Att spegla det jag gillar.

Världen är snurrig.. 🍭

***

Omvärlden tycks visst aldrig bli bättre eller lugnare, vilket den väl borde.. speciellt i Europa med den historia som finns just här! Så just nu är det återigen en galen man som via en massa fake och lögner försöker skapa en 'parallell' verklighet för sina invånare, hur är det ens möjligt att han kan tro att det ska fungera.. världens största land försöker lura sin befolkning! Det är ju dömt att misslyckas! Frågan är hur lång tid han får hålla på..? Känns som det här med 'alternativa fakta' och lögner fick ett uppsving eller kanske 'skapades' i USA (offentligt) när Trump tillträdde som president.. Minns detta..   Sedan dess har världen känts ännu mer galen ihop med våra pandemier och nedstängningar och annat.. Kanske det galna har 'pikat' nu.. Man får hoppas det!

**

För mig personligen pikade nog det 'snurriga' för några dagar sedan, när jag tog en cykeltur i ett lövträdsområde ute på norra Djurgården i Stockholm som är som gjort för nyanlända 'Sylviaarter' (sångare) då ihop med redan sjungande Rödhakar, Gärdsmygar och trastar bl.a.. Just där så kom då den ofta årligt återkommande 'våryran' åter över mig, och min kamera.. Detta händer när det nästan är för mycket som händer på en gång i naturen, och man känner att man t.o.m. missar en hel del för att man inte riktigt hinner med.. men det är ju ett 'lyxproblem' och är ju egentligen härligt! Nytt fågelmässigt blev Grönsångare med sitt silverklingande läte och likaså första Lövsångaren med sin mjuka sång bland de nyligen utslagna lövträden, det är just nu som dessa kommer hit!

**

Så en liten varning för yrsel i samband med bilderna här.. Just här från Gärdet..

**

Med cykeln in bland lövträd, sippor och vårsjungande fåglar..

**

'Skuggfiguren' på sin cykel kom med..

**

Här slog våryran till som mest och kameran fångade det jag kände..

**

Det är som att våren vill anfalla en..

**

Även vissa träd verkar hotfulla..

**

Därefter cyklade jag över Djugårdsbrunnskanalens yttre del, där jag såg Penséer i några blomlådor, medans kamerans sensor uppenbarligen såg mig i en vacker 'fjällmiljö'.. hmm..

Sen gick våryran över.. men definitivt inte yran i världen!

**

Allt fotat från cykeln i låg fart med Nikon D750 + 14-24 mm. och ISO 100 & 1/5 sek. & f/22. (bilderna blir ändå överexponerade, men fixas till hyfsat med RAW filerna) och en mjukt vridande högerhand i 'horisontalplanet' under exponeringen, med fokus mot en i farten tänkt fokuspunkt som jag siktar på, och som blir som ett centrum i 'vridningen', och ju längre från 'centrum/vridpunkten' desto större 'rörelse' i bilden på det som ligger bortom fokus..     Tack för mig!

