Att spegla det jag gillar.

Så kom det lite snö, och siskor..

Ja, det var väl på tiden att få se lite snö här.. har bara sett begränsat med flingor nån enstaka gång i luften tidigare i höst, men nu frös faktiskt flingorna fast i ett tunt lager.. marken blev lite vit och det är nu 2-3 minusgrader här, kallast hittills denna annars rätt så milda höst! Dessutom kom 'vinterns' första siskor hit, vilket också var på tiden.. I år är det en större flock med kanske 200 Grönsiskor som jag upptäckte i Alträden vid Tantolunden nere vid Årstaviken, och det är nästan alltid där som jag upptäcker Grå eller Grönsiskorna först, och ibland båda arterna samtidigt! Fotat med Z50 + 80-400 mm. som blir 120-600 mm. på den kameran.. Området är mitt närområde Tantolunden i Stockholm.

Inga mängder snö..

Här på södra sidan av berget sitter det ofta Gråsparvar och inväntar solens nedgång.. kanske en kvart kvar här..

Plötsligt satt den där, första Grönsiskan vid Alens kottar..

Men det var inte bara en.. minst 100 fanns det bara i det här trädet..

Smånervösa i flock, men ändå rätt så orädda.. som dom brukar vara! Här ett gäng på marken där frön från kottarna hamnar om det regnar, och det gjorde det innan nederbörden föll som snö.. Här finns även en Steglits till vänster i bild.. ISO på siskorna här under varierade mellan 3200 - 8000, och solen hade gått ner..

Tack för mig!

Inlagt 2019-11-29 22:54 | Läst 1479 ggr. | Permalink
Hej Jan - ja nu måste det komma snart - snöigt väder. Men inte här i Roskilde, där vi idag såg solen för första gången i november!
Det finns många fina foton i den här serien. "Grønsisken" är en trevlig livlig fågel, som jag också verkligen gillar. Jag väljer dock några av dina fantastiska foton från ditt "jaktområde" - nummer 1, 5 och 7 som mina favoriter.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2019-11-29 23:26
Hej! Det blir rätt så fint när snön kommer, även när det är lite snö! Allt blir lite ljusare.. och det behövs nu! Hoppas ni får lite också framöver! Ja, siskor är trevliga, dom är ofta orädda för oss människor, men är ändå nervösa i sin flock.. flyger en flyger alla.. men kan ofta komma tillbaks på 30 sekunder! Så var det idag! Siskor hör vintern till tycker jag, annars är det inte riktigt vinter.. Nu kom dom samtidigt som första snön! Tack! Erik.
Hilsen!
Vackert, precis som det brukar vara hos dig! Och du tar väl till vara på det vackra i din älskade Tantolund, det ser väldigt mysigt ut, som en liten småstad när den är som bäst. Och hög kvalitet. Och siskorna, antar det är grönsiskor, blev jättebra. Många hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-11-29 23:34
Hej! Ja, vad fint det blir med lite snö! Igår bara grått och milt.. idag ett par minusgrader och snö som lyser upp! Stor förbättring på bara ett dygn.. Och Grönsiskorna blev lite som grädde på moset.. :-) Stor chans att dom finns i området i flera veckor nu.. det finns en hel del Alträd utefter viken här.. Tanto är som en liten oas här 'innanför tullarna', känns som det alltid dyker upp nånting fint att fotografera.. i alla väder dessutom! Det är lite lyxigt att bara gå runt knuten.. Tack! Björn, och nu fortsätter väl solen minst två dagar till..
Hälsn!
Kul med lite snö, det lyser ju också upp lite så slipper du de höga ISO. Fint att se grönsiskor också, kanske vill de hålla sig kallt? för det var ganska länge sedan jag såg några siskor, det är nog några år sedan och då var det mest gråsiskor så grönsiskor är kanske inte så vanliga här nere? Snyggt med snön på bladen.

Solen har vi ju saknat, nu verkar det som vi får tre dagar med sol och sedan blir det nog grått igen, gäller att fotografera dessa dagar. Åkte upp till Kungsbacka igår, trodde det skulle vara lite snö här men man kan på sin höjd kalla det frost på marken. Så inga bilder på snö, men jag fick fotograferat havsörn i Varberg igår och i går kväll så tog jag lite astrobilder utanför, det underlättar ju om det är klart väder.

