Att spegla det jag gillar.

Sommarnöjet.. ⛱ Så kom dom då.. 😎

***

Det kan inte bli sommar förrän de 'sista' flyttfåglarna har anlänt, och för mig så är det alltid Tornseglarna som just då bekräftar att sommaren är här.. Det normala (just här) är att dom anländer 20:e maj, men är det så varmt som våren/sommaren 2018 så kan dom komma tre dagar tidigare, eller om våren är extra kall som 2020 då kom dom tre dagar senare än normalt. Under de tio år som jag har haft lite koll på när dom anländer så verkar 20:e maj vara 'mediandatum' men varierar sen beroende på kall eller varm vår och ankomstdatum kan fluktuera med en vecka, och det som bestämmer är hur mycket insekter som finns i luften. Finns inte tillräckligt med insekter här så kan dom inte flyga hit.. så enkelt är det! Alla insekter fångas i luften, och den enda tid som dom inte alltid flyger är nu under häckningstid, när dom nu lägger sig på sina bon under takplåtarna här.. Annars flygs det dygnet runt resten av året!

Och just idag den 18:e maj 12:15 så kom dom.. Tornseglarna! Så nu är det bekräftat att sommaren är här.. De anlände alltså två dagar tidigare jämfört med 'mediandatum' och det har inte heller varit så speciellt kallt senaste veckan, och just idag så hängde dom på i en varmluftsbubbla som förväntas ge +20° och nån grad ännu varmare imorgon.. Själv så satt jag med helt öppen balkongdörr nu under förmiddagen och hörde plötsligt ett välbekant skriande som jag inte har hört sedan förra sommaren.. ett efterlängtat läte! Tror jag kunde räkna in 7 individer som cirklade runt här på låg höjd som om dom inte har gjort något annat sen andra veckan i augusti förra året.. Skönt att något är sig likt i dessa tider..

**

Här är ett par bilder på de 'nyanlända' från idag..  Fotat med Nikon D750 + TC 1,4 II + 300 mm. PF = 420 mm. och '3D' AF.

 

**

Nu får man se hur årets bilder på Tornseglarna blir framöver.. Jag har varje dag på mig i nästan 3 månader, om det inte regnar.. tills dom åter drar söderut igen.. Väder och moln får ofta bestämma bakgrunderna, men även bebyggelsen i mitt närområde och de oftast 'bästa/närmaste' bilderna tas från min balkong 8 våningar upp när dom far förbi nära, och fotas oftast med min Nikon Z50 och 'kitobjektivet' Z DX 16-50, med lite inzoomning och slutartiden c:a 1/3200 sek. & något 'lite' nedbländning, detta ihop med manuellt förinställd fokus på c:a 2-3 m. och 11 bilder/sek. när dom kommer farandes förbi i en hiskelig fart.. Bilderna tas på fri hand likt 'höftskott', du hinner aldrig se dom i sökaren, och AF hinner inte heller med..

Så här kommer det nu en hel del bilder från förra årets besök av Tornseglarna, de är alla bilder som inte tidigare är publicerade.. Det blev nästan inga bloggar alls förra året, kanske årets bilder på Tornseglarna kommer nästa år eller inte, vi får se.. Ska i alla fall testa lite mer med '3D' med mina 'spegelkameror', eftersom det fungerat över förväntan tidigare under våren på lite olika objekt!

**

Här följer nu bilder på förra årets opublicerade Tornseglare.. bilderna visas i datumordning med de sist tagna bilderna där de visas sist också i bloggen. Så här bor dom..

                   

**

                     

**

                     

**

Även inifrån lägenheten går det att fota, som här ovanför datorn jag sitter och skriver på nu.. bara man är blixtsnabb!

                 

**

Tack för mig!

