Att spegla det jag gillar.

Tärnskär, så här ser ön ut..

Med det läge som ön har, ytterst i sin del av skärgården så kan man räkna med att den är vindpinad och med låg vegetation, och så är det! Men de senaste årtiondena har jag sett att vegetationen har vuxit en del i höjd och även brett ut sig lite mer, och några buskar och träd har tillkommit sedan jag besökte ön första gången 1982. Silvertärnornas stora koloni är inte kvar på samma plats som förr, där är för mycket växtlighet numera.. men dom finns kvar, inom ett annat område på ön. Det kanske är ett tecken på ett förändrat klimat..?

Fortsättning från denna blogg: http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/tarnskar-inte-bara-tarnor.htm

                                                         _____________________

Så här ser annars ön ut, utan så mycket fågel i bilderna, och om sommaren inte blir för torr framöver så brukar det blomma rätt så mycket här, av alla de sorter som finns i skärgården. Just nu så är det en del Styvmorsvioler som man kan se.

Här är två panoramabilder tagna från högsta punkten, nära SV-delen av ön.  Ön är c:a 850 meter lång. Och vid sydliga kraftiga stormar så brukar ön spolas över på tre ställen, spåren efter det brukar synas tydligt..

Bilden tagen mot NO, ett panorama av två bilder.

Och här en bild åt andra hållet, mot SV, ett panorama av tre bilder.

Nära Gråtrutarnas område, vid NO-udden. Havet till höger.

Lagunen en bit bort till vänster, bilden tagen åt SV. Havet till vänster.

Utanför Sandhamn långt bort, tycks man ha nån slags segelregatta..

En liten alternativ vik att gå iland i på insidan av ön, när havet är vresigt på utsidan.. vilket det ofta är..

Insidan av ön, sett ner mot SV.

Nere vid SV-delen av ön finns fint slipade formationer av berget, en rest av senaste istiden..

En annan rest av istidens besök här är den fina stenstranden med dess slipade stenar i olika storlekar..

Vidare förbi stenstranden.

Ännu längre söderut så ligger Sälberget som en slät berghäll, vilket Gråsälarna gillar! Tittar man med kikare, eller som här med min kamera med många pixlar, så brukar man kunna se om det ligger Gråsälar där, trots att det är 7 km. dit.. Den här dagen såg jag inga sälar, däremot kan jag se att det finns två Havsörnar där.. En på toppen och en nere vid högra udden. Det är bara Havsörnar som med sin storlek kan ses från så här långt håll! Jag har sett det många gånger förut.. Dit kan man åka efter 15/8, då är det inte 'sälskyddat' längre. Brukar finnas ett 50-tal Gråsälar där.

Styvmorsviol

I paradiset så brukar det dock finnas andra djur.. en orm.. Denna svarta Huggorm väste åt mig när jag höll på att trampa på den, det var först då som jag upptäckte den! I skärgården är en majoritet av de Huggormar jag sett alltid svarta!

Stående pupill.. som en katt! Då är det en Huggorm.. Rund pupill så hade det varit en Snok!

Ett gäng med sina kajaker också på väg till ön, inte helt ovanligt!

De mörka fläckarna i bakgrunden, straxt under horisonten är en större flock med Ejder, dom brukar samlas här ute i flera veckor, och passar då på att rugga, och det är mest Gudingar. 

Kanotisterna har också dom landat i lagunen..

Snackade en del med fotografen, vi hade träffats här förut.. måste vara längesedan.. jag minns det inte! Han var 'fotoproffs' och säljer också bilder..

En sista fika, sen får det bli vidare färd en bit söderut, och sedan hemåt!

Det var väl allt från Tärnskär denna gång, en helt fantastisk dag återigen! Tack för mig!

Inlagt 2015-05-29 22:28 | Läst 4528 ggr. | Permalink
Att du har haft en härlig dag förstår jag när jag ser dina
fantastiska bilder.
Borde inte kikat in för jag är så rädd för ormar.
Hoppas jag inte drömmer om en sådan i natt
utan om att vandra här bland alla stenarna.
Jag älskar plocka sten vet att man inte får det.
ha det gott
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2015-05-29 23:57
Hej! Gun-Inger. Tack för din kommentar! Ja, jag hoppas att det inte blir några mardrömmar.. det vore trist! Ormen var fin, men ganska vresig faktiskt, och inte speciellt skygg heller. Man förvånas lite att det finns ormar även på den yttersta av yttre öar, men dom är goda simmare helt enkelt. Och jag har sett ormar på ön tidigare år också. På den här ön finns det väldigt fina runda stenar i olika storlekar, och stranden möbleras om vid kraftig vind från öster, och då dyker ofta nya stenar upp..
Hälsn!
Jag tycker att det är fint med de slipade stenarna, i mina ögon så är de vackra. Huggorm ser jag väldigt sällan, minns inte ens när jag såg någon senast. Ingen tvekan om utan att Tärnskär är ditt smultronställe. Där har du fått många fina dagar och förhoppningsvis har du många fina framför dig också.
Svar från ehrsa 2015-05-30 12:51
Hej! Ingemar. Huggorm ser jag också väldigt sällan här på fastlandet, men i skärgården är den inte alls ovanlig, och det är ofta den här svarta varianten som man då ser. Även snok ser man ganska ofta, men då är det oftast simmandes som jag ser dom. Såg en snok simmandes med en fisk i munnen en gång till och med, så dom kan även dyka och inte bara simma på ytan.. Fantastiskt! Tärnskär är verkligen en fantastisk ö, med ett väldigt spännande fågelliv, och det gäller alla årstider! På vintern ser man ofta flockar av Snösparvar där, som sommartid är en fjällfågel, och även Skärsnäppor kan man se där på vintern, och Alfågelflockar på flera tusen som med sitt läte lägger en ljudmatta över hela omgivningen! Det finns så klart en hel del yttre öar i skärgården här som också är rätt fina, men ändå ingen annan som har Tärnskärs kvaliteter! Jag har kollat alla.. Dessutom ligger den på överkomligt avstånd med en dagstur, för mig!
Hälsn!
Verkar vara ett härligt ställe !
Kände att här skulle jag vilja strosa runt och fota......tills jag kom till ormbilderna. Då försvann avundsjukan :-)
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2015-05-30 16:50
He he, det är väl så i paradis.. där finns alltid den där "ormen".. Och det är en fantastisk ö, även för de som inte är så naturintresserade, och då tänker jag på badsugna barnfamiljer. Lagunen är extremt barnvänlig vad gäller bad. Men den årstiden är jag sällan där, det är för mycket folk..! Tack Ing-Marie.
Hälsn!