Att spegla det jag gillar.

Igår tog sommaren slut..

Så kom vi då in i augusti för två veckor sen, och precis som förväntat så tog sommaren slut igår.. Varför kan man ju undra.. jo, för mig så är det alltid 'mina' Tornseglare som flyger runt här under hela sommaren som bestämmer när det är sommar, och det är från den 20:e maj när dom alltid anländer, till mitten på augusti vilket är just nu.. fast redan de första dagarna denna månad så minskade aktiviteten på mina Tornseglare markant.. det märktes att dom sakta förberedde sig för att flyga härifrån.. dom for fortfarande förbi några gånger på kvällarna tills för bara några dagar sedan.. men gruppen av individer är inte lika stor längre, så några har troligen redan börjat dra sig söderöver.. och så fort som vi kom in i augusti så blev det också en annan 'vädertyp', men så är det ju ofta med augusti.. Även den onormalt och extremt varma sommaren förra året, så blev det ändå ett rätt så snabbt väderomslag och temperaturerna återgick till det normala i början på augusti.. Tornseglare vill ha sol och varmt hela tiden, så dom lämnar alltid i augusti.. men det har nog också mycket med tillgången på insekter i luften att göra.. troligen säkrast att dra söderöver redan nu.. Så nu blev det väldigt tomt och tyst här igen, en tystnad som kommer pågå ända till den 20:e maj 2020.. då ses vi igen! Så jag kan lova det redan nu, sommaren kommer med stor säkerhet åter den 20:e maj nästa år.. Välkomna tillbaks då alla Tornseglare!

Så här är de sista bilderna för i år på dessa trevliga fåglar.. och alla bilder här är tagna med 20 eller 50 mm.

                               

Någonstans här bland alla vackra moln så försvann dom bort..

Här är min förra blogg om Tornseglarna..      Tack för mig och tack till dessa fåglar som bjuder på så mycket trevnad!

Inlagt 2019-08-16 18:55 | Läst 603 ggr. | Permalink
Fina bilder, men så får du mycket tid till annat :)
Svar från ehrsa 2019-08-17 10:53
Hej! Det har varit så bra att ha dessa fåglar så nära att man kan fota dom från balkongen, de flesta bilder här har ofta fotats när jag suttit där och ätit frukost på förmiddagen, eller middag på kvällen.. Oftast när flocken Tornseglare är på gång att flyga förbi snabbt straxt utanför balkongen, så hörs deras skrianden 3-4 sekunder innan dom passerar förbi, då tar jag snabbt tag i kameran med högerhanden och är beredd att 'spraya' med bilder.. behöver inte ens resa på mig, och eftersom det mesta är förinställt (även fokus) så svarar kameran direkt.. och ofta har det blivit bra bilder! Även när jag sitter inne vid skrivbordet så hinner jag ut 4-5 meter till balkongen och greppa kameran när jag hör dom.. de har ett speciellt läte när dom kör sina 'sociala' kappflygningar, men det kan bli en hel del snabba steg ut till balkongen under en fin kväll.. och ofta passerar dom inte helt nära heller.. och sommaren blir aldrig tråkig när man har dessa fåglar så nära, dom är fantastiska! Tack! Peter.
Hälsn!
Hej Jan. Vi har var och en vår måttstock för när sommaren börjar och slutar. Min är från 5/5 till 8/8 lika med de ljusa nätter. Så jag är redan på gränsen til höst. Återigen blev det en samling vackra fågelbilder.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Här hos mig är det inte tyst - byggnaden som du vet.
Svar från ehrsa 2019-08-17 11:03
Hej! Ja, här kan det inte bli riktig sommar förrän Tornseglarna har kommit! Deras ankomst brukar också rent vädermässigt stämma mycket bra med ordet 'sommar'.. likaså när dom lämnar området här som nu i mitten på augusti, så är det inte längre full 'sommarkänsla' här.. även om det står +21° (som igår) på termometern, så behövdes det ändå en liten tröja.. Och under hela den här sommarperioden så har Tornseglarna full aktivitet varje dag, utom när det regnar.. eller nu under dom sista dagarna, då har jag sett dom högre upp på himlen och dom har inte längre några 'kappflygningar'.. och nu är dom borta! Fantastiska fåglar! Tack! Erik.
Hilsen!
Fina sommarbilder! Du får följa ladusvalorna och hus- och backsvalorna. De har redan börjat samlas men hänger nog i till september.
/MA
Svar från ehrsa 2019-08-17 11:11
Hej! Jag ser i stort sett aldrig några svalor alls här i mina trakter, mer än några enstaka individer på våren under flyttider.. Så det är bara Tornseglarna jag kan njuta av här.. men dom är helt fantastiska med full aktivitet varje dag under sommaren, om det inte regnar, då ser man dom knappt.. Det är verkligen fåglar som vill ha mycket sol och värme, då är det full fart på dom! Man imponeras av energin som dom har! Men nu går vi in i andra 'vädertider' framöver, och det är väldigt fint det också.. ser faktiskt fram mot att det blir lite svalare! Tack! Mats.
Hälsn!
Intressant att läsa om dina seglares vanor.
Och härliga bilder på dom.
Lite vemodigt när flyttfåglarna börjar röra på sig. Men som du säger, det kommer en ny vår och sommar.
ing-marie
Svar från ehrsa 2019-08-17 11:19
Hej! Ja, nu är den här sommarperioden över.. det är faktiskt Tornseglarna som anger sommaren, och rent vädermässigt så stämmer det verkligen fullt ut! Nu när dom har flugit söderut så behöver jag också en liten tröja på mig sen några dagar.. det har jag nog inte behövt sedan dom anlände i maj.. och jag tycker det kommer bli rätt skönt när det blir ännu lite svalare framöver.. kanske lite dimma dessutom.. Och 20:e maj kommer alltid vara ett datum att se fram emot.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Fina bilder! Vackert med skymningsljuset och takåsarna i bild.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-08-17 11:25
Hej! Ja, nu är tiden över när kameran måste ligga på 'balkongbordet' färdig att snabbt greppas och börja 'spraya'.. det är en trevlig sommaraktivitet att följa dessa fåglar där det är full fart mest hela tiden, varje dag dessutom! Dom är så annorlunda jämfört med andra fåglar! Tack! Johnny.
Hälsn!
Fina bilder och ändå lite vemodigt. Nu drar dom mot varmare breddgrader och kvar blir vi i rusk och kyla hehe :)
Men talgoxen, blåmesen, nötväckan, sidensvans, dommherren plus flera stannar ju kvar :)
Svar från ehrsa 2019-08-17 15:49
Hej! Ja, det är lite vemodigt absolut! Hela ljudbilden här förändras när man inte hör deras skriande med jämna mellanrum längre.. men hösten som sakta kommer nu är också fin, kanske den finaste årstiden egentligen! Jag gillar när det är en klar och frisk luft, och 'nya' fågelarter på genomresa söderut brukar visa sig! Och 'vardagsfåglarna' får man inte glömma, det kan bli väldigt trevliga fågelbilder även med dom! Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2019-08-17 21:54
Exakt hösten är en riktigt fin årstid och då särskilt om solen skiner och luften är kall och frisk, löven röda och gula :)
Ja precis de får vi inte glömma :)
Det är så intressant att läsa det du skriver.
Jag sa idag... "Jag tror att tornseglarna dragit iväg"
Fick det bekräftat här nu. Ja kanske därför det var oro i luften helt och hålet. Sommaren är nästan slut och duvhöken tar en kråka och det är en märklig "känsla" i luften.
Tack för bilder och texten Jan.
/Lena
Svar från ehrsa 2019-08-18 12:47
Hej! Lena. Vad roligt att du också får se dessa fåglar nära dig! Hos mig är det dom fåglarna som är helt dominerande på 'himlavalvet' under hela sommaren.. varje dag, från morgon till sena kvällen! Jag ser ju en hel del andra fåglar också som passerar förbi så klart, men inga andra visar upp sig så mycket som Tornseglarna gör, och deras trevliga skriande blir som en ljudmatta som hörs titt som tätt hela sommaren.. de skapar väldigt mycket sommarkänsla när dom kommer den 20:e maj, men nu när dom försvunnit så blir det tvärt om.. man anar att hösten är nära även om det fortfarande är varmt och fint! Det saknas något för att man ska kunna ha kvar sommarkänslan nu..

