Att spegla det jag gillar.

Höken i Lärken..

Kan man höra om det finns en Hök i närområdet.. svaret är ja! När jag gick ut ur porten en av helgens fina dagar så hörde jag nästan direkt ett par Kråkor som kraxade, och då var det inte bara ett enkelt 'kråkkrax' Kråkor emellan, utan det var det här extra irriterade kraxet som man ibland kan höra från Kråkor eller för all del även från Skator. Jag har hört det några gånger tidigare genom åren, och så låter dom när det finns någon 'predator' i närheten.. Det kan förutom Duv eller Sparvhökar också vara en katt eller en uggla, men oftast låter dom så där extra irriterade om 'predatorn' dessutom har tagit ett byte! Eftersom det här gällde Tantolunden där Duvhök ganska ofta ses så 'bestämde jag' att nu finns det en Duvhök uppe på berget, och antagligen har den tagit en fågel dessutom..

Men, jag ville inte stressa direkt upp dit där Kråkorna kraxade, utan jag tog min vanliga promenadrunda, lite sick-sackande upp mellan diverse kolonilotter och andra områden. Efter 30 minuter så var jag uppe vid högsta delen och där satt det ett par Kråkor och ett par Skator i olika träd, men ingen kraxade längre, så jag befarade att en eventuell Duvhök hade lämnat platsen.. Men jag smög mig ändå framåt, ifall den trots allt skulle finnas kvar.. och det gjorde den! När den ätit klart så flög den upp i ett träd straxt intill, men satt bara en kort stund för att sedan lämna området och försvinna runt berget. 15 minuter senare så fick jag syn på den återigen, när den satt rätt så väl synlig i ett Lärkträd. Där satt den och smälte sin måltid och såg ut att njuta av den fina solnedgången.. 

En ung Duvhök som satt och kalasade på sitt byte.. Ingen fågel denna gång som byte, utan en antagligen rätt så seg Södermalmsråtta var bytet..

Sedan gick solen straxt ner, och jag gick hem.. Tack för mig!

Inlagt 2015-11-24 22:51 | Läst 3684 ggr. | Permalink
Grymma bilder Jan!

Kul att du kunde komma så nära och att den satt kvar.

Daniel
Svar från ehrsa 2015-11-25 13:53
Hej! Daniel. Tack så mycket! Gäller att ha tur.. får en känsla av ibland att den kanske känner igen mig.. vi har setts några gånger i 'lunden' eller dess närområde här. Tror den här ungfågeln kanske är rätt så van vid människor också? Kul i alla fall!
Hälsn!
Fantastiska bilder utöver det vanliga. Ser inte så aptitligt ut tycker jag med råttsvansen stickande ut ur näbben. Det är nog en daglig händelse det här men det är inte ofta man ser det. Tycker du ska skicka serien till någon ( jakt ) tidning så du får lite valuta för bilderna också.
Sten
Svar från ehrsa 2015-11-25 13:59
Hej! Ja, ibland är det bara så.. 'rätt plats, rätt tid' så stämmer allt.. även vädret var ju bra den här fina dagen! Då kommer bilderna med nån automatik på något sätt! Ibland känns det som 'det här blir en bra dag', när man vaknar på morgonen, så var det denna dag! Tycker också det är äckligt med den här råttsvansen, men jag såg inte att det var en sån när jag tittade i sökaren, det var först hemma vid datorn som jag såg detta.. Ja, vi får se angående bilderna, jag har sällan tid att gå vidare med eventuella bilder som blivit bra.. skulle behöva bli pensionär först.. Tack! Sten.
Hälsn!
Borde kanske väntat med din blogg till i morgon men började se på bilderna så nu är det gjort.
Vilken dramatik. Tänkt att du kunde följa denna fågel på detta sätt.
Otroligt starka bilder ...tänk att du fick med när svansen hänger utanför munnen.
Så skatorna som var så nyfikna.
Grattis till denna dokumentation.
Bra bra
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2015-11-25 14:02
He he, ja det kan straffa sig att vara för nyfiken.. :-) Det kändes väldigt roligt att få vara med om detta, och dessutom ha en bra kamera beredd att fota det hela! Den chansen kommer inte speciellt ofta.. Tack så jättemycket Gun-Inger!
Hälsn!
Fint fångat! Jag är inte kräsmagad och vet att så går det till i naturen men tycker ändå att det ser rätt äckligt ut med svansen som sticker ut ur näbben. Håller med om att du borde sälja bilderna till någon tidning, mycket sevärda men äckliga:) Ha de gott!
Svar från ehrsa 2015-11-25 14:04
He he, jag tycker själv det ser väldigt äckligt ut, men som tur var så såg jag inte att det var en råttsvans förrän hemma i datorn.. trodde det var en fågel som var bytet hela tiden när jag fotade! Tack så mycket Catharina.
Hälsn!
Predatorerna är på hög höjd hemma hörs nästan varje dag, förmodar att nya zoomen varit i farten den bilden med den "arga" blicken du fick gillar jag!

