Att spegla det jag gillar.

Ibland är vårdagarna extra fina..

Så som igår tisdag.. Dagen började med en rätt så tidig promenad runt halva Årstaviken /Liljeholmsviken innan frukost. Det tar några minuter mer än en timme och känns väldigt bra när morgonen var så fin som igår! Natten hade varit kylig och lite tunn nyis kunde ses bland den gamla isen, som nu annars snabbt håller på att försvinna.. det är liksom på tiden.. Hörde återigen Sädesärla men lyckades inte se den.. hmm.. ska det vara så svårt! Annars är det Bofinkar och Rödhakar som mestadels hörs, ja dom hörs i stort sett oavbrutet där det finns lite skog! Nyanlända är också ett par Silltrutar som har kommit den senaste veckan, dom hör till Stockholms vanliga fauna och ses lite överallt här under sommaren!

På eftermiddagen blev det en längre promenad på Djurgården där äntligen ett flertal Sädesärlor sågs, kanske 10 stycken sammanlagt.. En väldigt trevlig fågel som dessutom gillar oss människor, sånt gillas! Ett par av ärlorna kom till mig istället för tvärtom när jag satt på en parkbänk vid Isbladskärret.. En var nog bara två meter ifrån.. Undrar om dom ser oss som 'ersättare' för de 'Gnuer' som dom vintertid kanske hållit till vid i Afrika..? Annars var det sjungande Rödhakar och Starar som visade sig fint, även en Strandskata passerade snabbt förbi vid ett tillfälle, allt 'ackompanjerat' med en hel del Blåsippor, de här fina observationerna blev dagens behållning ute på Djurgården. Nästan hemma igen när jag kom från tunnelbanan så kom som grädde på moset en liten flock Tranor över Hornstull, dom hittade en varmluftsbubbla med uppvindar och skruvade sig upp i höjd rakt ovanför min gata.. och drog sig sedan ytterligare norrut, glidflygande och energibesparande.. kändes lyxigt att få se detta över stan.. Ibland behöver man inte ens åka till Hornborgasjön.. Allt fotat med mitt 200 - 500 mm.

Fortfarande lite vintrigt på morgonen.. Skrattmåsarna på de sista isflaken.. vid Liljeholmskajen.

Silltrutarna har anlänt, de är också vårfåglar.. Mörka vingar och gula ben då är det Silltrut..

Folk på väg..

Nu har honorna Bofink också dykt upp, några veckor efter hanarna.. Bilderna här under är tagna på Djurgården idag..

Hanarna har redan varit här ett tag och har förhoppningsvis hunnit fixa ett revir..

Nu ser man dom sjungande Rödhakarna bra för en gångs skull.. det är dom och Bofinkarna som mestadels hörs nu..

Utanför Hundudden fanns de första Skäggdoppingarna..

Så även de första Blåsipporna för mig!

Vid Isbladskärret stod en Stare och sjöng för full hals.. dom brukar ju sitta i nått träd när dom sjunger..

Sedan kom då Sädesärlan till mig.. onödigt att spana efter dom, när det bara är att låta dom komma istället..

Vid Nybroplan fanns det också vingar..  Ber om ursäkt att jag inte hunnit tvätta..

Väl hemma så dök dessa Tranor upp över min gata, som en avslutning på denna fina vårdag!

Tack för mig!

Inlagt 2018-04-11 01:12 | Läst 938 ggr. | Permalink
Fina bilder, jag gillar verkligen rödhaken som ser ut att vara en liten tuffing, har några stycken som regelbundet hälsar på min fågelmatare. Bilderna på staren var väldigt fina.