Nu när jag också lärt mig att använda korta brännvidder så blev det plötsligt roligt och lättare att fota dessa extremt snabba fåglar! Och det fungerar ju bra eftersom dom ofta passerar så nära här! Tidigare år har jag alltid försökt att få bilder på dom med tele, men det är väldigt svårt, dom är för snabba.. och lyckades man ändå så var fåglarna långt bort och bakgrunderna blev ofta lite tråkiga.. De flesta bilder här har tagits på förmiddagen när jag sitter och äter frukost på balkongen, eller på kvällen när jag ätit middag där med fint kvällsljus som bakgrund.. kameran ligger bredvid mig med förinställd snabbast möjliga slutartid (ofta 1/4000 sek.) och lågt bländartal och med 'auto-ISO', även fokusavståndet är oftast förinställt manuellt och på ett avstånd som jag vet att dom oftast passerar på.. När Tornseglarna kommer farandes i grupp så skriar dom oftast ljudligt redan 'på håll', då har jag några sekunder på mig att lyfta kameran och 'grovrikta' den åt det håll som dom kommer ifrån, och så är det bara att hålla ner avtryckaren och låta kameran jobba.. och ofta blir det ganska bra! Det är fascinerande att man kan fota fåglar riktigt bra så här även med ett objektiv på 20 mm.. Du får notera när dina Tornseglare brukar dyka upp, mina är ju extremt punktliga och kommer 20:e maj.. men den förra extremt varma våren så kom dom faktiskt 3 dagar tidigare.. annars så har det varit samma datum varje vår! Nu i augusti så kan det variera lite när dom ger sig iväg, men det brukar vara i mitten på augusti med några dagar plus eller minus.. Tack så mycket Lena!
Hälsn!
Tornseglarna är verkligen kul att se med sin flygförmåga! Du har fångat många mycket vackra moln här också. Fast för mig får det vara sommar lite till!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-08-18 13:48
Hej! De är fantastiska dessa fåglar som sprider så mycket trivsel varje dag som dom ses och hörs, och det är verkligen varje dag under hela sommaren! Därför blir det så stor skillnad nu när dom plötsligt bara är borta.. och det är helt tyst dessutom.. det är den 'sommarkänslan' som dom tyvärr alltid tar med sig i sin flytt söderöver.. och ingen annan fågel tar deras plats heller.. Däremot kan det ju ofta rent vädermässigt vara sommar fortfarande, precis som det är här nu! Men jag ser fram mot hösten också, det är nog den vackraste tiden rent fotomässigt.. Tack! Bjarne.
Hälsn!