Att spegla det jag gillar.

Erstaviksskogarna, bortom Hellas..

Brukar cyklandes ta mig bort till Erstaviksskogarna några gånger per sommar, ett fint och rätt så stort skogsområde mellan Hellasgården och Erstaviken i Nacka, som i sin tur ligger nära Solsidan i Saltsjöbaden och Tyresölandet och Älta. Det området genomkorsas av en del smala grusvägar och stigar, men som är väl så fina för en cykel! Det är två år sedan som jag var här senast.. Förra sommaren var det för trist väder när jag hade gott om tid, och när det väl blev varmt och fint så var det för varmt att cykla 4 mil fram och tillbaks..

Längst ut i området där så brukar man alltid stöta på de frigående Dovhjortar som finns där, så även denna gång! Lustigt att dom är så 'hemkära' att dom aldrig sticker därifrån! Lite senare mot sommaren så finns det fina Erstaviksbadet ett par kilometer längre bort, med både sin sandstrand och klippor att bada ifrån, brukar vara en lagom dagstur när vattentemperaturen blivit njutbar..

Men idag var målet *'Fingals planka' som ligger som en liten rastbänk mellan två stenar, och med en utsikt över ett större brukat åkerparti, tror att det mestadels är 'vall' som är sått där, och det ger denna årstid ett extremt grönt landskap! Synnerligen vackert med den lite böljande terräng som finns just där! Och förutom fågelsången från skogen så är det tyst här.. ingen biltrafik på flera kilometer..

*'Fingal' bor i Saltsjöbaden och det är han som släpat hit plankan för att ha som rastplats vid sina hundpromenader.. Om hunden lever eller om Fingal själv promenerar hit fortfarande, det vet jag inte?

                                                      ________________________

På väg.. två år sen senast..

Aha, Reggae fiket tillbaks vid Årstaviken..

Sicklasjön, så grönt att det svider i ögonen..

Framme i Erstaviksskogarna..

Nedförsbacke..

Fortfarande en vårkänsla så man blir alldeles yr..

Det har ju regnat en hel del under denna vår, och små vattensamlingar finns i de flesta små svackor..

Framme vid 'Fingals' planka.. Här kan man sitta länge och bara njuta..

Rakt fram i hjulspårens förlängning så finns dom..

Dovhjortarna..

I hjulspårens förlängning åt andra hållet så ligger Erstaviks gård, känd från första 'Milleniefilmen'..

En trolig Bivråk tog plötsligt höjd över ängarna.. men denna art är jag inte helt säker på..

La mig ett tag på plankan och njöt av situationen.. och även en del kaffe förbrukades..

Fin böljande terräng som utsikt..

Sedan påbörjades cyklingen hemåt, via en annan grusväg.. även där fanns ett par Dovhjortar..

På en nyharvad åker sågs en Stenskvätta springa omkring..

Även en Tofsvipa tycktes trivas just här..

Dovhjortarna fortsätter sin siesta..

Men reste straxt på sig..

Fina skogsmiljöer även utefter denna skogsväg..

Och målet nu är den naturliga 'Sandakällan' för att fylla på den tomma vattenflaskan med friskt vatten!

Här är den! Här finns alltid vatten, rent och kallt, vinter som sommar..

Dessa träd saknar aldrig vatten..

Vidare hemåt..

Det fick bli gratisfärjan över från Hammarby Sjöstad till Södermalmssidan..

Och hemmavid samlas många som vanligt i parken i kvällssolen, denna fina årstid!

Tack för mig!

Inlagt 2015-06-10 13:37 | Läst 2201 ggr. | Permalink
Härliga bilder från några av mina favoritområden! Tidigare i våras räknade jag vid samma tillfälle till 160 dovhjortar fördelade på 4 flockar på ängarna. Största flocken var på 64 djur. Utmärkt fågellokal också, men det vet du säkert :)
Mvh
/Per
Svar från ehrsa 2015-06-10 19:26
Hej! Oj, vilken mängd hjortar du fått se! Jag kanske har sett ett 50-tal överhuvud taget som mest, men det är ett lustigt beteende som de tycks ha, det här att dom inte lämnar området trots att dom är frigående! Ja, det är en fin fågellokal just här, sitter man ett tag så händer alltid någonting är min upplevelse! Jag har under flera år hoppats att jag skulle höra Göken här, men det har ännu inte hänt.. Tack! Per.
Hälsn!
Hann fundera på var Fingals planka är belägen, men när jag såg bilden visste jag. Och håller med om att det är ett skönt, vilsamt ställe. Trevligt återseende av såväl rastplats som dovhjortar.
Svar från ehrsa 2015-06-10 19:29
Hej! Ja, visst är det fint här! En riktig oas dessa Erstaviksskogar, som dessutom går att nå utan att behöva bil.. Att cykla hit och sedan hem är en härlig halvdagsutflykt! Tack! Matti.
Hälsn!
Den där stenskvättan påminner om en bild jag tog igår på en fågel som jag aldrig noterat tidigare. Men det var på så långt håll att jag är osäker på arten. Härliga bilder. Visst är det skönt att cykla omkring, bara vädrets makter är på skapligt humör.
Svar från ehrsa 2015-06-10 19:35
Hej! Ingemar. Vad roligt, det kanske var en Stenskvätta du också såg? En art jag normalt aldrig ser i mina "normala" områden.. I skärgården händer det dock att jag kan se en sådan. Att cykla när vädret är så här fint och utan att stressa och bara 'ta in' från alla sinnen är en mycket stor njutning! Den här dagen var det precis lagom varmt dessutom. Att passera den där källan med kallt friskt vatten är också en härlig upplevelse.. Tack! Ingemar.
Hälsn!
Tack så mycket för en trevlig cykeltur i vacker natur !
Och inte blev jag trött heller :-)
ing-marie
Svar från ehrsa 2015-06-10 19:38
He he! Vassego! Det är verkligen fint i de här skogarna, det finns alla möjliga typer av skog här, och inte heller alltför kuperat.. Precis lagom för en hel eftermiddags tur med cykel! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Solklart en bivråk. Den där "veka" fronten är ju den typiska artkaraktären.

/Pär
Svar från ehrsa 2015-06-10 23:56
Hej! Tack för info! Det var så jag tyckte när jag artbestämde den, men jag har sett den för lite för att känna mig säker.. Tack! Pär.
Hälsn!
Tack för en härlig cykeltur! Utan att anstränga mig och mina leder njuter jag som sutte jag själv på sadeln. Blir på nytt lyrisk över naturen så nära vår huvudstad.
Ha det fortsatt gott!
Eva
Svar från ehrsa 2015-06-11 23:20
Hej! Eva. Cyklar gärna åt dig också, det är ett rent nöje! :-) Och det är som du säger, det finns riktiga pärlor ganska nära, men också i Stockholm! Det är möjligheten att kunna ta sig till dessa som ändå ger boendet i staden en livskvalitet! Utan dessa fina områden, så skulle det bli väldigt trist.. Jag har 'min' Tantolund alldeles nära som kan stilla ett tillfälligt behov, men ibland måste man till en 'riktig' skog, då är Nackareservatets skogar väldigt trevliga, går bra att åka buss dit också från Slussen, om man inte vill cykla, bil går också bra! Tack! Eva
Hälsn!