Att spegla det jag gillar.

Spanade lite på det nya..

Det nya är 'Citybanan' som är den 'nya' tågtunneln under hela Stockholm som byggts under 8 år.. tror jag.. Idag var en dag att spana lite på det nya i all enkelhet utan för mycket detaljer, det får andra spana och fota.. Den här tunneln är ju bara för pendeltågstrafiken kring Stockholm, övriga tåg åker den gamla vanliga sträckan..

Jag åkte från Södra Station på Södermalm och det slog mig att det var trist att inte längre se Riddarfjärden eller Gamla Stan, och Norrström.. Nu är det bara en mörk tunnel så är man plötsligt vid 'Stockholm City'.. Det gillade jag nog inte..!

Stockholm City.. med en upphöjd informatör..

Perrongerna har en glasad vägg med dörrar som öppnas när tågens dörrar öppnas, det är bra för säkerheten och det blir väldigt tyst!

Det finns väldigt få sittplatser på Stockholm Citys perronger och jag fick också en känsla av att det snabbt kan bli rätt trångt på de två perrongerna om/när det uppstår förseningar i högtrafik..

Sittplats..?

Tåget passerar tyst utanför..

Spännande bild och glaskonst..

Linjer och strukturer..

Natur..

Ned till station Odenplan..

Odenplan kändes öppnare och här fanns det lite mer sittplatser än vid Stockholm City..

Sen blev det 'tunnel' hela vägen tillbaks till Söder.. lite trist med tunnel.. näe, det får nog bli T-banan som vanligt, där får man i alla fall se Riddarfjärden och Gamla Stan..    Tack för mig!

Inlagt 2017-07-12 23:36 | Läst 2071 ggr. | Permalink
Åkte pendeln förra veckan och kom att tänka på samma sak: så länge det inte är vinter och snöstorm så har det varit trevligt att vänta utomhus på centralen. Mycket att titta på. Och man kommer sakna utsikten när man åkte över vattnet.
Men kanske kommer det funka bättre när det inte finns några växlar det kan komma snö i...
Svar från ehrsa 2017-07-13 12:04
Hej! Det är säkert så att allt kommer fungera bättre nu med tågtrafiken när den nya tunneln har kommit i drift, men samtidigt så är det väl den 'gamla' strukturen och tekniken som det nya ansluter till, både söder och norr om stan.. så där kan det säkert hända saker precis som förut, och då är det väl inget pendeltåg som kan fortsätta.. det blir väl stopp även i det 'nya' då gissar jag..? Eller tror du att man då kan växla om pendeltågen till fjärrtågens spår.. tveksamt tror jag, men vad vet jag? I alla fall så har du tänkt precis så som det faktiskt känns angående tunnel eller att åka så man ser vattnen och Gamla Stan. Tunneln är mörklagd som man åker i så du ser ingenting av tunneln utan plötsligt är man bara framme.. Tack! Ylva.
Hälsn!
Intressant. Framför allt det där med att det är tyst, det gillar jag. Men numera jobbar jag inte i Solna längre så om jag ska åka i den nya tunneln lär det bli som turist :)

Fast jag sprang (promenerade) tunnelloppet som gick av stapeln i våras. Det var dock i servicetunneln bredvid som loppet gick, den är inte lika snygg...

