Att spegla det jag gillar.

Smygen i lunden..

Och då menar jag en Gärdsmyg här i mitt närområde Tantolunden i Stockholm. Den här individen uppmärksammade mig med att sjunga längre strofer av sin vårsång.. hur fint var inte det.. nu i mörkaste november! Men den här onsdagen sken faktiskt solen i stort sett hela dagen, dessutom var det vindstilla och milt, så det var väl därför den sjöng vårsånger.. Så här vackert låter den, en sjungande Gärdsmyg. Bara 10 meter från Gärdsmygen fanns det en Rödhake som också hade en del läten för sig, men den blev tyvärr aldrig fotomässig.. Bilderna här är fotat med min nya Z50 + 80-400 mm. zoom som då blir 120-600 mm.

Så här är lite bilder på Gärdsmygen som satt uppe på en häck i kanske 10 sekunder..

Tack för mig!

Inlagt 2019-11-21 12:25 | Läst 1201 ggr. | Permalink
Snyggt och den hade vett att sätta sig på lämplig höjd och med en fin bakgrund. Mina brukar krypa omkring inne i en rishög på marken, inte bra till något. Brukar kanske är för mycket sagt för det är mer än ett år sedan jag såg en nu
Svar från ehrsa 2019-11-21 17:02
Hej! Ja, det var en uppfostrad fågel det här! Bara att den satt still i kanske 10 sekunder.. Hade 'utökad' serietagning där som då ger 11 bilder/sek, då skulle det ha kunnat bli 10 x 11 = 110 bilder, samtidigt så finns det nån övre gräns på 100 bilder i följd i menyerna nånstans.. och samtidigt så fokuseras motivet bara vid första bilden, även med AF-C! Man måste välja en lägre hastighet på serietagningen för att få fokusering för varje enskild bild, kallad 'serietagning-H' (hög) som då blir 5 bilder/sek. Men här satt fågeln stilla så jag fortsatte med 11 bilder/sek. Och det blev bra skärpa på i stort sett alla bilder, kanske 25 bilder.. utom den sista här, när den flög iväg, kanske den hade blivit skarp om jag hade haft 'serietagning-H', men det vet man ju inte.. Själv har jag hört ett par olika Gärdsmygar här i området, men dom har gäckat mig hela hösten.. men plötsligt händer det! Det är ju så det ofta är i naturen.. rätt vad det är så sitter dom och poserar, gäller att vara beredd då! Och så här bra bilder kanske jag inte får på ett år nu.. eller i övermorgon! Ingen vet.. Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2019-11-21 17:18
Bra info, eller bra vet jag inte. I praktiken så blir det ju 5bps som är användbart, känns som väldigt sällan man behöver mer än 5bps på en fågel som sitter still, det är ju när den flyger eller någon speciellt man vill fånga som man skulle kanske önska mer. Är det någon skillnad om du har elektronisk eller mekanisk slutare, men har för mig att det inte är vettigt att ha elektronisk slutare vid rörelse för att tex en rak stolpe blir hackig pga avläsningen av sensorn.

Jag får ta och göra en jämförelse med Z6
Svar från ehrsa 2019-11-21 17:42
Anledningen till att jag hade 11 bilder/sek. inställt här var för att jag hade fotat en massa bilder på badande Gråsparvar och en badande Blåmes, då är dom nästan hela tiden på samma avstånd, så det räcker då oftast med att 'förstabilden' i serien blir skarp så blir även resten av serien skarpa! Avståndet till fågeln förblir lika! Och jag gjorde också så här att jag tog en serie på kanske bara 5 bilder där fokus då ligger lika, sen släppte jag avtryckaren och tryckte ner den igen, då fokuserar kameran om på nytt för nästa 'serietagning', så gjorde jag flera gånger för att få en 'ny' omfokusering och en ny serie med den fokus som det blev just då.. Det var första gången som jag fotat med 11 bilder/sek... nånsin! Men gör man så att man 'sprayar' bilder i omgångar och låter kameran fokusera om lite titt som tätt så verkar det kunna bli en hel del riktigt bra bilder att välja ut efteråt.. Jag har sett att det finns en hel del 'badbilder' som blev bra, men de kommer i en blogg framöver, kanske imorgon eller i övermorgon.. Jag hade drygt 1100 bilder igår efter det fina vädret och alla motiv som dök upp.. En RAW-fil ligger på 25-30 Mb. men jag tycker det går snabbt att omvandla dom till DNG och sedan ta in dom i Lightroom.. Efter första grovsorteringen så blev det ungefär 450 bilder kvar. Känns som jag har lärt mig nu hur man ska göra om men vill ta 11 bilder/sek. Det är små korta serietagningar som gäller, sedan släpper man avtryckaren och låter kameran fokusera om och så tar man en serie igen.. osv.. Tror att det kan vara knepigt med elektronisk slutare, det finns ju konstigheter med det precis som du nämner.. men det får väl prövas nån gång det också!

