Att spegla det jag gillar.

Sett vid Råstasjön..

Besökte sjön igår fredag i det fina vädret, och jag såg väl det 'vanliga' där, det vill säga en hel del Hägrar som mestadels stod still vid sin matning och bara väntade.. Solna matar ju dessa Hägrar sedan en längre tid och det är där dom finns den här årstiden.. Vattenrallen eller 'rallarna' (dom har även varit två tidigare vintrar) har inte synts hittills denna vinter enligt en kvinna jag pratade med. Hade ändå en 'närkontakt' med en Rödhake, även en Bofink visade upp sig, och en Rörhöna likaså.. Det är inte så mycket som är öppet i sjön nu när den mestadels frusit till, här är en liten vattenyta där mestadels Gräsänder höll till, så även en Rörhöna.. Fotat med 200-500 mm.

   

Annars så var det en Rödhake som visade sig fint efter en liten stund, på samma ställe som Vattenrallen höll till tidigare vintrar..

            

Sen var det Hägrarna, som 'kurade' nära sina matningslådor.. såg ut som att strömmingen var slut för dagen..

              

Tack för mig!

Inlagt 2019-01-19 17:24 | Läst 869 ggr. | Permalink
Fina bilder från Råstasjön och din serie på den lilla Rödhaken är så fina så den blir dagens vinnare, Änder har jag själv här i Lindesberg och likt Hägrarna så väntar de bara på att bli utfordrade, och det börjar bli ont om öppet vatten för ån har mer eller mindre frusit igen efter några dagar med minusgrader.
För tillfället så är det lite stagnation i det egna bloggandet, men en vacker dag så lossnar det.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-01-20 10:28
Hej! Känns som det nu har blivit vinter på 'riktigt', den har kommit smygande utan dramatik i våra trakter, såg på en sajt om långfärdsskridskor att nu åker man skridskor här på Årstaviken och även Riddarfjärden, runt Kungsholmen går det också att åka med några promenader. Så nu får vi se hur länge vintern står sig.. Men är det soliga dagar så är det väldigt fint tycker jag, fast det är dubbade skor eller broddar som gäller.. här är väldigt halt på promenadvägarna! Rödhaken här bjöd på sig på ett fantastiskt sätt, mer än någon gjort på väldigt länge! Det blir man glad för! Den var bara 2-3 meter ifrån stigen där man promenerar.. Tack så mycket Stig! Ha det så bra!
Hälsn!
Både rödhake o hägerbilderna är fina
Svar från ehrsa 2019-01-20 10:35
Hej! Ja, hade tur med Rödhaken där! Den var väldigt orädd och visade sig mycket fint med endast 2-3 meters avstånd.. Men det gäller flera arter här vid Råstasjön, dom är inte rädda för oss människor just där.. Tack! Peter.
Hälsn!
Bättre kan väl fågelbilder inte bli? Tranbilderna är perfekta men rödhakebilderna är charmigast, dom är bedårande om nu en karl får säga så. Många hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-01-20 10:39
Hej! Hägrarna är verkligen roliga att fota, dom har så många olika 'poser' som dom visar upp, och dom är inte rädda heller på något sätt.. Det gäller den här Rödhaken också, den var nog så nära som 2-3 meter bara och satte sig välvilligt på lite olika grenar.. det känns som alla fåglar runt Råstasjön är ovanligt orädda! Rödhaken är en av de finaste småfåglar vi har tycker jag, den tröttnar man aldrig på att fota! Tack! Björn.
Hälsn!
Khalad 2019-01-20 12:44
Ser att jag skrev tranbilder, tom jag kan se skillnad på häger och trana, det måste vara en av dom där oförklarliga ålderslapsusarna som numera inträffar då och då......:-)
Svar från ehrsa 2019-01-20 16:31
He he, ingen fara.. jag förstod ändå vad du menade.. :-) Tack!
Hälsn!
Trots mångfald av eminenta bilder så hamnar "hägerlådan" med Häger i topp..
Speciellt den på "strutsen"
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-01-20 10:41
Hej! Hägrarna är roliga, dom har så många olika stilar och poser som dom visar upp.. och inte är dom rädda alls här vid Råstasjön, fina är dom också! Tack! Gunte.
Hälsn!
Kul att du åkte förbi Råstasjön. Det lönade sig helt klart ser jag!
Mycket fina bilder. Gillar rörhönan och rödhaken.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-01-20 10:47
Hej! Ja, egentligen har jag väldigt enkelt att ta mig dit även utan bil, både pendeltåg eller tvärbanan från Liljeholmen (en t-banestation bort) går till samma plats vid Solna station, sen är det ju bara en mindre promenad.. det blir nog fler besök där framöver, nu när ljuset är på väg tillbaks.. Såg bara en Rörhöna, dom brukar vara fler där! Rödhaken var fantastiskt välvillig att visa upp sig, så brukar det ju sällan vara.. Men vid Råstasjön är alla fåglar extra orädda känns det som! Tack! Johnny.
Hälsn!
Fint fångat, särskilt hägrarna, som är så speciella till uttryck och form. Måste besöka det där stället någon gång!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-01-20 10:51
Hej! Hägrarna blir man alltid road av, dom har så många 'poser' som dom gärna visar upp, dessutom är dom helt orädda här.. det gäller även en hel del andra arter just här! Både Tvärbanan och Pendeltågen går ju till Solna station, och därifrån är det endast en kvarts promenad ner till sjön.. Kan rekommenderas! Tack! Bjarne.
Hälsn!
Super läckra foton här igen :)
Svar från ehrsa 2019-01-20 10:56
Hej! Ja, när motiven visar sig så här fint är det lätt att vara 'fågelfotograf'.. De flesta fåglarna här vid Råstasjön verkar vara mer orädda än vad fåglar normalt är, det är väl för att dom ofta blir matade här och att ingen heller ger sig på dom.. tvärtom! Rödhaken höll sig kanske 2-3 meter ifrån under flera minuter, och Hägrarna står där dom står några meter från promenadvägen.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2019-01-20 18:13
Jag säger ju det, kämpar som tusan här ute i skogen för att fotografera hehe. Får väl besöka någon stad någon gång ;)
Kul att du åkte till Råstasjön! Rödhaken visade verkligen upp sej på bästa sätt. Hägrarna är som vanligt väldigt sköna att titta på och närbilden då man ser den snett underifrån är toppen tycker jag.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-01-20 16:15
Hej! Ja, jag har egentligen lätt att ta mig dit, jag kan både åka pendeltåg eller ta tvärbanan, båda går ungefär lika snabbt, 30 min. med 'promenadtiden' till och från stationerna så går det på ett ut till Solna station.. Rödhaken var rolig, först höll den sig mestadels dold som Rödhakar brukar, sen stod jag still där ett litet tag (där Vattenrallen brukade vara) och då kom den plötsligt fram helt 'ogenerad'.. 2-3 meter ifrån bara, och verkade mest nyfiken! Hägrarna är komiska på något sätt.. det finns väl ingen annan 'Svensk' fågel som kan se ut på så många olika sätt! Det är omöjligt att inte fota dom.. Jag tycker annars att det var mer igenfruset än jag hade väntat mig, vintern har verkligen kommit även till oss nu, sakta men säkert! Promenerade runt Riddarfjärden idag och jag har kanske aldrig sett så många långfärdsskridskoåkare ute där samtidigt, det kändes ovanligt tidigt på året tycker jag, nu känns det som det kan bli en rejäl vinter framöver, förutsättningar finns i alla fall.. Tack! Lena.
Hälsn!