Ha det gott! /Thomas
Svar från ehrsa 2017-07-13 12:15
Det är jättebra med dom här glasväggarna som skärmar av tågen när dom kommer eller åker. Det blir mycket mindre risk för olyckor och självmordsförsök dessutom! Och tyst framför allt.. Så vill 'man' ju även ha på perrongerna på tunnelbanan, vilket vore bra! Det är obehagligt trångt ibland på vissa perronger tycker jag, för att det är så mycket med människor som trängs.. Perrongerna är egentligen inte byggda för den folkmängd som rör sig på en hel del tunnelbanestationer idag.. Stockholm fortsätter ju att växa.. men kollektivtrafiken ligger hela tiden efter..
Tunneln som du åker i från Stockholm Södra mot City är helt nedsläckt förutom nån 'nödutgångsskylt', så man ser ingenting av den tunneln.. plötsligt är man bara framme.. utan att ha sett någon Riddarfjärd eller Gamla Stan.. Men pendeltågen är inte min vanliga kommunikation för att ta mig mot city, det är en omväg! Så det blir T-banan även i fortsättningen.. Tack! Thomas.
Hälsn!
Kul att få en åktur med din bildserie och jag håller med om att det ser väldigt tomt ut med sittplatser, men det kanske ansvariga ordnar så småningom.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2017-07-13 12:29
Hej! Stig. Det slog mig plötsligt när jag gick där och tittade, oj vad lite sittplatser.. Men jag tror att det är medvetet! Man vill inte ha människor sittandes här.. Det kommer annars att samlas 'uteliggare' och även tiggare där, och 'ockupera' dessa platser.. Har man inget hem så går man ner här och sätter sig i värmen om det finns sittplatser.. De sittplatser som fanns hade armstöd, så att det inte går att ligga där.. Många av dessa människor som lever lite utanför samhället använder ofta SL:s kollektiva färdmedel som en slags social inrättning att vistas i.. men SL-trafiken och dess stationer är ju inte detta! Det här gäller även en hel del nattbussar! Körde själv ofta en nattbuss 791 för en del år sen, som går mellan Sergels torg och Södertälje via en hel del av de södra förorterna. Där klev det ofta på personer vid Sergels torg som åkte till Södertälje där man var tvungen att väcka dom så att dom klev av.. Sedan när man haft en paus och vände bussen så stod dom där vid hållplatsen för att sova sig tillbaks till Sergels torg.. det är inte kul som bussförare! Det är också människor som ofta inte sköter sin hygien där stanken även sprider sig i bussen.. men biljett det hade dom. Tack! Stig.
Hälsn!
Futuristiskt och modernt. Får göra ett besök nästa gång i Stockholm.
😀
Svar från ehrsa 2017-07-13 18:25
Det tycker jag absolut att du ska göra, det är ju ett 'historiskt' bygge ändå, på något sätt! Tack! Hans-Åke.
Hälsn!
