Att spegla det jag gillar.

'10 000 meters klubben'..

Nåja, kanske inte 10 000 meter.. 100 meter kanske.. Gissar att Tornseglarna är de enda fåglar som lever nästan hela sitt liv i luften med allt vad det innebär.. i alla fall vad gäller 'Svenska' fåglar. Även parningen genomförs i luften! Först därefter lägger dom sig på sitt bo och gör ett undantag från allt flygande dygnet runt.. Jag har inte heller sett någon inflygning till något av de bon som dom har under takplåtarna än trots att dom varit här i flera dagar, men det är väl så att först måste dom nog para sig.. Fotat med 200-500 mm.

Några bilder från en fin kväll, kanske var det lite romantik i luften..

Tack för mig!

Inlagt 2018-05-20 23:54 | Läst 755 ggr. | Permalink
Fint med månen i bakgrunden, inte alltid man får fåglarna att flyga till rätt position. När jag såg förstabilden trodde jag att det var ett flygplan, innan jag börjat läsa om tornseglare. Fina bilder och du har alltid sådana bra berättelser därtill
Svar från ehrsa 2018-05-21 12:45
Hej! Just nu visar sig nymånen fint på kvällarna här, det blir lite av en sport att vänta in nån individ som ser ut att passera eller komma nära månskivan.. :-) Men oftast blir man lurad.. en snabb gir som så ofta, och det är över.. Tornseglare är inte direkt kända för att hålla sin kurs.. Har annars turen att ha hela 'västhimlen' synlig från min balkong, så det blir där jag mestadels blir sittande på kvällarna, och kameran ligger straxt intill på ett litet bord.. Enda gången fåglarna flyger rakt och ganska lugnt i en planflykt under kanske 10 sekunder är just när dom parar sig.. har faktiskt sett detta förut, men det är några år sedan förra tillfället! Dom är ganska lätta att följa med kameran just under parningen, det är väl bara då som dom flyger något så när rakt.. Det är i alla fall fantastiska fåglar! Tack så mycket Peter.
Hälsn!
Speciella fåglar helt klart. Grymt att du lyckades fånga parningen! Snyggt med månen.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2018-05-21 12:53
Hej! Visst är dom speciella! Dom verkar ha så många egna beteenden som många andra fåglar inte har! Deras häckning är ju också väldigt lång jämfört med andra fåglar, ofta blir inte ungfåglarna utflugna förrän i augusti.. Björktrastar har redan sina ungar utflugna och tiggandes sedan flera dagar har jag sett.. förmodligen hinner dom med fler kullar dessutom.. det gör inte Tornseglarna vad jag vet! Parningen är nog lättast att fota egentligen, då lägger dom sig i en ganska rak 'planflykt' i kanske 10 sekunder.. det är man inte van vid när det gäller Tornseglare! Har sett detta några få gånger tidigare, men hur ofta har man en kamera beredd just då..? Men som sagts tidigare, när Tornseglarna väl har anlänt så är det 'föreställning' varje kväll här, hela sommaren dessutom.. stor njutning! Tack! Johny. Ha det så bra!
Hälsn!
Fantastiskt! Är det bara när dom lägger äggen som dom är på marken eller var dom nu är?/ Björn T
Svar från ehrsa 2018-05-21 13:13
Hej! Ja det stämmer, bara när äggen läggs och dom då ruvar så ligger dom stilla.. Annars så flyger dom dygnet runt hela året ända sedan dom lämnade boet i augusti förra året.. Ungfåglarna är i luften i 2-3 år inom dom också börjar häcka, men tydligen följer dom ändå med upp hit till våra breddgrader även om dom inte häckar de första åren. Det är väldigt speciella fåglar det här, dom är inte riktigt som övriga fåglar som dessutom kan få flera kullar, Tornseglare har bara en kull under sommaren. Dom kan bli mer än 20 år gamla. Här finns mycket att läsa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Tornseglare Tack så mycket Björn!
Hälsn!
Det där har jag aldrig sett, intressant. Och vackert.
Svar från ehrsa 2018-05-21 13:22
Hej! Jag har sett det några få gånger tidigare men aldrig fotat det.. Egentligen är det ganska lätt att fota just detta för att dom flyger i en rak planflykt just då i kanske 10 sekunder, det är man annars inte van vid när det gäller Tornseglare.. Men det gäller ju att ha en kamera beredd just när detta råkar hända! Jag satt skönt på min lilla balkong med hela 'västhimlen' framför mig, tror jag redan hade en av individerna i sökaren här, när den andra individen anslöt.. så det var bara att hålla ned avtryckaren! :-) Mycket tur så klart! Månen ligger dessutom väldigt fint mot väst nu på kvällarna i några dagar! Tack så mycket Stefan!
Hälsn!
Grymt läckert fångat! De har verkligen genomgått naturlig selektion för snabba parningar. Fina bilder med månen i bakgrunden. De är snabba i luften dessa bevingade akrobater.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2018-05-21 13:30
Hej! Det kändes kul att få detta på bild! Jag har sett det tidigare genom åren, men det är några år sedan senaste gången.. Men just fotograferandet av detta är ganska enkelt för dom glidflyger i en rak planflykt just då i kanske 10 sekunder dessutom, det är man inte van vid när det gäller Tornseglare.. Det svåra är att råka ha en kamera beredd just när detta är på väg att hända.. I mitt fall så minns jag att jag redan hade en av individerna i sökaren när plötsligt en till kom nära, då var det bara att hålla ner avtryckaren.. och dom gjorde inga girar åt något speciellt håll heller.. Roligt att få detta på bild i alla fall! Själv satt jag bekvämt på balkongen med hela västhimlen och en nymåne framför mig.. Som jag sagt tidigare, nu när Tornseglarna kommit så är det 'föreställning' varje kväll (även morgnar).. Urmysigt! Tack så mycket Lena!
Hälsn!
Nästan lite unikt vill jag säga. ATT du han med att fånga dom i sökaren är bara det en bedrift.
Sten
Svar från ehrsa 2018-05-21 13:41
Hej! Det unika var att jag för en gångs skull hade just 'turen' att kunna få fota det, för själva fotograferingen var rätt enkel.. För en gångs skull så flyger dom i rak planflykt i nästan 10 sekunder.. det är man inte van vid när det gäller Tornseglare! Då är det bara att hålla ner avtryckaren.. deras kurs är enkel att följa! Det svåra är att ha en kamera beredd under just dessa sekunder.. men jag minns att jag hade redan en av individerna i sökaren när plötsligt en till individ anslöt.. då var det bara att hålla ner avtryckaren.. Man kan ana att något är på gång för dom flyger rätt så nära varann innan det sker, men sen sker det plötsligt väldigt snabbt! Och kursen var lätt att följa med kameran eftersom dom låg i en rak planflykt! Själv satt jag bekvämt på balkongen med hela västhimlen framför mig.. Men det är som jag har sagt, dom bjuder på 'föreställning' varje kväll (och morgon).. Tack så mycket Sten! Håll utkik på dina 'seglare'.. Läste nyss att dom är släkt med Kolibrier.. här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Tornseglare
Hälsn!