Att spegla det jag gillar.

Storskarv, en ovanligt vacker fågel..

***

Men det gäller att få se den nära och i ett bra ljus och i 'rätt' vinkel, då först kommer alla vackra färger fram.. Lite samma som med en Skata eller en Stare.. Sen finns det ju många som tycker att den ser hemsk ut, då får man väl tycka så.. De här bilderna kom i alla fall till för en vecka sedan, förra lördagen när det fortfarande var vårkänsla.. Den 'dagens promenad' gick ner till Slussen och ett motsols varv utefter Gamla Stan och Skeppsbrokajen vidare bort, men jag blev kvar rätt länge nedanför 'Guldbron' vid Slussen.

Det som skiljde den här dagen från andra när jag passerar här var aktiviteten på Storskarvarna som brukar finnas här, normalt är det ständigt kanske 20 individer här, nu kanske det var det dubbla.. och dom simmade ofta lite 'i grupp' lite som man kan se Storskrakar också göra.. Ofta dök dom ner en bit ut och simmade sen rakt in mot kajen eller rakt in mot den utströmmande avtappningen av Mälaren, där dom ibland kom in med en fisk i näbben, som för mig såg ut som en Strömming..

Jag har själv dykt väldigt många gånger utefter hela kajen här i ett tidigare yrke, och sett Strömming här lite då och då, och ibland även sett ett tätt och stort stim av dom.. nästan som en vägg av blänkande aluminiumfolie som plötsligt dyker upp och försvinner lika snabbt igen! En mäktig upplevelse.. Så tydligen är Strömmingen här nu, jag har själv sett folk stå och fiska här med ett kastspö med några 'trekrokar' på och utan nått bete, bara en tyngd längst ut. Och det räcker ofta med ett kast så har man flera Strömmingar på när det varit som bäst! Men det har varit innan Slussen började byggas om, och nu är det några år sen jag såg någon fiska Strömming här.. Och Skarvarna verkar i alla fall trivas nu!

Det strömmade en del vatten från en av utflödena från Mälaren så som det gjort länge nu.. Guldbron (Slussbron) till höger här!

Flödet ut från avtappningen av Mälaren, man ser en Storskarv en bit ut i strömmen här.. Den skarpögde kan se att Skarven har en fisk i näbben!

**

Här började sedan ett 'eldorado' för en fotograf som dessutom nu råkar ha 900 mm. som längsta brännvidd på min Nikon Z50.. En hel del bilder följer!

             

**

             

**

             

**

Sen hände plötsligt detta..

Men det får vi ta i nästa blogg, ni brukar inte klara fler bilder nu..☺️     Tack för mig!

Inlagt 2024-04-20 19:32 | Läst 239 ggr. | Permalink
Wow !!!
Detta var nog de vackraste bilder jag någonsin sett på skarvar.
Jag har ju fotat dem ibland men aldrig fått fram hur de ser ut i fjäderdräkten.
Den sista närbilden ser ju overklig ut, så bra var den.
Utåt gävlekusten skjuter de av dem nu, trots att jag tycker det känns sorgligt så förstår jag när man sett hur det ser ut på vissa ställen.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2024-04-21 11:58
Hej! Ing-Marie. Visst är de fina dessa lite speciella fåglar! I fjäderdräkten finns mörkbrunt, grönt och violett bl.a. 'gömt'.. Men det ser man inte på håll, då är den bara svart med lite gult/orange kring 'näbbroten', och kanske en vit fläck på båda sidor av kroppen, men nu i häckningstid har dom lite extra 'bling' på sig.. Ljusar man upp det mörka i RAW filen så brukar färgerna börja visa sig lite, beroende på hur solen belyser fjädrarna..