Inlagt 2022-05-18 22:38 | Läst 344 ggr. | Permalink
Fin rapport med oskapligt mycket bilder! Den där man bara ser några fjädrar är kul. liksom den där "svalan" ser ut att kolla in dej bakom datorn, och alla de andra! Nu är sommarn här!
Svar från ehrsa 2022-05-21 11:21
Hej! Ja, det blir en del bilder under den tid Tornseglarna finns här, varje dag i nästan 3 månader om man vill.. De här är en del av 'de bästa' bilderna.. Fåglarna bjuder på hög 'mysfaktor' här hela sommaren och är bara trevliga! Du vet ju också från ditt boende på Gotland om jag minns rätt.. Undrar om man med dagens bostadsbyggande tänker på våra Tornseglare också, eller om allt 'täpps igen'..! Tack! Måns.
Hälsn!
Snyggt. Du har ju fördelen att ha dem hemma och att de flyger nära din balkong, då får man möjlighet att testa mer utrustning och inställningar. Är de nära så finns det bara ett sätt och det är fix fokus på några meter och sedan skjuta en serie när de flyger förbi. Jag fotograferade svalor vid ett gömsle på det sättet, svalorna har bo i taksprånget på gömslet så de flyger rakt emot en, då hade jag satt en meter och fotograferade med en 28mm. Där var de så nära att jag lyckades inte få några bilder med telet. Men är de på längre håll så man har en lite framförhållning med telet, så kan man kanske få ihop några bilder iaf. Har inte själv sett tornseglare men såg att de blev rapporterade här för en vecka sedan. Jag la ju ut min kamp med svalorna idag, av kanske 400 bilder så blev det nog en 20 som blev helt OK, men många bäckar små…….
Svar från ehrsa 2022-05-21 11:54
Hej! Ja, det är fantastiskt att ha dessa snabbflygare fara förbi så nära.. I stort sett varje dag i nästan 3 månader från morgon till mörka kvällen, med nån kvarts uppehåll då och då! Regnar det kan dom vara borta hela dagen, men även då kan man ibland se dom till och från boet.. Tittade på din blogg på Hussvalor och en Ladusvala, du fick bra bilder där, dom är också svåra även om dom inte är riktigt lika snabba som Tornseglarna! Men dom är alla bra att testa 'fokushållningen' på.. Ska som jag skrev prova lite mer med mina 'spegelkameror' och 3D framöver och gärna då kanske med 300 PF, eller kanske Nikons F Makro 105 mm. eller mitt F 85 mm.. är osäker på hur 'snabba' dom är att hitta fokus, och då krävs det att man tittar i sökaren.. Riktigt nära bilder med Z50 och vidvinkel så måste man ha förinställd manuell AF, och det blir ju bra kan man se i bilderna ovan tycker jag! Bra 'testobjekt' är dom i alla fall! Tack! Peter.
Hälsn!
Du är en mästare på tornseglare fjärde och jag är imponerad av ffa dina närbilder på flygande fåglar. Den fjärde stora bilden i bloggen, med husen i bakgrunden, är ju fantastiskt. Jag såg de första tornseglarna vid Råstasjön den 17:e, tidigt på morgonen, och då tänkte jag på dej för de borde ju vara på plats även där. Senare på kvällen flög de över vårt hus i Knivsta. Sommaren har anlänt.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2022-05-21 12:19
Hej! Ja, dom är kul Tornseglarna.. De finns alltid där dag efter dag nu (om inte vädret är för dåligt), man blir nog lite bortskämd.. Oftast tas bilderna medans jag äter frukost på balkongen på förmiddagen, då finns det bra chans till medljusbilder.. Motljusbilderna brukar tas när jag äter middag på kvällen där, då kan det bli lite extra fina motljusbilder med kvällshimlar, nån bild här ovan har jag t.o.m. kamerans blixt för att frysa en rörelse på fågeln, eftersom mörkret inte ger rätt slutartid för att fota Tornseglare.. Det är en fågel man blir glad av, dom sprider både trivsel och sommar, nu behöver man inte tänka mer på 'vårfåglar', alla är här.. bara att njuta av dom! Och man behöver inte 'jaga runt' så mycket, man får njuta av hela sommaren framöver istället! Tack! Lena.
