Att spegla det jag gillar.

Värmeböljan..

Så här har jag löst värmen hemma under den här sommaren, men även andra varma somrar 7 år tillbaks. Det började för 7 år sen när jag jobbade mestadels nätter och därför måste kunna sova på dagarna för att kunna återhämta mig. Den takfläkt som jag haft i nästan 30 år nu fungerar bara som kylning till en viss 'grad', blir det varmare än +25° så räcker den inte alltid till, och är det då varmare så är det bara en AC som kan hantera det! 

En bra ljudlös takfläkt med tre hastigheter och val av luftströmmen neråt eller uppåt ihop med en AC fungerar väldigt bra. Skönast med luftströmmen neråt på dagarna, och tvärtom på nätterna eftersom sängen står i ett hörn, och luftströmmen breder ut sig mer i rummet med luftströmmen uppåt, så är känslan.

Det här är min andra AC på 7 år, tyckte att den tidigare inte var så bra på att leverera kyla längre förra sommaren när jag körde igång den under några kvällar. Den här nya köpte jag för c:a 5500:- på Mediamarkt och jag är mycket nöjd med den, den är tystare än min förra och den skapar mindre med kondensvatten dessutom.. näsan ingenting faktiskt, vattnet tycks gå ut med varmluften genom luftslangen, det är också så det är tänkt att fungera, men vid extra hög luftfuktighet (ofta i augusti) så kan det bli lite mer kondensvatten! Apparaten har en inre behållare för kondensvattnet som bildas och skulle den bli full så stannar maskinen, annars blir det översvämning inne.. Tömmer man behållaren via de avtappningspluggar som finns (3 st. på min apparat) så går den att återstarta igen. Har man slangar kopplade och leder iväg vattnet utomhus så sipprar ev. vatten ut där.. Jag har slangar kopplade som leder vattnet till en 3 liters kastrull, skulle den bli full så rinner vattnet bara ut på balkongen, så som det också gör när det regnar in där.. Jag kan även ställa en 12 liters diskbalja som samlar upp vattnet istället för kastrullen. Men det verkar som den här apparaten inte levererar så mycket kondensvatten, det mesta tycks gå ut via varmluftsslangen, vilket är riktigt bra! Jag har bara en liten skvätt på ett par deciliter nu även efter några dygns körning.

Så här ser det ut sett inifrån lägenheten..

Panelen, fjärrkontroll finns också..

Kylan den levererar..

Apparaten sedd från balkongen. Gallren på baksidan är luftintagen, där finns damm filter som man kan dammsuga vid behov.. varmluftsslangen här går ut och över balkongräcket, det finns tre kondensvattenslangar, men en transparent slang syns knappt här.. dom hänger ner mot en kastrull ute på balkongen. Sen har jag en hemsnickrad 'konsoll' i trä som höjer upp AC:n nästan 20 cm. med låsbara hjul under. Den upphöjda konsolen tycker jag behövs eftersom lägsta avtappningspluggen för kondensvattnet sitter långt ner på baksidan av apparaten, och behöver apparaten tömmas måste man lyfta hela apparaten.. den förra tror jag vägde 35 kg.. Den här kanske väger 30 kg.. Nu kan jag få plats med en balja eller en kastrull under avtappningen på baksidan..

Nu när jag skriver detta så sitter jag på stolen en bit bort i bilden ovan och balkongdörren är helt öppen precis som här, och ändå är det svalt här inne.. apparaten blåser ur sig en luft som nu är +10,7°. Jag lider ingenting av värmen ute, här och nu! SMHI säger att det är +30,9° i Stockholm nu.. När jag sover så stänger jag till balkongdörren kring slangen här, stänger även dörren till köket. Det gör att det cirkulerar mindre mängd luft i lägenheten och jag har inte bara svalt inne då, utan det är kallt! Duntäcket behövs.. Så visst fungerar detta med en portabel AC! Det är den bästa pryl jag har köpt under de senaste 10 åren åtminstone.. inräknat kameror och objektiv.. Sen kanske nästa sommar blir kallare och jag kanske bara använder den några enstaka kvällar.. Men i år har den fått jobba rejält, och efter förra årets kallare sommar så var jag osäker på hur bra den här apparaten var, jag hann aldrig testa den ordentligt, men nu vet jag.. den är 'grym'! Jag vet att AC knappt finns att få tag på nu längre, men som ni förstår så rekommenderar jag en sån här maskin för framtiden! Risken är nog rätt stor att såna här värmeböljor återkommer..     Tack för mig!

