Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Vatten vatten bara vi har rent vatten!

Hej!

Vatten, en källa till liv. Vi behöver typ 2 liter per dag för att må bra. Helst skall vattnet också vara rent, drickbart utan att göra oss sjuka.

Där vi var i Sydsudan har torkan härjat i månader. Marken var torr och sprucken, flodbädden helt torr. Ett kort regn hade fått buskar att slå ut i grönska men inte fyllt på i övrigt.

Här är vi ute på en liten promenad, vi går i flodbädden som är torrlagd.

Ni som läst mina tidigare bloggar vet att vi var i Lotimor för att jobba på en hälsoklinik. Vi arbetade i ca 40-45 graders värme, någon räknade att vi drack 7-8 liter vatten på en dag, trots det kissade vi knappt något:)

Vi hade mängder med rent flaskvatten med oss, vi hade ett mekaniskt vattenreningsfilter om vi skulle behöva, tänk dig då att leva här året runt. Nu var de lyckligt lottade då de hade en borrad brunn med rätt rent vatten.

Här hämtar många sitt vatten. Vi träffade på folk som gick flera kilometer enkel väg för att hämta vatten.

Det som förundrade oss lite var de som grävde fram vatten i den torra flodbädden. Varför gjorde de det, de hade bara 500 meter till rent vatten vid borrhålet? Vi träffade på flera som blandade rent vatten från brunnen, med smutsigt vatten från flodbädden.

Här gräver de fram vatten.

Skall nu visa två korta filmer som berör vatten.

Först en film (ca 1,5 min) på de som gräver efter vatten:> Water from the riverbed<

På vår mottagning träffade vi på många barn med diarré, orsakat av dåligt vatten. Vi visade dem hur de kan rena sitt vatten med hjälp av solen, en slags sol sterilisation av vattnet. Det räcker med att låta en PET-flaska ligga på taket på hyddan/huset i en dag, skaka den ordentligt några gånger under dagen. Vattnet är sedan utan skadliga bakterier, parasiter nästa dag. 

Film 2 visar lite hur vi försökte lära ut metoden. Våra PET-flaskor kom väl till pass här i Lotimor, de var en bristvara och alla ville ha våra tomma flaskor. Vi försökte dela ut dem till de med mest behov.

Här kommer film 2:> Solar sterilisation<

Den är drygt 3 minuter lång. Bägge filmerna finns på youtube.

Ha de gott!

Daniel

Postat 2017-05-09 00:19 | Läst 2307 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Skolan, vårt hem under tiden i Lotimor, Sydsudan

Hej!

Det finns några viktiga saker som måste fungera när man är på ett uppdrag som vårat i Sydsudan. Vi måste ha tillgång till vatten, lite mat, någonstans att sova, en toa av något slag är bra. Finns det möjlighet till att tvätta sig någon gång är det också bra.

Skolan närmast i bild, då den var övergiven kunde vi bo/sova där efter vi städat ur allt bajs från, getter, åsnor mm.  Vatten hade vi med oss i mängder, vi visste inte om det fanns någon brunn med rent vatten i byn.

Skolan. 

Min sovsal. Liggunderlag och ett myggnät samt bra öronproppar, ja då sov man gott:)

Eld för att koka vattnet till te och kaffet.

Frukosten, två "vetabix" bitar, pulvermjölk. Med lite socker och sylt funkade det ok om man inte sölade och lät det bli för grötigt.

En genomgång av dagens aktiviteter, ett bibelord för dagen och en bön...kanske en sång med, så var det bara att traska ner till mottagningen.

Efter "arbetet" på mottagningen var vi rätt trötta så lite mat är inte fel. Frågan är om det blir tupp eller get idag?

Dessa tuppar, höll oss vakna, väckte oss tidigt när vi väl sov, sega var de att äta med:)Get idag...igen

Linus förbereder getköttet.

Blir ni hungriga?

Väntar på att maten skall bli klar

Kolla in den här lilla filmen(under 2 min) jag spelade in:

The goat is dead  klicka här

På kvällen tog vi med oss ett handfat, lite tvål och en halv PET-flaska så vi kunde "duscha". Detta gjorde vi nere vid pumpen i mörkret. Kommer inga bilder på det:) en höjdpunkt på dagen. Det tyckte nog en del av byborna med som kollade på oss.

Här hämtade byborna vatten, så även vi. Vi använde detta bara till matlagning och te/kaffe.

Som ni ser håller fästet/grunden på att gå sönder, något som behöver fixas snarast. Utan en fungerande brunn här blir livet än hårdare. 

Vill ni hjälpa till? Kolla den här filmen också(4 min)

Sydsudan: kort film om hur vi hoppas kunna förhindra en hungerkatastrof mm.

Kanske inte de mest häftiga bilderna men lite om hur en dag kunde se ut i Lotimor för oss. Kolla filmerna!

God natt och ha en go vecka!

Daniel

Postat 2017-05-07 22:45 | Läst 6294 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Är du också förkyld?

Hej!

Kan man bli förkyld när det dagtid är över 40 grader varmt och natt temperaturen är kring 30 grader varmt?

Här ett bildbevis

Väldigt många av barnen vi träffade på mottagningen hade någon form av infektion, ofta en ÖLI(övre luftvägsinfektion)

Vill du vara med och hjälpa dem?

