Att spegla det jag gillar.

Nyårsdagen, med naturens egna fyrverkeri..

Nyårsafton var det en del fyrverkerier i närområdet här, men inget slog ju nyårsdagens fyrverkeri vid solens nedgång! Något som många fick ta del av har jag förstått.. Här gick de flesta nyanserna i en orange/gul ton och inte med så mycket rött, men det varierade säkert också.. Enligt meteorologerna så berodde den ovanligt vackra solnedgången på en 'smutsig' luft full med partiklar.. föroreningar nere från kontinenten.. Själv var jag nere vid strandpromenaden utefter Årstaviken när solnedgången började och kunde sätta mig på en bänk där och njuta av skådespelet, och det var många som stannade upp här.. Märker vid redigeringen att det här var svåra färger för kameran att ta in, nyanserna finns inte riktigt i RAW-filerna, jämfört med hur mina ögon uppfattade det hela.. så de här bilderna blev redigerade 'efter bästa förmåga'.. men helt nöjd är jag inte! Fotat med Z50 + FTZ + 28-300 mm. som då blir 42-450 mm.

Här märkte man att det kan nog bli fint..

Hemma 20 minuter senare så låg ljuset fortfarande delvis kvar..

Tack för mig!

Inlagt 2020-01-04 11:51 | Läst 1072 ggr. | Permalink
Så fint, jag läste om det och man ser det ju några gånger per år. Det är väl både föroreningar och fukt som gör det. Här nere hade vi inget den dagen.
Svar från ehrsa 2020-01-04 17:25
Hej! visst påverkar fukt också hur färgerna blir, troligen är det oftast fukt i varierad mängd som ger spännande färger, men tydligen så fanns det en del föroreningar med just här! Man kan ju förstå att det blir väldigt röda himlar i Australien med all rök och sotpartiklar som far runt där.. Jag har sett en hel del vackra solnedgångar från långfärdsskridskoåkare som var på isar i höjd med Gävle just den här dagen, såg jättefint ut där också! Tack! Peter.
Hälsn!
21mp räcker långt. Och det verkar vara en bra low-light kamera det där!
Svar från ehrsa 2020-01-04 17:32
Hej! Ja, visst räcker 21 mp. långt! Det är ju nästan som min D750 FF-kamera.. men jag kan känna rent subjektivt att det är inte riktigt samma 'tryck/kraft' i RAW-filerna från Z50 som från FF-kamerorna jag har, men det är väl det 'dynamiska omfånget' med dom större sensorerna som jag rent subjektivt tycker mig känna..? Men nog räcker det till, absolut! Och trots den mindre sensorn så har jag inga stora problem med 'hög-ISO' bilder.. känns som det handlar mycket om redigeringen efteråt! Tack! Ragnar.
Hälsn!
Mycket snyggt skådespel och att smutspartiklar är en orsak gör ju inte fenomenet sämre. Den 28 dec. tog jag ett par morgonbilder av himlen från min altan och det är ibland lite knepigt att återge himlen hur den såg ut i verkligheten för kameran har ju sin uppfattning och jag min så det blir lite lirande i bildredigeringen innan jag blir nöjd. 4:e bilden uppifrån gillar jag
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-01-04 17:42
Hej! Ja, det var en ovanligt kraftfull solnedgång vi bjöds på redan på nyårsdagen! Kanske var det ett gott tecken.. vi får hoppas på det, och att det inte är tvärtom.. hmm.. Jag upplever ganska ofta kamerorna inte riktigt klarar av alla vackra nyanser som solnedgångar ofta har.. men det är väl så att 'ögat' alltid är bättre på detta jämfört med en kamera..Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Hej Janne.Man undrar hur man kan säga att solnedgångar är naiva bilder. Vilket fenomen det är med färgerna.
Vackra bilder!, fint att du följde förloppet.
Ha det bra Bengt H.
Svar från ehrsa 2020-01-04 17:46
Hej! Ja, ibland är det verkligen magiska solnedgångar man bjuds på, nyårsdagen bjöd verkligen på ett sådant skådespel! Men det är lite knepigt att återge det hela rätt.. jag har märkt det även med mina fullformatskameror! Dom egna ögonen klarar det bättre, men det är väl så det egentligen alltid är.. Det är fina dagar nu annars, känns som man redan märker att det har vänt på nått sätt.. Tack! Bengt. Ha det fint!
Hälsn!
Wow vilka bilder!
Naturen är cool de e en sak som e klart :)
Svar från ehrsa 2020-01-04 17:58
Hej! Visst är det så.. naturen sviker aldrig, åtminstone väldigt sällan.. :-) Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2020-01-04 18:27
exakt :) och idag fick jag uppleva det, kommer en blogg strax :)
Svar från ehrsa 2020-01-04 19:08
He he, ok.. :-)
Hälsn!
Ett helt otroligt färgskådespel och mycket snyggt fotat! Kul med människor i förgrunden på vissa bilder. Om det sedan stämmer med verkligheten kan inte jag bedöma!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2020-01-04 18:07
Hej! Ja, första dagen på året lyckades överraska på ett ovanligt fint sätt! Kände också att det blir bra med lite folk i förgrunden på bilden, det blir ett annat perspektiv på det hela.. man kan se 'storslagenheten' lite bättre var min tanke där.. Det enda knepiga är att det är svårt att återge alla färgnyanser på bild, ögat klarar så mycket mer än vad en kamera gör! 'Live' är alltid bäst.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Helt enkelt osannolikt vackert! Du har kombinerat det vackra ljuset med med lika vackra stadssilhuetter, kombinerat med artificiellt ljus och dessutom tagit människorna i staden . Oslagbara cityscapebilder! Många hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2020-01-04 23:19
Hej! Ja, det var en väldigt speciell solnedgång det här, speciellt för att vara den här årstiden.. Jag brukar inte ha så här starka solnedgångar under vinterhalvåret! Dom brukar oftast vara väldigt blygsamma.. Men jag tycker redigeringen är väldigt svår med solnedgångsbilder.. får sällan till det så bra som jag i efterhand minns dom! Men jag är ändå rätt nöjd till slut! Tycker det behövs lite människor med i förgrunden för att få lite perspektiv på det storslagna, och byggnaderna vid Liljeholmskajen gör det inte sämre.. Tack! Björn.
Hälsn!
Härliga bilder !
Snyggt med både människor och byggnader i förgrunden.
ing-marie
Svar från ehrsa 2020-01-04 23:24
Hej! Ja, det blev rätt bra till slut! Tycker det är svårt att redigera solnedgångar.. men det här blev ändå rätt lika verkligheten.. Tycker också det behövs lite människor nära och byggnader i bakgrunden för att få lite perspektiv på det storslagna här.. tror att det känns så 'litet' annars! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Läckert...vad mer kan man säga..
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-01-05 11:07
Hej! Ja, det kändes som naturen överraskade här.. redan första dagen på årtiondet! Det bådar gott.. kanske..? Vi får hoppas! Det har varit några fina dagar här nu, och man får en känsla av att det redan har blivit ljusare, så att det märks t.o.m! Tack! Gunte.
Hälsn!