Angående ditt svar till Stig Cannermo och om hemlösa, den biljetten ger tak över huvudet och värme, vilket vi alla behöver. Detta är människor som saknar det mest elementära, tak över huvudet en säng att sova i och en möjlighet att sköta sin hygien och som förövrigt samhället borde ge dom och samhället är faktiskt vi medborgare, vi bär alla ett ansvar. Samhället vi väljer den billigaste vägen, genom att låsa dom ute. Förstår inte att du som har det så bra kan vara så förbaskat nedlåtande. På vilket sätt utgör dom ett hot mot dig? "Utom möjligen ditt ego då". Tycker väl att du borde skämmas å det gruvligaste.
😁
Svar från ehrsa 2017-07-13 18:49
Hej! Det blir också ett arbetsmiljöproblem och en otrygghet för de som jobbar inom kollektivtrafiken, och så ska det aldrig behöva vara, det har 'vi' inte betalt för.. 'Socialarbetare' det får andra vara, de som vill vara det! Du ska inte tro att alla 'hemlösa' eller 'utslagna' bara är goa gubbar.. Vill påstå att det t.o.m. oftast är tvärtom, tyvärr! Hade en bussförarkollega som blev av med två framtänder när han väckte en sovande resenär just vid Södertälje på linje 791, när han väckte den personen.. Kollektivtrafiken och stationerna (innanför spärrarna) drivs numera av företag som är inhyrda på entreprenad och är vinst/affärsdrivande, och kollektivtrafiken ska bara användas av de som vill resa och inte av människor som inte har någonstans att bo eller vistas vad du än tycker. Det skapar ofta en stor otrygghet för övriga resenärer och för de som jobbar där, det säger jag av egen erfarenhet efter 8 års arbete med detta, så är det för mig och även mina kollegor, vi pratar rätt ofta om detta som ett rätt stort arbetsmiljöproblem! Trist att du reagerar som du gör och inte förstår detta.. Och troligen är det därför som man har så få sittplatser på 'Stockholm City', vad jag kunde se.. men det är min egen teori, det är väl det som diskussionen bottnade i.. Sen är det trist att inte samhället tar bättre hand om vissa medborgare, likaväl som det är trist att en del medborgare inte heller vill ha hjälp.. det finns ju den sidan också.. Är det någon som borde skämmas så är det nog du, som reagerar som du gör.. Hans-Åke.
Hälsn!
präntare 2017-07-13 19:49
Hej Jan
Nej jag förstår inte dig och det du representerar, jag har själv arbetat med och för utslagna, ungdomsnarkomaner och vuxennarkomaner, och övriga missbrukare och har träffat dom som du kallar "goa gubbar" men har för den del inte blivit ihjälslagen, vidare jag skäms inte heller för min empati och inte heller för det jag uttryckte. Tror nog tyvärr att våra åsikter om detta är oförenliga. Min åsikt är att vi borde ta hand om varandra bättre än vi de facto gör och kanske, jag säger kanske då först så får bussförare och t-banförare, resenärer en tryggare miljö att vistas i . Och för övrigt är det ju så i dagens samhälle att allt fler slås ut av andra orsaker än missbruk.
Ha de gott
😁
Tomasz 2017-07-13 21:45
Jag kan förstå en brinnande empati, sådan som du verkar ha. Men jag kan inte förstå hur du kan läsa in att Jan är "förbaskat nedlåtande." Såvitt jag kan se delger han inga personliga tyckanden utan redovisar bara sina erfarenheter.

