Att spegla det jag gillar.

Oj, plötsligt fanns Julen där..

Tecken på att Julen snart kommer det har jag ju sett en tid.. Tror jag smuttat lite på Julmust i två månader nu.. Men just idag blev det påtagligt trots att det väl inte är förrän kommande helg som det är första advent! Gick hem från Stockholms city idag, och passerade Gamla Stan, och där var det full Julmarknad på Stortorget.. trodde att Julmarknader drog igång vid första advent.. så plötsligt hamnade jag i lite Julstämning där, och det fick bli lite glögg och pepparkaka, innan jag gick hem.. Här förevigat med Z50 + Z DX objektivet 16-50 mm.

Lite Julpynt vid Sergel..

Hmm.. en chokladvinst en måndag..

Säkert härifrån som chokladen kom..

Glögg och pepparkaka fick det bli..

Sen gick jag hem..     Tack för mig!

Inlagt 2019-11-25 23:20 | Läst 2266 ggr. | Permalink
Mysig serie med mkt julkänsla, tight och nära och kul med selfien i spegeln. Där ser jag du håller i kameran på vanligt sätt, ingen fjärravlösare på den? Men bilderna ser utmärkta ut och vilken skillnad i vikt du måste ha med den kombon och dina stora kameror med stora objektiv. Hälsningar/ BjörnT
Svar från ehrsa 2019-11-26 11:39
Hej! Julkänsla är mysigt, men här kom den nästan lite för snabbt, jag hann liksom inte med rent 'julkänslomässigt', fullt ut! Tror en sån känsla måste byggas upp lite långsamt.. kanske med början att sätta upp en adventsstjärna eller två i ett par fönster vid första advent.. sen får man bygga på!

