Att spegla det jag gillar.

Sett nere på 'byn' just idag..

***

Dagen bjöd på trivsamt väder i Stockholm, vindstilla och sol med tunna slöjmoln och c:a -3°, det tackar man för efter den senaste tidens 'dramaqueen' från SMHI.. Så det blev en längre promenad utefter Stockholms Ström med början på Skeppsholmens östra del efter en färjetransport dit med Djurgårdsfärjan, sedan en 'motljuspromenad' via Norrström förbi Rosenbad och Stadshuset och vidare utefter den islagda Riddarfjärdens norra strand och sedan hem via Västerbron, kanske den trevligaste promenaden hittills i år.. En dag där det känns som om D-vitaminerna nu tickar in igen.. 12700 steg 'sa' mobilen..

Som en tavla.. nära Djurgårdsfärjan vid Skeppsbrokajen, Knipa.

***

En hel del Storskrak ligger i vattnen mellan Skeppsbrokajen och Skeppsholmen.. 

***

På Skeppsholmen, Gamla Stan i bakgrunden..

***

Storskrak och en 'guldbro''..

***

Lite 'bling' från 'Malik'..

***

En arbets/tungdykare skall straxt gå ner.. nära Skeppsholmsbron, verkar vara nått broarbete där..

***

Kungligt 'bling'.. på Skeppsholmsbron. 

***

Mera 'bling', den här gången orsakad av 'Malik'.. 

***

SL (Stockholms lokaltrafik) bryter även is.. här på väg till Tappström via Riddarfjärden i Mälaren.

***

Utsikt från Västerbron utefter Norrmälarstrand.. vid Preem längre bort blev det en eftermiddagsfika med kaffe och kanelbulle utomhus, i det stilla och fina vädret!

Fotat med Z50 + 300 mm. PF = 450 mm.  Tack för mig!

Inlagt 2022-02-01 23:31 | Läst 1242 ggr. | Permalink
FIna bilder från Stockholm som jag inte varit till på väldigt länge eftersom jag inte velat åka kommunalt och avskyr att ta bilen till storstan. Kul med en tungdykare. Tveksamt om jag någonsin sett en på så nära håll. De gröna repen med istappar gillar jag och första bilden är verkligen fin.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2022-02-02 11:44
Hej! Stockholm är som bäst nu och ett par månader framöver tycker jag, jag gillar det låga och nästan dubbelt så starka ljuset som uppstår ihop med vattenytor och isspeglingar när man rör sig utefter 'nordstränder/kajer' här.. Plötsligt så behöver man solbrillor igen, dom har varit undanstoppade i 3 månader.. Låg-ISO är det som gäller nu om solen är framme.. Jag åker inte heller kommunalt utom T-bana ibland in till city och då oftast efter 13:00, och det är nästan helt folktomt då på vardagar.. Sen går jag alltid hem via olika stråk, det blir en lagom eftermiddagspromenad! Snart är nog 'pandemin' över ändå, det känns bra! Har 3 vaccinsprutor och en genomgången Covid 19 med mig från förra året, så immunförsvaret är troligen rätt så bra! Nä, bilen ska man nog lämna nån annanstans än inne i Stockholm.. Biltrafiken är numera rätt så begränsad inne i stan, det är också rätt så skönt.. Tack! Lena.
Hälsn!
Fin serie bilder i vackert väder. Jag kan inte påminna mig att jag haft vindstilla och sol någon gång i år, antingen har det varit storm och sol eller vindstilla och mulet. Vad är det för ränder i den första bilden? Var många storskrakar ni har, tror inte jag har sett någon den senaste tiden. Fin dekorationer på bron, undrar om inte någon vill ha dessa?
Svar från ehrsa 2022-02-02 12:02
Hej! Gårdagen var bäst/finast hittills i år tycker jag, frånvaron av vind betyder mycket.. Och ljuset flödar tack vare alla vatten/isspeglingar! Ja, det har varit mycket väderväxlingar nere i syd tycker jag att jag har sett (på TV).. Här har det nog varit lite lugnare, och inte nån 'riktig' vinter än tycker jag..

