Att spegla det jag gillar.

Resan ut.. kan vara nog så fin..

För mig var det premiärturen för året som gjordes nu i veckan, när det fortfarande var sommarvärme. Det här var 35:e säsongen som inleddes för min 'gamla' båt.. det lär nog vara ganska unikt! Har inte ens tittat till båten på 9 månader.. Jag har alldeles för lite med ledig tid, så det har prioriterats bort denna vinter.. Det brukar inte hända så mycket, den står alltid inkapslad med presenning på sin båtkärra, det enda som händer är att den tappar luft i sina 5 sektioner.. Så jag fyllde på luften, sjösatte och vred om startnyckeln, och motorn startade direkt utan problem.. t.o.m batteriet hade tillräckligt med laddning!

Och målet för mig är nästan alltid Tärnskär längst ut i havsbandet, 2,6 landmil räknat från Bullandö Marina där jag har båten. ( http://kartor.eniro.se/m/ZJg12 ) Men man vet aldrig säkert om det går att åka dit, beroende på dyningar som ligger och bryter mot denna yttersta ön mot havet.. Det brukar ta c:a en timme att åka dit, men lite beroende på vad man ser utefter vägen ut så klart..

Resan ut..

Det finns mycket fint utefter resvägen mot ytterskärgården.. Häger ses allmänt här.

Ejder

Även några Havsörnar kunde ses..

Kanadagäss med sina ungar.

Silvertärna

Gjorde en liten landvisit här..

Lämnade 'mellanskärgården' för vidare färd längre ut..  Storskarv här.

Strandskator

Ejder

Fint med de nyutslagna Björkarna..

Även i ytterskärgården, just här i Långviksskärsområdet, rör sig några Havsörnar..

En gammal individ, med vita stjärtfjädrar..

Även här när jag närmade mig Tärnskär, så syntes en örn röra sig..

Framme på Tärnskär, favoritön.. med den unika lagunen!

Här får det bli en fika..

Stockholms skärgårds finaste och mest av väder och vind utsatta fågelö! Detta hävdar jag med bestämdhet, efter årtionden av besök på de flesta yttre öar utefter hela kustlinjen mellan Landsort i söder och Svenska Stenarna i norr.. och ingen har heller en sådan här unikt fin 'badlagun' med en ren och fin sandbotten, och en sandstrand i ena änden..

Fortsättning följer..   Tack för mig!

Inlagt 2016-05-15 12:38 | Läst 1027 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Ser väldans fint och härligt ut!
Svar från ehrsa 2016-05-15 21:04
Hej! Det är ännu finare än vad som går att visa på bild.. Det är som finast här på våren, och på hösten.. Då är det här en vildmark vad gäller fågellivet. Vid fina väderperioder under sommaren så är det många båtägare med barn som besöker ön, det finns nog ingen barnvänligare plats att bada på i ytterskärgården än just här.. Har någon sommar vid fint väder räknat till 40 fritidsbåtar som lagt sig mot öns insida.. då är inte jag där! Men däremot kan man åka dit på sena eftermiddagen, då lämnar båtägarna ön för att inte överraskas under natten av förändrat väder, man är väldigt utsatt för 'väder' och vågor här! Tack! Lena.
Hälsn!
Vilket guldställe du har därute och så perfekt när man kan bestämma själv hur lång tid det får ta att komma ut dit. Din badlagun ser underbar ut även om det nog var ganska kallt på denna tur. Kul att det finns så mycket örn.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2016-05-15 21:21
Hej! Det är verkligen ett 'guldställe', så verkar också väldigt mycket fåglar tycka! Dom stannar gärna till här under flyttider, men även häckande fåglar finns det ett flertal arter av här, då samlat på ett sätt som jag inte sett på någon annan ö egentligen! Det 'gamla' talesättet "fåglar drar fåglar" stämmer väldigt bra även här! Temperaturen i havet och även i lagunen växlade denna dag mellan +10° och +11°, men sommartid är det ofta 5 grader varmare i lagunen än i havet utanför.. Ja, nog ser man mer örn nu för tiden den saken är klar! För trettio år sen såg jag bara några enstaka örnar på sensommaren och hösten, men nästan aldrig under våren, då var dom mer skygga på nått sätt.. Men att örnarna har ökat har troligen också gjort att Ejdrarna har minskat markant i ytterskärgården! För mer än tio år sen så häckade det mycket Ejder på Tärnskär, numera häckar ingen där.. Det finns tydligen örnar som specialiserat sig på att ta Ejdrar som ruvar, och på Tärnskär så ligger dom fritt på sina reden, lätt att upptäcka för en örn.. Kanske Ejdrarna sökt sig längre in mot mellanskärgården nu, där dom kanske kan häcka under en trädgren eller i buskage och få lite skydd istället? När jag var barn häckade dom mycket inne i innerskärgården under träd, men ändå nära strandlinjen. Tack! Lena.
Hälsn!
Visst är det härligt!
Jag behöver egentligen inte läsa din text för jag kan ana hur du känner och vad du upplever. Jag håller mig lite längre norrut vilket räcker och blir över, men en del av skärgården jag gillar är Nassa väldigt vackert, men iofs är ju hela Stockholms skärgård vacker från söder till norr, oslagbar! Vad i världen kan man hitta något liknande, tänk vilka pärlor det finns i Östersjön!