Kul att du 'analyserade' fram att jag valde att hålla kameran i handen.. det var precis så det blev, jag hade en fjärrutlösare i andra handen, men insåg att kameran kommer troligen inte att komma med i bild om den hänger nere på bröstet/magen.. Och som antytts jag köpte en trådlös fjärrutlösare även till den här kameran, kostar c:a 700:- bara och fungerar via Bluetooth till kameran, enheten jag håller i handen är bara nån centimeter större än den lilla jag använder till mina FF-kameror. Men, den här fungerar inte lika bra som den andra trådlösa fjärrutlösaren tyvärr! Den här tappar/släpper snabbt uppkopplingen till kameran.. så fort som kameran går ner helt i viloläge efter c:a 30 sek. så tappar den handhållna enheten uppkopplingen med kameran.. men så länge som jag tar bilder regelbundet med högst 30 sek. intervall så fungerar fjärrutlösaren, men när kameran går ner så är också uppkopplingen nere.. sen måste jag 'trycka igång' kameran och därefter trycka en kort tryckning på on/off knappen på fjärrutlösaren, och då tar det säkert 5 sekunder innan kontakt fås och fjärrutlösaren fungerar igen.. och går det då 30 sek. innan jag tar en bild, ja då är kontakten förlorad igen.. och allt måste upprepas.. det är väldigt ofta jag inte tar någon bild på åtskilliga minuter.. möjligen behöver jag ändra en inställning i kameran, till att den aldrig går ner i 'viloläge'.. men jag har inte kommit så långt i testandet än.. (sanningen är att jag har svårt att hitta den inställningen i menyerna, men minns att jag 'troligen' har sett en sån..) Objektivet är lätt och fungerar bra, och kameran tippar inte framåt! Men jag skulle vilja ha högre ljusstyrka än f/3,5.. vill ofta ha ett kortare skärpedjup! Alla bilder här är tagna med största bländaröppningen, ändå känns det som det är 'hyperfokal'.. Men kameran och objektivet är extremt lätt, jag känner inte att jag ens har en kamera hängande runt halsen/nacken! Så testandet fortsätter.. :-) Jag hoppas att Nikon har en fast vidvinkel med lite bättre ljusstyrka i sin 'pipeline' framöver.. men det vet jag inget om.. Och det finns just nu bara den här lilla zoomen som är som ett 24-75 mm. i jämförelse med FF-kameror, och så finns det ett längre telezoom. Sen finns det än så länge inga fler Nikon Z-objektiv i 'DX' formatet, så därför tror jag att det lär komma en del annat framöver.. Tills dess kanske jag väljer mitt 'gamla' koncept när jag går på stan.. Tack! Björn.
Hälsn!
När jag såg första bilden tänkte jag att det där är nog det närmsta Stockholmarna kommer en älg och skog. Men jag har väl fel med tanke på alla fågelbilder du visat. Jag har nog sett både rådjur och någon älg men det är för en väldig massa år sedan. (I trakterna av Segeltorp ). Ser väldigt trevligt ut med all julpynt och försäljning. Typiskt också som damen som fotat tomtarna i ett av stånden. Tar en bild och skickar hem, ska jag köpa den här. Svaret kommer omgående och så kanske det blir affär. Var ofta till Stockholm en gång i tiden men idag vet jag inte om jag skulle kunna ta mig fram. Var till Finland nyligen och självklart svängde jag av fel på väg till båten. Gör man det så är man borta. Vet inte ens i vilken del av Stockholm man befinner sig. Det tog tid. Då är det lättare i Jokkmokk. Tre rondeller och sedan är man på andra sidan Jokkmokk. Mycket trevligt att få se hur Jan ser ut. Det har inte varit så självklart tidigare. Ska man kalla det där för selfies eller är det som det alltid har varit en spegelbild. Är lite nyfiken på din kamera. Hälsade på en gammal arbetskamrat i Finland. Han hade en spegellös Olympus med 300/4 Jag blev förvånad över hur bekväm den var att hålla i. God Natt !
Sten
Svar från ehrsa 2019-11-26 13:15
He he, ja man får vara nöjd med det lilla av konstlad natur mitt i stan här.. men faktum är att det finns en hel del med julpynt och belysningar runt om i stan här, det finns nått liknande arrangemang nere i Kungsträdgården också, kanske även nere vid Nybroplan. Rådjur hade jag i ett par år här regelbundet i Tantolunden, även Harar, men jag har inte sett någon av dom nu under hösten. Förra hösten gick det också upp en Älg här från Årstaviken en tidig morgon och vidare in på Södermalm, tyvärr fick den avlivas på en bakgård dit den förirrat sig.. Den skulle aldrig ha hittat ut därifrån med all trafik runt om på gatorna.. Nere vid Årstaviken finns en rejält stor Bäverhydda på insidan av Årstaholmar, den har funnits där i minst 15 år, och är troligen 'aktiv', fotade själv en Bäver vid strandpromenaden här för kanske 5 år sen där den satt och knaprade på kvistar 10 meter ifrån.. För 15 år sen gick det en Varg här vid Strandpromenaden nedanför Tantolunden.. som fortsatte Västerbron norrut och gick vidare bort genom Solna.. och sen mot Bålsta. Tyvärr blev den sedan trafikdödad någonstans bortåt Hjälstaviken efter några dagar..

