Att spegla det jag gillar.

Upprepning.. nåja!

***

Då tänker jag på det fina Norrsken som jag såg och även fotade från balkongen vid midnatt till igår torsdag, första gången jag såg norrsken från balkongen här på Södermalm i Stockholm var i januari 2022. Har ofta spanat lite vid midnatt och klart väder innan jag kryper ner i bingen, och nu så hände det igen.. Så här följer några bilder tagna med D750 & D800E med lite olika objektiv, men mestadels F 20 mm. f/1,8.. Höll på i en halvtimme efter midnatt, sen fick det vara! Önskar att det skulle kunna visa sig tidigare på kvällen, då skulle jag ta med stativet och gå upp på 'Tantoberget'.. med sin utsikt! Allt här fotat på fri hand, orkade inte 'mickla' med stativet..

**

Så här följer några bilder på den lilla 'tårtbit' av ett Norrsken, som jag i alla fall kan se hemifrån..

Tack för mig!

Inlagt 2023-03-17 16:36 | Läst 182 ggr. | Permalink
Ser exponeringen bäst på bild 2, med husen som jämförelse, rätt så hyfsat norrsken. Är det kyrktorn som renoveras i bakgrunden?
Svar från ehrsa 2023-03-17 17:35
Hej! Ja, exponeringen och även redigeringen är lite knepig, det är inte ett jättestarkt ljus, och ISO på mina 'gamla' fullformatskameror var ibland uppe på 20 000.. Fick ner det till 2200 med ljusstarka objektiv som f/1,8 eller f/1,4 då fick jag köra med handhållet c:a 1/15 sek.. om jag minns rätt? Orkade inte plocka fram stativet.. men det är helst det som gäller, så klart, tycker Norrsken över stadsmiljö tillför lite 'extra'! Det är inte så vanligt.. Färgerna och skenet i sig växlade rätt så mycket, Ja det är 'min' kyrka Högalidskyrkan som håller på att renoveras, taket läckte visst vatten, bl.a.. Kyrkan är stor och en vacker byggnad, ses på långt håll med sina 'dubbeltorn'! Tack! Stefan.
Hälsn!
Kul, och du fick med rött också i första bilden. Utan stativ så fick du väl ha ganska högt ISO? Såg du detta eller var det enbart synligt med kamera?

Eftersom jag har svårt att se norrskenet så funderar jag på att bygga en norrskensfälla, har ju två Nikon V1, jag skulle kunna sätta upp en sådan och låta den ta en bild var 15min och föra över den till någon skärm i vardagsrummet så kunde jag se status live utan att behöva gå ut. Det är ju så jag har ”sett” norrsken tidigare i höstas och nu i februari att regelbundet ta bilder tills man ser något, men på detta sättet behöver man inte gå ut 😊. Norrskenet ska ju öka nu och toppa om en två år så det är nog bra att förbereda sig
Svar från ehrsa 2023-03-18 11:49
Hej! Aha, det är någon 'ögonproblematik' som begränsar dig att se norrsken bra, misstänker jag.. Det röda ljuset kunde jag se med blotta ögonen från balkongen, men det är svagare än det gröna/neonfärgade ljuset, det röda avtog sedan rätt snabbt från att ha synts som i den första bilden här, under de första minutrarna.. sen blev det mest 'neongrönt'.. ISO låg som högst på c:a 22 000 med ett f/4 zoom (16-35 mm.), sen bytte jag till ett F 20 mm. f/1,8 och fick ner ISO till 2200 och c:a 1/13 sek. De bilderna blev bäst! Ja, har också läst att norrskenet ska 'toppa' kommande år! Minns 90-talet nån gång, då hade jag ett fint norrsken ute i skärgården en natt i augusti.. som även gick att fota fint med analog film , det hade även rött i sig!

Låter intressant med ditt ev. bygge! Är säker på att du hittar nån fiffig lösning.. Är själv glad att norrsken faktiskt kan ses bra från min balkong om skenet inte ligger för lågt.. Och att det syns bra även trots 'stadens ev. störande ljus'!

