Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Finns det någon ambulans i Juba?

Hej igen!

Jag fick inte gå hem efter nattpasset i morse. Vi skulle få besök på stationen och jag hade lovat visa dem runt.

Tre herrar från Sudan, närmare bestämt från Juba i södra Sudan. Alla tre var lärare till professionen men engagerade på olika sätt för att förbättra livet för sina landsmän bl.a. inom hälsovård. 

Nu skulle de visas runt och få en liten inblick hur ambulanssjukvården kan fungera i Sverige. Efter genomgång av lite fakta, info om 112 mm var det dags för själva ambulanserna. Jag visade vår utrustning, tog lite värden som puls, blodtryck, saturation, halskrage, vacumsplintar på arm mm. vilket uppskattades och vi fick många skratt tillsammans.

Vi lastade ambulansen full och tog oss en sväng inom sjukhusområdet som avslutning.

Värmen och glädjen från dessa män består men även tankar på hur olika/orättvist  livet tyvärr ofta är. Juba en stad med ca 800.000 invånare, i vårat sk upptagningsområde bor det ca 120.000 invånare och vi har 6 ambulanser. Jag frågade hur de hade det i Juba.

Finns det några ambulanser i Juba?

Jo de hade nog sett någon nån gång men sa de för att få tag på en måste man ha chaufförens telefonnummer, man måste känna honom och så är han inte lika snabb som hos oss i Sverige man kan ofta få vänta 1 eller två timmar innan han har tid att komma.  Ett av våra mål i Jönköping är att nå minst 90% av befolkningen inom 20 minuter, lite skillnad....

Att inte kunna ta sig till en vårdinrättning är ett av många svåra problem som sudaneserna brottas med och det orsakar många onödiga dödsfall bl.a kvinnor som skall föda barn, mödradödligheten är en av de högsta i världen i södra Sudan.

Till sist en ambulansbild, denna från Tanzania. Flera sådana skulle behövas i Juba har jag förstått.

God natt!

Inlagt 2010-09-02 22:45 | Läst 4106 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant att läsa för en som också jobbar inom blåljusorganisationen kan man väl säga, var på en bildvisning på fotoklubben en som varit i Nepal och beskrev att bergsfolken kunda bära sina gamla ner i korgar på ryggen 2-3 dagar för att nå en läkare...