Att spegla det jag gillar.

Så dök då vinterns fågelfavorit upp, Sidensvansar..

***

Brukar inte se dom redan i oktober, men å andra sidan så såg jag en 'misstänkt' flock för några dagar sen som flög förbi Stockholms Slott när jag promenerade på Norrbro. Den flocken var nog på c:a 20 individer, och dom har alltid en 'fågelstorlek och flocktäthet' som liknar en Starflock, men chansen för en Starflock där och då är liten.. så dom 'bestämdes' till Sidensvansar, och nu några dagar senare så fanns det en flock här i närområdet (Tantolunden på Södermalm i Stockholm) idag. Jag har tänkt att det borde dyka upp Sidensvansar nu i år eftersom det finns så mycket äpplen.. Förra året fanns det i stort sett inga äpplen och följaktligen så såg jag heller inga Sidensvansar, vad jag minns nu.. Så nu är vinterns favoritfåglar redan här, välkomna!

**

Vinterns första bild på Sidensvansar blev den här fotat från vändplanen/toppen på Tantoberget, ner mot fastigheterna intill, där jag själv bor..

                 

**

Någon tycks ha kammat över 'frisyren'..

**

Lite smånervösa som alltid.. och drog straxt iväg!

Allt fotat idag fredag med Nikon Z50 + Nikon F 80-400 mm. som då blir 120-600 mm. i brännvidd.     Tack för mig!

Inlagt 2022-10-21 22:57 | Läst 883 ggr. | Permalink
Så fint, fint med några flygbilder också, ser ut som det är många. Har väldigt lite sidensvans här nere. Tror det är några år sedan sist, kanske är det enbart en flock som har hand om hela Skåne?
Svar från ehrsa 2022-10-22 12:19
Hej! Ja, jag blev överraskad när dom plötsligt dök upp så här.. känns lite väl tidigt jämfört med tidigare år, men varför inte? Nu vet jag att dom kan dyka upp lite när som helst även framöver, kul i alla fall! Såg dom aldrig äta något från nått träd, tror dom bytte träd 2 gånger, men satt egentligen knappt stilla ens.. Sen drog dom lite norrut, kanske mot Högalidkyrkans (den kyrka som brukar ses i mina balkongbilder) lilla parkområde? De borde dyka upp även i Skåne, men hittar dom bra med käk så stannar dom nog längre norrut, detta om vintern blir mild, vi får se! Tack! Peter.
Hälsn!
Hej,
De är luftens smycken i vårt höstliga land.
Ha det väl
Bob
Svar från ehrsa 2022-10-22 12:30
Hej! Håller med, dom är verkligen extra fina! Jag gillar när vår natur liksom byter till vinterkostymen och inte med bara lövfria växter då, utan även en hel del fågelarter som kommer hit från norr så som Grå och Grönsiskor bl.a. som också snart kan dyka upp. Dom kan finnas i mängd vissa år och kan vara väldigt orädda dessutom.. På sommaren ser jag dom aldrig, inte heller Sidensvansarna! Tack! Bob.
Hälsn!
Härliga fåglar och härliga bilder. Förstår att du blev glad att se dem. Jag hoppas att de snart hittar ner till sydöstra hörnet av vårt land. Vissa år har vi mängder med sidensvansar här och andra år är det lite fattigare förekomst. Kanske det bli lite finbesök i år? Även om jag har en hel del bilder på sidensvansar är det alltid lika roligt att fota dem - ja, även att höra deras silvriga klockpingelläte.

Och till Peter vill jag säga, att om de kommer hit ska jag tipsa dem om att det finns mycket mat i grannlänet Skåne, när de har rensat här 😊
Svar från ehrsa 2022-10-22 21:40
Hej! Visst är dom fantastiskt vackra dessa Sidensvansar! Känns lite som att det inte är en riktig vinter om man inte får se och kanske fota några Sidensvansar.. Men det är inte varje vinter jag får se nån just här, även om dom kanske setts hyfsat nära, men jag brukar inte 'jaga' efter dom.. Inväntar istället att dom dyker upp i närområdet här, och det brukar fungera om det fortfarande finns äpplen på träden bland kolonilotterna här i närheten, och om det är bra med Rönnbär.. I år är det 'halvdant' med Rönnbär här! Tror nog att dom drar sig ner mot er också framöver, men det hänger nog på hur vintern beter sig framöver.. Hittar dom tillräckligt med mat lite norröver här så kanske dom stannar här..? Nu är jag nöjd även om jag inte får se nån mer.. Men faktum är att jag såg en mindre flock idag som flög 150 m. bort utanför mina fönster (8 tr.), så dom är tydligen kvar! Jag skickar iväg dom söderut! Själv väntar jag på de första 'siskorna', Grå och Grönsiskor, dom hör också vintern till här, och kan vissa år uppträda i stor mängd! Hittills har jag inte sett någon.. Tack! Christina,
Hälsn!
Visst blir man glad när man får se dessa. Dom har varit här i området några svängar. Fotade några bilder när dom käkade bär i en häck, annars har jag mest bara titta på dom. Dom brukar vara roligare och lättare att fota på tillbakavägen framåt Mars, då är dom inte lika stirriga. Det är då jag brukar kunna locka dom med äpplen till baksidan.
Den där som haft en misslyckad dag hos frissan var ju lite rolig :-)
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2022-10-23 11:45
Hej! Ing-Marie. Ja, visst blir man väldigt glad när just Sidensvansarna dyker upp för första gången.. dom är så speciella! Det finns ett specifikt äppelträd en liten bit bort i närområdet som behåller sina äpplen ända in i februari, det är oftast just där och då som jag brukar få riktigt bra bilder på svansarna. Det trädet har bra med äpplen i år, så jag 'inväntar' det trädets 'rätt' mognad på äpplena (rätt jästa kanske?) och förhoppningsvis är det då även bra med Sidensvansar där.. Dom brukar vara helt orädda dessutom! Förra året fick det trädet bara ett enda äpple.. och så klart inga Sidensvansar alls! Senast jag såg bra med Sidensvansar där är nog 3 år sen, då stannade dom 8 dagar i rad, tills äpplena var helt slut.. Håller med om att dom verkade lite 'stirriga' nu.. Igår såg jag en flock från lägenheten (c:a 20 st.) som korsade gatan under mig 150 m. bort, dom kom från Tantolunden/berget och drog norrut.. kanske mot Högalidskyrkan eller Långholmen, där finns bra med träd och buskage.. Tack!
Hälsn!
Grattis till årets första sidensvans flock :)
Fina bilder fick du också.
Hoppas innerligt att de kommer til mig på besök nu under vintern :)
Svar från ehrsa 2022-10-25 19:30
Hej! Tack Joakim, kändes fint att redan få se dessa vackra 'vinterfåglar'.. Hade inte väntat mig det! Det brukar nog oftast vara efter årsskiftet som jag också lyckas fota dom, det finns ett specifikt äppelträd en liten bit bort som behåller sina äpplen kvar ända in i februari ibland, där brukar dom sitta orädda och kalasa ibland, flera dagar i rad.. Är övertygad om att du lär få se dom också, finns det äpplen och kanske Rönnbär kvar som du vet om, så är chansen stor!
Hälsn!