Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Evakuering med helikopter

Hej!

Evakuering kanske inte är rätt ord men har den känslan på hur vi i Jönköping skickar svårt sjuka patienter över Sverige. Jag pratar förstås om människor svårt sjuka i Covid-19. Tydligen har vi den högsta belastningen av Covid-19 IVA patienter i hela landet.

Nu har sjukhusledningen bestämt sig för att minska ner antalet patienter på våra Covid-IVA då personalen är helt slut. Tanken är att om det är några färre patienter att ta hand om så orkar personalen ett tag till. En del andra regioner med lägre belastning har lovat hjälpa till. Det finns ett problem...om det hela tiden kommer fler som behöver IVA-vård fylls den nyss tomma platsen. 

Varje dag har ffa helikoptrar från olika regioner landat och hämtat patienter. Vi på ambulansen har också fått köra en del. Det finns stora risker för en IVA-patient att flyttas på dessa sätt, finns studier som visar på ökad dödlighet. Vilket trauma för anhöriga med, att deras livskamrat/pappa/mamma hamnar 30-50 mil bort. Hur skall man nu kunna besöka, kunna vara närvarande vid ett eventuellt dödsfall (numera tillåts besök på Covid-IVA).

Igår eftermiddag hade jag möjlighet att närvara vid en helikoptertransport, inte följa med men följa proceduren med lastning mm. Visar bara en bild när helikoptern lyfter sent på eftermiddagen.

Denna patienten skulle norröver, till något sjukhus i Stockholm.

Önskar er en god helg! 

Daniel

Inlagt 2021-02-26 23:00 | Läst 2783 ggr. | Permalink

"Såna transporter är säkert traumatiska. Och jobbiga / riskfyllda för personalen. Bra i alla fall att regionerna stöttar varann."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Såna transporter är säkert traumatiska. Och jobbiga / riskfyllda för personalen. Bra i alla fall att regionerna stöttar varann.
Svar från Daniel Steen 2021-07-10 14:26
Hej Måns!

Tittade igenom min blogg och insåg att jag glömt att svara, sorry!

Nu är det tack o lov lugnare med Covid-patienter. Jag har inte haft någon i ambulansen på 4-5 veckor.

Ha en skön sommar!

Daniel
Ja en ny våg, människor insjuknar i Covid - 19 och faktiskt många har dött och kommer att dö av denna infektion. Vaccin finns väl att tillgå eller gör det, men själva vaccinationsförfarandet lämnar mycket övrigt att önska. Myndigheter och dess byråkratis kvarnar mal långsamt, skandalöst ett fia med knuff och med människoliv som insats. Varför inte vaccinationsbussar som far ut i bostadsområdena där vaccination utförs och i väntan på vårdcentraler "som aldrig hör av sig" om dom alls kommit igång med vaccinationer, vilket dom inte gjort på min hemort och det gäller nog alltför många hemorter i vårt avlånga land...
😁
Svar från Daniel Steen 2021-07-10 14:29
Hej Hans-Åke!

Har glömt att svara dig, sorry!

Ja nu har den 3:e vågen ebbat ut får se om dt blir någon 4:e. Hoppas inte det. Har inte kört några Covid-patienter på 4-5 veckor nu, skönt.
Idag blev jag klar med en fotobok jag gjort åt personalen på Covid-IVA. Varit där ett par omgångar och fotograferat. Hoppas de skall bli nöjda.

Trevlig sommar!

Daniel