Det är inte helt enkelt att köra bil runt Stockholm numera, trafiken är tät och inte speciellt 'förlåtande'.. Nya tunnlar dyker upp där det gäller att välja rätt spår för att slippa köra långa omvägar.. själv är jag glad att inte ha nån bil alls! Behöver jag en bil så hyr jag när så behövs.. Det är svårt och dyrt med parkeringar här, vill man parkera nere på 'min' gata så kostar det 440:-/dygn.. men det gör också att det alltid finns platser här när jag några gånger per år hyr en bil.. Gillar Jokkmokk tanken.. tycker du borde flytta dit för gott! He he, ja det blev en spökfigur i spegeln vid julmarknaden där.. Den här lilla och väldigt lätta Nikon Z50 har hittills levererat väldigt bra bilder tycker jag, den har överraskat mig! Men det är 'cropfaktorn' x1,5 med dess APS-C sensor som gjorde att jag ville köpa den! Nu kan jag gå ut med ett kortare telezoom (80-400 mm.) och ändå nå hela 600 mm. istället för att gå ut med nån av mina FF-kameror ihop med 200-500 mm. och då bara nå 500 mm. där den senare kombinationen är väldigt mycket tyngre! Z50 + 80-400 mm. zoomen (blir 120-600 mm. med 'cropfaktorn x1,5) är väldigt mycket lättare att bära! Det betyder mycket, dessutom blir bilderna riktigt bra! Jag är bara nöjd hittills, dessutom är kameran inte jättedyr heller.. C:a 10 000:- för bara kameran. Tack! Sten. Hoppas du kommer upp till Jokkmokk framöver!
Hälsn!
Snyggt, inte så mycket julstämning i starten kanske, men bodarna var ju riktigt trevligt och ger riktigt julmys. Har du kameran på ögondetektering när du folkvimlet?
Svar från ehrsa 2019-11-26 13:34
Hej! Nä, det krävs nog lite snö också för att det ska bli riktig julstämning här.. men det kanske också kommer nu närmare helgen, det verkar vara ett rejält väderomslag på gång, dessutom en del sol i helgen.. hoppas att dom har rätt! Risken är ju alltid att det blir en hel del slask av snön här.. När dessa försäljningsbodar är igång på Stortorget så får man faktiskt en del julkänsla, dessutom var det en hel del folk mestadels turister kanske, som alltid rör sig runt här i Gamla Stan.. Jag har provat lite med Ansikts/ögonavkänning och det känns som det fungerar men det är svårt att ge den ett slags betyg ännu, man behöver nog testa det 'sittandes still' någonstans där många människor går förbi och prova med den funktionen igång, och jämföra med en test när algoritmen inte är igång.. då blir det bara AF-C med alla fokuspunkter igång, utan några 'algoritmer'.. får göra en sån test vid nån lämplig plats.. det är mycket man behöver pröva med en ny kamera.. :-) Tack! Peter.
Hälsn!
Jag saknar snö i bilderna, kunde inte kameran med nåt filter ha fixat det? 😁
Svar från ehrsa 2019-11-26 12:50
Hej! Ja, snö hade varit fint.. kanske är det på gång nu i slutet på veckan! Jag hoppas det! Det ser i alla fall ut att bli kallt och soligt till helgen.. det gillar man! :-) Håller med, snöfilter borde finnas i en modern kamera.. kanske grovt brus, men i vitt skulle funka.. hmm.. kanske ett patent där.. Tack! Ragnar.
Hälsn!
Mysiga bilder från julmarknaden. Jag tycker du får fram ett behagligt ljus i bilderna i och med blandningen av ljuset i bodarna och det lite dunklare dagsljuset.
Vi får se om jag kommer iväg på någon marknad, min fru har en nyopererad höft och klarar inte att gå så långt än.
//Anders

p.s. Det är tur att de byggt en gärdsgård runt renarna så de inte rymmer. d.s.
Svar från ehrsa 2019-11-26 12:59
Hej! Ja, det ska gärna vara lite halvmörkt när man fotar en Julmarknad så här, ljuset blir ofta fint! Jag ska ta mig till Skansens Julmarknad här i Stockholm, dom har den på söndag nu vid första advent och sedan tre söndagar i rad, kanske det har kommit lite snö dessutom, det är ju ett väderomslag på gång nu.. När jag åker till Skansen så brukar jag göra det efter lunch för att det ska mörkna medans man är där, det blir mysigare stämning då.. tror själv julmarknaden stänger vid 16:00. men det är fortsatt fint där även efter den tiden.. Julmarknaden här vid Stortorget har ju öppet varje dag i veckan nu. fram till jul.. Hoppas det går bra med din hustrus höft, det brukar ju ofta bli en befrielse att få en ny led där! Även om det tar en del tid med rehab.. så klart! Tack! Anders. Ha det så bra i novembermörkret!