Har du en Z6 på gång nu, jag vet att du har 'flaggat' lite för en sån..
Hälsn!
pdahlen 2019-11-21 19:57
Jag väljer mellan Z50 och Z6, mest för det vore kul att testa en spegelfri och se dess för och nackdelar.

Hittade detta för Z6, så det ser ut som att den har full funktionalitet upp till 12bps

3. AE-följning (autoexponering) vid snabb serietagning (utökad)
Tidigare låstes exponeringen med den första bilden vid snabb serietagning. Men i firmware version 2.0 ingår stöd för AE-följning (autoexponering) vid snabb serietagning (utökad), vilket innebär att kamerorna kan anpassa exponeringen precis som med fokus (AF-spårning). Det säkerställer att alla bilder som tas vid en snabb serietagning inte bara är i fokus, utan också har optimal exponering, även om ljuset i motivet förändras under serietagningen.

Detta hittade man inte i manualen utan beskrivningen för V2.0, övriga förbättringar i V2. Om inte Z50 fungerar så nu så kanske det kommer en uppdatering till den också?


1. Ögon-autofokus (AF) i stillbildsläge
Den nya funktionen Ögon-AF känner automatiskt av och fokuserar på människors ögon i läget för automatiskt AF-område (AF-S, AF-C). När flera personers ögon upptäcks kan du använda multiväljaren eller sekundärväljaren för att välja vilket öga som kameran ska fokusera på, även när du tittar genom den elektroniska sökaren. När bilden har tagits kan du enkelt verifiera att den är i fokus genom att trycka på ”OK”-knappen för att zooma in på det öga som var det avsedda fokusmålet.

2. Utökat arbetsområde för AF i svagt ljus
Den nya firmware ger ännu snabbare autofokus i mörka eller svagt upplysta miljöer, både vid stillbildsfotografering och filminspelning. AF-arbetsområdet* utökas från −1 EV till −2 EV på Z 7 och från −2 EV till −3,5 EV på Z 6. När funktionen för AF i svagt ljus är aktiv på Z 6 utökas det tillgängliga arbetsområdet för AF i svagt ljus* från** −4 EV till −6 EV, så att det blir möjligt att använda autofokus i ännu mörkare miljöer.
pdahlen 2019-11-21 20:19
Ett testhus skriver detta, man kan ju tolka detta att Z50 ska fokusera och ljusmäta i 11bps, får leta vidare

The DX camera can shoot up to 11fps with AF and AE tracking with the H extended mode. With the normal H mode, the maximum speed is 5fps and you get a live view with blackouts. The Z6 is slightly faster and offers 12fps and 5.5fps respectively.
pdahlen 2019-11-21 21:04
Jag har tittat igenom manualen (typ 500 sidor :) och hittar inget om att den låser fokus på första bild vid 11bps, var har du sett detta?
Svar från ehrsa 2019-11-21 21:28
Tack för all info! Jag får helt enkelt testa om det finns nån autofokus vid 11 bilder/sek. på Z50..Men i instruktionsboken står det 'utan' autofokus! Vet inte om du varit inne hos Nikon och laddat hem instruktionsböckerna för Z50 och Z6, annars så finns dom här:

Z50= https://downloadcenter.nikonimglib.com/sv/products/526/Z_50.html
Z6= https://downloadcenter.nikonimglib.com/sv/products/493/Z_6.html

