Att spegla det jag gillar.

Stjärnor, ett par kvällar i veckan som gick..

Testade lite 'astrofoto' i veckan som gick och då ute på min balkong. Och det är ju inte direkt den mörkaste platsen att fota stjärnhimlen ifrån, innanför tullarna i Stockholm.. men ändå ganska bekvämt! Och inte var det så kallt heller.. Fortfarande är -4,4° det kallaste jag loggat denna vinter.. men det kan säkert bli kallt i mars, så vi får se om temperaturen står sig.. Från imorgon den 15/2 så kan SMHI börja definiera vår på många platser om mildvädret står sig i en vecka framöver.. vi får se!

Här är en bild tagen med D800E och 50 mm. f/1,4 med lite för mycket moln just här.. med Orions bälte och ett ufo mot SV..

Lite senare med mindre moln..

Orionnebulosan ses som en liten suddig fläck lite ner till vänster en bit ner.. bara den suddiga fläcken har en diameter på 24 ljusår..

Här en bild lite mer mot NV, där Plejaderna syns uppe till vänster, och ett ufo i mitten och Högalidskyrkan till höger..

Kvällen efter, då fotat med D750 + 20 mm. f/1,8  fotat rakt västerut.. med lite olika exponeringar och redigeringar..

Essingeleden som ett vitt litet streck 2 km. bort i bilden..

Tack för mig!

Inlagt 2020-02-14 22:19 | Läst 330 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kul med bilder inom astrofoto. En materialsport vad jag förstår men spännande som sagt. Kan rekommendera en app till smartphonen: Photopills. I den finns mycket info som sol och måne och vintergatan.
/MA
Svar från ehrsa 2020-02-15 21:11
Hej! De här bilderna är fotade med 'FF' kameror och 20 mm. och 50 mm. med lite nedbländning, 'för lite bättre skärpas skull' med ISO 100 eller 200 och slutartider på c:a 3-5 sekunder och ett stativ.. så inga dyra/extrema saker alls här! Det blev förvånansvärt bra med dessa prylar! Sedan en bildredigering i Lightroom för RAW-filerna, och lite extra uppskärpning i PS 7, och det gjorde att stjärnorna plötsligt syntes ännu bättre! Dom lyste mer helt enkelt! Har ingen 'Smartphone' längre.. köpte en 'vanlig' mobil för ett år sen, med knappar (CAT 35b) med passnings/batteritid på 30 dagar.. Går bra att ringa och SMS:a med.. känns bra! :-) Ska kolla på appen, kanske går att ha på datorn..) Tack! Mats.
Hälsn!
Kul, det blev ju bra. Tycker det är roligt att vara deckare och se om det går att tyda sin bild mot facit
Svar från ehrsa 2020-02-15 21:22
Hej! Aha, antar att du har en app som leder dig.. Minns att jag på den analoga tiden fotade en del 'astro' med diafilm, det funkade rätt bra som jag minns det nu.. nånstans ligger det ett antal diabilder, men de hinner/orkar jag aldrig leta fram.. är känslan! Stjärnorna här framträder extra bra när bilderna togs in i Photoshop 7, där jag sedan använde verktyget 'Skärpa/Sharpen', två tryckningar på 'Sharpen' så ökade ljusstyrkan på alla stjärnor kanske 4 gånger.. även 'osynliga' stjärnor kom plötsligt fram.. Möjligen får man 'ringa in' nått objekt som kan bli överskärpt (Select Inverse) och välja att bara 'Skärpa' himlen med stjärnorna.. så gjorde jag med fastigheterna i underkant på flera av bilderna! Den sista bilden så är fastigheterna i underkant 'på väg' att bli överskärpta, medans himlen/stjärnorna hade tålt ytterligare en 'skärpning', men jag stannade där! Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2020-02-16 08:00
Laddade ner en app Sky Guide som jag tycker är riktigt bra. Det finns faktiskt ett ”fotostativ” man kan köpa, fast dyr, som man kan programmera för olika objekt, knappar man in Venus och så ställer den sig och pekar på Venus. Men det tar en tid att komma igång för man ska först peka på några kända objekt som man lätt hittar som typ Polstjärnan så den får ställt in sig.

