Att spegla det jag gillar.

Sälskrämmar'n.. hmm..

Vem kan det nu vara.. det är nog bara att erkänna att det är jag.. Jag fick en 'kraftig' reaktion på den stora gruppen sälar den här dagen när min 'Storsälsliknande' gråa gummibåt sakta gled fram bakom Sälberget.. hade inte riktigt förväntat mig det! Jag har varit här många gånger under årtionden och då efter 15 :e augusti när 'Sälskyddet' går ut, men det som brukar hända när jag gör den här 'manövern' (här gled jag fram i den svaga vinden med motorn avstängd) är att sälarna mer brukar 'glida' ner i vattnet, och flera brukar även ligga kvar.. nu blev det istället full kalabalik när dom fick syn på mig.. De tidigare sälbilderna på sälarna som låg till vänster om Sälberget i förra bloggen reagerade inte alls på mig när jag kom.. Sen är det nog så att det är lite som med en flock fåglar.. sticker en så sticker alla, även när ingen fara finns, för säkerhets skull.. Och det roliga är att när dom väl kommer i vattnet så är dom mest nyfikna, och kommer själva närmare t.o.m.. hela gänget simmade parallellt med mig nu när jag sakta puttrade ett varv runt ön på tomång.. och det första 'sälgänget' som jag fotade i förra bloggen låg fortfarande kvar på sin bränning och verkade inte bry sig alls om ståhejet.. Den här bloggen är en direkt fortsättning på denna blogg!  Bilderna här under är fotat med 80-400 mm.

Här ligger den stora gruppen Gråsälar..

Sen började gruppen röra på sig..

Och allt gick sedan snabbt..

       

När sälarna väl kommer i vattnet så övergår 'kalabaliken' snabbt till nyfikenhet istället..

  

Sen körde jag några 'sälrop' mot dom.. de är ganska enkla att härma.. det syntes att dom lyssnade lite extra! Vad jag sa har jag ingen aning om..

Efter lite 'sälrop' så följde dom mig nära på mitt sakta varv runt ön.. och dom verkade nyfikna mest hela tiden..

       

De här låg kvar på sin bränning hela tiden.. det är dom jag fotade mest i förra bloggen men från en annan position..

   

Även när jag sakta åkt ett varv runt ön och sedan drog på lite så hängde dom på.. trevliga djur!

Nu blir det inga mer sälar från denna fantastiska dagstur i skärgården.. ber om ursäkt för att jag skrämde er, men lite spännande kanske det ändå blev också för er sälar..  det blev det i alla fall för mig!

Fortsättnig följer även på den här bloggen..     Tack för mig!

