Att spegla det jag gillar.

Sökte våren.. Fann den vid Isbladskärret på Djurgården!

***

Det är lite så det kändes igår när jag besökte 'kärret' här nära Stockholm. Har inte varit där sedan förra våren av olika anledningar, och tror att det nu var fler Hägrar där än vad det brukar vara.. Kanske 'Råstasjön' i Solna har stängt ner sin matning nu, så alla ska hit och häcka istället! Fint vårtecken i alla fall att det redan är Hägrar på sina bon, men dom brukar vara tidiga..

Alla bilder utom den första tagna med Z50 + Z 180 - 600 mm. som då blir 270 - 900 mm.

Här ett panorama över Isbladskärret med Iphone 12..

Här sett från andra sidan vid skogen..

               

**

De flesta Hägrar höll inte på med att bygga bo, utan tycktes köra nån slags gruppdynamik i vassen..

     

**

     

**

Här hände nått och alla tittade åt samma håll.. Själv hörde jag några Kråkor som kraxade intensivt! Och det vet vi väl alla vad det betyder.. 'Rovfågel' på gång! Och mycket riktigt så kom det en 'stor' Duvhök flygandes rakt över sjön där Hägrarna och även jag stod.. Tyvärr omöjligt att hinna fota och för mycket träd och grenar ivägen.. Och Hägrarna lyfte så klart, men det 'lyftet' missade jag också..

     

**

Sen landade Hägrarna på ett nytt ställe och 'grupperade' sig kanske ännu lite tätare..

 

Tack för mig!

Inlagt 2024-03-05 14:15 | Läst 239 ggr. | Permalink
Oj! Här var det rejält med hägrar!
Har nog aldrig sett så många samtidigt. Kul!

Hälsningar Jörgen
Svar från ehrsa 2024-03-05 21:34
Hej! Jörgen. Ja jag håller med dig, tror inte att jag sett så många Hägrar här under tidigare år! Dom är ju roliga att se på, och även flygandes! Bra fotoobjekt helt enkelt.. Inte minst när dom 'boar' nära varann så här, viss 'tuppfäktning' kan ibland uppstå! Det finns några andra träd på andra sidan Djurgårdsbrunnskanalen 200 m. in mot stan, där dom också har några bon i flera Tallar, annars är det bara här som jag känner till häckande Häger. Men det finns så klart andra ställen också.. Tack!
Hälsn!
Härligt med så många hägrar, kul med dem upp i träden jag har nog bara sett någon enstaka uppe i träd. Fräckt när alla tittar åt samma håll, utom en som inte orkar vrida på huvudet. Ser ut att vara fin skärpa här också
Svar från ehrsa 2024-03-05 21:46
Hej! Peter. Det här var nog rekord med antal Hägrar här, för mig i alla fall.. Men det är ju bara kul, dom är ju trevliga att fota, och beter sig lite komiskt ibland! Ja objektivet är fortsatt överraskande bra, gillar speciellt den programmerbara knappen L-Fn längst ut på objektivet, den gjorde det plötsligt väldigt enkelt att använda funktionen 'motivföljande focus' som jag programmerat in där.. Går snabbt att aktivera och snabbt att stänga av (varannan tryckning), dessutom med handskarna på.. Istället för att använda 'OK' knappen på kameran, som knappt ens går med handskar! Och objektivets vikt är ok, tycker det funkar bra att gå med det en eftermiddag, känns som bilderna håller bra skärpa, missas det ibland så beror det på kameran eller mig, inte på objektivet.. Tack!
Hälsn!
Osannolikt mkt stora fåglar på ett litet område. Visste inte att hägrarna också gärna bildar kolonier om det passar. Normalt ute i landet ser jag nästan bara enstaka hägrar, med undantag för på platser som Tysslingen och Kvismaren. Utomordentlig serie och extra mkt gillar jag gruppbilderna här, har inte sett så mkt gruppbilder på hägrar tidigare. Får nog ta mig till Sthlm någon av veckorna jag är ledig, varken isbladskärret eller Råstasjön har jag besökt :-) Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2024-03-05 22:04
Hej! Björn. Ja, så här många Hägrar på en gång har jag nog inte sett tidigare här så det var ju extra kul! Jag vet ju att det brukar stå en hel del Hägrar här nere på ön (där bona finns) och utefter vassruggarna, kanske ungfåglar en del som inte börjat häcka än.. det kanske tar nått år eller två innan dom börjar med det..? Men alla som står här i en flock är nog inte ungfåglar tror jag! Kul i alla fall, det finns nått komiskt med Hägrar, hur dom kan se ut och även 'bete' sig.. Isbladskärret ligger ju bra med parkering och toaletter nära. även Thielska galleriet ligger nära med mat och god fika året runt! Tack!
Hälsn!
Trevligt med en rapport från Isbladskärret och att få se hur hägrarna har intagit träden. Senast jag var vid Råstasjön fanns lådorna kvar men hägrarna satt inte på isen utan i kanten av sjön vid vassen (i solen). Det var nog ca 15 stycken för en och en halv vecka sedan.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-03-05 22:13
Hej! Lena. Blev själv överraskad att det fanns så mycket Hägrar här redan nu.. Isen låg ju i stort sett fortfarande, även om den såg ut att vara i ett 'slutstadie'! Alla dessa Hägrar lär inte få plats att häcka här, men alla kanske inte ska häcka i år heller.. Kul i alla fall med så många.. även i grupp så här så ser dom komiska ut.. Tack!
Hälsn!
Jösses vilken fin serie med hägerbilder. Fin kvalite och fint ljus lite här och där. Ej att förringa den lite humoristiska delen när dom står i grupp som ett gäng Surikater..
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2024-03-06 11:16
Hej! Gunte. Ja det var trevligt det här, hade inte förväntat mig att det skulle vara så här mycket 'vårkänsla' som bilderna visar här! Hade trott på en och annan Häger och kanske ett par stycken uppe i bona, dom är ofta här rätt tidigt på våren förmodligen då för att hålla koll på 'sommarstugan' så att ingen annan snor den, eller 'bomaterial'.. sånt ser man ibland! Trodde att jag också skulle få se första Tofsvipan, men icke! Förmodligen ser jag en sån nästa gång jag tar mig dit.. det ligger i tiden nu! Hade varierat ljus här med ibland 'höga' dimmoln som sabbade det hela en del, och som drog igen hinlen helt till slut och det blev svinkallt! Så inga vårtemperaturer tyvärr.. He he, bra liknelse med Surikater och Hägrarna, den känslan finns faktiskt när dom står synkroniserade så här, och Hägrar har ofta nått komiskt drag över sig och sitt beteende, att bara 'stå'.. Det är dom bra på! Tack!
Hälsn!