I LR så tycker jag Vita och Svärta gör en hel del, drar man upp Vita så framträder mer o mer stjärnor och så drar man ner svärtan för att dölja brus mm
Kul Jan att få se lite nya vyer från dig och bilden med Högalidskyrkans två torn är mycket fin. Nya fotomotiv öppnar sig om man lyfter blicken upp i rymden.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-02-15 21:33
Hej! Ja, det är kul att testa lite 'astro' så här hemifrån! Och det fungerar ju! Dagens kameror är ju väldigt kompetenta , på ett sätt som ingen analog kamera är/var.. Jag har länge väntat på (i flera år) att få se nån tendens till norrsken lite mot norr.. men hittills har jag aldrig sett det härifrån.. det är det sista jag gör innan jag går och lägger mig kring midnatt varje kväll! För kanske 25 år sen fotade jag norrsken sett från en 'piskbalkong' på Östermalm, ett norrsken som gick kraftigt i rött t.o.m.. Och det fastnade bra även på analog diafilm! Så nånstans finns dom bilderna, men det kommer dröja innan jag hittar dom.. Tycker att det borde dyka upp norrsken här också snart.. Det norrskenet som jag fotade vid Östermalm syntes även rakt upp på himlen, och inte bara mot norr! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Jag ser ufo skeppet spännande :)
Svar från ehrsa 2020-02-15 21:36
Hej! Ja, man får se upp för dom 'oidentifierade flygande objekten'.. den här visade inte vad den var för nått.. säkert nått utomjordiskt.. ET.. :-) Tack! Joakim.
Hälsn!
Riktigt fina bilder! Dom två sista tycker jag bäst om ur bildsynpunkt, gillar att stadssilhuetten med ljusen finns med i botten! Orion har jag ofta betraktat, där finns flera intressanta objekt. Kommer fortfarande ihåg hur jag fascinerad läste om vänstra axelstjärnan, Betelgeuse, när jag var i tonåren. Den är en röd jätte, och, som jag häromsistens läste om (Forskning och Framsteg tror jag), nu ganska snabbt har visat avtagande ljusstyrka. Tror man väntar sig en framtida supernova där, fast om det sker i morgon eller om typ 100 000 år har man ingen uppfattning om. Det här var ju en tanke jag hade när jag köpte vidvinkeln så allteftersom kommer det nog bilder från mig också. Bra bilder och intressant läsning! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-02-15 22:20
Hej! Gillar också bilderna där man ser fastigheterna i underkant! Det ger ett fint perspektiv i bilden mot den stjärnprydda himlen.. Jag har också läst om den här förmodade supernovan som kanske är på gång.. tänk vad spännande om den kunde vara på gång snart.. det vore troligen fantastiskt! Det fanns väl en kraftfull supernova som visade sig för ett antal hundra år sedan, som var så stark att den även syntes under dagen..

Om du fotar lite 'astro' framöver så har jag ett tips som jag upptäckte nu när jag provade lite, och det var i redigeringen efteråt. Efter att RAW-filen var färdigredigerad i Lightroom, så gjorde jag som jag brukar, det vill säga tog in JPG-bilden i PS 7 och krympte den till 1800 pixlar och skärpte upp den lite extra, med verktyget 'Skärpa/Sharpen', och jag blev överraskad hur mycket mer det verktyget tog fram stjärnorna! Ljusstyrkan på Stjärnorna ökade markant i bilderna! Kunde även klicka på 'skärpa ' ytterligare en gång utan att bilderna blev överskärpta, och ljusstyrkan på stjärnorna ökade ytterligare.. även halvt dolda stjärnor kom fram i bilden, som man knappt ens såg i 'ursprungs-JPG-bilden' från Lightroom.. I PS 7 kan jag 'ringa in' byggnaderna i underkant och 'utesluta dom från för mycket skärpning.. det är lätt att dom blir överskärpta annars! Medans himlen med stjärnorna tål fler 'behandlingar' med Skärpa eller Oskarp Mask.. Tack Björn.
Hälsn!
Fint med stjärnor på bild. Gillar tvåan lite extra här!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2020-02-15 22:29
Hej! Håller med dig 2:an är bra med sin extra svarta himmel, där stjärnorna också syns riktigt bra! Själv hoppas jag på lite norrsken varje kväll, brukar spana lite varje kväll nästan.. Fotade norrsken över stan på den analoga tiden med diafilm.. himlen var gick i rött bland annat, rakt upp.. man behövde inte ens titta mot norr! Tack Bjarne.
Hälsn!
Jaha skall du bli stjärnforskare kanske.
Det är något att satsa på tro jag helt säker.
Rymden är oändlig på många sätt
tror
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2020-02-15 22:48
He he, näe jag håller mig på jorden.. tycker nog att man inte ska flyga ens.. om det inte är helt nödvändigt! Rymden är spännande! Vi vet mycket om den, men ändå så vet vi så lite.. Det är riktig 'grundforskning' de som ägnar sig åt att studera den.. dessutom är det 'på riktigt' och utan flum! Tack Gun-Inger.
Hälsn!