Att spegla det jag gillar.

Den enögde..

I det här fallet så är det en Hare som är enögd här i mitt närområde Tantolunden på Södermalm. Har sett den ett flertal gånger under vintern då den gärna sitter på en och samma plats i en kolonilott här i Tantolunden. Den saknar sitt vänstra öga men verkar klara sig rätt så bra ändå,  men säkert så begränsar det den här individen en hel del ändå, speciellt vid fara.. oftast så visar den sin högra sida där det friska ögat sitter, då vet man inte om det är den enögde man ser.. det finns också fler Harar här så man kan inte vara säker på vilken individ det är, fast när en Hare ses på samma plats där den 'enögde' upptäcktes en gång så utgår jag ifrån att det just är den 'enögde'.. Fotat med 200-500 mm. ibland ihop med ett TC 1,4 II.

                  

Tack för mig!

Inlagt 2019-04-10 17:48 | Läst 663 ggr. | Permalink
Det är ofta man hittar skador på djuren när man sitter hemma och titta på bilderna man har tagit.
Nu framåt sommarn när fästingarna dyker upp så ser man att Rådjuren är illa åtgångna.
Har haft talgoxar med fästingar runt ögonen.
Intressant bildserier på haren.
Svar från ehrsa 2019-04-10 18:30
Hej! Ja, det här med att Haren saknade sitt vänstra öga såg jag först hemma vid datorn.. men sedan har jag sett den individen ett flertal gånger, även om den gärna vänder sitt friska högra öga mot mig.. Apropå din fina Rödhake så hade jag tidigare i vintras en Rödhake här som bara hade ett ben.. det 'andra' benet sågs inte på någon bild som jag hade tagit.. jag såg inte den Rödhaken någon mer gång än denna: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/den-enbente-rodhaken.htm
Tack! Carl-Erik.
Hälsn!
Vet inte så mycket om hur en hare klarar sig med blott ett öga men kanske haren inte har så många fiender i Tantolunden så antalet predatorer kanske inte är så stort. Me bortsett från det så fick du en fin bildserie.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-04-10 19:01
Hej! Tror nog Haren klarar sig rätt så bra här, men jag vet att Duvhökarna kan ibland ge sig på att försöka ta en Hare, pratade med Måns Söderberg (medlem här på FS) en förmiddag i höstas, då hade han precis sett en Duvhök som jagade en Hare här i Tantolunden, men den fick inte tag i Haren.. Och Måns hann inte fota, han kom hit på sin cykel.. För mer än 5-10 år sen så fanns det en halvtam Räv här som säkert hade gillat Hare.. men den Räven såg jag bli 'jagad' av en 10 årig yngling här nedanför på gatan, 5 - 10 meter framför sig.. Tack så mycket Stig! Ha det så bra med nya objektivet!!
Hälsn!
Hej Jan.
Det er både en trist historie, men samtidig også fint at den åbenbart kan klare sig. Det er sikkert fordi den lever i et forholds sikkert område. God dokumentarserie.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2019-04-10 21:20
Hej! Ja, jag tror som du att det är nog lite tur för Haren att den håller till här, det finns inte så jättemånga 'fiender' här.. kanske dock att de som äger kolonilotterna med sina växter här är lite missnöjda med Hararna.. och deras tänder.. :-) Tack! Erik.
Hilsen!
Fin serie på den haren, du har ju också fångat in det friska ögat på många bilder där den sitter bakom buskarna och håller koll på omgivningen, bra fångat som alltid. Jag har ju ett par år tagit lite bilder på en enögd huggorm uppe vid Kvismaren och Öby kulle, kommer inte ihåg om det var du eller Lena H som just kommenterade att djuren brukar klara sig bra trots handikapp, deras andra sinnen (lukt, hörsel) är så mkt effektivare än våra så de "fyller ut" omvärldsuppfattningen mkt bättre än vi om vi skulle bara ha ett öga tex. Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-04-11 10:49
Hej! Bra reflektion där om man som djur (eller människa) har ett 'handikapp', det går att kompensera till viss del med andra sinnen.. En Hare har extremt bra hörsel, det har den säkert stor hjälp av om den som här är enögd! Minns din enögda orm, men det var nog Lena som kommenterade så klokt! Tack! Björn.
Hälsn!
Fina bilder! Undrar vad som kan ha hänt? Han ser dock ut att kunna reda sig ändå.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-04-11 10:57
Hej! Ja, man undrar ju.. Kanske en infektion kan ställa till det så här med ett öga, även om jag här bara 'gissar' det.. Men jag vet också att Duvhökar ibland kan försöka ta en Hare.. Måns Söderberg (medlem här på FS) såg en Duvhök som jagade en Hare här i Tantolunden för drygt ett år sen! Jag träffade honom här då 'minutrar' efteråt, och vi kunde fota Duvhöken sittandes i ett träd, höken missade Haren den gången men man kan ju tänka sig en 'klo' in i ett öga.. men höken kanske ändå missade att få med sig Haren.. Den har ju också klarat vintern här så den kan nog finnas kvar här en längre tid ytterligare! Tack! Johnny.
Hälsn!
Konstaterar att hararna är på plats och jag blir lite sugen på att åka dit, men har för mycket annat som också måste göras. Fina närbilder, i synnnerhet de med sol i morrhåren.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-04-12 11:07
Hej! Det är nog nästan en vecka sedan jag såg Haren 'på plats' senast nu.. Koloniägarna har rensat bort en hel del av fjolårsvegetationen just där en av Hararna brukade sitta som mest (oftast den enögde), så det kan vara detta som gör att den kanske inte finns kvar där längre.. Våren är en hektisk tid, det är mycket som ska fixas.. Tack Lena! Ha det fint!
Hälsn!