Att spegla det jag gillar.

Sett i mitt närområde..

Med mitt närområde så brukar jag mena Tantolunden här på Södermalm, men dessa bilder på en Svarthätta är tagen några hundra meter bortom Tantolunden utefter Årstaviken mot sydost, och det är i samma Äppelträd som Sidensvansarna nu har funnits i nästan en vecka.. Har egentligen fullt upp med att redigera bilderna på Sidensvansar men sticker emellan med denna Svarthätta, en fågel som egentligen ska flytta söderut och tillhör våra 'sångfåglar' och dom ska ju flytta, men vissa individer brukar strunta i det.. oftast är det hannar och det går nog oftast bra, om vintern inte blir allt för sträng.. och det har den ju inte varit hittills, inte här i alla fall! Honorna ser likadana ut men är bruna på huvudet istället för svarta. Egentligen så är det en liten mästersångare som sjunger med hög volym och dessutom ganska länge under våren! Kan lyssnas på Här! Fotat med 200-500 mm. några bilder också med TC 1,4 II.

         

Tack för mig!

Inlagt 2019-02-08 17:32 | Läst 606 ggr. | Permalink
Fina bilder med bra skärpa, svarthätta ser jag inte så ofta
Svar från ehrsa 2019-02-08 18:27
Hej! Ja, det var lite roligt att se den här 'sångaren' nu i februari.. den borde vara lite söderöver egentligen.. Den har tydligen varit hela veckan i eller i närheten av det här Äppelträdet där Sidensvansarna fortfarande håller till.. Såg den första gången där i måndags och fortfarande idag så fanns den i närheten där! Ljuset var bra när dessa bilder togs och jag hade mitt 200-500 mm. ska skriva dit det, glömde det.. Tack! Peter.
Hälsn!
Snyggt fotat på svarthättan och det är trevliga färginslag med äpplena!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-02-08 22:01
Hej! Man blir lite glad när man får se en fågel som tillhör 'sångarna' även visa upp sig så här mitt i vintern.. den borde ju vara mer söderut i Europa egentligen! Men dom är så här Svarthättorna, vissa stannar.. lite som Rödhakar också gör! Hade perfekta ljusförhållanden när dessa bilder togs, då är det ganska enkelt att fota.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Så kul med en svarthätta och den är ju mästerligt fångad bland de gula äpplena! Vi hade en hanne vid vår egen vintermatningen för ett par år sedan. Då var det en helt ny art i vår trädgård och efter det har vi bara sett en hona under Vår/sommarsäsongen.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-02-08 22:09
Hej! Visst är det kul när man får se en 'sommarfågel' så här! Men dom är ju så här precis som du berättar, en hel del individer stannar också över vintern, dom chansar helt enkelt.. Den här var rolig för ibland hade den ett skarpt 'varningsläte' gentemot Sidensvansarna som for runt i samma träd, den blev irriterad på dom och 'bet ifrån'! Den har en väldigt hög 'sångvolym' även under våren, och den hade bra 'tryck' även i det lite irriterade lätet! Nära det här trädet med Sidensvansarna fanns också både Rödhake och Gärdsmyg idag.. Gissar att det kanske finns äpplen kvar även över helgen, men inte mer än så.. i så fall har Sidensvansarna varit där i 8 dagar.. det är bra! Tack! Lena.
Hälsn!
Söta små uppblåsta bollar som villigt låter sig plåtas av fotografen. En mycket fin bildserie, och den finaste blir enligt mitt tycke bild nr. 3
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-02-09 16:04
Hej! Ja, det här var ett sånt där tillfälle när allt stämmer.. medljus och bra med sol.. och Äppelträdet fullt av Sidensvansar som far runt..och ett par Blåmesar och Björktrastar, och så denna enda Svarthätta som också visade sig fint.. Själv står jag kanske 3 meter från trädet, bättre kan det nog inte bli när man vill fota fåglar! Svårt att misslyckas då.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Vackra bilder på svarthättan, så fin den är !
Förstår att du har en hel del att redigera, det brukar bli så när man har sidensvansarna som modeller. Kom på nu att jag har nog långt ifrån redigerat alla mina bilder från förra året då dom var här ganska lång tid. Får väl gå loss i dom mapparna om dom inte dyker upp i år :-)
ing-marie
Svar från ehrsa 2019-02-09 16:21
Hej! Ja, visst är den jättefin! Man uppskattar att se en sån här 'sommarfågel' lite extra den här årstiden känns det som.. Den verkar vara stabil här, såg den första gången i måndags, och fotograferade den på onsdagen, och såg den senast igår fredag.. dessutom både sågs och hördes Rödhake och Gärdsmyg precis i närheten, men dom var aldrig 'fotomässiga'.. Och samtidigt var både trädet och marken 'halvfull' med Sidensvansar.. Ibland sitter dom still och bara äter äpplen, sen plötsligt så far dom bara runt i trädet och jagar varann.. allihop! Måste ha något med nån slags parbildning att göra gissar jag.. har nog inte sett detta tidigare.. på håll ser det ut som trädet rör sig, men det är Sidensvansarna som far runt.. kanske är det alkohol i äpplena.. :-) Promenerade förbi där idag i lätt regn och Sidensvansarna fanns kvar.. det blir 'dag 7' i rad.. Tror dom sista äpplena kanske är slut på måndag.. Ja, kika på dina äldre Sidensvansar, man kan ju göra så mycket mer med en bild, som du om någon vet..! Sidensvansarna blir väldigt vackra att ljusa upp jättemycket, och bara behålla lite 'stuns' i färgerna som sticker ut.. det blir ju som Japanska ljusa teckningar.. Sidensvansarna passar ovanligt bra till det, allt verkar bli vackert vad man än gör med en bild av dom.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Fräck pippi med attityd..och den lilla mössan är ju snygg.
Det underlättar ju också att den slutar över ögat så det inte
drunknar i det svarta som Talgoxen ungefär, där ögat gärna
försvinner i allt svart om inte ljuset räddar det.
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-02-10 10:38
Hej Det stämmer bra att den har 'attityd'.. ibland kom det Sidensvansar lite för nära, och den hade inga problem att uttrycka sitt missnöje då! Roligt att du också spanat in 'mössan' lite extra, tycker den påminner om en 'hiphoppare' med långt neddragen luva så att ögonen knappt syns.. hade den haft kapuschong så hade säkert den också varit uppfälld.. den har också ett väldigt fint ljust streck 'inritat' precis under ögat, men bara den undre halvan.. fin design är det i alla fall, som så ofta i naturen! :-) Tack! Gunte.
Hälsn!