Inlagt 2018-07-27 14:01 | Läst 692 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Avundas dig verkligen! Bor högst upp i söderläge och trots två fläktar på full speed har vi 31 grader i vardagsrummet. Solen värmer från kl 10 tills den går ner på kvällen. För några år sedan tilläggsisolerade föreningen vindsutrymmet med resultat att det blev varmare på vintern, men också att värmen som ackumuleras under dagen inte försvinner under natten trots tvärdrag i hela lägenheten. Får nog bli en sådan AC till nästa vår! Vad har du för kyleffekt på den och hur många kvadrat klarar den för att åstadkomma normal rumstemperatur (22 grader)?
Svar från ehrsa   2018-07-27 17:58
Hej! Bor också högst upp (8 våningar) men i västläge så jag får sol från 13:00 och resten av kvällen.. Lägenheten värms upp lite extra lagom tills man ska lägga sig.. Och har jag ingen AC igång så hamnar jag också på +31° dygnet runt.. den värmen brukar också ligga kvar i betongväggarna 1 vecka efter en värmebölja.. Jag har inga andra fönster än mot väst, så jag kan inte få något tvärdrag.. Min lägenhet är på c:a 40 m². Jag känner inte till 'kyleffekten'.. tittade förresten nu på apparatens baksida, där står 'Cooling' 2700W.. 'Heating' 2600W om man istället vill ha värme.. På natten när jag stängt till dörr till köket och även balkongdörren mer än hälften så har jag noterat +22° 'fritt i luften' som kallast nu under värmeböljan, och det är ju den temperatur jag oftast har vintertid också.. Nu har jag också takfläkten igång under natten, det är väl därför som det faktiskt känns 'kallt' och inte bara kyligt! Sen levererar apparaten också en väldigt behaglig torr luft som är skön att andas jämfört med fuktig luft.. Jag tror att just min Electroluxmodell inte finns längre, men här finns de modeller som Electrolux har nu: https://www.electrolux.se/homecare/air-comfort/air-conditioners/
Har man flera rum i en större lägenhet så kanske man bör prioritera ett rum att vara kallt och stänga till mot andra rum för att få bättre effekt! Man kan ju även flytta runt AC:n till olika rum under dagen.. Sovrummet under natten.. vardagsrummet under dagen eller arbetsrummet om man har ett sånt.. och sedan stänga till mot övriga rum! Apparaten har hjul även utan den 'konsol' som jag har byggt! Apparatens luftslang kan ju också leda värmen över till ett annat rum och ha öppna fönster i det rummet för att ventilera bort värmen.. man får experimentera lite! Jag tycker absolut ni ska investera i en AC, det är en struntsumma jämfört med hur mycket skön luft den verkligen levererar under såna här varma veckor! Se också vad Affe skrev i en kommentar här.. Tack så mycket Lars!
Hälsn!
Intressant. Jag har också köpt en portabel AC då vår lägenhet vätter mot väst med en inglasad balkong framför sovrummet så blev det typ över 40 grader på balkongen och lite över 30 i sovrummet på eftermiddag o kväll om det är 30 ute på dan.

Har dock inte blivit helt vän med den. Tycker den låter för mycket att ha igång inne, jag placerade därför den på balkongen (stängda dörrar) med gardiner för fönstren så sänker den temperaturen ungefär 10 grader, så med en yttertemperatur på 30 så blir det ungefär 30 också i uterummet och kanske 27 i sovrummet, dvs fortfarande för varmt. Med en yttertemp på 25 så lyckas den sänka uterummet till en 22 och då är det kanske 24 i sovrummet.

Bäst kyleffekt blev det såklart om man ställde in den i sovrummet och lät den gå där någon timma innan läggdags, hängde då ut slangen genom sovrumsfönstret och värmer då upp uterummet något, då med öppna glasdörrar. Solen värme ju också upp väggen så när man har kanske 22 i rummet så går den upp till 25 pga lagrad värme samt kanske också att värmen har blåst ut i uterummet.

Har nu satt upp plissegardiner i vardagsrummet, dubbla som rör, där rören ger en värmeisolering är det tänkt. Har även köpt liknade till uterummet som jag inte ännu satt upp. Alternativet kan också vara att sätta upp någon typ av markis vinklat utåt eller följer dörrarna nedåt, utanför dörrarna så man dämpar något utanför. Problemet är att vi är på 5 våningen och det kan ju blåsa en del från havet. Grannen har en vanlig markis och jag tycker den svänger oroväckande ibland, kopplad till vindvakt så kanske det kan gå.

Har också funderat på det där med avrinningen, just ju samlar jag upp vattnet i en PET 1,5l som bara ligger bakom vid uttappnigen, det är ganska snabbt att tömma och vattna blommorna på balkongen :). Men har också funderat på en liknade sockel du har byggt för att få upp den något.