Hälsn!
Grattis Jan! Kanonfina bilder. Särskilt de när tornseglaren är precis framför dig där på balkongen med husen och träden i bakgrunden! Så bra :)
Svar från ehrsa 2022-05-21 12:29
Hej! Man blir glad att Tornseglarna är här nu, dessutom 2 dagar tidigare än vad som är 'normalt'.. och det har ju med insektstillgången i luften att göra! Dåligt med insekter = inga Tornseglare.. Dom sprider fin trivsel i alla fall, och bjuder på fin underhållning under dagarna, när dom ibland i samlad grupp far förbi som om dom kappflyger.. inte för att jaga varann, utan mer för att flyga i grupp och ha kul! Tack! Joakim.
Hälsn!
Roligt att något är sig likt och det är bara att tacka för din fina bildserie och jag gillar också den fjärde stora närbilden
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2022-05-21 12:35
Hej! Ja man får vara glad att något i tillvaron är sig likt år efter år.. Den 'stora' världen är ju mer eller mindre galen, där var och varannan 'världsledare' tycks ha hybris och för stor 'kostym', och lida av en svår grandios självuppfattning.. Då behövs det att den 'lilla världen ändå är något så när normal.. Tornseglarna ger bara stor trivsel och sommarkänsla! Tack! Stig. Ha det så bra nu!
Hälsn!
Instämmer helt, med tornseglarna på plats är sommaren här. Härligt med dina unika bilder på dom. Fri såsom fågeln får en hy innebörd liksom. Hoppas du får fin dagar att fota dom också i år! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2022-05-21 12:56
Hej! Björn. Man blir glad över att dom ändå är så pass punktliga som dom är, det är lätt att förstå sammanhangen med att det måste finnas tillräckligt med insekter i luften för att dom skall komma, och de tycks ha kommit hit under ett 'tidsspann' på en vecka de senaste 10 åren, och förmodligen längre tid än så.. Och finns det för lite med insekter framöver av 'olika skäl', så lär det ju bli en 'tyst vår'.. Dom sprider både 'flygglädje' och sommarkänsla! Ja, nu går det att fota dom i stort sett varje dag till andra veckan i augusti då dom brukar dra söderut, då är också ofta sommaren slut rent vädermässigt också, och det blir vääldigt tyst.. Tack! Björn.
Hälsn!
Mycket fin serie på tornseglarna. Fint att se dem i storstadsmiljö också. Vad vore staden utan dessa fåglar – och andra djur.
Svar från ehrsa 2022-05-21 13:05
Hej! Ja, men blir förvånad ibland hur mycket fint det finns även innanför 'tullarna' i Stockholm! Men staden här ligger väldigt strategiskt med allt sitt vatten och alla öar. För ett par dar sen fotade jag en Trana från balkongen här som kom lite från öster och såg ut att dra mot SV.. 3 dagar Innan Jul flög en gammal Havsörn åt motsatt håll på rätt låg höjd, hann precis fota den.. Gråsäl har rapporterats nyligen från Stockholms Ström, mellan Gamla Stan och Skeppsholmen.. Man får ständigt ha kameran med för rätt vad det är så dyker det upp nått ovanligt! Tack! Torbjörn.
Hälsn!
Mycket snyggt! Bilderna när de kommer nära dig och man ser huskropparna och en bit av gatan nedanför är kanonbilder i mitt tycke. Såg mina första tornseglare i förrgår d v s den 17:e. Jag har för mig att kunna se dem tidigare än så, men eftersom jag inte längre är aktiv fågelskådare blir det lite annat.