Kan meddela också att min lilla portabla solpanel 'Xtorm' laddar nästan för bra.. Jag får rätt ofta släppa förbi soldagar för att mina 'powerbanks' redan är fulla.. och apparater inte behöver nån laddning.. Laddar numera via solcellspanelen 3 powerbanks, 2 med 10 000 mAh. och 1 med 20 000 mAh. (20 000 mAh. av dessa rör jag aldrig, de finns alltid som backup om 'nätelen' faljerar..) som i sin tur får ladda min Iphone, datamusen och tangentbordet till min Imac, 1 Ipod MAX hörlurar, 3 olika små radioapparater (med viss oregelbundenhet), och numera även AA + AAA batterier som bl.a. driver lite 'mys-utebelysning' på balkongen. Tack! Peter.
Hälsn!
Läckert, gillas! Må fint, LO
Svar från ehrsa 2023-03-18 12:06
Hej! LO, trevligt! 'Still going'.. 👏 Visst är det vackert med norrsken, och trevligt att jag numera vet att det även går att se från balkongen när förhållandena är de rätta! Tack!
Hälsn!
Norrsken från egen balkong är ju som första parkett, härligt! Snyggt blev det också! Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2023-03-18 12:12
Hej! Ja, det är ju drygt 1 år sen jag upptäckte att det faktiskt går att se norrsken även här, men det tog 20 år innan jag lyckades.. Nu kommer jag troligen upptäcka det oftare.. Man kan ju tycka att 'stadens ljus' ska störa för mycket, men tydligen inte! Nu vill jag att det ska komma tidigare på kvällen så att jag kan gå upp på 'berget' nära mig med stativet, och kunna få lite bättre överblick mot 'hela' norr.. Kvällarna blir ju snabbt ljusare så det kanske blir svårt..? Lite lyxigt känns det i alla fall att se norrsken från balkongen.. Tack! Björn.
Hälsn!
Det glimmar till vackert några gånger och det blir ju lite annorlunda i en stadsmiljö. Jag missade det helt även denna gång. Jag sov så gott när det visade sej.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-03-18 12:23
Hej! Ja, nu är det bekräftat igen att jag kan se norrsken från min lilla balkong.. Det känns lite lyxigt! Men det gäller att skenet inte ligger för lågt på himlen, då skyms det av mina närliggande 'grannfastigheter' mot norr.. Har väl också trott att 'störande stadsljus' ska försvåra det hela, men så tycks inte vara fallet! Jag såg skenet direkt när jag öppnade balkongdörren vid midnatt.. Men jag vill gärna se det uppstå tidigare på kvällen så att jag kan gå upp på 'Tantoberget', ja du vet.. Tror det kan bli fint därifrån med 'lämpligt' objektiv! Sova är viktigt, jag fick skjuta upp det en halvtimme.. 💤 Tack! Lena.
Hälsn!
Ja absolut bättre än inget alls säger jag som ännu inte sett något. Har kanske inte ansträngt mig tillräckligt eller varit för sent ute :)
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2023-03-19 11:42
Hej! Ja, det är ju roligt/'lite lyxigt' att det faktiskt går att se från balkongen så här, även om det bara är en mindre del av 'fenomenet'.. Det är mycket som ibland går att fota från en balkong en bit upp, man överraskas! Som Peter säger så är det tydligen så att solens aktivitet kommer öka en del de närmaste kanske 2 åren, enligt någon egen 'periodicitet' som den är inne i nu.. så håll utkik! Jag brukar lägga mig vid midnatt och ser alltid natthimlen då när jag släcker ner på balkongen, det är då jag har upptäckt det hela! Tack! Gunte.
Hälsn!
Kul Jan att du fick se norrskenet från din balkong. Lite lyx att bara gå ut någon meter från värmen och fotografera ;)
Svar från ehrsa 2023-03-21 11:50
Hej! Ja, kul att kunna se det igen! Nu vet jag att det inte bara var en tillfällighet när det hände första gången i januari 2022.. Och visst är det lite lyxigt att ha det så 'nära', behöver inte ens klä mig ordentligt.. Tydligen så kan norrskenen öka lite mer under 1-2 år, vi får se! Kul att det fanns rött med dessutom.. Tack! Joakim.
Hälsn!