Lite trist att man är så snabb på att skjuta av skarvar, det är inte helt ovanligt, eller att 'picka' deras ägg nu framöver.. När jag var barn i Stockholms innerskärgård (Djurö) så fanns det inga skarvar, de var bortskjutna sedan länge.. Tror första gången jag såg en levande var en vinter på 70-talet när det satt en individ vid fågelmatningen i Norrström, det var så ovanligt att det t.o.m. var på en bild i DN minns jag.. När en ö blir 'förödd' av all spillning så att alla träd och växter dör så finns det ändå en 'livscykel' för den ön! Det tar kanske ett par årtionden innan även skarvarna överger ön, men då har dom maximerat den med gödsel (guano) för kommande årtionden, där växtlighet av olika slag frodas extra mycket! Det kanske är en 'mans/kvinno' ålder i tid (eller längre) på den cykeln.. Och det tålamodet har inte 'vi', dagens människor.. 'Det' ska hända nu, och inte sen.. Övergödningen av Östersjön har nog lett till att skarvarna kanske är lite för många just nu (?), men på sikt så minskar nog skarvarna också när/om maten minskar.. En del 'kunniga' säger att en anledning till att det gått så bra för Havsörnarna de senaste årtiondena kan bero på att Storskarvarna ökat så mycket.. Där finns det mat även för örnarna.. Tack!
Hälsn!
Fin serie och så otroligt många. Som du säger att flera av de svarta fåglarna är inte så svarta som de ser ut, men det gäller att få fotograferat dem i rätt vinkel. Skarven brukar få vara med på bild, har inte något sådant filter som tex mot gråkråkor, kajor mm
Svar från ehrsa 2024-04-21 12:17
Hej! Peter. Ja, de är 'svårfotade' om man vill få fram färgerna i deras fjädrar, det kräver manuell/individuell redigering för varje bild i stort sett, annars blir det lätt en onödigt mörk fjäderdräkt på dom.. Våra bildsensorer i kamerorna har nog egentligen inte ett tillräckligt bra 'dynamiskt omfång', det mörka får/behöver ljusas upp i efterhand.. Samma gäller oftast även Skator! Det var i alla fall en ovanlig dag det här, har inte varit med om detta tidigare här, och aktiviteten måste bero på att det just nu eller då, var en massa Strömming ända in i Stockholm här vilket händer varje år, och jag har även sett det med egna ögon ett flertal gånger under vattnet här genom åren.. Skarvarna här dök ofta ner längre ut men 'poppade' upp som korkar när dom närmade sig och kanske såg kajen, då var det bara att snabbt rikta kameran och ta närbilder på dom! Dom är inte pigga på att snabbt dyka ner igen, dom behöver andas några gånger innan dom åter vill dyka.. Ofta kom dom upp 10 m. från kajen och i fint medljus då! Tack!
Hälsn!
Skarvarna är absolut vackra och de visar du på många av bilderna. De kanske är lite extra fina nu på våren, jag har inte koll på det. Den som sitter på den gula stolpen skimrar verkligen fint i fjäderdräkten. Om det är stim med strömming kan man ju förstå att de bildar grupper och dyker.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-04-21 12:59
Hej! Lena. Ja, visst har skarvarna lite extra 'bling' på sig den här årstiden, tror det är för att vi som fotograferar ska få extra bra bilder.. Dom är helt enkelt VÄLDIGT vackra just nu i rätt medljus! Ja, det måste vara ett större stim med Strömming inne i stan här just nu.. Vet inte hur länge dom brukar stanna här? Men troligen är det skarvarna som upptäcker sånt där först.. Det brukar vara rätt låg aktivitet på de skarvar jag brukar se här, men så var det inte nu! Dom dök/simmade ofta rakt in mot kajen och 'poppade' upp som korkar 10 m. från kajen, då kunde man ta närbilderna här på dom.. Hur trevligt som helst och kändes annorlunda! Tack!
Hälsn!
Visst finns det en speciell skönhet i deras glittrande fjäderdräkter i rätt ljus men annars tycker jag dom ser lite knepiga ut. Tror det beror på ögats placering och den långa näbbspringan. Fiskat strömming gjorde vi mycket från kajen i Slite, så intensivt så att jag en gång stod på huvet i vattnet ;)
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2024-04-21 19:57
Hej! Gunte. He he, så kan det gå när man är fiskeintresserad vilket jag också varit.. Strömming har jag 'pimplat' rätt mycket från båt på den tiden, ibland var det så tätt mellan Strömmingarna att pilken inte kom ner till rätt djup, innan det redan fanns fisk på.. Det gick inte att komma ner mellan ryggarna på dem helt enkelt.. Hur tätt dom verkligen simmar har jag sett även vid dykning i skärgården, nån enstaka gång.. Men jag tror inte att jag drullat i nån gång i samband med fiske, vad jag minns nu.. Tror skarvarna har utseendet emot sig, även om dom är väldigt vackra om man får se dom nära i bra ljus! Som ungdom såg jag aldrig någon skarv i skärgården, dom var bortskjutna sen länge! Jag var nog fyllda 20 innan jag såg min första levande, och det var i Stockholm.. Tack! Hälsn!
Det var minsann många skrakar det, och utmärkta bilder därtill! I princip alla naturens skapelser är vackra och det tycker jag storskraken också är. Gissar att vissa kanske låter sin antipati över deras kolonier och framgångsrika fiske färga sina bilder av den fysiska fågeln. Och igen avslutar jag med att lite avundsjukt konstatera jösses så mkt fåglar ni har i stan, inte är dom svårfotade heller. Då och då får jag syn på en skarv eller häger men dom är då alltid nyss uppflugna och på väg bort från mig, dom ser allting mig innan jag sett dom…….Många hälsningar/.Björn
Svar från ehrsa 2024-04-22 18:00
Hej! Björn. Först en rättelse, det är inga 'skrakar' här utan bara 'skarvar', det är lätt att säga fel, gör det själv ibland.. :-) Skrakar finns i tre olika arter, Småskrak, Storskrak, ,och sist Salskrak. Skarv finns det vanligast bara arten Storskarv av i Sverige.. Det finns Småskarv nånstans utomlands tror jag (?), sen finns det normalt Toppskarv i Norge, och som ibland hamnar också på Västkusten i Sverige, men jag har aldrig sett en sån..