Hälsningar Jörgen
Svar från ehrsa 2022-05-21 13:18
Hej! Har tur att ha förmånen att Tornseglarna häckar just här bl.a. bara drygt 1 m. ovanför min lägenhet, vilket gör att dom ofta kommer inflygandes rakt mot mig när jag står på balkongen, och då hinner jag faktiskt med att fota när dom 'bromsar upp'.. Det svåra är när dom i grupp kommer farandes förbi 2-3 m. utanför balkongräcket.. det är en utmaning! Det är 'höftskott' då med vidvinkel och extra snabb slutartid som gäller.. Med vidvinkel så får man just den här effekten med nära och skarp fågel och samtidigt inte en helt utsmetad bakgrund.. det blir bra med 'miljön' omkring som också blir synlig! Jag gillar också att dom är så pass punktliga år efter år.. Förra året var våren extra kall här och dom kom också 4 dagar senare jämfört med i år.. Tack! Jörgen.
Hälsn!
Fina och speciella bilder med svalorna och husen!
Svar från ehrsa 2022-05-21 13:27
Hej! Lena. Dom är verkligen trevliga dessa Tornseglare! Dom sprider nån slags glädje och sommarkänsla här.. Samma som att sommarkänslan verkligen försvinner när dom drar söderöver andra veckan i augusti.. det blir såå tyst här då..! Kul också att det går att fota dom så pass bra med den lite 'enklare' Z50 ihop med 'kitobjetivet' Z DX 16-50 mm. Och just vidvinkel kan ju ge en skarp bild på objektet nära som här, men också tillräcklig skärpa för att se bakgrunden också, jag gillar det! Tack! Lena.
Hälsn!
Lena Eriksson 2022-05-25 17:43
Thomas hade i Fruängen också, precis utanför balkongen, så jag vet vad du menar…
Waohh kunde förstora frimärkena idag :) kanonbilder, blir väl inte mycket bättre..Ögonkontakt i någon till och med.
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2022-05-21 13:43
Hej! He he 'frimärkena'.. Ja, jag gör inget som underlättar för att bloggen ska ses på en mobil eller en liten 'padda'.. tvärtom, försvårar gärna det.. Blogg med bilder bör ses på en 'riktig' dator eller lite större 'bärbar'.. Själv gillar jag inte att 'scrolla', det är bara tröttsamt! Däremot klickar jag gärna på en första bild, sen använder jag piltangenterna..
Det stämmer nog att det blir inte så mycket bättre, det blir mest varianter av samma tema, där bakgrunden som moln kan ge helt 'andra' bilder, sen ska jag nog prova lite mer med 'spegelkamerorna' och dess 3D funktion, provar nog också lite andra objektiv också, som fasta F 85 mm. F/1,8 & F Macro 105 mm. F/2,8, men även det fina objektivet F 300 mm. f/4 PF. Gäller bara att träffa rätt på lite håll, och man måste titta i sökaren då.. Och visst ser man att vissa Tornseglare tittar på mig, absolut! Kanske dom t.o.m. känner igen mig.. Har ibland undrat om man kan mata dom med nått, kanske 'maggots' i handen.. 😀 Tack! Gunte.
Hälsn!
Det är verkligen läckra närbilder då de bara är någon meter från boet! Man får stor respekt för denna fågel, och närbilderna visar hur speciell den är. För det är verkligen en av de mest speciella varelserna i landet.
Svar från ehrsa 2022-06-22 13:15
Hej! Ja, det är en trevlig fågel som ger nån slags mysig sommarkänsla! Dom finns här varje dag ända in i augusti om det inte regnar, ibland är dom borta nån kvart eller lite mer men kommer straxt igen, ofta skriandes men också helt tysta.. Det är spännande att se dom när dom samlar ihop sig i en grupp och liksom flyger ikapp, bara för att det är kul, ser det ut som för mig.. Då kan dom passera ett par meter utanför mitt balkongräcke och är svårfångade med kamera, det går i 100 km./tim. då har jag läst.. vid hastiga neddykningar kan dom nå 200 km./tim.. har jag också läst! Enklast är det att fota dom när dom är på väg in mot boet under en uppbromsningsfas, flera av mina bilder här visar just det. Tack! Stefan.
Hälsn!