Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Kunde vara mina/dina barns skola

Hej!

Även dessa bilderna är från 2020, bilder jag "fixat" till i veckan. Inte hunnit...prioriterat det. 

De här bilderna är från Sydsudan. Jag var där i några veckor i februari. Vi hade landat på airstripen i Kapoeta efter att ha varit i Lotimor över dagen.

Såg en skola på gångavstånd så jag tog en promenad dit.

På väg dit passerade jag toaletten.

Oerhört viktigt budskap i Sydsudan. 

Skolbänkar ute på gården, visar att skolan inte verkar vara i bruk...tyvärr

Ett litet barn stod utanför en av byggnaderna. Försök att läsa texterna och se på bilderna i de kommande fotografierna.

Det här skall inte ett barn behöva se och uppleva! I Sydsudan finns det mängder av landminor, bara 500 meter från där här skolan såg jag själv en mina. Den låg precis intill landningsbanan, några stenar och plastband som skydd.

Tittar in i ett klassrum. Naturvetenskap, fysik, kemi och biologi verkar/verkade vara fokus här.

Man känner igen visst klotter från det vi ser hemma i Sverige.

Fotboll är populärt även här, den spanska och engelska ligan toppar och flera kända namn skrivs på väggarna.

Tre välkända namn.

Tråkigt att inte se en fungerande skola, skolorna behövs verkligen här mindre än 10% kan läsa och skriva.

Daniel

Inlagt 2020-12-29 21:37 | Läst 2910 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag blir ju bestört när jag ser bilderna, trots att jag tror mig vetat ändå. Samtidigt blir jag förbannad, eftersom jag är rätt säker på att dom flesta av dessa barn skulle kunna få både skola och ett vettigt liv om inte krig, stamfejder, religiös terror mm funnes. Det finns många människor i världen som faktiskt vill hjälpa, även om dom inte kan resa dit, och utan krig och terror tror jag det inte skulle behövas decennier för stora förbättringar. Bilder som ger anledning till många funderingar, hälsningar/ Björn
Svar från Daniel Steen 2020-12-31 08:59
God morgon Björn!

Tack för din kommentar. Håller med dig, skulle vi prioritera lite annorlunda så finns det pengar till skola, vård och utveckling för alla.

Önskar dig ett gott 2021!

Vi ses här på FS!

Daniel
Det är bra att det dokumenteras. All heder åt de som öppnar våra ögon för andras emellanåt bistra verklighet. Tycker dock det är trevligt att se att hjälp faktiskt når fram, och att det satsas på utbildning av de unga. Barnen är ju framtiden sägs det...
Men just därför känns det oxå extra hårt att skolan tydligen tvingats att stänga. Med landminor såpass nära kan jag förstå att närmiljön känts otrygg, något som ju flera av bilderna oxå skvallrar om.
Och hellre Messi, Neymar och andra idrottare som idoler än lokala gangsters och miliser. I mörkret lyser även de små ljusen upp en hel del:)
Allt gott!
//Morgan
Svar från Daniel Steen 2020-12-31 09:05
God morgon Morgan!

Tack din kommentar/tankar!

Tyvärr finns det mycket som försvårar utvecklingen i landet. Då jag rest i området under några år ser jag i alla fall tecken på utveckling och förbättringar. Jag är hoppfull men vet att det kommer att ta tid.
Minor kommer att vara ett problem i många år till, området är säkert minsäkrat tidigare men under/efter stora regn sker förflyttningar av jord, lera mm och nya minor kommer ibland fram då.

Daniel
Instämmer helt med vad Björn skriver. Man blir verkligen lessen av att se sånt här. Jag har ju barnbarn själv och tänk om dom skulle tvingas leva så här. Men bra att du visar det.
Sten
Svar från Daniel Steen 2020-12-31 10:49
God fm Sten!

Tack för dina tankar kring bilderna. Ja, vi har det bra hos oss i Sverige, jag/man får ju lite perspektiv på tillvaron genom att resa.

Gott Nytt År!

Daniel
Deprimerande men viktiga bilder, vi behöver se sådana också. Så tack!
Svar från Daniel Steen 2020-12-31 10:50
God fm Ragnar!

Tack för input Ragnar.

Gott Nytt År!

Daniel
Här blir man ju nästa glad att man ser fuck you på väggen, betyder ju att några kan skriva. Annars skrämmande att dessa varningar mot minor mm behövs, ingen enkel uppväxt
Svar från Daniel Steen 2020-12-31 10:51
Hej Peter!

Ja bättre det än inget alls eller hur:)

Gott Nytt År!

Daniel