Att spegla det jag gillar.

Solförmörkelsens 'dag' idag.. 🌙

***

Mest tjocka moln idag till att börja med, men lagom vid lunchtid så började molnen tunnas ut i små områden på himlen här, och t.o.m. gav solstrålar i omgivningen i nån minut eller två.. Detta fotades idag på fri hand från min balkong och 90° vänster från den, här på Södermalm i Stockholm vid c:a 12:30, och lämpligt nog så skingrades de tunga molnen ibland lagom mycket, så att de ändå kunde fungera som ett 'naturens filter' (ett Ing-Marie S. citat)..

**

Allt här under fotat med Nikon Z50 + Nikon F 80-400 mm. som då blir 120-600 m. i brännvidd. Och mestadels så användes 1/4000 sek. och f/22 - f/40 & ISO 100. Vissa bilder här kanske fick viss 'James Webb' inspiration i redigeringen..

**

En solfläck ses här, den återkommer i andra bilder, där solen inte är helt urfrätt vilket den är i de flesta bilder..

         

Tack för mig!

Inlagt 2022-10-25 16:03 | Läst 798 ggr. | Permalink
Lyckade bilder bra! 👍 hälsar Lasse
Svar från ehrsa 2022-10-26 11:56
Hej! Ja, det blev över förväntan här! Trodde det skulle vara helmulet hela dagen.. Som tur är så har jag flera kameror hängande straxt innanför balkongdörren med olika objektiv, och Z50 + F 80-400 mm. klarade av det hela galant! Allt blev en positiv överraskning med solen 'förmörkad' så här så även 'molnfiltren'! Tack! Lasse.
Hälsn!
Superfina bilder! Rent bildmässigt blev det bra med dom halvgenomskinliga molnen, sannolikt bättre än annars. Och det syns ju väldigt bra hur mycket månen skymde, snyggt. Här har det varit mulet med duggregn.....Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2022-10-26 12:07
Hej! Det blev faktiskt överraskande bra tycker jag själv.. 'Kamerakombon' blev dessutom helt rätt, och den hänger alltid straxt innanför balkongdörren och 'beredd', sedan jag använde den senast i helgen. Och molnen som tunnade ut 'tillräckligt' betydde också mycket för möjligheten att fotografera utan filter så här, dessutom blir det rätt snyggt.. Blå himmel utan moln och en sol kan nog ge skador på sensorn utan filter, men min sensor har inte tagit nån skada här det har jag kollat! Tack! Björn.
Hälsn!
Snyggt, fin serie. Det var samma för mig att det lättade lite runt 12.30, precis när jag hade gett upp och skulle åka och handla. Fick snabbt plocka fram kameran istället. Nog ganska lik dina med lite moln slöjor. Tog med lite blandade objektiv och inställningar, allt handhållet, fast jag fegade med ett ND1000 filter på samtliga bilder
Svar från ehrsa 2022-10-26 12:12
Hej! Såg din blogg nyss, du fick också bra bilder trots stress när det plötsligt klarnade upp lite! Man får vara beredd hela tiden, det är uppenbart.. Klokt med filter, jag chansade utan filter, men det gick bra har jag kollat! Tack! Peter.
Hälsn!
Hej Jan.
Tilykke med et meget fint resultat.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2022-10-26 12:16
Hej! Erik. Visst blev det bra, jag är själv riktigt nöjd! Den lilla 'uppklarningen' blev kort men tillräcklig för att hinna fota och testa lite olika brännvidder på zoomen och andra inställningar.. Det blev lite drygt 400 bilder på kanske 10 minuter.. Sen blev det molnigt igen resten av dagen! Tack!
Hilsen!
Mrn så härliga bilder att uppleva
Svar från ehrsa 2022-10-26 12:19
Hej! Ja, jag blev överraskad att det blev så pass bra.. Molnen betyder också mycket för att det blev bra! Annars hade solen varit för stark för kameran utan filter.. Tack! Leif.
Hälsn!
Stiligt! Bra jobbat. Glömde helt bort att det var solförmörkelse.

