Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

En överlevare!

Hej!

Tänk vilket fantastiskt jobb jag har ibland!

För er som inte känner mig så jobbar jag som ambulanssjukskötare. Hur kan det vara fantastiskt? Ja, inte är det alltid så men för några timmar sedan hade jag ett underbart möte med en person.

Tänk att ha den förmånen, få dela några minuter med en medmänniska. I detta fallet en som är över 90 år pigg och alert(har ständigt två faktaböcker igång, lyssnar/ser på dokumentärer och debatter på radio och teve) men som nu ramlat och slagit sig lite grann.

Under resan till sjukhuset har vi ett samtal, där "hen" berättar om sitt liv,  jag får kämpa för att inte storgråta. När jag skrev rubriken syftade jag på de som överlevt Förintelsen i Auschwitz och andra läger.

"Hen" är en av dem, från Polen. När ryssarna närmade sig Auschwitz gick ordern ut att döda så många som möjligt av judarna och "hen" insåg att slutet var nära då det kom en order från Tyskland att de behövde ett antal arbetare till en vapenfabrik. "Hen" och en massa andra fick klä av sig och blev inspekterade av SS och de som var i bäst kondition fick rena kläder och reste till Tyskland.

I Tyskland fick de jobba tillsammans med tyskar på fabriken. "Hen" fick jobba tillsammans med en "god tysk", det fanns sådana sa "hen". När kriget tog slut blev "hen" räddad av de "vita bussarna" från Sverige. Min farfar var en av de som körde och jobbade med judarna efter 2:a världskriget...

I veckan som gått har det varit mycket på teve och radio om Auschwitz och Förintelsen, "hen" sa att det varit mycket svårt att sova då en massa minnen kommit upp till ytan. Jag berättade att jag var i Auschwitz 1990, "hen" hade varit där igen 1947 tillsammans med sin livskamrat som ville försöka förstå något av det som hade hänt.

När jag lämnade "hen" på röntgen fick jag frågan om jag hade familj, ja fru och två barn. "Ta hand om dem, glöm inte att säga förlåt till varandra. Då kommer det att gå bra". 

Tack kära patient för vad jag fick av dig idag! 

Daniel

Inlagt 2015-02-07 01:04 | Läst 4120 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hemskt ställe det där, tittar nästan aldrig på Tv men har tittat på det jag hittat om 1:a och 2:a världskrigen, mest för att få någon inblick av allt som hände under krigen, förstå kommer jag aldrig att göra.
Tänker själv besöka dessa läger så snart jag bara kan, varför?
Känns som ett måste för mig, att se det i verkligheten, inte bara på bild eller film.
Har själv legat inne på sjukan ett flertal gånger senaste åren, ni som är ambulanssjukvårdare gör ett fantastiskt jobb!
Dom som gnällt minst och har mest att berätta är just gamlingarna, det piggar upp en själv.
Bra story!

Kenneth
Svar från Daniel Steen 2015-02-07 23:15
Hej Kenneth!

Tack för uppmuntran till det jag skrev och till oss ambulansare! Rekommenderar ett besök.

Hoppas du slipper se oss hemma hos dig.

Daniel
Tack för en jättefin blogg! Mvh. Brutus
Svar från Daniel Steen 2015-02-07 23:15
Tack Brutus!

Kul att du skrev en rad!

Daniel
Intressant, viktigt och gripande Daniel! Roligt att ni får något tillbaka ibland i det viktiga arbetet ni gör.
Mvh Toni
Svar från Daniel Steen 2015-02-07 23:16
Hej Toni!

Att jobba med människor ger alltid något.

Vi ses!

Daniel