Jag tror ju personligen att Z6 är lite bättre på de flesta områden, men den skulle inte ha fyllt nån lucka i mitt kameraägande! Däremot en kamera med APS-C sensor känns attraktivt för mig! Men jag har tyckt att D500 har varit lite för dyr.. men nu när plötsligt lilla Z50 kom så blev det väldigt intressant! Och som nummer 1 med den kameran så kommer just 'cropfaktorn' x1,5 och ihop med den lätta vikten (nr. 2) så blir det ju fantastiskt att nu att t.ex. gå ut med den kameran + 80-400 mm. (bilderna ovan) jämfört med att gå ut med D750 + 200-500 mm. Viktskillnaden känns fantastisk! Ändå når jag 600 mm. med den första kombon, jämfört med endast 500 mm. med den senare kombon.. Sen har jag också en nyfikenhet på dessa spegelfria kameror, och den här kameran var inte 'svindyr' heller, jag kan ta att den kanske inte riktigt håller måttet, men hittills har det varit tvärt om! Fokuseringen kändes förtroendeingivande igår, så jag tror att det här fortsatt kan bli bra!

Du har ju redan en väldigt bra APS-C kamera, så för dig är kanske en spegelfri kamera inte lika lockande.. men vad vet jag.. För mig känns Z50 i alla fall väldigt trevlig hittills, och att det går så bra att koppla ihop den med mina befintliga F-objektiv! Skulle gärna se att det dyker upp ett fast Z DX-objektiv, med vid vinkel och bra ljusstyrka framöver.. skulle gärna ha det till gatufoton! Nu har jag bara den 'medlevererade' DX 16-50 mm. f/3,5-6,3 att använda till det! Mina fasta F-objektiv ihop med FTZ adaptern får alla den lilla nätta kameran att tippa framåt när kameran hänger på bröstet/magen.. kombon blir för framtung helt enkelt..
Hälsn!