Inlagt 2022-05-10 20:04 | Läst 895 ggr. | Permalink
Läckert, mycket snyggt helt enkelt! Avancerad ICM. Allra bäst gillar jag de två första, för färgerna och rörelsemönstret, kanske just för att det inte är cirkelrörelse i bilden. Uppfinningsrikt och snyggt genomfört! Också generöst att du ger kameradata för den som vill prova! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2022-05-12 11:53
Hej! Ja, det är lite kul att testa detta så här just nu på våren när Vitsipporna står i blom, och lövträden inte riktigt hunnit skymma allt.. Det verkar som 14 mm. brännvidd (eller ännu kortare?) är optimalt.. även 'förvrängningsfaktorn' (egen påhittad benämning..) ut mot hörnen (motivet sträcks ut) är nog också med och spelar en 'roll' i sammanhanget! 'Puffbilden' är nog optimal vad gäller rotation i horisontalplanet så här, troligen lyckades jag vrida handen optimalt (jämnt) där fokus ligger kvar på trädet under 1/5 sek. samtidigt som jag har lagom fart (låg) på cykeln rakt fram. Rörelsen i terrängen och 'vridcentrum' kan ibland hamna utanför bilden och ge olika effekter.. Jag behöver inte ta massor av bilder för att sen hitta några 'bra' bilder på datorn efteråt, tror jag hade c:a 40 bilder med mig hem här.. Har själv aldrig provat, men jag tror att även 'promenad fart' kan ge en sån här effekt där bilden (serietagning) tas likt ett 'höftskott', med en vridande rörelse med högerhanden, med fokus (AF-C) på något du grovsiktat på, du får testa ute på Risinge! Även från ett bilfönster så går det, då med låg fart och omdöme så klart.. Testade det för några år sen. Tack! Björn.
Hälsn!
Det blir väldigt läckra motiv med din teknik från cykeln och den snurrigaste bilden tycker jag är toppen. Jag gillar också de två gröna bilderna efter lite extra för de ser ut att ha rörelse åt olika håll. Du får till det snyggt med en trädstam i mitten eller nästan mitten ibland.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2022-05-12 12:22
Hej! Ja, det är lite spännande de här 'snurrbilderna' som jag råkade upptäcka för kanske 7 år sen.. (?) Har aldrig sett några andra liknande bilder från andra fotografer, men det finns säkert..? Man kan ju tro att det är nån 'effekt' i kameran som jag valt, eller i redigeringen efteråt.. men det här är bilder direkt från sensorn, med sedvanlig upprätning och lite beskärning, och den vanliga bildredigeringen efteråt. Men förmodligen fungerar det bäst med skapliga vidvinklar ner mot 14 mm. som här, och förmodligen går det att prova redan i 'promenadfart', Puffbilden här blev optimal med lagom låg fart på cykeln och fokus på/mot trädet, och samtidigt rätt fart på handledsvridningen dessutom, all rörelse skedde på exponeringstiden 1/5 sek. ändå så är det mycket rörelse i bilden! Det är mycket som känns outforskat (av mig) om den här tekniken, men det bygger på att sikta på något objekt för fokus som träd, stor samling blommor, gröna löv, människa.. och samtidigt ha en 'framåt' rörelse (av dig) ihop med en vridning (i horisontalplanet) av högerhanden, och behålla 'objektet' i centrum på bilden i den vridningen med handen.. Tack! Lena
Hälsn!
Ja världen är konstig och har så varit sedan pandemin började :/…..