Undrar om inte 'Renarna' där är Älgar.. stora är dom i alla fall!
Hälsn!
Mysiga julstämningsbilder från Huvudstaden och din kamera tycks fungera perfekt kul med din spegelbild också, det ser verkligen trevligt ut på julmarknaden på Stortorget och glögg med pepparkaka smakade säkert gott i novemberrusket.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-11-26 13:11
Hej! Ja, jag hamnade plötsligt mitt i lite julstämning här.. var inte riktigt beredd på det! Jag är nog programmerad att känna lite sån stämning vid första advent när man själv kanske sätter upp adventsstjärnan i fönstret, sen byggs det på lite vartefter man närmar sig jul.. Kameran fungerar fortsatt riktigt bra, den är så lätt (bokstavligt) att ta med sig, man behöver inte längre tänka på att det är för tungt att ta med sig kameran.. Första glöggen så här utomhus är nog alltid bäst.. Det får nog bli en inhandling av lite glögg framöver.. den värmer gott! Snart kommer det vinter också har jag sett enligt SMHI.. ser fram mot det! Dessutom en del sol.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Ja men God Jul på dig Jan och härliga bilder :)
Svar från ehrsa 2019-11-26 13:38
Hej! Ja, plötsligt blev det God Jul stämning på stan här! Jag var inte riktigt beredd.. men efter en glögg och pepparkaka kändes jag fullt beredd.. :-) Ser fram mot Maja som nu strukturerat upp din blogg.. även har en Tomteluva i bloggprofilens bild.. Tack! Joakim. Och ett tidigt God Jul!
Hälsn!
Joakim88 2019-11-26 15:12
Nä det går fort nu =)
Haha ja Maja bilder blir det nog fler av framöver ;) Go jul
Trevliga julstämningsbilder trots utan snön från Stockholm, Jan!
I lördags tog jag med din samma kamera fåtals bilder från Skärholmens centrum
men återkommer i eftermiddag i min blogginlägg. Därför väntar på ljusa dagar, kanske lite snöa i helg och nästa vecka det kommer nog bra bilder! Hälsar!
P.s. kul att vi har samma kameramodell!
Svar från ehrsa 2019-11-26 13:49
Hej! Trevligt att du börjat att testa din Z50, man får räkna med att det kan finnas mycket att prova.. men så är det ju alltid med en ny kamera.. den är i alla fall lätt att bära med sig.. eller hur? Jag har haft min i 14 dagar nu, och den fungerar riktigt bra tycker jag! Det här var väl första gången jag provade i mörkt eftermiddagsljus i stan.. och det fungerade bra tycker jag! ISO låg ibland på 10 000 och mer.. Till helgen har vi kanske både lite snö och sol, då kan vi köra 'låg-ISO' mest hela tiden.. :-) Ja, det är trevligt att också någon annan har valt samma kamera, den är ju så ny så den finns nästan ingen annanstans.. Jag gick förbi 'Rajala' nära Drottninggatan igår för att fråga om dom hade fått in nya batterier till Z50 än, men det hade dom inte.. så klart! Dom hade inte ens själva sett Z50 över huvud taget.. så jag fick visa kameran för försäljarna där.. :-) Lycka till med Z50 och testa på ordentligt, så du vet vad den går för när Havsörnen sitter där på fönsterblecket.. Tack! Lasse.
Hälsn!
Du levererar en fin bildserie som du brukar!
Kul att få följa med och titta in i stånden i Gamla Stan!
Svar från ehrsa 2019-11-26 14:00
Hej! Ja, jag blev överraskad att dom redan var igång med julstånden på Stortorget! Trodde det var vid första advent man drog igång sånt.. Just julstånden där brukar var öppna alla dagar i veckan, det är nog rätt bra att kunna gå dit en vardag när det inte är så mycket folk.. Annars ska jag ta mig till Skansens Julmarknad någon av söndagarna framöver, det brukar vara min lilla tradition när det gäller julmarknader.. gärna på eftermiddagen när det börjar mörkna, då ökar stämningen lite .. Det här blev lite av en första test med min nya lilla lätta Nikon Z50 och hur den klarar mörkt novemberljus i stan.. och det verkar fungera! Dessutom med en trådlös fjärrutlösare även till den, den som jag använder till mina FF-kameror fungerar tyvärr inte till denna nya kameramodell.. å andra sidan så är den här fjärrutlösaren mycket billigare! Men samtidigt så fungerar den inte lika bra heller.. men jag är inte klar med testandet av den än.. Tack Anne-Sophie.
Hälsn!
Hej,
Utförligt och bra reportage av den kommersiella julen.
Förr fanns det snö, men det var länge sedan.
Ha det väl
Bob
Svar från ehrsa 2019-11-26 14:07
Hej! Tror att julstånden här har satts upp något lite för tidigt.. till helgen och första advent har vi troligen lite snö här.. och sol, som det ser ut i prognoserna just nu.. :-) Må dom ha rätt! Tack! Bob. Må solen lysa på er också till helgen..
Hälsn!
Lite så där lagom lulmysig stämning, nu är det bara lite vit nysnö som saknas, inte för mycket som ställer till det. Fin ram på sista bilden för att inte tala om motivet i den ;))
Låter knepigt med blåtand som kopplar ner sig..det blir ett störande moment och hög risk att missa bilder.
Har funderat på att flanera runt med kameran hängande men man har ju ingen "sixpack" precis, mera en airbag light, så den lutar lite väl mycket uppåt :)) Annars får jag hänga den strax under hakan, där är det mera vertikalt ;)....och bara för sakens skull så hänger det 4 adventsstjärnor i vardagsrummet,oranga av den gamla klassiska typen ;)
Lite humor blev det i bilden Stortorgets Julmarknad med pil, men alla går gatan fram!!
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-11-26 14:50
Hej! Ja, här hamnade man i nått för tidigt julmys.. Men efter en varm glögg med 'peppis' så fanns julstämningen där.. fann mig själv nynnandes på diverse julvisor när jag flanerade fortsatt hemåt.. :-)