Aha, ny info från dig. återkommer..
Svar från ehrsa 2019-11-21 21:38
Jag hittade inte heller det.. :-) Däremot testade jag här inomhus, och den fokuserar fullt ut även vid 11 bilder/sek.. Det betyder ju bara att kameran är ännu lite bättre än jag trodde.. :-) Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2019-11-21 21:46
Lysande :)
Vilka fina bilder på en av mina favoritfåglar. Plötsligt dyker den bara upp...och sen är den nån annanstans. Den smyger omkring i ilfart. Och hur uppskattar jag inte alla ni som har tålamod, kunskap och serverar oss andra såna här fågelbilder.
/ Gunnar S
Svar från ehrsa 2019-11-21 17:13
Hej! Visst blev dom bra! Jag har hört ett par olika Gärdsmygar här i mitt närområde under hösten, men som du säger dom är svåra att få syn på annat än som en snabb skugga.. dom har gäckat mig! Jag gillar också Gärdsmygar lite extra, dom har nån slags busig personlighet, och är rätt så kaxiga trots sin litenhet.. Här satt den still uppe på en häck i kanske 10 sekunder.. sen var den borta.. men hördes ändå sjunga sin vårsång i nån tät buske i det fina vädret! Stod och pratade med en äldre medborgare med hund samtidigt som Gärdsmygen visade sig så här, och vi njöt båda två av både fågeln och dess sång! Ibland har man tur, t.o.m. vädret var perfekt och det kändes inte som november.. Tack! Gunnar.
Hälsn!
Gärdsmygen är en väldigt fin liten fågel (en av de minsta väl, efter kungsfåglarna) som jag bara sett nån gång och då försvann den snabbt som ögat med den uppkäftiga stjärten in i ett tätt buskage,,,,,. Mycket fina bilder! Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-11-21 17:52
Hej! Det stämmer bra, Gärdsmygen är väl något gram 'tyngre' än Kungsfågeln.. men det är en fågel med en 'attityd' på ett sätt som ingen Kungsfågel och kanske ingen annan fågel alls har.. sen sjunger den makalöst vackert, en riktig 'mästersångare'! Kändes fantastiskt att få höra den sången så här i november.. men vädret var också magiskt fint! Att få se den sittande så här i hela 10 sekunder kändes lyxigt.. :-) Tack! Björn.
Hälsn!
Snygga bilder på gärdsmygen! Och vacker sång har den.
Den är inte stor direkt och väldigt svår att hitta på när den smyger omkring.
Fint fångat!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-11-21 21:42
Hej! Jag har hört ett par olika Gärdsmygar här i närområdet under hösten, men dom har gäckat mig.. så som dom så ofta brukar! Men som så ofta så sitter den plötsligt där i fint ljus, i hela 10 sekunder.. det får man inte missa! Sen försvann den och syntes inte mer.. men sjöng gjorde den ändå! En trevlig fågel att få se! Tack! Johnny.
Hälsn!
Men så fint vilka härliga bilder Jan!! Hälsningar//Per
Svar från ehrsa 2019-11-21 23:08
Hej! Visst är den fin den här lilla fågeln! En riktig tuffing som oftast gömmer sig där det är som snårigast.. Jag får tacka det fina vädret som troligen lockade fram den, i 10 sekunder.. Tack! Per.
Hälsn!
Det var väl trevligt med lite vårsång på senhösten men om det beror på den varma väderleken eller vad så blev det fina bilder och nya kameran verkar fungera väl förstår jag.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-11-22 11:19
Hej! Ja, visst är det kul när man får chans att fota en Gärdsmyg! Jag har hört ett par olika individer i området här, men dom har gäckat mig hela tiden.. och så är det ofta just med dessa fåglar, sen plötsligt så dyker dom bara upp! Att den satt så här fint i 10 sekunder får man ju inte missa då.. Likadant har jag med ett par Rödhakar här i området, jag har fått en individ på bild, men fokus låg helt fel.. och den gömmer sig ungefär likadant som Gärdsmygarna gör, men den dyker nog upp på ett bättre sätt framöver den också.. man får vara beredd! Och kameran fungerar bra, hade två dagar i rad med rätt mycket sol, det kändes bra att få prova lite 'låg-ISO' förhållanden också! Känns som fokus också fungerar fint hittills! Här kunde jag promenera med Z50 + 80-400 mm. zoom som då ger 600 mm. som mest, och det är en väldigt lätt kombination jämfört med nån av fullformatskamerorna + 200-500 mm. zoomen, som är en tung kombination.. ändå når jag bara just 500 mm. då.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Liten och oansenlig men en trevlig snabbfotad gynnare är det.Svår att se om den inte rör på sig..Blev ju fint i profil med dom blåsvarta bären..
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-11-22 17:20
Hej! Som 'tur' är sitter den sällan still.. det är då man kan få syn på den! Här satt den still i säkert 10 sekunder, det hände nog bara för att det råkade vara så fint väder.. En fantastisk 'mästersångare' är den dessutom, om du klickar på länken! Tack! Gunte.
Hälsn!
Hej Janne Sitter man på en Häck, har man självklart en uppkäftig häck!
Fina bilder janne, så charmig liten krabat.
/Bengt H.
Svar från ehrsa 2019-11-22 18:31
Hej! Det är verkligen en trevlig fågel den här lilla Gärdsmygen! Den far runt överallt i alla buskage och mörka miljöer där den inte går att fota.. men så plötsligt har man tur, och kameran är dessutom beredd.. då känns det bra! Dessutom var det lilla Z50 med mitt 80-400 mm. som jag fick fota den med, och det gick väldigt bra känns det som! Den här lilla fågeln är en fågel med mycket 'attityd' och är allt annat än 'mesig'.. Du har rätt, det finns ingen fågel som har en så uppkäftig häck som en Gärdsmyg! Tack! Bengt.
Hälsn!
Tänk att en så liten fågel kan pigga upp så mycket. Bilder med hög "må bra" faktor :-)
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-11-22 20:42
Hej! Lena, visst är det så.. man blir glad när man ser den här lilla pigga fågeln, dessutom sken solen och det var nog därför som den här individen visade sig så bra i alla fall i 10 sekunder, dessutom sjöng den vårsånger några gånger.. det blev lite magiskt efter alla gråa dagar som varit! Tack! Lena.
Hälsn!