Häftiga bilder helt klart Jan. Tyvärr så kan jag inte kolla på dem länge alls då jag själv blir yr av sådana här 😅 men som sagt häftigt!
Svar från ehrsa 2022-05-12 12:33
Hej! Ja, världen är märklig.. Värsta pandemin sen Spanska sjukan, sen när den lugnat ner sig så kommer världens största land och dess 'störda' ledare och ställer till det.. suck! Som tur är så märks inte detta när man är ute i naturen.. 🕊 🦅 Får också lite yrselkänning av mina bilder vid redigeringen, tror det var lite värre tidigare år, kanske åldern lugnar ner det lite.. du är för ung än! 🙃 Tack! Joakim.
Hälsn!
Wow, så läckert !
Många här som föll mig i smaken.
Skickligt, inte lätt att få till detta.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2022-05-12 12:50
Hej! Kul att testa detta igen, tror det är ett par år sedan senaste gången.. Det blir ovanligt fint den här årstiden med 'snurrbilder', när det blommar som mest och att inte lövträden har slagit ut för mycket.. mer löv skymmer lite för mycket! Själva bilderna är ganska lätta att ta, men man vet aldrig hur resultatet blir i förväg, det blir lite gissning över det hela.. Bilderna här ovan är från kanske 40 bilder som jag hade med mig hem i kameran, så det behövs inte massor av bilder på minneskortet för att sen sortera.. med f/22 (för att hålla ner överexponeringen) och vidvinkel 14 mm. så är det i stort sett skärpa i hela bilden, sen handlar allt om att få till 'vridrörelsen' rätt, som t.ex. puffbilden här. 'Munnen' på trädet i näst sista bilden är nån slags 'flare' från objektivet, och att det kunde bli en 'trädfigur' såg jag först i datorn hemma.. likaså 'fjällbilden' sist, sett på kamerans skärm var det bara en kraftigt överexponerad och otydlig blomlåda på broräcket där.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Väl så lyckade snurriga yrbilder..1, 2 och 9 får dagens guldstjärna :)
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2022-05-13 12:39
Hej! Ja, nån gång på året får man lätt den här 'snurriga' känslan.. och det är väl nu när det går lite för fort i naturen som det inträffar! Man hänger inte med och snart är det midsommar.. typ! Och sen blir det mörkare tider.. Gäller att ta in 'nuet' i det hela! Tack! Gunte.
Hälsn!
Trevligt och lyckat. Lite speciellt det som ser ut att gå runt trädet, antar att du inte cyklar runt utan att det är vridet med trädet som centrum. Gillar det röda trädet i andra bilden, blev en sådan fin kontrast med det röda
Svar från ehrsa 2022-05-13 12:56
Hej! Puffbilden blev nog den bästa 'snurrbilden' av de kanske 40 bilder jag hade med mig hem, det som ger den snurrande effekten är min rörelse framåt på cykeln ihop med den vridande rörelsen med handleden med bibehållen riktning och fokus mot trädet. Och eftersom det är 14 mm. brännvidd där f/22 (minsta öppning) krävs för att få ner överexponeringen, så blir nästan allt i bilden skarpt, utom det som rör sig mest under 1/5 sek. exponering, och det blir då från 'vridcentrum/trädet' och utåt i bilden, ju längre bort från trädet desto mer 'sudd'.. Cykelns styre hålls med vänster hand, och grovriktningen och kameran hålls med höger hand, lite som ett höftskott men mer i brösthöjd. Tack! Peter.
Hälsn!
Ja du visst är världen snurrig och det är svårt att förstå hur en man kan lura sin befolkning. Men din fantastiska bildserie är kul och det är flera bilder som jag faller för kanske mest för den första men även de som kanske är vitsippor är snurrigt sköna
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2022-05-13 13:07
Hej! Ja, världen är konstig minst sagt! Känns som det ofta är de 'största' länderna som också har de värsta ledarna.. Psykopater med en 'grandios' självuppfattning helt enkelt!
Snurrbilderna här är rätt kul att fota för jag vet aldrig riktigt hur resultatet blir där ute i fält, så flera av bilderna här visste jag inte att dom blev rätt bra förrän hemma vid datorn! Och ja det är vitsippor i bilderna, ett bra sätt att få med många sippor så här, och viss yrsel kan man förnimma den här årstiden när det finns så mycket fint överallt! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Otroligt läckra bilder! Den första ser ut som en vacker oljemålning. Snyggt jobbat!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2022-05-13 13:11
Hej! Det är extra kul att fota så här den här årstiden, och ibland så blir snurrandet optimalt som puffbilden, men det är lite av 'höftskott' så det är oftast inte förrän hemma vid datorn man ser om det lyckades.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Det blev riktigt bra! Aldrig testat denna teknik, ofta är ju det enkla det bästa, men kanske är det inte så enkelt? Första bilden är helt underbar. Tack för att du delar med dig.
Svar från ehrsa 2022-05-13 13:18
Hej! Det är en speciell teknik för dessa bilder, kom på den för kanske 7 år sen.. Har inte heller sett såna här 'vrid-sudd' bilder från nån annan fotograf så det kanske bara är jag som har såna? En rejäl vidvinkel är vad som behövs och en långsam exponering 1/5 sek. och minsta bländaröppning, sen siktar man på nått man vill ha i 'vridcentrum' (och fokus på) och sen trycker man av med kameran i högerhanden, och i en samtidig vridande rörelse där du bibehåller riktningen mot motivet, medans du själv rör dig framåt.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Mycket spännande bilder! Fastnade direkt lite extra för den första som är som en vacker målning. Det är verkligen inte lätt att få till dom s.k ICM-bilderna men du har lyckats riktigt riktigt bra. Tack för att du visar oss dina fina alster.
Mvh Susanne
Svar från ehrsa 2022-05-13 13:23
Hej! Roligt att du gillade bilderna, dom är lite speciella jämfört med andras 'suddbilder' (ICM). Råkade komma på den här varianten för kanske 7 år sen och blev rätt så överraskad då.. Tekniken är värd att provas och inte så svår, men blir lite slumpartad eftersom det inte går att titta i sökaren eller på skärmen när bilderna tas.. Det blir lite av höftskott över det hela! Och dom överraskar ibland hemma vid datorn.. Tack! Susanne.
Hälsn!
Hehe! Det där var kul snurriga bilder! Mycket bättre än snurrigheten som finns på andra håll i världen.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2022-05-14 11:47
Hej! Ja även den 'lilla' världen kan bli snurrig när man gör så här.. Det här är en effekt jag råkade upptäcka för kanske 7 år sen av en slump, har inte sett liknande bilder någon annanstans konstigt nog! Det är inte så svårt heller, tror det går att göra i gångfart t.o.m. men har inte testat det! Roligt att det går att få en sån här effekt direkt i kameran, utan att använda nått program vare sig i kameran eller datorn.. Tack! Bjarne.
Hälsn!