Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

B som i Blåhake

Hej!

Vi fortsätter vår tur uppe i fjällen intill Funäsdalen. Frugan och jag var där 1:a veckan i juli. Idag blir det lite enformigt, bara bilder på blåhakar...

Kanske inte den bästa bilden, en regnig mulen dag men den visar miljön blåhakarna sitter och sjunger i. 

Det här är från samma regniga dag vid Andersborgsleden nedanför Lill-Skarven. Mycket trevlig led, mycket blåhakar mm. Goda våfflor i raststugan!!

Nu besöker vi en mycket samarbetsvillig blåhake från Hamra fjället, precis i skiftet där fjällskogen tar slut och kalfjället börjar. 

Gillar de gula blommorna i bakgrunden, ger lite ljus/färg till bilden.

Här fyllde blåhaken ut hela bilden, var väldigt nära.

Den hade ungar i närheten så vi drog oss snabbt lite längre bort, några bilder till hann vi få. Vi följde leden och blåhaken satte sig fint på en stolpe vid ett tillfälle.

Matchande färger eller vad tycker ni?

Riktigt vacker fågel, så nära. Kul att kunna se alla detaljer i dräkten tex de små röda fjädrarna kring näbben.

Här kommer 2 varianter på en bild. Vilken gillar ni bäst och varför? Själv har jag svårt att bestämma mig.

Här ser man t.o.m en liten vit fjäder i haklappen. Det finns en variant/ras av blåhake med vit haklapp i stället för röd, den häckar på kontinenten men har börjat etablera sig i södra Sverige(Skåne och Halland)

Avslutar med en fin miljöbild igen. 

Nu är det höst och jag har börjat se hur fågelskådare har rapporterat blåhakar i mina hemtrakter(Jönköping) och längs kusterna i sydost. Vore kul att få se en på hemmaplan också, jag har haft en i trädgården för många år sedan.

Ha en skön dag!

Daniel

Inlagt 2020-09-15 14:16 | Läst 1527 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Har bara sett blåhake en gång. Långt ifrån men den sjön otroligt vackert. Du har en fin blandning av när och miljöbilder som kompletterar varandra. Jättefina bilder. Så jag vill inte uttala mig om någon egentligen. Smörbollar i bakgrunden antar jag.
Sten
Svar från Daniel Steen 2020-09-15 14:40
Tack Sten!

Blåhaken kallas för fjällens näktergal, så det där med sången stämmer bra.

Daniel
Fina närbilder och i sin miljö. Själv har jag bara ”sett” den en gång från typ 100m håll, från de bilder jag fick kan man som bäst urskilja en fågel :). De drar nog bara förbi här i Skåne så man har nog bara några möjliga dagar per år.
Svar från Daniel Steen 2020-09-16 18:34
Hej Peter!

En tur till fjällen är att rekommendera, funkar inte det är Öland i maj ett säkert kort!

Daniel
OJ så fina bilder på blåhaken! Den poserade verkligen snyggt och du har fått bilder i olika miljöer. Kul med färgmatchningen.
Hälsningar Lena
Svar från Daniel Steen 2020-09-16 18:35
Tack Lena!

Hade verkligen tur med denna blåhaken.

Daniel
Grymt fina bilder på blåhaken! Den har jag dåligt av i mitt fotoalbum. Framför allt när de har den där kraftigt blåa färgen. Jag har några bilder på en höstfågel som passerade mina trakter men den var väldigt blek i färgen.

MvH
Johnny
Svar från Daniel Steen 2020-09-16 18:36
Hej Johnny!

Du får ta en tur till fjällen nästa år!

Daniel
Superfint! Blåhake gör verkligen själ för namnet! Har själv sett och hört dom i mängd uppe vid Nikkaluokta i juni 1981, där fick man höra dom sjunga ordentligt! Bilderna blev analoga dia då..
Hälsn!
Svar från Daniel Steen 2020-09-17 10:05
Tack Jan!

Kul att du har goda minnen av blåhaken.

Daniel