Fick också köpte en D750 igår :), på något sätt tycker jag den är precis så lagom som man behöver, kostade nu 8990:- vilket är väl en 5000:- mindre än den begagnade jag köpte för några år sedan. Till det priset så kunde det vara värt att köpa en till och senare sälja av den gamla mot en spegelfri. Z6 hade de sänkt lite till, 16290:- nu med adaptern, får komma ihåg det priset som referens, men det är ju dubbla priset mot en D750 och man kan fundera på vad man får för fördelar. Det jag saknar med D750 är att kunna fotografera riktigt i live view, tar ofta nere på marken och ibland vill man inte lägga sig ner i tex ett träsk, där är en spegellös bättre (kan jag få med alla Z) och så ville jag kunna ta med fokusskift, mest för att testa, kanske det inte fungerar bra att stacka bilder, men det vore kul att prova, kan jag bara få med Z6 o7. Att man ser den tagna bilden i sökaren kan ju också vara en fördel, man får se vad nästa kamera blir det blir nog en spegfri iaf, det kommer väl en mellandagsrea i år också. Z50 såg jag inte några större sänkningar på
Svar från ehrsa 2019-11-30 11:34
Hej! Ja, vilken skillnad det blir allmänt i ljuset när himlen är mestadels blå, även skuggområden ljusas ju upp av det allmänna ljuset! Snön sprider ju också ljuset! Tyvärr hittade jag siskorna precis när solen var på väg ner under horisonten.. från trädet flög dom 30 meter bort och höll sen till på en mörk grusplan där det står 'vinterupptagna' båtar.. den grusplanen var snöfri, och definitivt solfri.. solen var redan nere! Men där fanns också dessa små frön från Alträdens kottar, och så ser jag ofta båda siskarterna leta frön, just på marken! Förra året såg jag kanske 10 Grönsiskor över huvud taget, däremot såg och fotade jag Gråsiskor hela vintern med början redan i oktober.. Men nu har jag alltså redan sett en flock på säkert 200 Grönsiskor.. däremot inga Gråsiskor alls.. Men det är så här naturen är.. mängden arter och även individer växlar år för år.. man vet ju aldrig innan hur just denna vinter blir..? Tror det är tre vintrar sen det var 'invasion' av Stjärtmesar, jag såg dom här i närområdet varje gång jag gick ut i kanske tre månader.. sen dess har jag inte sett någon.. Det är det här jag gillar med vintern när det gäller fåglar, det dyker plötsligt upp arter som man aldrig ser annars, och dom kan komma lite invasionsartat också, som t.ex. Tallbitarna i år! Det finns fortfarande Tallbitar här i 'regionen' så det är inte för sent än att dom även kan dyka upp här.. Rönnbär finns det fortfarande rätt mycket här.. man får se..

Ja, D750 har sjunkit bra i pris, min köptes för c:a 20 000:- men det är några år sen nu.. Det finns verkligen en del bra saker med Z-modellerna, men inte så att det skulle motivera mig att byta ut nån av D750 eller D800E mot en Z6 eller Z7, däremot så fick jag ju den stora 'vinsten' med Z50 att få x1,5 och samtidigt en betydligt lättare kamera rent viktmässigt! Som också reducerar vikten när jag kan välja en kortare telezoom, och ändå få en längre brännvidd, jämfört med FF-kamerorna och den största telezoomen.. Det känns som nån slags 'win win' situation.. Flera fördelar på en gång! Men hittills så föredrar jag en 'optisk/analog' sökare, den bilden man ser där har inget mer som stör, annat än när spegeln åker upp eller ner.. I EVF:en är det mer som stör tycker jag.. och den blinkar den också när bilder tas! Men visst går det att stå ut med detta också.. Men de optiska/analoga sökarna är helt enkelt 'lugnare'.. Det finns också en 'trevlig' känsla att veta att alla mina Nikon F-objektiv är kompatibla med Z50 och adaptern, och är då inte bara 'som vanligt' i brännvidd, dom är alla x1,5 i brännvidd.. Jag har ännu inte provat Z50 med mitt Nikon makro 105 mm. det blir ju då x 1,5 = 157,5 mm. i brännvidd, och som du hjälpte mig att upptäcka också går att använda ihop med TC 1,4 som då blir hela 220,5 mm. brännvidd.. Den testen finns kvar att undersöka.. Tror det dröjer ett bra tag innan Z50 går ner i pris.. den finns ju inte ens ute i butik än! Min köptes via Nikons hemsida, 'Nikon store' eller vad dom nu kallar sig? Inte ens dom har några Z50 kvar att sälja, 'slut i lager' har det stått länge där nu.. Är övertygad om att du hittar nån bra 'lösning' på de behov du har! Själv kan jag bara säga att Z50 är fortfarande fantastiskt bra för mig! Men RAW-filerna från FF-kamerorna känns 'distinktare' när jag drar i reglagen i Lightroom, det finns mer 'kraft' i färgerna på nått sätt.. kanske det är det större 'dynamiska omfånget' på alla färger, inte bara detaljer i det ljusa eller mörka, som jag tycker mig känna med RAW-filerna från FF-kamerorna..? Men samtidigt så är RAW-filerna från Z50 lätta att hantera, det är inte lika lätt att råka dra till för mycket med alla färger..

