Att spegla det jag gillar.

En 'blaffa' kom in från väst..

Blaffan var troligen ett åskmoln tidigare under dagen och då längre in i landet, här under kvällen hade det förlorat sin energi och sjunkit ihop till en stor platt pannkaka.. riktigt snyggt så här i kvällssolen! Fri himmel mot väst brukar då och då visa upp lite extra intressanta moln som detta! Och det blir 'värre' än så.. Fotat med 20 mm.

Ber om ursäkt för det dåliga panoramat jag lagt upp här, de två bilderna var för olika för att passa ihop ordentligt.. men molnet blev ändå rätt så bra..

Ju närmare molnet kom desto mer förändrades det.. När det sakta kom in över mig så ändrades undersidan..

Det här är ett 'Asperitasmoln', kan också ses här!

Kanske är det Tor som vill visa vem som bestämmer..

Till sist drog han vidare österut och lämnade bara lite eld efter sig..

Hade en liknande upplevelse i september 2018, kan ses här!     Tack för mig!

Inlagt 2019-06-26 13:13 | Läst 1758 ggr. | Permalink
Skiftande väder fick jag vara med om uppe i Jokkmokk. En hel del åska och spännande moln. Sista bilden gillar jag speciellt. Måsen gör hela bilden men även färgerna.
Sten
Svar från ehrsa 2019-06-26 15:50
Hej! Det är trevligt med lite omväxlande väder, bara det inte regnar för länge.. Den sista bilden blev oväntat en Fiskmås, jag hade dragit igång blixten på kameran och stod egentligen och väntade på att Tornseglarna skulle komma svischande förbi som dom ofta gör.. så tanken var att en blixt från kameran skulle frysa deras förbiflygning, med fin bakgrund.. Istället kom den här måsen plötsligt, så mitt avtryckarfinger reagerade reflexmässigt.. och det blev ju en bild det med.. :-) Några Tornseglare på lämpligt avstånd kom aldrig.. så jag gav upp att lyckas med en blixtbild på dom.. det får bli en annan gång! Tack! Sten.
Hälsn!
Himlen är som vackrast när den är som värst. Fina bilder, tycker bild 3-4 och sista sticker ut lite extra
Svar från ehrsa 2019-06-26 15:56
Hej! Det stämmer väldigt bra, desto grisigare väder, ju bättre blir bilderna.. om man bara är skyddad själv! Tråkigast är helmulet grått och helt blå himmel.. Tack! Peter.
Hälsn!
I tredje från slutet ser jag ett lejonansikte. Det är nog Aslan som håller ett öga på Sthm.
Svar från ehrsa 2019-06-26 15:57
Aha, spännande! Blev tvungen att googla på 'Aslan', har aldrig hört namnet.. Tack! Ragnar.
Hälsn!
Märklig molnformation, vilka former inne i molnet! Asperitasmoln en för mig ny beteckning. Kollde, den introducerades 2017.

Jag har funderat på den gula färgen under molnet i bilderna 2-5. Om, obs om, det fanns regndroppar där kan det vara frågan om en "zero order rainbow", en regnbågssläkting som syns mot solen. Då ljuset bryts genom dropparna sprids det och behåller samtidigt ljuskällans färg sådan den blivit efter passagen genom atmosfären. .
Svar från ehrsa 2019-06-26 21:29
Hej! Måns. Visst är dom fantastiska dessa 'Asperitasmoln'! Jag har sett såna en gång tidigare här, det var förra året i september och det var nog också ihop med ett 'döende' åskmoln, och det var ganska nära solens nedgång då också, och molnen då var nog lite 'bulligare' undertill och dom blev inte lika färggranna som efter solnedgången i den här bloggen.. Här kan du se dom molnen: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/moln-11.htm .