Hälsningar
/ Peter
Svar från ehrsa 2018-04-11 11:51
Hej! Kan bara hålla med, Rödhakarna är riktigt fina! Men ofta lite svåra att fota, dom håller sig gärna lite i skymundan, undantaget är väl nu när hormonerna får dom att sitta på nån gren och sjunga mycket, och dom kan t.o.m. sitta still i flera minuter på samma ställe.. så det är nu man får försöka fota dom! Staren var verkligen fin i solen här, kanske vår vackraste fågel med alla sina metalliska färger! Ovanligt att den sitter på marken och sjunger så här.. kanske den var yr av alla hormoner, säkrast att sitta på backen då.. :-) Tack! Peter.
Hälsn!
Ja, det var en riktig vårpromenad! Mängder med fynd. På tal om flyttande fågel, starar som sjunger kan ge mig möjlighet att lyssna till afrikanska fåglars sång, det är bara att lyssna och ta in, spännande. Stare som sjunger på marken har jag nog aldrig sett.
Svar från ehrsa 2018-04-11 11:59
Hej! Det är fantastiska dagar nu och det händer mycket både bland fåglarna och växterna! Jag skrev inte det, men den här Staren hade ett flertal olika fågelläten på sin repertoar, kände igen någon men där fanns också främmande läten.. dom är i alla fall fina fåglar både att se och få höra! Nästa 'vårfåglar' för mig är när 'sångarna' kommer framöver, men här brukar dom inte dyka upp förrän träden är på väg att slå ut sina löv, innan dess brukar dom inte komma! Dom vill ha lite löv att gömma sig i och att söka föda i.. Kanske lövsprickningen är försenad i år, men det vet jag inte.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Dina morgonpromenader resulterar i många fina bilder.
Underbara bilder på rödhaken. Jag är ju smått förälskad i den, kan inte förstå hur så många lyckas få så fina bilder på den, jag tycker den är svår att fånga på bild. ( men förra året lyckades jag faktiskt när dom bråkade om revir och dom var för upptagna för att se mig :-) )
I måndags blev det ett bakslag, snön vräkte ner. På tisd.morgon kl 5.30 när jag drog upp persiennerna så satt det 7-8 koltrastar ( bara varit tre st tidigare i vinter ) och käkade äpplen och den lilla rödhaken gjorde sitt första besök hos mig så nu skall det bli kul att kolla på lite nytt där på min baksida
ing-marie
Svar från ehrsa 2018-04-11 12:11
Hej! Mina morgnar med fint väder har blivit väldigt lockande.. ser faktiskt fram mot promenaden varje morgon nu när solen skinit så bra! Kan bara hålla med om Rödhaken, den är lite av favorit.. Att den nu hörs lite överallt gör det ganska lätt att kunna hitta någon individ som exponerar sig samtidigt som den sjunger. Den här individen visade sig väldigt bra i säkert 5 minuter, hur ofta gör en Rödhake så under andra årstider.. det finns inte! jobbigt med 'bakslag' som du nämner.. det blir lite som att börja om med våren från början igen! Vi klarade oss från den nederbörden.. vi hade bara mulet och nån regnskvätt.. Roligt om du får en återkommande Rödhake hos dig, hoppas det! Men vad kan man mata en Rödhake med.. har ingen aning! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Trevliga observationer från storstaden!
Svar från ehrsa 2018-04-11 12:17
Hej! Ja, som 'stadsbo' blir man glad varje gång som naturen kommer och visar upp sig! Tror att Stockholm med sina öar och vatten är en hyfsat bra biotop även för fåglar! Det känns ibland som jag ser mer natur/fåglar här i närområdet än när jag sticker ut i en skog utanför stan.. Fin tid nu i alla fall! Tack! Mats.
Hälsn!
Du skriver t.ex. silltrut vid sitt rätta namn. Undrar hur många som känner igen våra måsfåglar. Oftast blir det väl bara Mås och då gäller det både måsar och trutar tror jag. Fina rödhakar igen, kommer nog snart upp till mig också.
Sten
Svar från ehrsa 2018-04-11 12:33
Hej! Ja, Silltruten måste man hålla reda på.. men det är som du säger, man kallar alla vitfåglar för 'måsar'.. Silltrutar är lite av en karaktärsfågel för Stockholm tycker jag, mer än andra trutar! Den sitter gärna nära uteserveringar och gör snabba tillslag mot lämnade tallrikar med matrester.. :-) Den är lika stor som Gråtrutar men jag upplever att den är lite tuffare och jagar ibland iväg Gråtrutar från sina 'revir'.. Den enda trut som man skulle kunna förväxla en Silltrut med är Havstruten, den har också mörka vingar men är allmänt större och har köttfärgade/rosa ben, ungefär samma färg på benen som Gråtrutar har. Men jag har aldrig sett någon Havstrut här inne i stan, jag ser dom bara ute i skärgården. Så ser man en trut med mörka vingar här så är det en Silltrut till 99,99%.. Den har också varit lite på gränsen till 'hotad' som art här, men jag vet inte om det har förändrats numera..? Rödhakarna borde absolut dyka upp hos dig nu! Dom sjunger i nästan alla små träddungar här nu! Det är den och Bofinkarna som hörs här till 90% tror jag! Många av Rödhakarna man ser och hör här nu är troligen fåglar som är på väg norrut.. Känns som dom är för många för våra trakter här! En trevlig fågel! Tack! Sten.
