Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Besök på Dumme Mosse Jönköping

Hej!

Besök på mossen, av två ovanliga och trevliga fågelarter. Dumme Mosse är en mycket populär plats för invånarna i Jönköping. Nära stan, lätt tillgänglig, handikapps anpassade vandringsleder och härlig natur. Väl värt ett besök om ni är i närheten.

De senaste veckorna har naturintresserade sökt sig dit för att se en lappuggla och en/två tråtåiga hackspettar. Arterna är sällsynta i vårt område. 

Jag hade turen att få se bägge arterna för någon vecka sedan och nu i måndags återupptäckte jag Lappugglan som inte setts på över 1 vecka.

De kan vara svåra att hitta men är kvar i området...hela vintern hoppas jag. Här några foton på fåglarna.

Lappugglan satt nära leden så man kunde få fina foton på den.

Lite sol denna gråa november, lyste inte på hela fågeln tyvärr. 

Den tretåiga hackspetten är svårsedd, tystlåten och rätt rörlig i området. Plötsligt kom den flygande och satte sig i ett träd intill mig...i 10 sekunder.

Riktigt mörkt och höga ISO-tal.

Lite senare såg jag en till/samma på lite längre håll. Här en fin miljöbild.

I måndags var jag ute igen, för att hitta hackspetten åt en vän från Öland som var på besök. Tyvärr ingen hackspett men vad är det som sitter där??

Visst är det lappugglan!! Kul! Trots att de är stora fåglar kan det vara lätt att missa dem.

Japp, den har sett mig. Jag står dock på rätt långt avstånd så den räds inte mig.

Lappugglan var mer intresserad av att hitta något att äta och spanande ivrigt efter någon sork, mus.

Det var allt för denna gången, önskar er alla en skön helg...jag kommer att tillbringa större delen av helgen körandes omkring i ambulansen.

Daniel

Inlagt 2019-11-22 10:27 | Läst 4138 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Va fint, två trevliga objekt fångade. Har lagt platsen på minne, ifall man har vägen förbi
Svar från Daniel Steen 2019-11-22 11:51
Hej Peter!

Välkommen när du kan.

Trevlig helg!

Daniel
Superfina bilder här! Känns som en exklusiv upplevelse att få se dessa arter i samma område.. Får väl ses som en 'kvalitetsstämpel' på området där..
Hälsn!
Vad kul att du hittade båda dessa arter. När jag började med fågelfoto var man tvungen att åka till Norrbotten om man ville se några. Idag är den spridd över hela Sverige. Gillar nog bilderna 5, 6, 7 bäst. Tycker om att se miljön omkring fåglarna. När det gäller att hitta tretåiga så är det bästa att stanna upp och lyssna. Den har väldigt diskret och lågmälda knackningar när den söker föda. Går inte att ta miste på när man väl vet hur den låter. Även gråspetten avslöjar sig med små ljudyttringar. Jag har haft mycket kontakt med båda och hittat många tack vare den kunskapen. Skilja på trumningarna på våren kan vara svårare.
Sten
Mycket fina bilder! Den tretåiga hackspetten har jag aldrig sett bara hört talats om. Väldigt fin är den. Läckra bilder på lappugglan. Hade faktiskt själv ett möte med en sådan i morse.

MvH
Johnny