Att spegla det jag gillar.

Fin promenad runt Djurgården, med en del fågel..

Min promenad gick via Isbladskärret och Isbladsviken och sedan vidare utefter Djurgårdens södra strand västerut. Ungefär samma promenad som den sista februari, där jag då bl.a. kunde se att Hägrarna redan var på gång att inta sina häckningsplatser. Den här mulna tisdagen den 15/3 så såg det ut som att alla Hägerbon var besatta, och det kom Hägrar med jämna mellanrum inflygande med nya kvistar till sina bon! Isbladskärret var fortfarande isbelagd. Såg även en del andra fåglar under min promenad, men roligast var den Mindre Hackspett som jag såg vid Biskoppsudden, och tre meter ifrån den så fanns det en Större Hackspett.. det verkade nästan som dom höll ihop lite! När den mindre bytte träd så gjorde även den större det..

Här är en del bilder från min promenad på Djurgården. Redan när jag gick utefter Djurgårdsbrunnskanalen så kom det Hägrar flygande förbi mig..

Nackamasterna i bakgrunden

Kvistar hämtades nedanför bona

Isbladskärret fortfarande med is.. Grågässen har kommit nu, för fjorton dagar sedan fanns dom inte här!

Vid Isbladsviken  drog ett par sångsvanar precis när jag kom.. dom väntar nog på att isen ska släppa i kärret..

I Isbladsviken fanns också en del andra andfåglar, här en Knipa

En Duvhök lämnade Djurgården och drog bort mot Nacka..

Vid Biskopsudden fanns en Brunand ihop med Vigg, Gräsänder, och Sothönor

Vid Biskoppsudden upptäckte jag också en Mindre Hackspett, vilket säkert var tio år sedan senast jag såg en.. Har upplevt tidigare att dom är rätt så orädda, det var också den här! Det roliga var att straxt intill så fanns den Större Hackspetten, så det var lätt att här kunna jämföra de två!

Här är den 'mindre'

Och här är den Större Hackspetten

Tack för mig!

