Att spegla det jag gillar.

Rörhönorna i Råstasjön..

En solig dag i november, som en fortsättning på denna blogg: http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/slank-forbi-lenas-place.htm#comments

Råstasjön i Solna just denna dag 17/11.  DEL 2.

Rörhönorna vid denna sjö känns ovanligt orädda.. min erfarenhet av 'vilda' Rörhönor är annars att dom är väldigt skygga och gömmer sig gärna i den strandvegetation som oftast finns, men kan ibland avslöja sig med sitt skarpa läte som oftast bara hörs någon enstaka gång. Här i Råstasjön hörde jag deras läte en gång, och det var nära och hördes väldigt högt! Men i och med det så visste jag att dom fanns där! Och det dröjde inte länge förrän en individ exponerade sig ovanligt nära! Sedan dök det upp fler och plötsligt var dom fyra stycken som rörde sig endast några meter ifrån.. kändes märkligt!

Den rumpan känner man igen..

______________

Ett grönt långt blad att svälja.. som en Tagliatelle..

_______________

Ser ut som den förlängt näbben..

_________________

Där satt den!

________________

En signal av något slag..

Fortsättning följer..  Tack för mig!

Inlagt 2015-11-20 10:27 | Läst 869 ggr. | Permalink
Dom där hönsen har aldrig sett tidigare men fina är dom. Konstigt att man aldrig varit vid Råstasjön och tittat någon gång har ju passerat den åtskilliga gånger och lättillgänglig är den dessutom.
Trots mitt lilla fågel intresse så fotade kameran vid min fågel restaurang idag, vidvinkel på kort avstånd med fjärr jag satt i köket och tryckte på knappen, alldeles för kallt för att sitta ute och vänta blir mest chans kort men med några vedpinnar i spisen och kopp kaffe blir det som det blir mycket gallring, visst är jag lat och bekväm!

Trevlig helg!
Kenneth
Svar från ehrsa 2015-11-20 22:03
Hej! Kenneth. Den är verkligen fin Rörhönan, speciellt på våren då när näbben är illröd med gul spets, till skillnad mot sin släkting Sothönan som endast har en vit näbb. Håller med dig om Råstasjön, konstigt att man inte varit där tidigare.. Den hade mycket att bjuda på, och jag har ju faktiskt lätt att ta mig dit via pendeltåg till Solna station, hur enkelt som helst! Kul det där med fjärrutlösare och kameran på stativ! Jag har själv dom resurserna och försökte lite vid en fågelmatning här uppe i Tantolunden förra vintern, men fåglarna var väldigt misstänksamma och det gick inget bra alls.. :-) Jag hade tänkt mig en fin bild nära, med ett rejält vidvinkelobjektiv, men det var bara att glömma.. Känns som det är tele och lite avstånd som gäller, tyvärr! Tack!
Hälsn!
Läckra bilder på rörhönorna. Gillar den fjärde bilden extra och serien med tagliatelle. Den fjärde från slutet är också skön med de stora fötterna i bakgrunden. Fint ljus där också. Rörhönorna är inte så stora. Trevligt att se att de har kompisar. De jag sett på mina senaste besök har varit ensamma bland andra andfåglar. Alla fåglar vid Råstasjön är tämligen orädda.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2015-11-20 22:12
Hej! Lena. Jag gillar Rörhönor lite extra, dom har alltid varit svårsedda i mina normala naturupplevelser, oftast får man bara en skymt av dom, därför var det lite konstigt att se dom så här pass orädda! Tack! Lena.
Hälsn!
Kul att få se så många fina bilder på rörhönan.
Visste inte att den var så skygg i vanliga fall.
Har ganska nära dit och promenadavstånd från dottern, får ta lite fler promenader dit. Blev oftare förr när barnbarnen var små, numera drar de iväg på egen hand. Gå med mormor inte lika poppis som med kompisar.
Svar från ehrsa 2015-11-21 16:30
Hej! Tack! Margareta. Jo, normalt så är Rörhönor rejält skygga och vill inte gärna exponera sig, men här i Råstasjön är dom tydligen så 'inmatade' att dom tappat den skyggheten, det kändes ovant för mig! Förstår att du promenerat en del här med dom förutsättningarna som du har, dessutom är det ju fint här!
Hälsn!
Rörhöna har jag aldrig sett live
men nu fick jag se många ...
Svalde den bladet måste killa
i halsen. Är den släkt med sothönan
Kul det här
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2015-11-25 13:45
Hej! Rörhönorna är normalt riktigt svåra att se, det är min absoluta erfarenhet! Dom gömmer sig och gör sig osynliga i strandvegetationen nästan alltid! Vet inte varför dom här i Råstasjön var så orädda, men det kanske är mängden av folk här som gjort att just dom här individerna förstått att vi inte alltid är farliga.. tvärtom, vi gillar ju dom! Det är absolut en nära släkting till Sothönan, men dom brukar aldrig gömma sig så som Rörhönorna normalt gör, här finns bilder på hur vacker Rörhönan är på våren: http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/rorhonan-i-polen.htm#comments

Tack! Gun-Inger. Hälsn!