Att spegla det jag gillar.

Vissa lutar.. andra är beslöjade.. en del är löjligt smala.. andra är nya och ganska extrema..

Funna här på Södermalm under en promenad i juli.. egentligen en direkt fortsättning på denna blogg, fotat samma dag: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/hmm-ibland-undrar-man.htm

Tur att det finns variation på byggnationen..

Vissa lutar..

Eller är det jag som kanske lutar.. någon tycks i alla fall bo där..

22% är tydligen lutningen på Stockholms brantaste gata.. varför anger man inte lutning i grader ° kan ju jag undra..

Brännkyrkagatan till vänster nära Slussen, upp mot Mariaberget..

Andra fastigheter är beslöjade..

Där har jag varit ett antal gånger innan det brann, för kanske 20 år sen.. det var en gymnastiksal där inne, innan branden.. Själv har jag spelat en del inomhusfotboll där inne.. Katarina brandstation ligger på baksidan av fastigheten.. det hjälpte inte.. Vet inte vad det ska bli där nu, men man har inte velat riva, fastigheten har nått 'kulturellt' värde som man vill bevara.. Nu ser det mest spöklikt ut..

En del fastigheter är nästan löjligt smala.. Södermalms svar på 'Flatiron Building' i New York kanske..

Nära Götgatan..

Andra fastigheter är ganska nya med spännande former..

Eriksdalsbadet, nära Skanstull..

Tack för mig!

Inlagt 2017-08-13 22:14 | Läst 2625 ggr. | Permalink
Oj vilka fina hus ni har däruppe, spännande fångat, fräcka bilder! Med vänlig hälsning, LO
Svar från ehrsa 2017-08-14 21:56
Hej! Visst är det trevligt med all den variation som ändå finns! Tur att inte allt byggs likadant säger jag.. det blir roligare att fotografera då.. :-) Tack! Lars Olov.
Hälsn!
Tjusiga byggnader och fyndigt med lutningen i bild 1. Det smala huset med "bananas" var ju verkligen lite "bananas". Man skulle vilja se invändigt hur det ser ut och hur man möblerar. Gissar att ev. lägenheter är korridor-liknande i sin layout.
Svar från ehrsa 2017-08-14 22:01
Hej! Tror man blir lite lurad av bilden som fotades med rejäl vidvinkel 14 mm på FF. Fastigheten är trekantig sett uppifrån, lite som ett strykjärn så 'baksidan', från mina bilder sett är rätt så bred, nästan som andra fastigheter som har sin fasad ut mot Götgatan, men just i den här vinkeln där bilderna är tagna måste det nog vara lite extra smalt inomhus.. Tack! Mikael.
Hälsn!
Kul att se på dessa bilder, särskilt bild 1 och 2!
Svar från ehrsa 2017-08-14 22:03
Hej! Ja, det är lite spännande kvarter just där, vid Brännkyrkagatans början! Det är värt ett besök om man inte har varit där! Tack! Ragnar.
Hälsn!
Det smala huset ser verkligen trevligt ut. Lite nostalgiskt på nåt vis, fast jag aldrig har bott i en stad. Märkligt...
Svar från ehrsa 2017-08-14 22:05
He he, visst är det fint! Man undrar hur det ser ut inomhus för de som bor högre upp i fastigheten.. Jag tror att det är jättefint! Tack! Erik.
Hälsn!
Hej Jan - det var nogle spændende og usædvanlig arkitekturbilleder du præsentere for os. Især nummer 10 og 11.
Mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2017-08-14 23:08
Hej! Erik. Visst är det fint med en gammal och varierad stadsbebyggelse! Det blir så mycket roligare att ta sina promenader då.. Man blir glad av den stora variationen som finns! Tack! Erik.
Hilsen!
Verkligen kul bildkavalkad!

Inom stadsbyggandet har de praktiskt lätt användbara lutningsmåtten som 1/200 (minimilutning för större avloppsledning), 1/12 (maxlutning för handikappramp) etc använts mycket mer än grader.

22 % är väl 22/100, d v s 1/4,5, brant värre.
Svar från ehrsa 2017-08-14 23:16
Hej! Man blir förvånad och glad över att det fanns så mycket fantasi hos dessa personer som lät bygga dessa fastigheter! Heder åt dom! Man gläds när man ser dessa byggnader under flanerandet.. Konstigt med alla dessa lutningsmått, när det finns 'grader'.. Just nu fungerar inte mitt 'matematiksinne', så hur många grader blir då 22% lutning.. Jag antar att 180° är samma sak som 100% lutning.. och 90° är samma sak som 50% lutning.. Eller..? :-)
Tack! Måns. Hälsn!
Måns H 2017-08-14 23:27
Jag klarar inte att översätta 22 % lutning till grader utan att försöka återuppliva det där med sinus och cosinus och tangent som jag tack och lov sluppit använda sen länge.

180° = ett halvt varv = ingen lutning. 90° = rakt upp = vertikalt = lodrätt.
På semesterresa i min barndom, 1962, jag var tolv år, åkte vi över passet Karawanken mellan Jugoslavien och Österrike. Där var det 34% lutning! Och grusväg. Vi hade en Volkswagenbuss, tungt packad , med ungefär lika många hästkrafter som det var lutning. Det var lite nervöst, vi tre pojkar och mamma gick ur bilen och pappa körde ensam upp, det gick precis.
Svar från ehrsa 2017-08-15 21:48
He he, oj vilken historia! Det måste verkligen ha varit brant! Tycker Brännkyrkagatan känns väldigt brant med sina 22%.. Minns att jag i min ungdom testade att åka uppför Brännkyrkagatan när det var vinter.. det gick inte när jag körde framåt med min framhjulsdrivna bil, men det gick när jag backade uppför.. det blir bättre tryck på drivhjulen då! Tack! Ragnar.
Hälsn!
Kul att leta med perspektiven som i första bilden. Du har hittat många intressanta miljöer, både äldre och nyare. Jag känner igen många v platserna också. Härliga färger!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2017-08-15 21:50
Hej! Visst är det fint! Man blir glad att det finns så mycket variation på byggnader här i Stockholm! Det gör 'stadsmiljön' så mycket intressantare, och finare.. Tack! Bjarne.
Hälsn!