Kenneth
Svar från ehrsa 2016-05-15 21:41
Ja, skärgården är fantastisk, det vet vi som varit mycket där ute! Och det slår fortfarande de naturupplevelser och platser som jag besökt i utlandet, så är det! Jag håller med dig om norra skärgården, där ligger dom finaste 'skärgårdarna', det är min bestämda uppfattning! Röder, Skarvs Skärgård, Fredlarna, Kallskär, Björkskärs Skärgård, Norrpada, Nassa som du säger, men där är det rätt mycket avstängt p.g.a fågelskyddet, men alla dessa skärgårdar är unikt fina! Men de ligger för långt bort för mig, det funkar inte riktigt med bara en dagstur, då krävs övernattning vilket blir ett helt annat projekt, och logistik.. I södra skärgården tycker jag att det bara är Långviksskärs skärgård som är likvärdig med dessa skärgårdar som ligger norrut! Men däremot så finns det ingen annan enskild ö som är lika fantastisk som Tärnskär, och då är det läget och öns storlek och därmed dess attraktion på både flyttfåglar och häckfåglar som gör den ön helt unik! Svårtillgängligheten och beroendet av bra väder gör den bara mer fantastisk! Jag har besökt ön alla månader på året, under milda vintrar. Och det är ofta ett rikt fågelliv även mitt i vintern.. Flockar av Snösparvar, Vinterhämplingar, Grå/Snösiskor ser man ofta! Tusentals med Alfåglar brukar ligga i vattnen straxt utanför ön, och är det stilla väder så hörs deras sång redan innan årsskiftet.. Även den tuffa vadaren Skärsnäppa ser man där på vintern. Åkte skridskor dit 1994 från Runmarö med en kamrat, även då gick det en Skärsnäppa i strandkanten ut mot havet, vid lagunen.. En fantastisk upplevelse! Tack! Kenneth.
Hälsn!
Ser verkligen härligt ut i dina bilder. Precis så jag gillar det. Vatten, djurliv, båt och fint väder. Lyckad tur och kanonfina bilder!
Svar från ehrsa 2016-05-15 21:49
Hej! Ja, egentligen är det ännu finare än vad som går att förmedla via bild, men jag försöker i alla fall.. Det var i alla fall en mycket lyckad dag! Något som är fantastiskt är att det ser exakt likadant ut, även fast det gått 9 månader sedan jag var här senast.. Vågor och vindar 'lägger' alltid allt tillrätta här under vintern! Hur mycket folk som än badar och springer i sanden så är alla spår borta, efter en vinter.. Och här finns mycket fågelliv! Tack! Mikael.
Hälsn!
Vilken vacker tur ! Så många spännande möten.
Och med så mycket fågelliv efter vägen så förstår jag att det tog sin lilla tid att komma fram.
Ing-marie
Svar från ehrsa 2016-05-21 21:30
Hej! Den första turen på våren är alltid väldigt speciell och extra fin! Egentligen så vet jag ju hur det oftast ser ut där ute efter många års färder till ytterskärgården, men det ger alltid en känsla av någon slags pånyttfödelse! Och varje vår jag åker ut inser jag att jag har hunnit glömma hur fint det är.. Och motiven finns verkligen där och överraskar hela tiden!
Hälsn!