Inlagt 2019-09-06 19:04 | Läst 480 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Häftigt att se dom så nära! Och jag hart faktiskt inte förstått att dom är så stora, det framgår bra av dina bilder här men också som du skrev tidigare att dom blir upp till 300 kg. Det är ännu häftigare än jag förstått.....Vet ju att Östersjön är världens mest förorenade innanhav men tänker att det ännu inte är katastrof eftersom dom här lever där. Jag menar verkligen inte att förminska problemet, bara att det hade ju varit värre om dom här redan varit borta. Superfina bilder! Och din dag måste varit helt tillfredsställande! Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-09-06 19:23
Hej! 2,5 m. långa och 300kg. kan en stor hane bli och väga.. så det är rejäla djur! Sälarna ökar än så länge, och man försöker jaga dom även i Sverige, fast det är nästan ingen jägare som vill jaga dom.. det finns ingen avsättning för ett djur som skjutits! Tror att sälarna kan innehålla en del gifter trots allt, och skinnen är det säljförbud på, så det är nog en 'förlustaffär' för en jägare.. Som människa rekommenderar man att inte äta Strömming mer än några gånger per år.. gravida ska inte Strömming alls! Sälar käkar nog Strömming varje dag.. så säkert innehåller dom en del som dom inte mår så bra av egentligen! Men jag vet inte hur det påverkar dom rent medicinskt? Den här dagen med sitt fantastiska väder var magisk! Tack! Björn.
Hälsn!
Hej,
Man förstår att isbjörnarna har svårt att fånga dessa snabba djur om de lever i Arktis. De här har väl få rovdjur som jagar dem. Men försiktiga är de.
Ha det väl
Bob
Svar från ehrsa 2019-09-06 19:28
Hej! Dom är försiktiga på land, men väldigt nyfikna i vattnet! Vet inte om min gråa gummibåt gjorde mig lite extra spännande för dom.. det kändes faktiskt så! Kanske jag såg ut som en 'jättesäl' för dom.. :-) Dom har ju ingen annan 'fiende' i våra vatten annat än människan.. men det finns nästan inga som jagar säl längre, och nästan ingen som vill börja jaga, för att det inte finns någon avsättning för produkter som en säl 'skulle kunna' ge.. skinnet tror jag är förbjudet att sälja.. Tack! Bob.
Hälsn!
De ser ut att vilja ligga tillsammans, det är som sämsta turiststrand. Likheten med fåglar, kom att tänka på att jag slog igen bildörren vid Vombs ängar och några 10tusentals vitkindade gäss lyfte, jag fick iaf några roliga bilder. Fina bilder på sälarna ute i deras miljö, kan förstå att det har varit en underbar resa, dessa sommarturer på havet kan man tänka tillbaka på under den kalla vinter
Svar från ehrsa 2019-09-06 21:37
Hej! Ja, gäss är verkligen på sin vakt! Det är alltid någon som spanar medans alla andra käkar.. sedan byter dom av varann regelbundet.. Och skotträdda har dom lärt sig att vara tyvärr.. det skjuts väl i alla länder på dom när dom flyttar söderut! Kanske det skjuts minst på gäss i Sverige jämfört med andra länder.. Ja, det var väldigt vad en dagstur i skärgården kan ge utdelning.. det fanns ju motiv hela tiden egentligen, vart jag än åkte.. undra på att jag var helt slut efter den här fantastiska dagen! Den innehöll allt, men var lite för varm.. även där ute! Det gick ju ingen nöd på dessa sälar som hoppade i vattnet, det var i stort sett +18° i vattnet överallt.. Tack! Peter.
Hälsn!
Otroligt läckra bilder Jan! Så härligt att se! ha det! //Per
Svar från ehrsa 2019-09-06 21:42
Hej! Ja, man blir glad över vad man får se bara under en dagstur så här.. men vädret var nästan lite för bra, det kunde gärna ha fått vara 10° kallare.. Kändes som det fanns fina motiv överallt! Man hinner knappt med.. Var helt slut på kvällen sen.. :-) Tack! Per.
Hälsn!
Hej Jan,
jag känner igen beteendet som dessa sälar visade och det handlar nog mest om att någon varnar och så reagerar alla för säkerhets skull. När de inser att det inte är så farligt med en liten gummibåt så kommer de upp och kollar läget. För de är också nyfikna. Vi har mött sälar under vrakdyk, efter sälskyddet är hävt , som har varit riktigt närgångna. Det var dyk på t ex Melanie. Toppenmysiga bilder fick du i alla fall .
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-09-06 22:02
Hej! Lena. Visst var det så som du beskriver skeendet.. absolut! Det andra lilla gänget på 'bränningen' som låg kvar hela tiden hade sett mig under hela den tiden som jag närmade mig ön, dom hade liksom tagit beslutet att jag inte var någon fara.. det stora gänget hade inte riktigt sett mig förrän jag sakta dök upp där bakom ön.. Nästa gång som jag närmar mig ön ska jag visa mig mer för den stora gruppen också.. dom ligger bakom ön när jag kommer från Tärnskär och ser inte riktigt att jag är på gång.. och dom är väldigt nyfikna, dom hinner knappt i vattnet förrän dom börjar simma lite närmare.. när dom simmade med mig på mitt sakta varv runt ön så är dom kanske mellan 8 - 15 meter ifrån..

