Att spegla det jag gillar.

Sveriges minsta fågelrumpa..

Ja, det är ju så det ofta blir när man fotar fågel.. det enda som ses är rumpan.. hur många sådana bilder har man inte tagit? Men den här fågeln var lite speciell för mig eftersom jag aldrig har sett en Kungsfågel tidigare här i mitt närområde Tantolunden i Stockholm. Orsaken till det är troligen den stora frånvaron av barrträd här, det finns som jag minns endast två mindre Tallar och ett par Lärkträd här. 'Frånvaron' gäller även en del andra fåglar så som Entita, Svartmes, och Tofsmes bl.a.. Men dom kanske dyker upp nån gång.. Den här Tallen där Kungsfågeln höll till är av någon utländsk sort. Jag brukar normalt bara se och höra Kungsfågel när jag rör mig i någon skog utanför staden, men när jag precis gick förbi denna Tall så hörde jag det svaga omisskännliga lätet som dom har, det sitter i ryggmärgen.. Och den var lätt att upptäcka där den hoppade omkring bland grenarna! Och som så ofta så var också den här individen väldigt orädd och därmed ganska lätt att fota på nära håll, det enda svåra är att den bara sitter still i högst en halv sekund.. En rolig observation eftersom jag aldrig sett den här i området tidigare! Fotat med mitt 80 - 400 mm.

Tallen där Kungsfågeln höll till..

Det må vara en fågelrumpa, men profilen är lätt att art artbestämma.. Här en oredigerad bild.

Samma bild, redigerad..

Hoppas att den vänder på sig..

Yes..

Även en Blåmes visade upp sig här bland grenarna..

Tack för mig!

Inlagt 2018-03-24 13:00 | Läst 996 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Grattis, där har du fått några bra. Verkar som den ändå satt still en stund på grenen, den brukar ju annars hoppa runt som en galning
Svar från ehrsa   2018-03-24 18:57
Hej! Ja, där hade jag mycket tur! Inte nog med att jag aldrig brukar se dom här, dessutom var det en individ som inte var skygg, men så är ju Kungsfåglarna ibland! Den stannade upp en kort stund när den hörde kamerans slutarljud.. men blev inte rädd! Man får vara tacksam.. Tack! Peter.
Hälsn!
Grattis! Till kungsfågeln. Det blev fina bilder när ljuset föll in i tallen. Tycker den oredigerade blev bäst.
Svar från ehrsa   2018-03-24 19:08
Hej! Ja, det här var ett sånt där 'tur-möte' som man bara ytterst sällan råkar få! Och just Kungsfågel har jag aldrig sett tidigare här i mitt närområde.. det känns ju bra! Kungsfåglar är ofta ganska orädda dessutom och den här individen var inget undantag! Tycker också den oredigerade' är bra, just siluettbilder på fåglar kan bli väldigt bra, speciellt när man ändå kan se vad det föreställer! Titta bara på Ing-Maries bilder som hon visar, dom kan ju vara hur fina som helst med fåglar i siluett och extra vacker bakgrund.. Det blir väldigt snyggt! Tack! Stefan.
Hälsn!
Den nästsista bilden får en stark tumme upp av mig! 👍
Svar från ehrsa   2018-03-24 19:09
Hej! Tack! Ragnar. Det uppskattas!
Hälsn!
Grattis till en serie ljuvliga bilder på den vackra lilla fågeln. Visst blir man glad ända in i själen när man får sej en kungsfågel :-) Vilken höjdare!
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa   2018-03-24 19:15
Hej! Ja, vilken tur jag hade! Kungsfågel här i Tantolunden.. det finns ju inte! Men som så ofta så överraskar 'moder natur' på ett positivt sätt! :-) Men att jag passerar just där och då det är verkligen mycket slump i det hela.. Hade fågeln varit 10 meter bort så kanske jag inte hade hört den.. det är ju inget högt 'flockläte' dom ger ifrån sig titt som tätt.. Men dom är trevliga att fota, dom är ju ofta rätt så orädda, som den här! Den tangerade nästan närgränsen för objektivet.. Tack! Lena.
Hälsn!
Du skal også have et stort tillykke herfra Roskilde med at have fanget Fuglekongen, som den hedder på dansk og den er også vores mindste fugl.
Fin serie.
Med venlig hilsen fra Erik.
Svar från ehrsa   2018-03-24 19:22
Hej! Jag blev väldigt glad att jag fick se den här 'Fuglekongen' just här i mitt närområde! Jag har bott här i drygt 17 år och aldrig sett den här tidigare.. Åker jag ut i skogen utanför staden så är den ganska vanlig, men kan vara svår att se för att dom ofta håller till lite högre upp i träden där. Ibland har man tur att vara på rätt plats och rätt tid.. :-) Tack! Erik.
Hilsen!
Kul svit! Bild 2 snyggast som "bild" tycker jag. Ger också aktiv stämning, fågeln kollar läget.
Svar från ehrsa   2018-03-24 21:01
Hej! Tack! Måns. Ibland är naturen på bra humör och bjuder på fåglar som normalt inte finns här! Har bott här i drygt 17 år men har aldrig sett en Kungsfågel här i mitt närområde.. Men nån gång ska väl vara den första! Det var en väldigt välvilligt inställd Kungsfågel som visade upp sig här, men så kan dom vara ibland är min tidigare erfarenhet.. Ha det så bra!
Hälsn!
Fina och sköna bilder på "Kungen" och den visade ju lite mer än bara rumpan
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa   2018-03-25 10:52
Hej! Ja, här hade jag tur! Att komma så nära den här lilla fågeln, en fågel som egentligen inte finns här, och att jag ska råka passera just där och då.. Man borde nog ha köpt en lott också.. :-) Tack! Stig. Ha det bra!
Hälsn!
Oh, så härligt att få möta denna lilla gulliga kung.
Och bra bilder fick du på den kvickfotade.
Den som besökte min gran under lång tid förra året har jag inte sett till i år, tyvärr.
ing-marie
Svar från ehrsa   2018-03-25 11:04
Hej! Det var verkligen roligt att kunna få komma nära den här fågeln! Den finns ju egentligen inte här.. Har bott här i drygt 17 år men aldrig sett någon i mitt område.. Och att jag skulle råka passera där just då när den här individen fanns där.. Ibland är naturen på extra bra humör och visar upp allt det vackra.. Det här var ett sånt tillfälle! Hoppas att det dyker upp en Kungsfågel hos dig igen! Dom är ju inte speciellt skygga, gäller bara att det kommer förbi någon individ.. Det sägs att hälften av Kungsfåglarna flyttar söderut, resten stannar kvar. Blir vintern hård så kanske de flesta Kungsfåglar dör här.. Men sen kommer de flyttande tillbaks och 'återbesätter' sina häckningsplatser och på ganska kort tid så är bestånden tillbaks på bra nivåer.. Vintern kanske har varit svår i år även för Kungsfåglar.. Den här individen jag såg kanske är en som är på väg norrut lite sakta, dom flyttar oftast på nätterna.. Väldigt roligt i alla fall! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Inte bara rumpa blev det! Så kul att se och fota en kungsfågel. Fjärde från slutet är min favoritbild.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa   2018-03-25 11:26
Hej! Det var verkligen trevligt att både få se och fota den här individen! Det var så oväntat! Den är ju normalt aldrig här.. Och att jag skulle råka passera just där och då.. oddsen är extremt låga.. Men kul! Tack! Bjarne.
Hälsn!