Hälsningar Jörgen
Svar från ehrsa 2022-10-26 12:23
Hej! Blev själv överraskad att det blev så pass bra trots 'stress' när det plötsligt klarnade upp.. Det skulle ju vara helmulet hela dagen! Jag tror jag hörde om förmörkelsen på förmiddagen, kanske via någon av morgonprogrammen på TV.. Molnen var bra, dom fick fungera som 'filter' och det blev rätt snyggt dessutom! Kameran har heller inte tagit nån skada, det har jag kollat! Tack! Jörgen.
Hälsn!
Fint! Här i Skåne-alperna hade vi så mulet att vi aldrig märkte någon solförmörkelse den här gången.
Svar från ehrsa 2022-10-26 12:38
Hej! Ja, det är väldigt chansartat det här med moln.. det skulle vara mulet här också hela dagen.. Men så ljusnade det plötsligt märkte jag! Sen blev det 'fotomässigt' i kanske 10 minuter, och de moln som ändå skymde blev ju som ett slags filter och gjorde bilderna lite extra intressanta tycker jag! Och kameran tog inte heller någon skada, det har jag kollat! Hade det varit molnfritt så hade jag inte vågat fotografera utan filter.. tror att det är stor risk för en sensorskada då.. Tack! Christer.
Hälsn!
Wow,
det blev ju väldigt bra men naturens filter. I Uppsala var det så tjockt att det var helt meningslöst att gå ut även om det inträffade precis lagom vid lunchtid.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2022-10-26 12:49
Hej! Ja, dessa bilder blev över förväntan.. För att hela förmiddagen inse att det är för mulet.. till att plötsligt istället inse att det klarnar ju upp lite, och det kanske går att fota med molnen som skyddande filter så gick det ganska snabbt! Och 'kamerakombon' blev också helt rätt sett nu i efterhand.. Den tog heller ingen skada när det klarnade upp lite för mycket ibland.. Sen blev resten av dagen 'helmulen'.. Här hade jag stor tur med alla olika 'variabler' som fanns! Tack! Lena.
Hälsn!
Kul att få se händelsen återgiven så här. Man tackar!
Svar från ehrsa 2022-10-26 12:53
Hej! Ja, här var ett tillfälle när alla 'faktorer' stämde.. Allt från 'kamerakombon' till lagom tunna moln som kunde bli som skyddande filter.. Allt stämde! Tack själv Måns!
Hälsn!
Naturens filter ÄR bra :-)
Så fina bilder. Kul att se detta, här regnade det hela dagen. Kanske lika bra det, jag är inte så haj på detta.
Och ni andra visar det så bra .
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2022-10-26 18:29
Hej! Ja, du har 100% rätt angående 'naturens filter'', absolut! Även i dessa 'astrosammanhang'.. Hade nog inte vågat fota utan dessa moln (det blir också snyggt), det finns troligen en viss risk med sensorn som då får för mycket ljus/värme och speciellt med tele.. Även om jag mestadels använde minsta bländaröppning och kortaste slutartid så tror jag att ljuset ändå riskerar att bli för starkt utan ett mörkt filter, eller en del moln som här! Jag bara hastade mig ut snabbt på balkongen när jag märkte att det började klarna upp litegrann, och med just den här 'kamerakombon' som hänger innanför balkongdörren, och tänkte samtidigt risk med/för starkt ljus, minsta bländaröppning och snabbast tid så börjar jag så.. sen får jag justera vartefter.. och det gick bra, det svåra var AF, fick låta kameran fokusera på nått annat långt bort och sedan gå över till manuell fokus, då låg fokus kvar på just det avståndet även när jag fotade solen, och det blev rätt! Otur med regnet.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Hade tyvärr ingen koll på detta men det går ju bra att se resultaten på FS också..Blev ju väldigt snyggt med luckan i molnen..
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2022-10-29 11:10
Hej! Hade mycket tur här, det skulle ju vara mulet hela dagen.. Behövde inte ens byta objektiv på Z50, råkade ha en rätt 'kombo' med ett objektiv som har upp till f/40 som minsta bländaröppning, detta med tanke på hur starkt solen lyser.. Men man bör nog helst ha en viss molnighet också för att fota utan filter så här! Solen blir helt urfrätt utan moln i bilderna annars.. Kanske solen visade upp sig lite växlande så här i 10 min. Sen var det helt mulet resten av dagen.. Tack! Gunte. Njut av hösten, i natt blir det vintertid/normaltid.. Hua! En timme ljus 'förlorad' på eftermiddagen..
Hälsn!
Läckert Jan! Påpassligt fångat - den dagen låg jag rätt mycket, större infektion som var på gång, jag noterade ingenting.