Det verkar vara lite knepigt med 'blåtanden' här.. men jag har inte testat klart. så det kanske dyker upp en lösning på detta, den kanske är att kameran inte 'tillåts' gå ner helt i viloläge.. men jag har inte riktigt hittat rätt i menyerna än! Troligen har kameran den funktionen att gå ner även med blåtanden bara för att spara på batteriet.. men om jag har ett eller två av dessa lätta batterier i en ficka så behöver ju inte kameran gå ner helt i 'viloläge'.. tycker jag! Kameran har annars bra med kraft i sitt batteri för vanlig fotografering, jag tog drygt 1100 bilder förra onsdagen när det var så fint väder här, och det fanns ändå knappt hälften med ström kvar i batteriet, som jag minns det nu.. Tyvärr finns det ännu inga reservbatterier att köpa till kameran någonstans.. men det kommer så klart framöver! Tänker köpa 2 extra batterier framöver, det kommer man långt med!

Till mina FF-kameror har jag en trådlös fjärrutlösare som fungerar mycket bättre! Den har nån annan slags 'radiolösning' där fjärrutlösaren alltid behåller kontakten med kameran, avtryckaren är som en kopia av kamerans avtryckare, och känns rent fysiskt som kamerans avtryckare.. När dom kamerorna går ner i viloläge så väcker man kamerorna genom att snudda avtryckaren, och vill man att kameran bara ska fokusera så tycker man bara ned avtryckaren till hälften.. och bilden tas när man trycker ned avtryckaren helt.. precis som på kameran! Håller man ner avtryckaren hela tiden och kameran är inställd på serietagning så tar den bilder tills man släpper avtryckaren.. Det är ju så det bör vara!