Jag tycker inte att du borde skämmas över ditt inlägg, men att du borde observera vad du läser. Din strid utkämpas bättre på andra ställen, där folk verkligen har den attityd som du tror dig se här.
Svar från ehrsa 2017-07-13 23:16
Hans -Åke, Du riktar din ilska för samhällets tillkortakommanden mot helt fel person, du har antagligen ingen aning om vad jag tidigare har jobbat med i årtionden innan jag började köra buss, där och då handlade allting om att rädda liv och egendom rent konkret, vilket jag haft förmånen att få göra ett flertal gånger, hoppas du också har haft den möjligheten, och även lyckats.. Du har säkert mer empati än de flesta, men det intrycket får inte jag, så som du går på.. Däremot så är det mycket som folk i gemen inte vet om eftersom dom inte jobbar i den här 'branschen' så som jag gör, så det är nog bra att ibland i klartext upplysa om detta.. Du kanske tror att det bara finns 'din sida' att se saker och ting på.. men så enkel är inte världen.. Där som du verkar tycka att 'folk' kanske ska få göra och bete sig som dom vill (i kollektivtrafiken tydligen) blir ofta ett stort problem för de (mig också ibland) som jobbar där.. var finns din empati för dom..? Vet kollegor som slutat även på grund av detta.. Empatin' låter väldigt ensidig tycker jag.. Fortsätt gärna med ditt engagemang, men rikta det i så fall till politikerna och ingen annan, det är dom som sätter upp reglerna! Det är dom som sedan upphandlar de företag som kör pendel, T-bana, bussar, Waxholmsbåtar.. m.m.. och vill du ändra på reglerna för hur kollektivtrafiken och regelverket ska hanteras så får du föra fram det till dina politiker, här i Stockholm är det Landstingspolitikerna som sköter kollektivtrafiken. Det är också politiker som står för 'tillkortakommanden' vad gäller att ta hand om människor som har det tufft och mår dåligt i vårat samhälle, det vet väl du också eller.. Din kritik här blir patetisk känner jag.. den går faktiskt helt förbi mig.. Men lycka till i din kamp, jag menar det!
Hälsn!
Svar från ehrsa 2017-07-13 23:28
Thomas, det är ok även om jag inte förstår varför denna konstiga 'debatt' uppstod..? Och det finns mycket konstiga och absurda saker som händer i min bransch.. antagligen oavsett vad man gör inom just den här branschen..! Jag skulle kunna berätta om mig ensam med en blodig 'yxman' i min buss 704 från Fruängen mot Huddinge en marsnatt.. eller folk som ska döda varann i min överfulla natt- ledbuss från Sergelstorg mot Södertälje, där polis och väktare mer eller mindre stormar bussen i Huddinge.. Slagsmål i bussen, inte helt ovanligt.. Ungdomar som vid midnatt slår sönder två fönsterrutor från insidan med en hammare, eftersom dom blev sura att dom fick betala med en biljett för att få åka från Salem till Tumba.. Folk som ställer sig upp i bussen och predikar för mina passagerare.. när jag slängt av honom så är det sista jag hör att jag "kommer att brinna i helvetet".. och det är nog sant, har faktiskt tänkt mig en kremering.. när det är dags.. Men detta kommer jag inte berätta om, det stannar kollegor emellan.. :-) Det händer mycket i 'branschen'.. Tack! Thomas Ha det gott!
Hälsn!
präntare 2017-07-13 23:44
Ok litet av loppan hoppar här, men svar på Kai Thomas Engströms inlägg
Stig skriver följande i avslutet på sitt inlägg. Citat "Det är också människor som ofta inte sköter sin hygien där stanken även sprider sig i bussen men biljett det hade dom." Slut på citat. Detta tycker jag är nedlåtande sedan får var och en tycka vad man vill. Förövrigt luktar vi alla, vi som har möjlighet att ta dusch det stora flertalet döljer lukten med diverse rengöringsmedel parfymer och annat och dessutom har vi möjlighet att tvätta våra kläder. Ja det är väl tur att dessa människor kan köpa sig en biljett på kollektivtrafiken som alla övriga medborgare i Sverige och också har rätt till detta. Och att sova på ett kollektivt färdmedel finns väl inga förbud lagrummet vad jag vet. Jag brukar alltid tänka vad skulle jag själv göra om jag vore i en sådan situation. Och förövrigt har jag förstått och sett under årens lopp så är väl detta just en sådan blogg forum där man får uttrycka sig fritt om i stort och litet och vad man vill.

