det var en vuxen Duvhök.

Så fanns ju också Hägrarna där..

Och så finns ju Rörhönorna också..

Sista solstrålarna nu..

Olika 'häng'..

Sen gick jag mot pendeltågsstationen i de sista solstrålarna..

Objektivet fungerade i alla fall.   Tack för mig!

Inlagt 2016-02-29 01:39 | Läst 2513 ggr. | Permalink
Vilket gäng härliga bilder i det sköna ljuset.
Fint att objektivet funkade.
Blir nu ännu mer övertygad att det måste bli ett besök vid detta ställe någon gång.
Hägrarna lockar nog mest, har alltid gillat dom.
Dom få som finns här är allt för blyga.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2016-02-29 11:36
Hej! Tycker absolut du ska åka till Råstasjön vid tillfälle framöver! Det är något speciellt med att alla fåglar är så orädda här, jag möter inte det på andra ställen i närheten av Stockholm som jag har varit på! Börjar tro att den här 'oräddheten' på något sätt har överförts mellan de olika arterna här.. Fåglarna har lärt sig att alla människor som går runt sjön inte är farliga, inte just här i alla fall! Hägrarna är fantastiska, vilken mängd av olika stilar och poser dom levererar.. Dom är roliga att fota! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Fint ljus i många av bilder Jan, det gör mycket för en bild. En riktigt stilig bild fick du också på Nötskrikan, den har jag bara några få bilder av trots att den inte är speciellt ovanlig. Gött att objektivet är som det skall, inte lätt att få till bilder ens med ett fungerande objektivt så hur skall det då bli med ett halvkrassligt :) Jag har lite svårt att se mig mätt på hägrarna också, de är speciella.
Svar från ehrsa 2016-02-29 11:45
Hej! Hade tur att dagen bjöd på ett strålande väder, det var riktigt njutbart! Det är så man vill ha det när man fotar.. Nötskrikan var också den väldigt orädd, så som alla fåglar här vid Råstasjön tycks vara.. lite märkligt är det! Själv ser jag Nötskrika ganska ofta här, även i Tantolunden på Söder. En trevlig fågel, som kan vara lite skygg om man möter den ute i skogen. Mitt 200 - 500 mm zoom som jag köpte i september var nog ett av de första exemplaren, kanske att det hade någon 'barnsjukdom'? Det fungerade på största bländaren även i kyla men så fort som man ville ha en mindre bländare så blev det error i sökaren.. även med en annan kamera! I varmare väder fungerade allt. Nikon kom fram till att arbetskostnaden för deras 'bästa' tekniker att fixa det skulle överstiga kostnaden för att istället ge mig ett nytt objektiv ( 16400:- ). Därför blev det ett nytt objektiv istället, och det gjorde ju inget.. Hägrarna är fantastiska, dom ser hur roliga ut som helst! Det är många olika stilar på dom.. Tack! Ingemar.
Hälsn!
Du fick med alla mina favoriter ser jag :-) Jag hade möjlighet att stanna till en kort stund i fredags och då blev det mest hägrar. Vattenrallen var konstigt nog inte framme. Vilken strålande dag du måste ha haft och fina bilder i solljuset blev det också.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2016-02-29 12:17
He he, ja, det här är din hemmaplan.. inte min.. :-) Men det är lätt att förstå att man gärna tar med sig kameran och går en runda här.. känns som det händer saker lite överallt här! Har sett att ännu fler har bloggat härifrån nu.. Hägrarna är ju fantastiska, dom är så uttrycksfulla med alla sina stilar och poser som dom intar! Dom är roliga helt enkelt! Och vädret var bästa tänkbara, som idag! Ska ta mig ut på Djurgården nu idag, även en promenad förbi Isbladskärret, förmodligen ligger isen helt där, men det brukar vara fint även ut mot saltsjön utanför. Tack! Lena.
Hälsn!
Snygga bilder !
Var och besökte vattenrallen med häromdagen, men den lilla gynnaren sprang omkring djupt inne i mangrooveträsket på råstasjöns östra sida så hen ville inte fastna på bild. Måste nog åka tillbaka och slutföra uppdraget.
Svar från ehrsa 2016-02-29 12:21
Hej! Verkar som dom (dom är två) rör sig lite oregelbundet in men också ut från vassområdet där. Med jämna mellanrum kommer dom fram mot stigen för att kolla om det är någon mat på gång! Man kan också klappa lite med händerna (med handskar) så lär dom/den också komma fram, hörde jag av Susanne i bilderna ovan. Till Råstasjön tycker jag absolut att man ska åka tillbaks till, det kommer jag att göra! Tack! Andreas.
Hälsn!
Wow, vilket kanonbilder och vilken färg och skärpa! Mycket bra ljus i bilderna också! Jättefina bilder!
Ha det gott!
Svar från ehrsa 2016-02-29 19:18
Tack så jättemycket för den kommentaren! Råstasjön i Solna är väl värt ett besök om man har tillfälle, känns som jag blivit förvånad varje gång jag varit där, att det finns så pass mycket motiv! Ha det så gott du också Mikael!
Hälsn!
Imponerande resultat från en promenad! Och det nya objektivet verkar funka fint tillsammans med sin erfarna fotograf förstås! Många härliga bilder!/ Björn T
Svar från ehrsa 2016-02-29 21:48
Hej! Björn. Tackar som ödmjukast för den kommentaren! Man lär sig mycket när man tar del av alla duktiga fotografer som visar sina fina bilder här på Fotosidan, speciellt av de som hållit på ett tag..
Hälsn!
Visst fungerade det även bildseendeet..
Så många olika fåglar det finns där...förstår det
eftersom matning sker...visste jag inte...
Är det kommunen som har en anställd?
hur lycklig skall jag bli denna eftermiddag av alla
Fåglar jag får se.
FS:s fågelfotografer kan det här..
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2016-03-06 17:31
Tydligen så har Solna kommun matning av Hägrarna i alla fall, med Strömming. Men jag vet inte hur det är med de andra fåglarna..? men man ser även en hel del privatpersoner som matar fåglarna här. Jag har bara varit där med kameran fyra gånger sammanlagt, men den här sjön känns lite speciell, det är så många fåglar som är så orädda där, mer än på många andra platser upplever jag! Lena H. brukar ju visa så väldigt fina bilder just härifrån, så det har varit kul att få se den här sjön lite extra den här vintern! Tack! Gun-Inger.
Hälsn!