På Z50 så tas det bara en bild i taget med den trådlösa fjärrutlösaren, det går inte att ta serietagning även om så är inställt på kameran.. vill man ha flera bilder i tät följd så får man trycka flera gånger på avtryckaren! Och det går ändå hyfsat snabbt. Eller så får man trycka på kamerans avtryckare, då fungerar serietagningen fullt ut så länge du vill.. Men det är det här att den tappar uppkopplingen när kameran 'går ner' som gör att det inte riktigt är ett fungerande koncept än så länge.. känns som fjärrutlösaren inte riktigt är anpassad fullt ut bara för den här kameran.. kanske?

Aha, låter som du också kör med 'onepack'.. :-) Jag har en ganska lång kamerarem som jag använder när jag går med mina tyngre objektiv, då hänger kameran på 'ena eller andra' axeln och sedan diagonalt över till motstående sidas höft där kameran hänger neråt med objektivet, och ovansidan på kameran innåt mot kroppen/höften där. Det fungera väldigt bra, och jag kan snabbt få upp kameran till ansiktet/ögat när något spännande dyker upp.. Men när jag går på stan kortar jag ner remmen på båda sidor så att den kommer upp till 'lämplig' höjd, och det kan jag göra på 30 sekunder, jag har en slags 'snabbkoppling' på båda sidor av remmen som jag öppnar upp och lägger en slinga av remmen i och sedan stänger, så blir plötsligt remmen lagom lång för att hänga frampå magen/bröstet.. det fungerar riktigt bra! Dessutom hade jag redan dom prylarna hemma.. Den här kameran är underbar att bära frampå kameran/magen, du märker inte ens att du har den kameran med dig, riktigt så var det inte med mina FF-kameror.. Dom kamerorna känner du av! Men om jag inte får en lösning på det här med den trådlösa fjärrutlösaren som stänger av sig så snabbt, då kommer FF-kamerorna med sin fjärrutlösare att vara bättre att välja för bilder på stan.. för mig! Vi får se! Ja, lite humor kan man ibland ana bland motiven på stan.. man får nog tro att det mestadels är turister som rör sig här på Västerlånggatan, dom kan inte språket.. men kanske dom blir nyfikna ändå.. Aha, du är en sån där 'fuskare' med adventsstjärnorna.. illa! Grannen snett nedanför har också två stjärnor uppe.. året runt! Tack! Gunte.
Hälsn!

PS. De flesta bilderna här är ändå tagna med 'magstöd' och trådlös fjärrutlösare.. men då inte med så långt uppehåll mellan bilderna så att kameran gick ner i viloläge.. gäller att det finns mycket med motiv..
pdahlen 2019-11-26 15:49
Vet inte om detta är problemet, men jag vet att jag retade mig att fjärrkontrollen kopplade ner efter bara några minuter på DSLR, men det gick att ändra i menyn.
Svar från ehrsa 2019-11-26 16:46
Hej! Peter. Nu vet inte jag vad för fjärrkontroll du har använt, men på Nikons egna fjärrkontroll till deras DSLR D800E och D750 så finns det aldrig några problem med någonting vad gäller just den fjärrkontrollen som jag använder, (den här: https://www.nikon.se/sv_SE/product/accessories/slr/slr-connectivity/remote-control/wireless-remote-controller-settransceiver-wr-r10transmitter-wr-t10wr-adapter-wr-a10 ) den fungerar tills någon av batterierna tar slut.. efter c:a 3 år på fjärrkontrollen, eller efter nått tusental bilder på kamerorna.. och ingenting behöver heller ställas in på själva kamerorna, fjärrkontrollen fungerar 'parallellt' med ordinarie avtryckare så fort som man jackar in den lilla sockerbitsstora mottagaren i nån av kamerorna. Den fjärrkontrollen har 3 olika 'kanaler' (för tre olika kameror) och ibland kunde man råka komma åt den väldigt lilla omkopplaren så att det blev fel kanal, men då kunde man snabbt söka upp den rätta kanalen så funkade allt igen.. Men jag ska forska vidare.. Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2019-11-26 17:14
Ok, jag använde ML-L3 och den går på IR, men kameran stängde av hela tiden. Men jag hitta i anpassningsmenyn C5 att jag kunde ändra till 15 minuter innan IR mottagarens stängdes av.