Inlagt 2016-03-17 23:00 | Läst 2181 ggr. | Permalink
Kul att du fick så fina bilder på den mindre hackspetten, för mig är den sällsynt.
Tommy
Svar från ehrsa 2016-03-18 22:33
Hej! Ja, det var väldigt roligt att få bilder på denna lilla Hackspett! Jag kanske har sett arten 10 gånger totalt, men aldrig tidigare haft någon kamera med, så det här var lite av en högvinst! Tack! Tommy.
Hälsn!
Hej Jan! Sköna bilder,här så får jag nöja mig med skator som bygger.
mvhRolf
Svar från ehrsa 2016-03-18 22:36
Hej! Man ska inte förakta Skator, det är vackra fåglar, lite underskattade egentligen! Om solen ligger snett på deras fjäderdräkt så är den ju väldigt vacker med det metallskimmer som uppstår! Men det är svårt att få fram detta på bild.. Tack! Rolf.
Hälsn!
Vilka fina promenader du tar, som ger bra fotoutdelning också...
Fåglarna tycks ha bråda tider nu, våren kanske inte bara är stressig för oss människor?
Fin hackspett fångade du!
Trevlig helg!
Svar från ehrsa 2016-03-18 22:44
Hej! Ja, nu har dom mycket att göra fåglarna.. Annars så försöker jag göra något bra av de få lediga dagar som jag har, speciellt om vädret är bra, det är jätteviktigt för mig! Men det roliga är att om jag hänger på mig kameran med ett hyfsat tele (eller annat objektiv) så skärps liksom sinnena och det känns som jag ser mycket mer då.. detta är egentligen jättekul! Plötsligt dyker det upp massor av motiv som man annars inte sett, om man bara 'slöpromenerat'.. Den Mindre Hackspetten var extra roligt, har kanske bara sett den 10 gånger tidigare, känns som den bara är hälften så stor som den vanliga Större Hackspetten. Den är väldigt fin!
Hälsn!
Trevliga bilder Jan. Hägrar gör sig bra i bild också tycker jag, och du har fångat dem fint. Bäst är de bilderna där de sitter i träden. Hackspettar är alltid trevligt att se. Jag har faktiskt inte koll på skillnaden på den Lilla och den Stora, det borde jag ha.
Svar från ehrsa 2016-03-18 22:55
Hej! Ingemar. Hägrar är väldigt fina i bild, dom har så olika poser och ser lite urtidsaktiga ut, och man har ju sett via många bilder här på Fotosidan att dom gör sig mycket fint på bild! Den Mindre Hackspetten känns som den bara är hälften så stor som den 'vanliga' Större Hackspetten.. det är alltså en markant storleksskillnad! Och den är riktigt fin! Och ofta mer orädd dessutom! Jag kanske bara har sett den 10 gånger i mitt liv, och det är antagligen 10 år sedan jag såg en senast, så det här var väldigt trevligt! Tack!
Hälsn!
Rejäla bon till dessa urtidsfåglar och stora kvistar kommer de med.
Bilden med grågässen vid iskanten var fin.
Fint att få se och jämföra de båda hackspettarna också, lite olika teckning har de.
Svar från ehrsa 2016-03-18 22:59
Hej! 'Urtidsfåglar' är ett väldigt bra omdöme på dessa fåglar tycker jag! Det känns lite som de gamla flygande dinosaurerna som man ser tecknade från den tiden, när man ser dessa fåglar! Och den Mindre Hackspetten var en väldigt fin bonus den här dagen! Har nog bara sett den 10 gånger över huvud taget.. Känns som den bara är hälften så stor som den 'vanliga' Större Hackspetten! Tack! Margareta.
Hälsn!
Kul att se hägrarna med sina renoveringsbestyr och den mindre hackspetten är ju toppen. Det känns nästan som att man borde besöka Djurgården, men det känns lite knöligt långt. Det händer mycket i naturen nu och i rekordfart.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2016-03-18 23:10
Hej! Ja, det kan vara värt ett besök hos Hägrarna nu under deras häckningsbestyr, gärna en solig dag! Den Mindre Hackspetten var verkligen jättekul! Har kanske sett den endast 10 gånger någonsin och det är nog 10 år sedan senast, och jag har aldrig haft nån kamera med vid de tidigare tillfällena.. Och det är som du säger, nu händer det mycket i naturen.. Idag fredag såg jag min första Stare, på en gräsyta nära Nynäsvägen söder om stan! Och även mina första Tussilagon i en liten slänt nära Skärholmen.. Så nu behöver jag bara Vitsippa och Maskros så har jag sett 'alla' vårblommor (som jag tycker är vårblommor).. Annars är ju östra delen av Djurgården lättåtkomligt när man kommer med bil, där finns ju parkeringsplatser nära Thielska galleriet, med mat och fikamöjligheter fram till 17:00 dessutom. Tack! Lena.
Hälsn!
Hej Jan! Grattis till mindre hackspett och fina bilder! Jag såg en i februari då vi promenerade blå spåret mot Solsidan norr om Erstavik. Mitt i skogen dök den upp med en flock Kungsfåglar "sirrande" runt sig. Jag fick en dålig bild av den i det dåliga ljuset - men tillräckligt ok för att artbestämma den.

Kul att den finns på Djurgården också!

Ha det gott Jan // Bertil
Svar från ehrsa 2016-03-19 22:41
Hej! Tack Bertil! Det var väldigt trevligt att få se den Mindre Hackspetten, det är som sagts säkert 10 år sedan senast.. Och som jag minns mina få möten med den så är den tämligen oskygg, så upplevde jag den här också! Nu när man sett den på Djurgården så ska jag hålla lite extra utkik där även framöver! Vad kul att du också sett den nyligen, då kanske den inte är helt ovanlig trots allt.. hoppas det! Den är fin!
Hälsn!