Kenneth
Svar från ehrsa 2015-11-25 14:08
Hej! Kenneth. Aha, är det örnar hemma hos dig, eller? Det stämmer att mitt 200-500 mm zoom var det objektiv som användes, det levererar väldigt bra bilder känns det som! Kunde nog inte ha haft en bättre 'bestyckning' i det här sammanhanget.. Tack! Kenneth.
Hälsn!
Jag har också hört att södermalmsråttor skall vara ena sega jäklar:) Här fick du verkligen några riktigt bra bilder Jan. Snygg teckningen på den höken.
Svar från ehrsa 2015-11-25 14:12
He he, ja, visst är det så! Tror även att den här råttan var av en större modell, en 'välmatad' fuling.. Har själ sett råttor som varit nära 3 dm långa, bara kroppen.. En sån är nog en extra seg Södermalmsråtta.. Kändes väldigt trevligt att ha rätt kamera och objektiv i det här sammanhanget, men det är ju mycket tur också.. Fast naturen bjuder också ofta på fina överraskningar! Tack! Ingemar.
Hälsn!
Vilka toppenbilder Jan! Den sitter där och plockar med sin råtta till sista munsbiten och har ett par skator som kolla läget. Helt otroligt så nära du fick komma. Grattis!
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2015-11-25 14:14
Hej! Tack! Lena. Det här var ett typexempel på 'när allt stämmer'! Bra väder, rätt kamerautrustning.. allt var bra! Ibland blir det bara så..
Hälsn!
Wow, läckra bilder!
Tycker att det är lite svårt att hitta bra info om duvhökar men skulle det här kunna vara en 2k fågel?

Det satt en ung duvhök med en skata i klorna på första våningen på vetegatan, södermalm, för ca en månad sen. Jag tycker att den ser lite yngre ut, kanske 1k? Det är nog inte samma individ. Ibland önskar manatt södermalms rovfåglar skulle vara ringmärkta.

EDIT: Tittade igen och inser att jag nog inte har en susning. Det kan säkert vara samma fågel.

https://c2.staticflickr.com/6/5760/22662182366_74c9ee6c46_o.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/598/22635028262_458b863dbb_o.jpg
https://c2.staticflickr.com/6/5625/22460627900_6841861a07_o.jpg
Svar från ehrsa 2015-11-25 21:15
Hej! Måns. Tack för kommentaren! Måste erkänna att jag inte har kunskapen ang. 1k eller 2k fåglar tyvärr.. Jag ser om det är en juvenil eller adult och inte mer än så.. Fina bilder på den unga duvhöken som du tagit, kul! Fast jag är glad att hökarna inte är ringmärkta, tycker omärkta fåglar gör sig bättre på bild! Orörda på något sätt, lite 'vildare'..
Hälsn!
Oh, vilken serie bilder du fångat ! Häftigt att den inte rymde iväg med sin fångst.
Såg den inte dig ?
Kollar man på matbilder så här på kvällskvisten så blir man ofta lite sugen på en macka eller nåt innan man går till sängs. Men tack vare dina bilder så kan jag hoppa övert det nu :-)
Hur som så blev det verkligen fina bilder ! Grattis !
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2015-11-25 23:06
He he, sorry.. lurad på kvällsmackan.. :-/ Själv såg jag inte att det var en råtta som var bytet, medans jag fotade. Det var först vid datorn hemma som jag såg detta! Ganska äckligt.. Jag tror nog att den såg mig, men jag stod rätt så stilla, och förflyttade mig bara medans den höll på med bytet. Man kan komma hyfsat nära duvhökar med byte, det har jag varit med om tidigare. Kanske att ungfåglar är mindre erfarna och orädda dessutom? Fantastisk upplevelse i alla fall, och de är rätt så mäktiga och kraftfulla fåglar! Hoppas att du ändå kan sova utan en macka nu..
Hälsn!
Otroligt häftig serie, dessutom är bilderna när den sitter i lärken väldigt vackra med den gula tonen!/ Björn T
Svar från ehrsa 2015-11-26 11:07
Hej! Ja, det här var en sån där extra fin upplevelse som man ibland någon enstaka gång har turen att få vara med om! Som sagts tidigare, jag har ingen religiös tro men i naturen kan jag ofta känna någon slags 'andlighet' och ödmjukhet inför allt det vackra som bara finns där.. färdigt att bara få uppleva..! Tack! Björn.
Hälsn!
Men vilka bilder Jan, tack för länken!! :)
Vilket fint möte och ja den ser ut att slita på råttan /sorken. Gillar bilderna på den i trädet mycket :)

Varför fotograferar du inte mer rovfåglar hehe ;)