Möjligt det går att ändra tiden för att den ska gå ner i vänteläge? Titta i manualen meny C3 sidan 273 i manualen
Svar från ehrsa 2019-11-26 17:35
Tack! Peter. Där är den.. 'C3' jag har ju själv varit inne där och ställt in den på 30 sek.. tills kameran går ner, från början var det 20 sek. inställt.. Jag hittade inte tillbaks till att förlänga den avstängningen igår, 'där och då' så jag gav upp där ute på slagfältet.. sen har jag inte letat något mer, fast jag varit inne hela dan i gråvädret.. nu slapp jag börja leta! :-) ska genast prova att förlänga avstängningstiden nu, den går att förlänga ända upp till 30 minuter.. i praktiken blir det ju samma som att ha den igång hela tiden! Tar man bara en bild under 30 minuter, så blir det ju ytterligare 30 minuter som kameran INTE går ner i dvala.. sen kanske det drar en del batteri, men har man ett eller två reserver med så gör ju inte det något.. Ska prova med några minuters förlängning innan avstängning, fungerar det så lär det också fungera med 30 minuter, som verkar vara längsta period som går att ställa in! Tack! Återkommer..
Hälsn!
Svar från ehrsa 2019-11-26 18:04
Perfekt, nu fungerar det som jag vill :-) Det innebär att när jag går med fjärrutlösaren på stan så ändrar jag enkelt till 30 min på 'C3/Vänteslägestimer' då lär man kunna gå med fjärrutlösaren uppkopplad i 30 minuters perioder från dess senaste bild togs.. och skulle Blåtand ändå ha tappats, så tar det inte mycket mer än 5 sekunder att 'logga in' den igen! Fjärrkontrollen finns redan som en enhet i minnet i kameran! Första gången man använder fjärrkontrollen så måste den 'sparas in' i kameran enligt instruktioner som man får på displayen, därefter tar det bara 5 sekunder när man ska logga in den nästa gång.. men det är ju bra om man slipper logga in den mest hela tiden.. och det slipper jag nu, det är testat och klart! Sen får vi se hur mycket ström detta drar..? Displayen på kameran eller EVF:en lyser hela tiden som kameran INTE har gått ner i 'vänteläge'.. men den/dom går ju att stänga ner helt med den tunna lilla knappen till vänster om sökaren, lite snett bak till vänster om sökaren. Då borde det dra rejält mycket mindre med ström.. vill man titta på en tagen bild är det bara att trycka på den knappen, det går snabbt! Nu känns det som just ett 'batteristresstest' blir det primära framöver.. bara man inte blir för stressad.. :-) Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2019-11-27 09:38
Lysande. Fast det hade ju varit ännu bättre om man i tex U2 kunde lagra 30 min till stand-by och att sökare och skärm var avstängda med ansiktesavkänning mm
Svar från ehrsa 2019-11-27 11:05
Hej! Jodå, det går, i alla fall med ansikts/ögonavkänning! Det har jag redan under 'U2', och det fungerar bra! Troligen fungerar det också med avstängning av sökaren/skärmen och även ändringen till 30 min. istället för 30 sek. på Vänteslägestimern.. Men jag tror att jag vill ha dom sista parametrarna här som manuella inställningar, jag använder också den vanliga sökaren då och då, även med U2 inställningarna! Att släcka ner sökaren och skärmen för att spara batterier går blixtsnabbt med den lilla knappen till vänster om sökaren, och ändringen mellan lång eller kort Vänteslägestid går också snabbt med 'c3'.. Just när jag använder U2 (som är inställd för gatufoto) så växlar jag mellan att använda fjärrutlösaren eller sökaren ganska ofta, och använder jag sökaren mest, så känns det onödigt med 30 min. som vänteläge, det drar onödigt med ström.. Men jag ska prova att lägga in även det under U2, bara för att veta om det också går, troligen gör det det!
Hälsn!
Härligt folkliv i skumrasket! Z50 tycks sköta sig mycket bra under dessa förhållanden också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-11-26 21:10
Hej! Visst fungerar kameran bra, det kan man säga att jag t.o.m. är säker på nu, efter att ha testat den en hel del, både i mörka november ljuset men även i bra med sol! Och inne i stadens mörka gränder med vidvinkel, fågel och natur både med höga och låga ISO, även med fokuseringen under snabba serietagningar som 11 bilder/sek, med fokusering för varje bild.. Det som jag inte har testat så mycket än är fokuseringen på flygande fågel, men också hur bilderna blir med extra långa brännvidder som när jag använder Z50 + FTZ-adaptern för F-objektiv + extendern TC1,4 II + 200-500 mm. zoomen. det blir då 1,5 x 1,4 x 200-500 = ett zoom på 420-1050 mm. i brännvidd! Det som är intressant är om fokuseringen är långsam eller om den är som när jag har extendern på 200-500 mm. kopplad till nån av mina FF-kameror..? Fungerar det lika bra så är jag nöjd! Och jag är inte intresserad av att något väldigt långt bort ska komma nära, snarare att något redan hyfsat nära ska komma riktigt nära, och hålla lite bildkvalitet! Har man för mycket luft mellan objektiv och motiv så är det ofta för mycket suddig luft emellan.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Hej Jan! Fina bilder från din nya kamera. Jag har en Sony 6300 och en äldre Nikon 7100 som har APS C sensor. Sonyn är spegelfri och kompakt och det är verkligen bekvämt att ta med sig så jag förstår din känsla. Mycket bild till låg vikt, speciellt om man har optik anpassad för APS C Jag monterade min Nikon blixt på Sonyn och upptäckte att blixten är lika stor som kameran :)