Jag har också dykt på Melanie ett par gånger, det var övningsdykning med mitt dåvarande jobb. Då fanns det också säl nära vår dykbåt, bara ett par meter ifrån och det var nog årsungar för dom var inte alls så stora som de bjässar som fanns här vid Sälberget. Minns att vi slängde ett par 'limpskivor' till en närgången säl.. och att den sälen blev livrädd för en av limpskivorna som låg och flöt, när den plötsligt fick syn på den.. he he! När jag åker ifrån Sälberget så åker jag först till 'Yttre Bådan' och sedan via 'Inre Bådan' och passerar då rakt över Melanie, och det fanns minst 10 säl vid 'båda bådorna', men det är alltid bara 'småsäl' som jag ser där och aldrig vuxna individer.. efter det så passerar jag alltid rakt över Sappemeer, så även den här gången! Brukar kolla om det finns nån tross ner till vraket, men det fanns varken uppmärkning eller 'flyttross' den här gången.. Ja, sälarna bjöd verkligen på fina bilder.. motiv fanns det den här dagen så att det både räcker och blir över.. Tack! Lena.
Hälsn!
Magnifika bilder..sätter en extra guldstjärna på ensamma sälen med fågelbakgrund..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-09-07 10:53
Hej! Ja, det är en upplevelse med alla dessa sälar! Vuxna Gråsälar är rejält stora djur.. Ibland har man tur med väder och vind och allt stämmer.. motiv fanns det hur mycket som helst kändes det som.. Väl hemma på kvällen var jag helt slut.. det blir så många intryck! Tack! Gunte.
Hälsn!
Toppen bilder! Härligt att se. Vilket kul möte det måste ha varit.
Snyggt fångat

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-09-07 21:41
Hej! Ja, det var ett fantastiskt möte med dessa sälar! Dom är så pass stora och så många så man blir faktiskt lite berörd av ett sånt här möte.. När dom väl kommit i vattnet så är dom så nyfikna också, väldigt många hängde med i ett varv runt ön, nära dessutom.. Det är lätt att gilla dom! Den här enstaka dagen som jag var ute i ytterskärgården blev en riktig fullträff! Kändes som det dök upp motiv nästan hela tiden.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Vilka härliga bilder ! "kalabalikenbilderna" blev ju väldigt lyckade.
Dom känner väl sig så mycket säkrare i vattnet än på land så där kan dom se hur coola ut som helst.
ing-marie
Svar från ehrsa 2019-09-08 12:04
Hej! Ja, det blev lite spektakulära bilder.. lite mer än jag hade förväntat mig dessutom! Ja, i vattnet är dom mest nyfikna känns det som.. och det går ju inte någon nöd på en säl som ser sig tvungen att hoppa i vattnet.. som är nästan +18° varmt och i luften var det +25°..Det var mäktigt i alla fall, det är ju riktigt stora djur som rör sig här! Kändes lite som när man på TV ser Valrossar uppe i Arktis som kastar sig i vattnet.. och sånt kan man få se bara under en dagstur i Stockholms skärgård.. Fina är dom i alla fall! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Härliga bilder på sälarna igen, ja den här gången blev det fart på dom, det räcker väl med att en får för sig att dra så hänger väl resten på :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2019-09-22 18:08
Hej! Precis så blev det.. Det är lite som Gråsiskor.. flyger en flyger alla, för säkerhets skull.. sen kommer dom snabbt tillbaks igen när det inte är någon fara! Sälarna blir nyfikna istället så fort dom kommer ner i vattnet! Dom, simmade bokstavligen med mig när jag sakta puttrade runt den lilla ön, 10 - 15 meter ifrån mig.. Trevliga djur och riktigt stora flera av dom! Tack! Fredrik.
Hälsn!