Färgen på molnen här var egentligen ännu kraftigare i verkligheten, och kameran klarar inte riktigt såna nyanser som ögat ser, så färgerna är lite dämpade på bilderna jämfört med hur dom såg ut i verkligheten.. Tack för info och teorier om färgerna här, det är säkert rätt det du skriver! Tack! Måns.
Hälsn!
Hej Jan - det var nogle fine meteorologiske oplysninger og berettelser. Samtidig med flotte fotos. Der kom ingen "blaffa" her i dag, selvom det så truende ud her til aften.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2019-06-26 21:42
Hej! Visst är dom spännande dessa moln! Jag har sett såna moln en gång tidigare, det var i september förra året, kan ses här: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/moln-11.htm
Du får hålla utkik på åskmoln som 'dör ut' på kvällen, det verkar som det kan bildas såna här Asperitasmoln i samband med åskmoln, förmodligen är det stor 'turbulens' i molnet som ger den här effekten.. gissar en 'amatör'.. :-) Tack! Erik.
Hilsen!
Ett riktigt skådespel är det! Vackra och ovanliga former och färger och så tornseglarna därutanför, jättesnyggt. Roligt att få följa ett händelseförlopp också! Många hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-06-27 12:12
Hej! Det är verkligen spännande solnedgångar man bjuds på lite då och då, men det gäller att det finns lite moln just när solen går/gått ner, då blir det ofta spännande och ingen solnedgång liknar någon annan.. Tråkigast är en helt blå himmel.. om man inte fotar Tornseglare i flock, där deras svarta siluetter mot den blåa kvällshimlen kan vara riktigt vackra! I sista bilden här hade jag dragit igång blixten på kameran med hopp om att 'frysa' några Tornseglare som passerar nära förbi, det gör dom ofta men med stor oregelbundenhet, istället kom det en fiskmås bakifrån över taket, och avtryckarfingret reagerade reflexmässigt.. så den fick duga den också! Det kom heller inga Tornseglare förbi där medans himlen var så fin.. så det får jag försöka en annan gång.. måsen duger! Tack! Björn.
Hälsn!
Häftigt väderfenomen som drog in..blir lite skumt ljus vid såna tillfällen, lite katastroffilm over det hela....samtidigt är det lite skönt med en tillfällig"blaffa" som avbrott mot alla blå himlar också..
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-06-27 12:22
Hej! En 'västhimmel' där solen går ner så fint är verkligen en förmån att ha tillgång till så här! Man kan ofta ana lite tidigare på kvällen att himlen kan bli något extra när solen går ner, och ofta speciellt efter att den gått ner! När det passerar såna här 'döende' åskmoln brukar det ofta bli lite extra dramatiskt, rent estetiskt! Det är lite som att man vill huka sig.. Och rena blåa himlar är inte alls så kul.. Det enda som kan vara fint då är när ett gäng Tornseglare i flock övar hastighetsflygning.. dom blir vackra med sina svarta siluetter mot den blåa himlen, men finare är när dom har en 'dramatisk' himmel i bakgrunden som i bild 4 här ovan! Fågelbilder med 'miljö' blir så mycket roligare.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Vilken molnstudie! Puffbilden och de mot slutet är verkligen maffiga. Gillar att du fick med en fågel på den sista.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-06-27 12:29
Hej! Lena. Det är verkligen trevliga solnedgångar man bjuds på ibland när man har tillgång till västhimlen så här.. det händer lite då och då, och det blir oftast vackrast om det är ett gammalt 'döende' åskmoln så som här! Den sista bilden var egentligen tänkt att med blixt 'frysa' ett gäng Tornseglare som passerar nära titt som tätt, istället kom den här Fiskmåsen bakifrån över taket, så mitt avtryckarfinger reagerade reflexmässigt på den.. och måsen får duga den också! Det kom sen inga Tornseglare nära, medans himlen var så fin.. ljuset förändras snabbt när solen går ner.. Får prova blixt på Tornseglarna som passerar en annan gång.. I bild 4 finns i alla fall några Tornseglare! Tack! Lena.
Hälsn!
Häftiga bilder ! Moln kan verkligen vara intressanta att titta på.
När jag skulle sätta in bilen häromkvällen så var det en häftig himmel med väldigt annorlunda moln med en liten "bit" regnbåge mitt i. Hämtade aldrig kameran utan det blev bara några mindre bra mobilbilder
ing-marie
Svar från ehrsa 2019-06-27 13:05
Hej! Moln kan verkligen vara fantastiska! Bor man 8 våningar upp som jag råkar göra så är molnen en stor del av det man tittar och förundras över varje dag.. de är ofta såå vackra, även mitt på dagen! Men det är oftast nära solnedgången som det börjar bli extra intressant.. som här! Är det 'gamla' åskmoln som driver förbi så som här så kan det bli något väldigt extra.. Låter fint med din lilla regnbåge så där, jag kan också se regnbågsfenomen uppe i moln här ibland, det kan vara vattendroppar, men som aldrig når ner till marken, dom hinner avdunsta när dom når ner till varmare luftskikt, men även iskristaller uppe i molnen ger regnbågseffekter ibland, det kan ju vara kallt uppe i molnen även den här årstiden, har fotat såna här ibland men har nog aldrig publicerat dom bilderna.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Mäktigt skådespel som bjuds på ibland! Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-06-27 18:17
Hej! Ja, ibland bjuds det på lite extra spännande moln, gärna då lite rester från ett åskmoln, de molnen brukar alltid vara lite extra dramatiska! Förutom Tornseglarna här 8 våningar upp så är det just solnedgångarna som kan överraska! Kombinationen Tornseglare med vackra kvällsmoln i bakgrunden kan bli väldigt fint! Tack! Johnny.
Hälsn!
Mycket fina bilder, trevliga former och färger på molnen :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2019-07-01 23:22
Hej! Ibland överraskar kvällshimlen lite extra.. det brukar bli vackrast när det är ett 'gammalt' åskmoln som kommer in på kvällen , precis som här! Det brukar kunna hända några få gånger per år, gäller att man är hemma bara.. de här 'Asperitasmolnen' känns väldigt speciella och liknar inga andra! Tack! Fredrik.
Hälsn!