Snart är regn övergående till snö på gång enligt prognoserna, det kan vara spännande att försöka fånga på bild. Jag läste ett tips om att man kan slå en svag blixt i nederbörden för att få reflexer, annars kan det väl bli så att nederbörden inte syns i bilden.

Till helgen är det nog lite vitt på backen och då smakar julmusten bättre :) Hälsningar Bertil
Svar från ehrsa 2019-11-26 21:39
Hej! Ja, den här lilla Z50 gjorde mig intresserad att nu testa en spegelfri kamera, tycker att de andra Z modellerna inte motiverar till köp av någon av dom, jag har redan två fullformatskameror så jag behöver inte en till.. inte nu i alla fall! Däremot har jag suktat lite efter en APS-C kamera så att jag får 'cropfaktorn' x1,5 ihop med mina Nikon F-objektiv som jag nu redan har.. och att den nya Z50 var så liten och lätt är bara en bonus! Jag har haft den i 14 dagar nu, och den har hela tiden hittills bara överraskat mig positivt! Har jag det lilla och likaså lätta medföljande Z DX-objektivet 16-50 mm. som blir motsvarande 24-75 mm. på en FF-kamera så väger ju den kombon i stort sett ingenting.. man känner inte ens att den kameran hänger runt halsen, eller på ena axeln.. Man behöver inte ens tveka om att ta med kameran för att den skulle vara jobbig att släpa på.. Kanske man skulle bli Nikon Z50 försäljare.. lite så känns det hittills! Roligt att höra dina erfarenheter om dina kameror och blixt också! Min lilla Z50 har t.o.m. inbyggd blixt.. det har inte ens de större Z-modellerna.. Tack Bertil.
Hälsn!