Värmen fortsätter ju, så man får väl fortsätta att experimentera :)


Är en sådan här

https://www.k-rauta.se/byggvaruhus/luftkonditionering-ac-hace-torino

55dB i ljud skulle ändå vara ganska lågt jämfört med andra
Svar från ehrsa   2018-07-27 18:37
Hej! Det krävs en del experimenterande för att få till allt på bästa sätt, det har jag också märkt! Men så som min apparat står nu på bilderna här, så blir det allra bäst! Jag behöver inte flytta den alls tills hösten kommer.. :-) Blir det en köldknäpp framöver så går det sekundsnabbt att ta bort luftslangen och stänga balkongdörren, apparaten kan stå kvar där den står, länge.. och den har ju hjul så det är lätt att flytta den! Kan rekommendera en konsol i trä med hjul så att den kommer upp så att man kan ha lite rejälare uppsamlingskärl! Min förra AC samlade under en extremt fuktig augusti '8-timmars natt' upp 12 liter kondensvatten.. bara under en natt! Men jag upplever att den var sämre på att blåsa ut kondens fukten via varmluftsslangen.. min nya verkar vara mycket bättre på detta! Jag ser att din AC är ovanligt billig.. jag är säker på att det också hänger ihop med hur mycket decibel den levererar också.. tyvärr! Tror inte att man ska 'snåla' där.. Jag skulle inte köpa en under 5000:- då riskerar man att få en som inte är lika tyst.. det kostar att göra saker tysta! Min Electrolux känns behagligt tyst, surret är inte störande, även om ljudet finns där hela tiden.. Min förra lät klart mer än den nuvarande.. Tror också att man som så ofta ska köpa så 'bra' (dyr) man kan, då kanske den har lite 'överkapacitet' t.o.m. och kan gå lite på sparlåga när den används, lägsta fläkteffekt kanske, då hörs den också mindre.. Och man kanske kan stå ut med öronproppar under den här värmeböljan om det behövs, det är inte heller fel! Men att stänga till runt det rum man vill ha kallt är i alla fall en bra rekommendation, ju mer rumsvolym som cirkulerar desto svårare för AC:n att kyla tillräckligt.. Det låter i alla fall som du har samma värmeproblem som jag, med strålande värme från ytterväggen, även om det är natt och det är kallare ute.. Här brukar värmen ligga kvar i en vecka efter en värmebölja, inte förrän då så blir det lite kallare på nätterna.. Om man inte har AC som nu, förstås! Lycka till, men att den väsnas en del tror jag beror på att den var rätt billig.. Tack! Peter.
Hälsn!
Skaffade också en AC för 10 år sedan ungefär, det bästa jag gjort.
Svar från ehrsa   2018-07-27 18:47
He he, Hej! Affe. Känns bra att du också bekräftar hur bra det kan vara med en AC.. då är det på riktigt! Känner likadant, apparaten är fantastisk, även nu i skrivande stund.. Tack! Affe.
Hälsn!
Det verkar onekligen skönt med lite extra kyla och jag kan förstå att det blir extra jobbigt i en lägenhet. Vi klarar oss rätt bra i huset för det är alltid lite svalare i någon del och vårt sovrum ligger på norrsidan. Just nu står dock ugnen på för grillförbudet gör att helgmenyn blev lite annorlunda, köket är sålunda en plats där man helst inte ska vara.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa   2018-07-27 19:00
Hej! Ja, jag saknar att inte kunna få korsdrag, absolut! Men även drygt 30 grader är varmt när det blåser, blir lite som en fön.. Tror en AC skulle göra sig bra även i ett större boende, om inte annat under natten i ett sovrum som är för varmt.. det är fantastiskt att sova i ett kallt rum även nu fast det är så varmt ute! Och på kvällar eller dagar kan man ju ha den i ett annat rum som man vistas i, det är bara att flytta runt den! Så som den står här nu på bilderna ovan, så får den stå nu tills hösten kommer.. den är inte ivägen alls, och kommer det en köldknäpp snart så går det sekundsnabbt att ta bort luftslangen och stänga balkongdörren.. Jag vet att längre in i augusti och ibland även nån kväll in i september så har jag också ibland upplevt det som lite för varmt här, och haft igång den under några timmar, sen när det är läggdags så har jag stängt av den.. Att stänga av och packa ihop den inför vintern tar högst 2 minuter tror jag.. Kan bara hålla med 'Affe' som också kommenterar här! Kan hålla med om att det är lite tråkigt förresten att man inte får grilla alls, men det är ju verkligen extraordinära omständigheter nu! Tack så mycket Lena!
Hälsn!
Innan vi flyttade ut i Skåne-alpernas bokskogsdjungel bodde vi på översta våningen i ett trevåningshus i Kristianstad. Det låg i nord-sydlig riktning, ena sidan värmdes morgon-förmiddag, andra sidan värmdes eftermiddag-kväll, taket värmdes hela dagen och under det var det varmt sommartid kan jag lova. Här ute i bushen räddas vi nu av luftvärmepumpen som funkar som AC, underbart.
Svar från ehrsa   2018-07-28 12:54
Hej! Jag förstår att ni känner stor skillnad nu jämfört med tidigare! Bra lösning med att kunna vända luftvärmepumpen! När det är så varmt som det varit länge nu så räcker det inte med att bara använda fläktar, det krävs någon slags kylning också! Risken är väl också stor att det här kan bli årligt återkommande framöver.. Grattis till 'luftvärmepumpen'! :-) Tack! Christer.
Hälsn!