Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Ringmärkt i Ungern

Hej!

En del av er vet att jag är fågelskådare, jag har också jobbat med ringmärkning av fåglar på Ottenby, Capri och hemma vid Landsjön. När jag är ute och reser har jag alltid kikare med mig.

Har sett ringmärkta fåglar i Afrika vid något tillfälle men jag har inte sett någon ringmärkt människa:)

Nu i september när jag skulle undersöka en patient såg jag i ögonvrån handen på en kvinna intill. Var det inte en fågelring på hennes finger??

Var bara tvungen att kolla, jo visst var det en fågelring. En stor ring, en ungersk ring. Skulle tippa på att den är för en större rovfågel.

Med tolkens hjälp fick jag reda på att hon köpt ringen på en marknad i Kanganten, Etiopien. Kanganten ligger nära Lotimor och Nyangatomfolket vandrar ofta över dit för att handla, träffa släktingar och ibland söker de även sjukvårdshjälp där.

När hade hon varit där då? Jo under förra torrperioden...hmm när e den då? Jo någon gång mellan september och mars. Lite vaga uppgifter att lämna till Ungerns ringmärkningscentral men det skall bli mycket spännande att få höra vad det var för fågel som haft den på sitt ben. Får återkomma när jag fått svar från Ungern.

Har ni träffat på ringmärkta fåglar någon gång?

Ha de gott!

Daniel

Inlagt 2018-12-03 22:52 | Läst 5751 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej! Spännande! Jodå jag hittade en större ring på en strand på Bullerö i Stockholms skärgård (30 år sen nu), inget fanns kvar av fågeln, skickade in den till Naturhistoriska riksmuseet och fick svar en tid senare, fågeln hade blivit ringmärkt som bounge vid Norges Atlantkust nånstans norr om Trondheim året innan, så den blev bara drygt ett år gammal.. jag hittade ringen på sensommaren.
Hälsn!

Oj, glömde skriva att det var en Storskarv.. :-)
Intressant. För länge sedan fotograferade jag en svan i Halland som såg ut som den skulle kvävas av en märkning den hade på halsen, halsen var väl någon cm smalare vid plastbandet. Många av svanarna hade märkning men det var bara denna som såg lite konstig ut. Skickade bilden till SOF, fick svar att det inte var någon fara för bandet var så elastiskt. De kunde läsa numret på bilden och skrev att det var en märkning från Finland. Jag fick senare även svar från Finland om lite data om fågeln
Jag är lite kluven när det gäller att ringmärka fåglar. Det är mesta för att stilla människans nyfikenhet. Hittar jag en död uggla brukar jag alltid kolla om den har en ring på benet. Man måste ofta känna efter och sträcka på benet för se om det finns någon ring. Den gömmer sig lätt i fågelns duniga ben. Har hittat några ringar på slaguggla. Deras ungar flyttar sällan långa sträckor så dom jag hittat har varit nära födelseplatsen. Brukar i bland roa mig med att plocka isär sparvugglans spybollar, där kan man hitta någon ring ibland. Den tar ju småfåglar.
Sten
Hej på er!

Tack för era kommentarer och upplevelser kring ringmärkta fåglar.

Har nu fått ett meddelande från Ungerska ringmärkningscentralen. Fågeln var inte en rovfågel utan en vit stork.

Fågeln var ringmärkt som bounge den 23 juni 2017 sydväst om Budapest. Den mötte sitt öde någonstans i Etiopien, precis intill gränsen av Sydsudan. Storken hann bara flyga en gång till Afrika.

Ringmärkningen har gett oss/forskare mycket information som kommer fåglarna till gang. Visst är ringmärkningen ett stressmoment för fåglarna men de allra flesta klarar det utan men.
Numera kan man sätta sändare på många fåglar och samla in mycket data på det viset.

Ha nu ett gott slut på året!

Daniel