Hälsn!
Håller med Peter, rödhakarna är väldigt trevliga och med vacker sång! Tycket jag såg dom då och då tidigare, inte minst i trädgården hemma i Finspång, men nu är det ett tag sen. Kul med blåsippor, det känns tidigt för att vara i år, varken här i Korsheden eller hemma i Finspång har vi ens sett tussilago.
Utmärkta, inspirerande bilder och jag tycker det är roligt att se hur mycket det finns av natur också i storstan. Tänker att det känns positivt att ta vara också på det som finns i stadsmiljö eller stadsnärhet! Björn T
Svar från ehrsa 2018-04-11 21:17
Hej! Kan bara instämma om Rödhakarna det är en fin liten fågel som oftast är lite svår att fota.. Men just nu kan dom sitta på en gren och exponera sig samtidigt som dom sitter och sjunger, vilket inte händer under andra årstider.. Det är nu man får passa på att leta upp en sjungande individ som också låter sig fotas! Testa! Håller också med om Blåsipporna, dom här kändes tidiga! Det 'normala' brukar ju vara Tussilago sedan Blåsippa och straxt efter ser man Vitsipporna och nånstans även de första Maskrosorna.. Men naturen kanske är lite 'rubbad' nu för tiden.. kanske klimatet är lite förändrat? Man blir glad att det finns så mycket fint även i våran huvudstad! Tror att Stockholms geografi med öarna och mycket vatten gör den här staden lite mer intressant ur naturens 'synvinkel' än kanske andra större städer! Det blir lite som 'naturens kilar' som tränger sig in bland bebyggelsen.. Tack! Björn.
Hälsn!
Rødhalsen eller som vi kaldte den tidligere Rødkælken er også blevet synlig i korte glimt her ved køkkenvinduet. Jeg kan mest høre den.
Meget fin og omfattende serie, som sædvanlig Jan - gillas mycket.
Med venlig hilsen fra Erik.
Svar från ehrsa 2018-04-11 21:28
Hej! Man får vara glad om man hinner se "Rödhalsen", men just nu när dom sjunger mycket så är chansen stor att få se dom extra mycket! 'Min' fågel visade sig fint i minst 5 minuter! Så är det aldrig under andra årstider.. Och "Rödhalsen" finns lite överallt här nu, jag hör den i nästan varje större buske.. Min dag igår var mycket fin med många 'stora' vårtecken.. Nu väntar jag på dom första 'sångfåglarna' som Lövsångare, Ärtsångare och andra.. Men dom brukar komma när trädens löv börjar att slå ut, och det är nog 2-3 veckor kvar innan det händer, gissar jag! Tack! Erik.
Hilsen!
En fantastisk morgon och jag hinner faktiskt med en stund innan jobbet. Gillar dina närbilder på sädesärlorna, de är speciella tycker jag och ibland kommer de väldigt nära. Kul med närbilden på huvprydnaden mitt bland fåglarna. Som en markering att vi faktiskt befinner oss i en storstad fast tranorna cirklar ovanför.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2018-04-11 21:44
Hej! Lena. Det var verkligen en fin dag igår, kändes som det var många 'starka' vårtecken som visade sig! Vårtecken som man blir lite extra glad av att få se! Gillar också Sädesärlor, dom är så 'förtroliga' gentemot oss människor, känns som vi har lite extra starka band mellan oss.. Dom kom verkligen till mig igår och inte tvärtom.. Ändå är det fåglar som vi sällan matar.. dom brukar inte vara intresserade av brödbitar om man slänger det till dom.. vet inte vad man skulle mata en ärla med egentligen? Undrar om dom ser oss som 'boskap' där det då kanske finns en massa insekter i närheten som dom är intresserade av.. därav liknelsen med 'Gnuer' i Afrika.. :-) Ja, 'Rollsen' hade ju vingar den också, så jag tyckte den platsade bland de andra 'vingarna'.. :-) Och det var ju en fin avslutning på dagen att få se Tranor ovanför 'min' gata.. Inom en månad har jag nu haft både Havsörn och Tranor här samtidigt som jag går med en matkasse i näven och kameran hängande över axeln.. Senast ikväll precis innan solen gick ner så fick jag ett till fint vårtecken, vår största Humla som letade lite nektar i mina nyss planterade Penséer.. tänk att dom är så snabba att hitta dit.. Naturen är som vanligt fantastisk! Tack!
Hälsn!
Mycket fina bilder Jan :)
Rödhaken är bra fin där den sitter och sjunger :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2018-04-12 11:15
Hej! Känns som Rödhake är lite av favorit bland småfåglarna! Dom är ju oftast lite svåra att fota också, men just nu när dom sjunger så får man ofta lite större chans att fota dom! Den här individen visade sig fint i säkert 5 minuter medans den satt och sjöng! Det är en evighet i tid jämfört med den enstaka sekund man brukar ha i tid.. :-) Tack! Fredrik.
Hälsn!