Nä, nu måste jag ut! Idag blir det med Z50 + 200-500 mm. och det blir nån timme tidigare än jag brukar.. :-) men som du säger, man måste passa på nu när solen lyser så fint! Hoppas på att få Grönsiskorna i medljus sol, i ett Alträd.. men det vet man ju inte, dom kanske har flugit vidare.. Tack! Peter.
Hälsn!
Det var en ansenlig mängd med vackra bilder från ditt Tanto och bilderna på bladverk och bären är jättefina men naturligtvis är det kul att få se på Siskorna också.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-11-30 15:46
Hej! Ja, det blir alltid fint med sol och lite snö.. känns som den kombinationen 'gifter' sig extra bra! Det blir också ett härligt ljus rent allmänt, även skuggade partier blir nog lite ljusare dessutom.. Det är bra för ISO.. :-) Siskorna var roligt, jag tycker inte att det är vinter förrän jag ser några Grå eller Grönsiskor.. Sökte efter Grönsiskor även idag, och jag såg en tät flock på kanske 50 individer som lämnade ett Alträd, men som inte var 'fotomässiga' tyvärr.. dom försvann ur sikte..Träffade en bekant också han med ett långt tele idag, han hade sett en större flock med Gråsiskor lite söderut utefter Årstaviken, så dom är tydligen också på gång här nu, fast jag har inte sett någon Gråsiska än.. Roligt att 'siskorna' tog med sig vintern hit.. det är lite så det känns! Tack! Stig.
Ha det så bra!
Hälsn!
Visste väl att du varit ut en sväng efter nysnön. Såg fram emot dina bilder.
Inte mycket snö man ack så vackert och skickligt du fångat vintern som anlände!
Mycket härliga bilder!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-11-30 23:21
Hej! Ja, visst blir det vackert så fort som det kommer lite snö! Speciellt efter den här gråa novembermånaden.. Hoppas det kommer lite mer snö kan jag tycka.. det här var väldigt lite! Roligt att siskorna kom precis med snön dessutom.. dom hör till vintern på nått sätt! Tack! Johnny
Hälsn!
Tanto är fint, jag gillar att man bevarar området och inte frestas att bygga bostadshus där.
Många fina närbilder på växtdelar visar du, kul att du även kommit siskorna nära!
Lite grått så typiskt för årstiden men mycket vackert i den lilla nysnön som finns!
Svar från ehrsa 2019-11-30 23:39
Hej! Är säker på att det aldrig kommer bebyggas här i Tanto, det skulle bli ett ramaskri.. Då är det lättare att föreslå Gärdet, Djurgården.. finns ju hur mycket utrymme som helst där.. bara som jämförelse! :-) Det roliga med Tanto är också att man bjuds på så mycket natur och olika fåglar där, fåglar som ofta går riktigt bra att fota dessutom! Dom är ofta inte så skygga som ute i en 'vanlig' skog! Den här årstiden när solen går ner så tidigt, så är Tanto jättebra, man hinner gå en 'hel' liten runda där, och lite utefter Årstaviken innan solen går ner helt.. Siskor är fina både Grön och Gråsiskor, ofta kan man komma bara nån meter ifrån.. dom är inte alls speciellt rädda för oss människor! Det gäller flera fågelarter som också kommer från skogarna i norr, men även från skogarna i Finland och Ryssland ännu längre österut.. De här fåglarna kan komma ända därifrån! Tack! Anne-Sophie.
Hälsn!
Riktigt fint med den första snön, och vi har till och med lite här i Skåne! Härligt med alla småfåglar som samlas också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-12-01 10:41
Hej! Ja, vilken skillnad det blir när det kommer lite vacker vit snö! Om det nu inte kommer för mycket.. För några år sen så kom det nästan en halv meter snö här på ett dygn.. då var det för mycket! Också det var i november.. Men mest betyder nog att solen behagar titta fram.. det kan det aldrig blir för mycket av den här årstiden! Sol, blå himmel, lite snö, och gärna lite nya 'vinterfåglar' som här.. då är det riktigt trevligt att fotografera! Tack! Bjarne. Ha det så bra!
Hälsn!