Storskarvar är fantastiskt vackra om man får se en sån i medljus när solen skiner! Det finns ett flertal olika färgnyanser i den mörka fjäderdräkten som man normalt oftast inte ser, ofta då i kontrast mot ett starkt (mot)ljus från himmel och hav och sjö, vilket gör att våra kameror inte riktigt visar de rätta nyanserna.. Både våra ögon och kamerans ljussensor blir bländade och levererar oftast en alltför mörk fågel, som ser mest svart ut på lite håll.. Antar att en bra kamera med högt 'dynamiskt omfång' är bättre på att visa rätt nyanser, och med hjälp av lite extra 'handpåläggning' i redigeringen av en RAW-fil.. Det borde finnas nån Skarv i Norrköpingstrakten tycker jag, tänk på att ljusa upp den mörka fjäderdräkten lite extra om du fotar en, det finns både grönt, gult och magenta att hämta i de mörka fjädrarna.. Tack!

PS. Kom nyss på att 'Mellanskarv' finns ju också.. Tror den är svår att skilja från Storskarv(?), du får googla på den..
Hälsn!
Här fick du med både de kopparoxidgröna ögonen och de fjäll-liknande fjädrarna, hela fågeln ser lite urtida ut, i mina ögon harmlös och trevlig. Lite sol och hyfsat nära så blir de riktigt fina. Fina bilder!
Svar från ehrsa 2024-04-24 16:35
Hej! Stefan. Visst är dom fina dessa lite 'urtidslika' fåglar.. Jag har alltid gillat dom lite extra, alla behöver inte vara gulliga och sjunga vackert, men får man se dom här nära och i rätt ljus så är dom riktigt vackra! Det kommer lite mer bilder på när dom sitter i fint medljus där färgerna framträder riktigt bra! När bilderna ovan togs så var det säkert nån slags 'strömmingsbonanza' som gjorde att dom var så många och aktiva, gick förbi där igår men då var det låg aktivitet och inga mängder av fåglar, men det blev bra bilder ändå.. Troligen har 'Strömmingsstimmet' gett sig iväg! Tack!
Hälsn!