Ha de fint
😀
präntare 2017-07-14 00:28
Svar på Jans inlägg
All respekt Jan för vad du har arbetat med och gjort insatser för i samhället, jag vet att du har arbetat som brandman. Men tyvärr så tycker jag som jag skrev och reagerade på om ditt inlägg och jag ändrar inte uppfattning därvid, tycker det var nedlåtande du får förbanna mig eller förlåta, vilket du vill. I mina ögon är du för den skull inte en sämre människa, vi har alla olika uppfattning om saker och ting och det är väl tur det, annars ingen debatt eller dialog. Jag kan förstå problematiken för alla som jobbar i kollektivtrafiken och att ni har en utsatt arbetssituation. Men frågan är väl skall man skylla hemlösa som sover på tex nattbussen enskilt för att det ser ut på detta sätt? Jag tror inte att dom utgör det största hotet mot er i ert arbete på bussar och tunnelbanetåg, det finns andra människor, vettvillingar som är farliga och kan utgöra ett mycket större hot för liv och lem för er och era resenärer.
Ha de gott
😀
Det ser väldigt sterilt ut, eller det kanske är för att allt är nytt och blankt. Det blev en del läckra bilder i alla fall. Det lär dröja innan jag ser detta med tanke på hur ofta jag besöker "den stora staden".
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2017-07-13 19:20
Hej! Lena. Visst ser det 'sterilt ut'.. det blir gärna så med mycket rostfritt och glas.. men antagligen är det väldigt lättskött och lättstädat.. Klottrar någon så är det lätt att få bort det hela, och det är ju bra! Jag kommer kanske knappt se detta mer för Pendeltåget är en omväg för mig om jag ska in mot 'city', så det lär bli T-banan även fortsättningsvis.. dessutom får man se vackra Riddarfjärden och Gamla Stan då.. och det gör man inte längre med pendeln, tyvärr tycker jag! Jag åker ändå pendeln ganska ofta men då är det alltid söderut mot Huddinge från Stockholm Södra, för att jobba! Tack!
Hälsn!
Fin bildserie som tillsammans med texten verkligen berättar hur det ser ut och blir informativ. Även som icke stockholmare blir jag lite nyfiken, det lär dröja innan vi får underjordiska pendeltåg i Korsheden....../ Björn T
Svar från ehrsa 2017-07-13 19:27
He he, det får bli nästa stora projekt i Sverige, pendel till Korsheden.. :-) Jag tycker absolut det är värt ett besök vid tillfälle! Jag är själv inte helt orienterad om var alla uppgångar tar vägen.. men det får jag kika på framöver nån gång! Egentligen åker jag aldrig pendeln in till city, T-banan är bättre för mig! Så jag kommer själv se den nya stationerna väldigt sällan framöver gissar jag.. Men det är ju ett av de riktigt stora 'trafikprojekten' i Sverige som nu är klart, så det är lite 'historiskt' över det hela trots allt! Tack! Björn.
Hälsn!
Lite skrämmande interiör bortsett konst som Total Recall, lite skämt. men ska bli ett intressant besök o lite fotografera nästa gång i Stockholm. Resten av fina interiörbilderna! / Lasse
Svar från ehrsa 2017-07-13 19:34
Hej! Du ska absolut åka dit och fota Lars Ove! Du brukar vara bra på sånt här! Det finns mycket linjer och strukturer och annat som säkert kan inspirera.. Efter mitt lilla besök på de två stationerna så gillade jag spontant Odenplan bäst! Den kändes öppnare på något sätt.. Fick en känsla av att de två perrongerna vid Stockholm City kändes 'trängre'.. Tror t.o.m. att det kan bli rätt så trångt där en eftermiddag i rusningstrafik om ett par pendeltåg är försenade eller råkar vara 'inställda' av någon anledning.. men jag kanske har fel, tiden får utvisa detta.. Tack! Lars Ove.
Hälsn!
Härligt du med visar bilder från denna tunnel som det varit så mycket om dessa år den byggts...tänk få vara med om detta..häftiga bilder är det vilket måste ge mersmak..buss är klart bättre om man vill se mycket men ack så segt det har blivit med all trafik av bilar...synd den inte var öppen när vi var i Stockholm..det var väl här mannen klippte av så han fick 16 000 volt igenom kroppen..
Ser gärna fler
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2017-07-14 19:04
Hej! Ja, visst är det rätt så 'stort' ändå att detta faktiskt är färdigt nu, man har hållit på så länge så att det känns som det bara skulle fortsätta att just 'hålla på'.. i all evighet! Det blir så när projekt håller på i 8 år.. Och det blir säkert väldigt bra att slippa trängas med övrig tågtrafik! Fyra spår genom stan är nog rejält mycket bättre än de två som var förut.. Men nog tror jag att det ändå kommer att bli 'vanliga' problem ändå, men det kanske inte behöver drabba så mycket övrig trafik som det gjort tidigare.. Vi får hålla tummarna! Vid den där olyckan så kapade man visst en ledning som hade 16 000 volt, men jag tror inte någon person fick den strömmen i sig, det överlever man i stort sett aldrig.. däremot så var dom (tror det var två personer) antagligen så nära den ljusbåge som uppstod att dom ändå fick brännskador av värmestrålningen. Det lär vara flera tusen grader i en sån ljusbåge.. Du får åka där vid nästa besök här i stan.. välkommen! Tack! Gun-Inger.
Hälsn!
Tydligen fler som reagerat på bristen på sittplatser på nya citybanan.. https://www.dn.se/sthlm/hur-ska-man-sitta-i-citybanan/
Hälsn!