Dom vertikala ränderna i första bilden är nån slags 'beklädnad' av en flytande pontonbrygga, kanske brädor (?) Det gröna som ser ut som nån slags suddig skog är 'beväxning' (alg?) där vattenytan för det mesta finns.. Det som ser ut som himmel och moln ovanför är bara speglingar från vattenytan framför.. Mängden Storskrakar här är troligen 5 gånger mer än vad mina bilder antyder.. Det brukar vara väldigt många skrakar just här alla vintrar, det finns alltid öppet vatten här som strömmar ut via Norrström från den 'stora' sjön Mälaren, det är också en stor anledning till att Slussen byggs om, man måste utöka kapaciteten på flödet ut från Mälaren med tanke på förändrat klimat nu och framöver.. Dekorationen på Skeppsholmsbron är bara 'guldmålat' gjutjärn.. värdet är nog lågt (men tungt) även för 'metalltjuvar'.. Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2022-02-02 12:26
:), jag fick ett helt annat perspektiv på den första bilden med en skog 1km bort och himmel, men ser nu på krusningen i vattnet att det kanske är 2m istället :)
Svar från ehrsa 2022-02-02 12:45
He he, håller med dig helt .. 😋 Hade jag inte beskurit bilden i överkant så hade det synts en horisontell grov bräda där som är övre kanten på flytbryggan..
Hälsn!
Vackert och fina bilder från februariljus i Stockholm! Olympiska spelen är snart.. Sverige kan få många medaljer? vi får se. hälsar Lasse
Svar från ehrsa 2022-02-02 12:11
Hej! Ja, nu är ljuset tillbaks här i Stockholm! Speglingarna från is och vattenytor är väldigt starkt nu, plötsligt behövs det solglasögon 😎 och låga ISO 📷 . Tror OS blir rätt så 'begränsat'.. En hel del får säkert Covid.. Hoppas annars på Nils van der Poel, han är fantastisk! Tack! Lasse.
Hälsn!
Kul att du är på banan igen och en fin serie Stockholmsbilder med många fåglar men blingblingbilderna är nog mina favoriter den här gången.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2022-02-02 12:31
Hej! Ja det blir fler bloggar framöver men inte så ofta, känner att jag blir 'trött' på bilder och även bloggar ibland.. Det tar också mycket tid från annat! Stockholm är extra fint nu och framöver när nu ljuset kommit tillbaks! Går man strand/kajnära blir det som en dubbel dos med ljus, solbrillor blir plötsligt nödvändigt.. 'Blinget' efter stormandet i helgen blir väldigt bra i lågt motljus, lystern blir optimal på något sätt! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Härlig serie från storstan! Den första blev ju väldigt läcker, ser ut som ett frodigt landskap i bakgrunden med moln på himlen med lite hjälp av fantasin. Bling bilderna blev väldigt bra. Ser ut som stöpta ljus där de hänger.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2022-02-02 12:38
Hej! Precis så som du skriver tycker jag också om just den första bilden.. I själva verket så tror jag att det är vertikala brädor som döljer en flytande betongbrygga där.. Det gröna är påväxta alger i vattenlinjen och molnen på himlen är bara speglingar från vattenytan framför.. Is-bling i motljus blir ofta fint som här, det gnistrar som juveler om dom! Får tacka stormen Malik för det.. Promenaden valdes lite med tanke på ev. isbling.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Vilken serie! Första bilden är en bild som fångar intresset.
Svar från ehrsa 2022-02-02 12:41
Hej! Håller med ang.första bilden, ser ut som ett landskap bakom Kniporna.. Svaret på vad det är kan du se i svaren till Peter och Johnny här ovanför.. Tack! Mats.
Hälsn!
Ser att du redan utdelat en bruksanvisning till första bilden, själv blev jag inte riktigt klok på vad det egentligen var. Väldigt snygg och klurig är den..Gillar också repen med istapparna, snyggt bling..
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2022-02-02 17:32
Hej! Ja, förstabilden kräver en viss förklaring.. Det ser ju mest ut som ett fint landskap med lite skog i bakgrunden, men med konstiga vertikala ränder.. Jag beskar/tog bort en tvärgående grov horisontell planka i överkant på bilden, då uppstod 'knepigheten'.. Is i motljus blir ju ofta bra, det vet 'vi' ju.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Jättefina Stockholmsbilder! Första tanken är att jag nog ska sluta ge mig av ut på landsbygden/ skogen för att hitta fåglar, Stockholm är bättre, helst nära centrum.....Ett par storskrakar har jag sett, men inte så här.Tyckte också jag hörde en tofsvipa innan januari var slut men kunde inte se den så det var kanske inbillning. Sen blev det kallare och en smula snö igen. Repen med istapparna är också sevärda, precis som den avslutande stadsbilen med teleperspektiv! Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2022-02-04 13:04
Tack för en trevlig kommentar! Jag tycker Stockholm är som bäst nu, när det är klara och soliga vinterdagar! Ljuset flödar verkligen om man promenerar utefter 'norrstränder/kajer'. Det blir som en dubbel ljuseffekt när ljuset speglar sig i det öppna vattnet eller från blanka/ljusa isar på t.ex. Riddarfjärden, tack vare att solen redan nu står så mycket högre än tidigare.. Promenerar jag en vardag som här så känns det nästan ödsligt jämfört med en helg vad gäller människor.. Sanningen är väl att jag ofta längtar till en skog när jag promenerar i stan, men det kan jag lösa hyfsat snabbt via nån kommunal transport ut till Djurgården! Annars så är det 'sjöutsikten' i Stockholm som jag gillar mest här, inte gatorna och för mycket trängsel.. Biltrafiken har minskat mycket kring city beroende på effektiva regleringar, hoppas det får kvarstå.. Och turisterna uteblir fortfarande så det lär dröja länge innan jag fotar folk på gatorna igen, turisterna var ofta fina motiv och brydde sig inte om dom blev fotade.. dom fotar ju så mycket själva! Svenskar är däremot ofta både lite tråkiga och 'ängsliga'.. Upplever också att det rent 'mentalt' (blir trött) blir jobbigt om jag hela tiden går och spanar efter motiv, ögonen orkar inte heller 'skanna av' omgivningen lika mycket som tidigare, detta troligen beroende på 'diabetespåverkan' på mina ögon.. Det är ju en 'progressiv' sjukdom det också, som så många andra sjukdomar..

Tofsvipa är ju bland de tidigaste 'vårfåglarna' så du kan nog lita på din hörsel där, dom är ju ofta svåra att se men hörs bra! Dom kör väl ingen flyguppvisning än, det spar dom nog tills dom ska imponera på andra när det har blivit varmare.. Även Sånglärka kan ibland ses i dikeskanter där det är snöfritt, redan nu! På vintrarna är det alltid många Storskrakar just här nära Skeppsholmen, mina skrakbilder är fotade från fören på Djurgårdsfärjan.. Antalet skrakar är nog 5 gånger fler än vad bilderna här antyder..
Hälsn!