Att spegla det jag gillar.

Rörhönan i pölen..

Råkade upptäcka att det fanns en Rörhöna i den lilla pölen på Årstafältet i Stockholm, och när jag tre dagar senare råkade se att den fanns kvar när jag cyklade till jobbet en morgon, så förstod jag att det inte bara var ett tillfälligt besök! Jag har aldrig sett någon Rörhöna där tidigare år, och det är inte heller en vanlig fågel i "min värld".. Jag tycker att det är en ovanligt vacker fågel med sin starkt färgade näbb, så det är lite av en favorit! Eftersom den dessutom är väldigt försiktig och skygg så är det extra kul att få lite bilder på den! Jag har på den analoga tiden haft några få möten med den, men bilderna då blev aldrig speciellt bra.. Jag har endast sett ett exemplar här så troligen är det ingen häckning på gång, men man vet ju aldrig..

Rörhönan i pölen:

Och så klart finns det en del Gräsänder där också..

Tack för mig!

Inlagt 2015-04-29 22:49 | Läst 3303 ggr. | Permalink
Spännande att hitta något "nytt". Fina bilder på den fick du också.
Tur att den har så vacker färggrann näbb, annars kanske du inte hade upptäckt den :-)
ing-marie
Svar från ehrsa 2015-04-30 11:50
Hej! Ing-Marie. Visst är det så! Det enda jag sett där vid pölen tidigare är Gräsänder, måsfåglar, Häger (sällan) och Strandskata (också sällan), vad gäller "sjönära" fåglar. Så det här var trevligt! Nu kan jag hålla lite koll på om den är kvar, när jag cyklar till och från jobbet! Blev förvånad att den ändå visade sig så bra, min erfarenhet tidigare är att dom är väldigt skygga! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Fina bilder på den svarta fågeln och med speglingarna av alla strån...(mycket linjer :)...
Jag har nog aldrig sett en Rörhöna förut, häftigt med de röda färgen vid näbben.

Må så gott!
Svar från ehrsa 2015-04-30 11:52
Hej! Den här fågeln är jättefin med sin starkt lysande näbb! Den är ganska lik en Sothöna i "design", men mindre och skyggare, och snyggare färger.. Tack! Lena.
Hälsn!
Riktigt grann näbb hade den och visst är det den som har så stora roliga fötter också?
Svar från ehrsa 2015-04-30 11:56
Hej! Margareta. Det är verkligen en vacker fågel, med sin starkt färgade näbb, som kontrasterar mycket mot den mörka kroppen. En favorit bland de sjölevande fåglarna, en fågel som kan finnas i verkligen små pölar, har jag sett flera exempel på. Och den har stora fötter, liksom släktingen Sothöna. Det gör väl att dom lättare kan kliva omkring bland vattenvegetationen utan att sjunka ner med fötterna. Tack! Margareta.
Hälsn!
Rörhönor är vackra med den svarta kostymen färggranna näbben. Vi såg rörhönor på Cayman så de finns även i Karibien. Här passar de fint in mot det blanka vattnet med speglingarna.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2015-04-30 23:27
Hej! Lena. Å tusan, så dom finns även där, det visar på naturens fantastiska förmåga att kunna sprida sig! Tack! Hälsn!
Jag håller med dig. Den ser ut som en pimpad sothöna och jag gillar sothöns också. Av dina bilder faller jag extra för de med de fina speglingarna och färgerna på de tre sista på rörhönan.
Ha en skön helg!
Eva
Svar från ehrsa 2015-04-30 23:33
Hej! Ja, visst är den speciell! Den sticker ut, samtidigt som den är väldigt skygg och svår att se, oftast har det varit det skarpa lätet som gjort att jag har upptäckt den här arten, men denna gång var det bara tur att jag råkade se den. Tack! Eva, önskar dig det samma!
Hälsn!