Att spegla det jag gillar.

Tsunamivågor..

Så är minnesplatsen utformad efter den svåra naturkatastrofen vid Julen 2004, när så många människor dog i sydostasien.. Minnesplatsen för de 543 Svenskar som avled finns ute på Djurgården vid bilparkeringen nära Blockhusudden. Inte förrän i år så ser den färdig ut med sina gröna 'vågor' som rullar in, eller kanske ut.. En rätt så stor minnesplats i utbredning, och som dessutom liknar en labyrint.. tycker jag! Det blev fint nu när allt är grönt! 323 av de avlidnas namn finns ingraverade i mitten här, på något som ser ut som brons eller kanske mässing. Det är den danska konstnären Lea Porsager som skapat denna minnesplats. Själv har jag ingen i min närhet som blev 'drabbad', men känner några som var i Thailand när det hände, och känner även en av de tandläkare som var med vid den svåra identifieringen av de omkomna efteråt. Här fotat med 14-24 mm.

Tack för mig!

Inlagt 2019-05-17 09:51 | Läst 772 ggr. | Permalink
Fin minnesplats värd att uppmärksammas..Ser ut som den är utformad på ett sätt som anknyter till katastrofen.Undrar hur dom kom fram till placeringen av den? Antar att merparten av offren kanske kom från huvudstaden.Hoppas den får vara ifred för vandaler..det kanske finns nån dåre som hävdar att det inte inträffat, som en annan katastrof för länge sen.
Fina bilder förresten..
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-05-17 11:42
Hej! Tycker också att det blev en fin minnesplats, det är väl första året nu som det grönskar fullt ut här och det känns som den berör, den är så pass stor så man missar den inte.. Antar att det krävs en del skötsel framöver om det ska fortsätta att vara grönt. Vet inte alls hur man resonerat om placeringen av minnesplatsen? Kanske man valde 'Sveriges huvudstad' bara på grund av det.. Även Estoniakatastrofen har sin minnesplats på Djurgården, den ligger vid Wasahamnen nära Wasamuseet men är inte alls lika stor. Tsunami är ju annars ett riktigt brutalt 'naturfenomen', här finns en av många filmer från Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=GTM9hIIPwTw Tack! Gunte.
Hälsn!
Vackert i denna försommartid att få se minnesplatsen. Fint foto.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-05-17 11:46
Hej! Ja, det är nog först i år som man kan se minnesplatsen färdig, förra året hade inte grönskan kommit igång och dessutom slog den svåra torkan till så inget ville ju växa, snarare så torkade allt.. och det var ju inte så vackert! Men nu såg det bra ut, jag tyckte det var fint nu när vårgrönskan är som 'skirast'! Tack! Stig. Ha det så fint!
Hälsn!
Hej Jan.
Meget fin dokumentar og flot fotograferet.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Jeg kunne godt have undværet videoen og slukkede hurtigt for den.
Svar från ehrsa 2019-05-17 17:38
Hej! Ja, jag tycker det blev en fin plats nu när det har grönskat så fint! Platsen kunde nog ha sett bra ut även förra sommaren, men då kom värmen och torkan.. nu i år så är det stor skillnad! En bra konstnär från Danmark som har skapat den här minnesplatsen! Ni är bra på design! Tack! Erik.
Hilsen!
Vackert det blev! Har varit förbi isbladskärret förra året och undrat lite vad som byggdes.
Kommer aldrig glömma 2004. Hade släktingar i Thailand som det gick bra för men tiden fram tills besked, puh..
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-05-17 17:48
Hej! Jag har varit lite skeptisk till den här minnesplatsen förut, det såg så konstigt ut när den byggdes.. men det blev faktiskt bra! Nu är den nog som finast när allt är så grönt! Vilken tur att det gick bra för dina släktingar i Thailand! Jag har en tidigare kollega i brandförsvaret som råkade vara i Thailand när det hände, men 'dom' var inte vid stranden då, däremot var han och 'partnern' med och hjälpte till efteråt, hon är 'sjuksyrra'. Vet inte om du tittat på de filmer som finns från tsunamin i Japan 2011, det är otroligt vilka krafter det är i såna här flodvågor! Det finns väldigt många sevärda filmer från just den tsunamin på Youtube. Tack! Johnny.
Hälsn!
Fina bilder och intressant att få en bildserie från en plats och ettg monument jag bara hört talas om. Gillar utförandet med dom gröna vågorna och framförallt "uppställningen" med kopparplattorna med namnen på, snyggt och smakfullt! Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-05-17 18:03
Hej! Jag har varit lite skeptisk till den här utformningen av minnesplatsen tidigare, det har sett lite konstigt ut när den byggdes, och förra året när den var klar så gjorde värmen och torkan att det inte var så fint.. Men nu ser det riktigt bra ut, förmodligen är det som finast just nu! Utan att veta vad 'symbolerna' med metallplattorna står för så tror jag att de kanske symboliserar 'plattetektoniken', det var ju rörelser i 'kontinentalplattorna' som orsakade tsunamin, och det händer ju titt som tätt men då brukar det vara horisontella rörelser som inte ger såna här tsunamin, men den här gången blev det en vertikal rörelse som helt enkelt lyfte havet rejält.. fick för mig att det finns nån siffra på 12 m. i höjd, men det är jag osäker på.. Dom här metallplattorna i mitten på minnesplatsen ser ut som dom kommit upp från underjorden.. kanske som en symbol för vad som hände med kontinentalplattorna då.. och i så fall så symboliserar nog vågorna här att dom sprider sig utåt.. En rejäl minnesplats är det i alla fall, den är större än vad andra minnesplatser brukar vara! Tack! Björn.
Hälsn!
Blev fint med de gröna vågorna!
Svar från ehrsa 2019-05-17 18:09
Hej! Tycker också att det blev bra! Förra året tyckte jag inte det såg så bra ut.. Men det berodde mycket på den torra och varma sommaren.. Det blev aldrig någon riktig grönska då.. Nu är det sevärt! Tack! Lena.
Hälsn!
Vacker plats och fina bilder. Att det var så många som 543 som avled har man förträngt, att det enbart är 343 ingraverade namn, finns det någon förklaring till det
Svar från ehrsa 2019-05-17 18:17
Hej! Det blev faktiskt fint till sist, men det tog 14 år efter den här tsunamin.. håller med, det är svårt att inse hur många människor det var som förolyckades.. Och tydligen finns det kritik från en hel del anhöriga.. hittade en artikel om detta, klicka på den här länken: https://www.svt.se/kultur/konst/tsunamimonumentet-kritiseras-av-anhoriga Tack! Peter.
Hälsn!
Jag tycker det är fint med vågorna. Borde nog besöka platsen någon gång.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-05-17 18:37
Hej! Det är faktiskt fint, håller med! Vågorna flyter in bra i terrängen där eftersom dom är gröna, men förra året när det var torrt och för varmt och inte riktigt färdigt, så såg det inte så kul ut! Det är värt en längre promenad (från stan/city) dit, man kan också åka buss 69 mot Blockhusudden, den går Klarabergsgatan/Hamngatan/Strandvägen/Gärdet, sen kan man ju gå in mot stan strandnära.. om man har bra med tid! Tack! Bjarne.
Hälsn!
Det är en väl vald vacker minnesplats som du visar här.
Ha bra helg
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2019-05-17 22:49
Hej! Ja, jag tycker också att det blev bra nu när det grönskar så fint! Förra året var jag tveksam, men det var så varmt och torrt då så det gick inte riktigt att se det fina då, kändes det som.. Tack! Gun-Inger. Ha en fin helg!
Hälsn!