Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

The Red Terror(den röda terrorn) in Ethiopia

Salamno!

Haft svårt att komma till skott med detta inlägg. Bilderna har varit klara ett tag men inte jag med texten.

Min värd Gert hade lovat mig en dag på stan(Addis Abeba) vi skulle börja med att besöka ett museum sa han. I bilen fanns också vaktmästaren och trädgårdsskötaren, två etiopier.

Museet heter Red Terror Martyrs Memorial Museum. Här kan man lära sig det mesta om vad som hände under The Derg´s styre i Etiopien mellan 1974-91, framför allt från tiden efter 1976. Red Terror kommer sig av att Mengistu(juntaledaren) vid ett tal på ett torg kastat några flaskor med rött innehåll(färg/blod) från talarstolen, efter det började arresteringarna, dödandet på allvar.

En militärjunta tog makten 1974 när Haile Selassie störtades. Här är den första ordern.

Det går inte att riktigt beskriva vad jag kände men det tog tag i mig, än mer i mina medföljande etiopier. De hade aldrig varit där, de fick återuppleva en del de sett med egna ögon, fick information om sådant som tidigare undanhållits dem. 

Inte världens bästa bild precis.

The Derg, var en militärjunta med många officerare, snart började dock Mengistu rensa i de egna leden och han blev den med all makt. Mengistu är dömd till döden i sin frånvaro, han lever i Zimbabwe under Robert Mugabes beskydd.

Det är lite oklart hur många människor som strök med i juntans terror. På museet finns siffror på 500.000. Jag letade lite på nätet bland rapporter och hittade siffran 150.000-300.000 dödade, någon skriver att siffran är 30.000. Offren var ofta unga, utbildade och politiskt aktiva. Juntan förde också en misslyckad jordbruksreform vilket gjorde att upp till en miljon människor miste livet av hunger. Man krigade också i Ogaden och Eritrea. Det finns mycket mer att läsa om detta på nätet.

Tortyr var vanligt i fängelserna, här lite exempel på hur det kunde gå till.

Museet är väl värt ett besök, i en del av museet finns det kvarlämningar från en massgrav. Anhöriga till de döda ville inte skilja på dem utan ville att de skulle vara ett slags monument över alla hemskheter som begicks av juntan.

Jag låter bilderna tala för sig ett tag...

Grymma bilder, vilket lidande och vilken nöd de fått utstå så även deras nära och kära. I vissa fall fick anhöriga betala en avgift till militären för att få kropparna på sina barn för att kunna begrava dem.

Omtumlad kliver jag ut i solen, ut i en stad som bara växer och växer. Precis utanför byggs Afrikanska Unionens nya högkvarter. Nya makthavare i landet nu, även de omdiskuterade.

Torget där många tal hölls under juntans tid är numera bl.a. en busshållplats. Härifrån åkte jag till Awassa några dagar senare men det är en helt annan story.

Önskar er en fortsatt trevlig helg!

Daniel

Inlagt 2015-01-17 22:56 | Läst 5244 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hemska bilder, men intressant att få lära sig lite om Ethiopiens historia.
Trevlig helg, Daniel!
/Niklas
Grymhet och hemskheter följer när vissa får för sig att de ska ha makten och ingen annan är något värd. Såg något liknande i Kambodja där Röda khmererna hade härjat. Fruktansvärt så mycket ondska som människan kan hitta på.
Viktigt att berätta så att det inte ska upprepas och ändå så händer det igen och igen.