Att spegla det jag gillar.

Varför byggs inga slott nu för tiden..

Har ni tänkt på det.. det hade inte jag.. Det finns väl rätt många mångmiljardärer nu för tiden, ändå byggs inga nya slott.. eller gör det detta någonstans kanske.. Jag vet inte! När byggdes det senaste slottet.. Man får nog hålla till godo med de som finns.. Ett jag gärna håller till godo med är Gripsholms slott, som ligger fint vid Mälaren och nära Mariefred med sin pittoreska lilla stadsbebyggelse, och fungerande smalspåriga 'ångjärnväg'..

Det började bra när jag hämtade hyrbilen för en vecka.. 9 km. på mätaren..

Här är bilder på Gripsholms slott, ett ställe jag gärna besöker med ett par års mellanrum om tid finnes.. här fotat från kajen vid Mariefred.

Hmm..

Hmm..

Dubbdäck..

Krutet finns visst kvar..

Önskebrunn..

Någon har gift sig.. lycka till!

Tack för mig!

Inlagt 2017-07-17 22:57 | Läst 322 ggr. | Permalink(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Bo Jonsson ägde ju många egendomar och behärskade 1/3 av Sverige och hela Finland. Så i dagens penningvärde var han säkert multimiljardär då han lät bygga Gripsholm.

Dagens miljardärer verkar helst ha befintliga slott. Då får man ju med historia och uppvuxen trädgård.

Kommer på rak arm inte på nån som byggt sig ett brand new slott men det finns säkert såna. Gates satsade på villa med några tusen kvadratmeter att boa in sig på. The Donald på lägenhet i mer eller mindre egen skyskrapa mitt i stan. Åter andra köper in sig i underjordiska bunkrar där dom tänker överleva då nästa kris slår till.

Sprillans nya slantar i brunnen! Ingen miljard men alltid något för den som städar upp.
Svar från ehrsa   2017-07-18 13:24
Hej! Du har nog rätt, att dåtidens 'miljardärer' var antagligen 'extremmiljardärer' och hade nästan hur mycket pengar som helst, förmodligen efter att beskattat den redan fattiga befolkningen.. Och just i Sverige finns det ju väldigt många slott och herresäten, så det finns alltid något sådant att ta över för den som är intresserad och har råd.. Kanske dagens miljardärer dessutom mest egentligen roar sig med att bygga 'luftslott'.. en finanskris så är det mesta raderat.. :-) Men nånstans inom mig kan jag känna att det vore intressant på riktigt om någon byggde ett 'nytt' slott som kan stå sig i århundraden där dagens moderna teknik används, för att göra det miljövänligt och något så när energisnålt! Det vore lite kul på något sätt! Tack! Måns.
Hälsn!
Det byggs nog en del lyxhus med slottsliknande proportioner men som Måns skriver får man ju en del extra om man köper ett gammalt, kanske t o m ett spöke. Imponerande byggnader och många bra bilder som visar såväl exteriörer som detaljer.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa   2017-07-18 13:34
Hej! Visst byggs det otroliga lyxhus nu för tiden, men ändå aldrig några 'riktiga' slott.. Som jag skrev i svaret till Måns ovan, dagens mångmiljardärer kanske mest bygger 'luftslott'.. en rejäl finanskris så är allt över.. Men jag tycker det vore häftigt om någon satsade på att bygga ett 'riktigt' slott, men gärna med dagens moderna energi och miljöteknik så att det blir 'hållbart' på alla sätt, men ändå rejäla murar av sten som står sig i århundraden.. Undrar när senaste riktiga 'slott' egentligen byggdes här i Sverige..? Mariefred med dess omgivningar är i alla fall ett väldigt trevligt utflyktsmål, åker gärna dit och fikar några gånger per år.. Finast är egentligen att åka ångbåten från Stadshuskajen här i stan och käka ångbåtsbiff, sen har man väl ett par timmar på sig i Mariefred innan man åker tillbaks till Stockholm.. Tack! Lena.
Hälsn!
Måns H   2017-07-18 16:21
Jan undrade om senaste slottet. Slott var ju ofta kombination av bostad och borg. Så kanske nybygget av ståndsmässig bostad komplett med fungerande bunker i tre våningar under jord från kalla kriget kan platsa? Nyss byggt av arvtagaren i HM-koncernen Stefan Bengtsson på Bungenäs på Gotland.

Det senaste "riktiga" slottsbygget jag kommer på är Cedergrenska tornet i Stocksund. Blev klart 1996 efter typ 100 års byggtid.

Tjolöholm i Kungsbacka kommun är också tämligen nybyggt, cirka 100 år. Men det ser väldigt civilt ut, ingen borg alls.
Svar från ehrsa   2017-07-18 19:37
Just det, Cedergrenska tornet finns ju som en märklig byggnad.. man vet knappt vad det liknar egentligen.. mer som nått slags 'monument' över någon.. Nä, riktiga slott ska ju ha rejäla stenmurar och gärna en vallgrav därtill.. Tack! Måns.
Hälsn!
Jag brukar tänka att det kanske inte finns de hantverkare som byggde dessa slott
med så fint murningsarbete...njutning se vacker murning med mera..
Blir glad av dina bilder..
Gun-Inger
Svar från ehrsa   2017-07-25 22:27
Hej! Du kan ha rätt, dessa hantverkare som byggde dessa fantastiska 'sagoslott' som vi har i Sverige finns nog inte längre.. Men det vore ett spännande projekt om någon mångmiljardär vågade bygga ett 'riktigt' slott, fast med dagens miljötänkande i bakhuvudet.. Slott är ju egentligen fantastiska byggnader med sina murar, roligare än de 'mångmiljonvillor' som man annars ser lite här och där.. Tack! Gun-Inger.
Hälsn!
Gun-Inger Arvidsson   2017-07-27 20:42
Så har slott den historia ofta i vart fall som vi bör kunna.,
gia