Att spegla det jag gillar.

Två nya..

Igår gick jag en morgonrunda i mitt närområde Tantolunden i Stockholm, vädret var fint och natten hade varit kall, men ingen frost synlig här än.. För första gången någonsin så fick jag syn på en liten Entita här, det var trevligt! Det är ju flyttider och även 'våra' fåglar som normalt ses i Sverige på vintern rör ju ändå en del på sig.. 30 meter längre bort så stötte jag på en flock med 'finkar'.. jag både hörde och såg Bergfinkar, Bofinkar, och Grönfinkar ihop i samma lite nervösa flock! Bergfink blev också en helt ny art här för mig.. Bofink är det någon månad sedan jag såg senast, medans Grönfinkar finns här året om.. Fotat med 80-400 mm.

En 'större' art som jag kunde ha sett här men tidigare på morgonen, det var den Älg som sågs på Ringvägen vid Tantolunden.. förmodligen tog den sig in via Årstaviken och Tantolunden på väg in i staden.. Den avlivades senare på en bakgård på Åsögatan här på Södermalm..

Entita..

30 meter bort så fanns det Bergfinkar..

Här ihop med en Bofink..

Bofink..

Grönfink..

Även Hasse hare hade fullt upp denna morgon..

Och den 'unga' Duvhöken hade ett möte med en Kråka uppe i skyn så att fjädrarna rök..

Tack för mig!

Inlagt 2018-09-26 13:07 | Läst 1903 ggr. | Permalink
Visst är det kul med lite "nya" arter. Jag hade besök av en tita i trädgården för första ggn häromdagen, har i alla fall aldrig sett någon sån hemmavid tidigare. Det var väl troligast en talltita, det är ju dom jag brukar se i skogen.
Inga mängder av bergfinkar hittills i höst, har bara två st. vad jag vet. Likaså grönsiskor som det brukar vimla av, dom är också bara två. Kanske lika bra det, för maten förvinner ändå i rasande fart.
Gillar din sista bild på det retsamma paret :-)
Svar från ehrsa 2018-09-26 13:36
Hej! Ja, det är ju vid 'flyttider' som man verkligen har chansen att se lite nya arter, även om det inte är några ovanliga arter sett i stort! I mitt närområde så finns det nästan inga barrträd och det styr säkert vilka arter man ser här.. Jag ser i stort sett aldrig mesarna som man ser i en barrskog, det vore kul att få se en Tofsmes någon gång eller Svartmes.. och just nu i 'flyttider' så kan ju allt hända trots allt.. Entita eller Talltita är svårt att avgöra men i den här länken är det en bild som särskiljer dom bägge titorna rätt så bra, 'min' Entita har inget sånt här 'ljust vingband' som tydligen Talltitan har: https://www.google.se/search?q=Entita&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjqob-mxtjdAhUHpIsKHVo5DKoQ_AUICigB&biw=1280&bih=669#imgrc=7Ta-yi2PcjgNSM:

Bergfinkar brukar jag se väldigt sällan, men dom finns ju i mängd i Bokskogarna i syd, man kan ju se dom i hundratusental där, och på åkrarna.. Jag tror att vi måste in i hösten lite mer för att siskorna ska börja dyka upp i mängd.. 'Invasionsåret' för två år sen och även förra året så var det in i oktober som dom började synas här.. mer kyla i norr så kommer dom! Lite förvånande att Kråkor är så tuffa mot en Duvhök så att fjädrarna yr.. Det gick blixtsnabbt, hann nästan inte få in dom i sökaren.. men det gick! :-) Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
superfina bilder! Gillar den sista skarpt, här ska inte du komma och försöka bossa hehe :)
Svar från ehrsa 2018-09-26 18:08
Hej! Ja, det är märkligt hur tuff en Kråka kan vara.. Jag vet inte vilken av fåglarna som fjädrarna kommer ifrån.. En Duvhök kan säkert ta en Kråka om den vill, men kanske inte i luften.. Tack! Joakim. Hälsn!
Hej Jan, för en gångs skull kan jag konstatera att en av dina fåglar verkar vara vanligare här. Entitan är stamgäst här i Korsheden, särskilt vintertid. Tillsammans med blåmesen och nötväskan nog vanligaste fågeln på våra talbollar och matautomater. Bofink och bergfink finns här också, bergfink har jag dock inte själv konstaterat. Som vanligt visar du alldeles utmärkta bilder, roliga att bläddra igenom. Gilla särskilt bilderna med berg- och bofink där solstrimman faller in så fint! Många hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2018-09-26 18:15
Hej! Jodå det finns en hel del fåglar som man normalt aldrig ser här.. Bland 'mesfåglarna' så har jag heller aldrig sett Tofsmes eller Svartmes, och bara en enda gång har jag sett en Kungsfågel! Men det beror absolut på att det finns i stort sett inga barrträd här.. Den enda Kungsfågeln jag sett här satt också i det enda 'riktiga' barrträdet här.. det var nästan komiskt, klart att den satt där och inte i ett lövträd! Åker jag istället till Nacka och Erstaviksskogarna så hinner jag ofta inte gå långt förrän jag hör en Tofsmes.. men där är det också mycket mer blandskog, med kanske mer barrträd än lövträd. Tack! Björn.
Hälsn!
Snyggt fångat med arga kråkan, kan vara svårt att få de bråken i bild. Bergfinken gillar jag för deras fina färger. Här har inte vinterarterna riktigt kommit ännu, fortfarande sångare kvar.
Svar från ehrsa 2018-09-26 18:25
Hej! Hade tur med Kråkan och Duvhöken.. det var verkligen på gränsen att jag hann få in dom i sökaren! Bergfinken är verkligen fin, den känns riktigt exklusiv med sina fina färger! Det är flera år sedan jag såg en senast.. och det var inte i stan här, det var första gången nu! Om ett par veckor in i oktober så kan man nog förvänta sig lite siskor, och om det är lite extra kallt norröver så kanske Sidensvansarna börjar komma.. Förra året var det rätt så bra med observationer av Tallbitar, det skulle vara kul att få se! Såg ingen förra säsongen och jag har nog inte sett någon de senaste 40 åren.. men nån gång på 70-talet var det invasion av dom i stora flockar, dom kom från det jättestora landet i öster, dessutom är dom helt orädda.. och väldigt vackra! Vi får se.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Fina bilder! Den sista gillar jag extra med dunet i luften.
Älg inne i stan. Det var som attan.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2018-09-26 20:11
Hej! Ja, nu när det är lite flyttider bland fåglarna så har man lite chans att se fåglar man annars inte ser.. det är trevligt! Duvhöken var tur att jag hann med, fjädrarna såg jag först efteråt vid datorn.. Ja, man får se upp för dom stora vilda djuren också här.. :-) Det är 17 år sen det sprang förbi en Varg här nedanför Tanto.. Den kom in från Tyresö och via Skanstull vidare utefter Årstaviken och sedan tog den Västerbron till Kungsholmen och vidare bort mot Solna.. följdes av en polisbil med en djurvårdare och ett bedövningsgevär, som aldrig behövde användas. Tyvärr blev den påkörd och dog bortåt Bålsta efter några dagar.. Naturen är i alla fall fantastisk, och överraskar rejält ibland.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Hej Jan,
kul med entitan och bergfinkarna. Just bergfink var det länge sedan jag såg. Vi har haft dem i trädgården förut. Sista bilden är ju toppen med fjädrar och allt!
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2018-09-26 21:48
Hej! Ja, det var på tiden med båda dessa arter! :-) Bergfinkarna är ju väldigt vackra dessutom! Även om både Entita och Bergfink inte hör hemma här så är det ju nu vid flyttider som man har chans att få se lite nytt.. nästan vad som helst kan ju faktiskt plötsligt dyka upp.. Jag kan tänka mig att har man en matning så kan man få se mycket, om man är hemma.. men vinterhalvåret är tufft, snart är det väl mörkt både innan och efter jobbet.. gäller inte mig då förstås.. men jag minns hur hemskt det är.. :-( Hade tur med sista bilden, det blev bråttom där.. det hände bakom ryggen på mig.. fjädrarna såg jag först hemma vid datorn! Tack! Lena.
Hälsn!
Fina bilder på de små finkarna och bilden på Hasse hare är även den jättebra. Blev det någon batalj mellan Kråkan och Duvhöken?
Ha det gott /Stig
Svar från ehrsa 2018-09-27 11:13
Hej! Det är lite extra trevligt ute i naturen nu, det dyker upp lite spännande flyttfåglar när man minst anar det.. Känns fint nu när vi går mot mörkare tider att naturen bjuder på lite 'nya' fåglar. Snart kan vi säkert hoppas på lite olika siskor och även Sidensvansar! Mängden äpplen i år kan nog göra att vi får se en hel del Sidensvansar.. Kråkan och Duvhöken hade nog sin batalj just innan jag tog den här bilden, det skedde bakom ryggen på mig, men jag hörde Kråkan kraxa irriterat och vände mig om och hann bara precis få den här bilden! Man ser ju fjädrarna i luften, så någon typ av närkontakt hade dom.. men jag missade det tyvärr.. Var ute i morse igen i 'halvsol', såg 'Hasse' hare även idag och ett par Rödhakar.. dock ingen Duvhök.. Tack! Stig.
Hälsn!
Trevliga bilder från Tantolunden, trevligt med den natur och djurliv som ännu finns kvar inne i Stockholm, förhoppningsvis får den vara kvar.
Ja kråkorna lever farligt inne i Stockholm med alla duvhökar, det gäller att vara på sin vakt :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2018-10-01 12:41
Hej! Ja, man blir glad att det finns så pass mycket arter här innanför tullarna! Det är ju egentligen inget man förväntar sig, men just här kring Tantolunden och Årstaviken så verkar fågellivet trivas riktigt bra! Roligt med två 'nya' arter här i alla fall! Tror även att Duvhöken får passa sig lite för Kråkorna, dom är väldigt aggressiva och räds inte höken när den är i luften, tvärtom.. Kanske fjädrarna i luften här kom från Duvhöken.. men det vet jag inte.. Tack! Fredrik.
Hälsn!