Kolla in filmen här nedan(ca 4 min) 

212404066 länk till filmen

Daniel

Postat 2017-05-05 00:07 | Läst 2230 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Att vara rädd för en fotboll!

Hej!

Bli inte oroliga detta blir inget inlägg om fotboll och sport utan om en upplevelse jag/vi fick i Sydsudan för en dryg månad sedan.

Ni som läst min blogg senaste månaden vet att det handlat mycket om Sydsudan och att jag ingått i ett sjukvårdsteam som jobbat på 2 ställen i sydöstra Sydsudan.

När vi hade mottagning i ffa Lotimor kom det mer folk för varje dag vi var där, ryktet spred sig att det var några vitingar på kliniken i byn. De flesta kom för att de behövde hjälp men nyfikenheten på oss gjorde att mottagningen var packad med människor.

Här står Marie och Patric och jobbar bland alla som väntar. Jag la märke till att det var många barn och många av dem var inte sjuka. Jag hade med mig tre fotbollar, jag pumpade upp en boll då jag tänkte att de friska barnen kunde spela fotboll utanför mottagningen så skulle vi få mer plats mottagningsarbete.

Vad förvånad jag blev då ingen förstod vad jag kom med, ingen hade sett en fotboll innan. Överallt där jag varit i Afrika spelas det boll med riktiga bollar eller hemmagjorda bollar. 

Jag och Josef fick kasta och sparka bollen oss emellan.

Vad är det han pysslar med? Kan det vara något kul, roligt?

Rätt snabbt märkte vi att de unga pojkarna fattade att detta kunde vara något roligt.

Att flera killar har tröjor med Etiopiens färger beror på att de ofta går dit, ligger bara typ en mil från Lotimor. Folket här är Nyangatom, en folkgrupp som är nomader och som finns på bägge sidorna av gränsen.

Snart var det en skock med unga tjejer och killar som sprang omkring på gården och tjöt av skratt. Så otroligt kul att se hur kul de hade tillsammans. 

Bollen blir snabbt sliten, det är mycket taggar och törnen bland buskarna.

Att möta människor, barn som aldrig sett en fotboll. Se hur vuxna blir rädda för en studsande boll, se hur en del springer om jag riktar en kamera mot dem i tron att jag skall skjuta dem, det ger mig en del att fundera på. Saker jag tar för givet är inte så givna för andra. 

På mottagningen utanför Kapoeta var det likadant, en fotboll vad är det?

Linus visar hur man sparkar en boll.

Förstora gärna bilderna för se bättre. Här skyddar de sig för bollen.

En tåpaj?

Passa mig, jag vill också sparka på bollen!

Mååål!

Det var jobbigt att inse/se hur det är, hur våra nya vänner levde, har det. Just nu var de vuxna ute och letade mat dagtid, barnen fick till stor del ta hand om varandra. Här finns det knappt tid eller ork för lek. 

Just nu är det mängder som svälter i Afrika pga torkan, konflikter mm. Jag/vi som var här i Sydsudan är med och samlar in pengar för att kunna hjälpa ca 4000 människor i detta området. 

Du får gärna vara med och hjälpa till! Se den här korta informationsfilmen och agera sedan på bästa sätt! 212404066

Kan berätta att idag lossas lasten i 1 av lastbilarna i Narus, Sydsudan. En lastbil är kvar i norra Kenya, vi väntar på tillstånd att få köra in till Sydsudan med den. 

Önskar er alla en skön vårkväll!

Daniel

Postat 2017-05-03 18:38 | Läst 6036 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Tidigt i morse

Hej!

Nu när våren äntligen börjat etablera sig tog jag mig i kragen och åkte ut till Landsjön. Idag var huvudsyftet att fotografera fåglar. Liggunderlag, kamouflage nät och lite tålamod det är allt som behövs.

Ja en kamera också. Skulle testa att använda en konverter på mitt Canon 100-400 objektiv. 

En kall morgon, någon minusgrad, nästan vindstilla, solen är inte uppe än. Lägger mig i en vik, har en del höga grästuvor vid sidan om mig som minskar risken att de ser mig. En lugn morgon fågelmässigt så tålamodet kom väl till pass idag.

Tack o lov för några grönbenor!

Nu kommer jag och tar dig...

I det tidiga morgonljuset är det dags för morgontvätten.

Försökte testa lite längre tider. Här en hyfsat lyckad bild i alla fall, huvudet stilla men resten rör sig lite.

Nae nu drar jag...

Kli kli

Rätt gott ljus så här på morgonen.

En mindre strandpipare, den var dock inte samarbetsvillig utan drog iväg snabbt.

Kricka, en hane. 

När de kommer för nära hör de kameran och brukar flyga iväg.

Skrattmåsen dyker inte från hög höjd när den skall leta mat under ytan som tärnorna utan den här hoppar upp och sedan ner med huvudet. 

Ett försök till...

Under ytan

Efter tre timmar hade jag ont i hela kroppen, var rätt kall och nödig så jag gav upp. Rätt nöjd ändå, efter en go fika och en promenad hittade jag ett soligt ställe i lä, sov gott i värmen. Livskvalité javisst!

Hoppas ni funnit lite nöje i mina bilder från Sverige denna gången, snart tillbaka med bilder från Sydsudan.

Ha nu en go vecka och glöm inte bort att HV71 är bäst:)

Daniel

Postat 2017-05-01 19:29 | Läst 10323 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera