Att spegla det jag gillar.

Apropå..

dessa tider.. Lite blandade bilder från Stockholms gator.. nu för tiden.. mer än folktomt jämfört med innan Coronan togs hit.. samtidigt så är det på gatorna det är minst med folk om man vill promenera, vilket 'man' vill.. det är en del affärer som har stängts ner och trafiken är låg.. i city tycks det mesta fortfarande vara öppet men kan ha lite andra öppettider numera.. Åkte tunnelbanan in till city tidigare i veckan och passagerarantalet är minst sagt lågt.. Från mig/Hornstull in till T- Centralen var det aldrig mer än 3 passagerare i hela vagnen.. på tidiga eftermiddagen, troligen är det fler i 'rusningstid' om det nu finns rusningstid numera? Härom dagen gick SL ut med att alla ska undvika kollektivtrafiken för att de som måste till sitt ev. viktiga arbete ska slippa att trängas.. det låter ju rimligt!

T-banan.. öde..

       

 Tema..

             

Vi andra kör utan..

           

Tema öde.. gator och gränder i stan.. först Kungsgatan, sedan nära Gallerian under Sergels Torg, och slutligen Gamla Stans gränder.

               

Tack för mig!

Inlagt 2020-04-17 14:52 | Läst 1833 ggr. | Permalink
Detta är väl förhoppningsvis något ganska unikt som inte kommer att inträffa så ofta, så det kan ju vara bra att dokumentera lite från denna tid. Dottern skickade en video idag där hon filmat genom några tågvagnar mellan Uppsala och Stockholm och det var helt tomt tidigt i morse. Många har börjar gå med ansiktsmask ser jag, inte så vanligt i Helsingborg än tror jag ser några stycken per vecka. Undrar om inte ett visir är bättre som man kan tvätta av varje gång man kommer hem, risken är väl annars att smittan sitter utanför munskyddet om man inte tvättar dessa regelbundet. Tror att de i vården ska byta minst vart tredje timma.
Svar från ehrsa 2020-04-17 19:18
Hej! Ja, det är väldigt tomt på T-banan,i alla fall de tider jag har provat, men det är kanske värre på bussar men dom undviker jag.. och förresten så cyklar jag gärna den här årstiden, och är oftast tomt på cykelbanorna också! Kanske var 10:e/20:e individ har ett munskydd här numera, mer än så är det inte än så länge.. Ja, vi får se hur länge det här pågår, det blir lite irriterande om det tänker fortsätta förbi även maj.. 'Den som överlever' får se.. Tack! Peter.
Hälsn!
Fina bilder!. Mustiga färger.Även om jag inte är riktigt såld på det korta skärpedjupet, som du vet.Men absolut en smaksak..
/ Bengt H.
Svar från ehrsa 2020-04-17 19:21
Hej! Ja, lite bilder behövs även från dessa mörkertider.. det är helt klart! Och som sagt det är väldigt folktomt att promenera i stan, speciellt på 'bakgator' men även som här på 'huvudgator'.. man blir förvånad! Ja, jag gillar fokus på 'motivet' sen kan det få finnas oskärpa utanför det.. :-) Tack! Bengt. Hoppas du klarar av dessa för en 'gatufotoekvilibrist' extra svåra tider..
Hälsn!
bassa 2020-04-18 11:14
Hej Igen. Det går bra men trist. Men med underliggande sjukdom, ålder, hos mig och sambon är vi klart i riskzonen och extra försiktiga. Det får bli någon promenad i Midsommarkransen eller runt sjön Trekanten. Vi får hoppas att det snart är över. Men du får visa fler fina bilder .Alltid kul , när mycket tid går till att sitta vid datorn. Ha det bra. Var rädd om dig.
Bengt H.
Återigen fina /bra dokumentär bilder här :)

Intressant att se kontrasterna från dina tidigare inlägg från sthl och nu pga covid 19.

Känns folktomt helt klart.
Går du också med mask? ;)

Han som filmar där med sin bauta kamera, är hon med mobilen typ någon kändis eller är han bara ute och dokumenterar covid 19 han med?
Svar från ehrsa 2020-04-17 19:29
Hej! Ja, det är skillnad som natt och dag.. Det finns numera inte en enda turist i stan, förut var det mestadels turister.. samtidigt så finns det ett lugn i stan.. mindre med stress, det är också skönt! Nä, jag kör utan mask de flesta fungerar ju inte mot virus.. Nä, han som filmar justerar nog bara inställningarna mot kvinnan, rätt ISO och sånt.. :-) Gissar att hon är nån reporter som har ett jobb framför sig, snart.. Det är vid Riksdagshuset.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Intressant tidsdokument om Stockholm i coronatider! Här ute på bygda har man hört om trängseln i Stockholms kollektivtrafik, skönt att höra att det inte är så. Min son bor i Stockholm och något orolig är jag som mor. Känns lite tryggare när jag sett dina bilder och förstår att stockholmarna tar coronan på allvar. Ha det gott!
Svar från ehrsa 2020-04-17 19:34
Hej! Känns som handling i en mataffär eller nere i min egen port är största risken att råka 'stöta på' Coronan.. Ute på stans gator känns som minst risk att stöta på det.. på riktigt! Om man inte söker upp folk! I mitt närområde Tantolunden och utefter Årstaviken här är det mest med folk, så jag går egentligen hellre i stan.. För ett par veckor sen så satt många lite för trångt på uteserveringar, men det har blivit bättre har jag själv iakttagit.. Tack! Yvonne.
Hälsn!
Hej,
En härlig kavalkad om isolation. Om nu det kan va härligt.
Bra dokumentation av en nästan tom gatumiljö.
Ha det väl
Bob
Svar från ehrsa 2020-04-17 19:37
Hej! Gissar att 'Corren' upplever att det är rätt tomt på Stadsholmen numera.. där är det nog minst med folk i hela stan numera.. är känslan när jag har promenerat där! Ja, lite bilder från stadens gator är nog så viktiga även nu i dessa tider! Blir bra tidsdokument i framtiden.. Tack! Bob.
Hälsn!
De här spännande bilderna kommer nog betraktas som väldigt unika när vi fått distans till virusskiten. Folktomt på ställen som brukar krylla av människor och så många människor med ansiktsmasker. Stockholm är sej inte likt alls.
Vissa utsnitt vinner förstås på att vara folktomma, som de i Gamla Stan.
Bäst att passa på att fotopromenera nu fast det inte är rekommenderat av folkhälsomyndigheten....
Svar från ehrsa 2020-04-18 11:46
Hej! Egentligen så har det varit ganska vanligt med folk med ansiktsmasker även tidigare i många år i Stockholm, men då har det alltid varit turister från Asien och förmodligen mest från Japan som har burit dom, så egentligen är det konstiga att man nu ser Svenskar bära dom istället, och turisterna är ju helt borta nu.. Det är rätt fint att promenera på gatorna nu, det känns väldigt lugnt och utan hets känns det som! Glöm inte att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vi ska ut och promenera, men håll avstånden.. Och just detta fungerar väldigt bra på Stockholms gator just nu! Möjligen inte så bra nere vid Slussen nära Gamla Stan där har man trängt ihop passagerna lite väl mycket.. Själv brukar jag passera via 'Getingmidjans' gångbro vid Riddarfjärden över till Riddarholmen och sen över till Gamla Stan och vidare in till city, där är det glest med folk.. Det är i alla fall väldigt fint i stan just nu! Tack! Anne-Sophie.
Hälsn!
Verkligen intressant dokumentation!

Puff riktad till dina läsare: Cityscapesgruppen kör nu en inbjudan att lägga in såna här bilder eller, om man är helt inlåst, ut genom köksfönstret.

Det här är inspiration!
Svar från ehrsa 2020-04-18 11:52
Hej! Ja, 'puffa' på du! Stan är rätt så annorlunda nu, och väldigt gles på folk, de här bilderna är ändå tagna där det kanske var mest med folk.. Tack! Måns.
Hälsn!
Hej Jan!
En stor skopa beröm, och ett stort tack för inspirationen. Härliga motivval, gillar den härliga känslan för komposition och, speciellt när jag kan ana en viss humor. Den trekantiga hatten och den skylten till är ju helt underbar:)

En annan favorit är den klart lysande orangea kappan, och jag får nog erkänna att det korta skärpedjupet i flertalet bilder är väl valt. Tycke och smak, visst, men jag gillar det.

Gillar oxå att flera av motiven "deltar" i bilden. Det gör dem så mycket mer levande. Det blir porträtt, samtidigt som de är dokumentära. En balansgång som kan vara nog så svår, har jag märkt:)

Tack för lektionen och ha en bra kväll!
M.v.h.
//Morgan
Svar från ehrsa 2020-04-18 12:21
Hej! Jag bugar och tackar! :-) Går det att hitta lite humor i en bild så är ju det bra, men jag tycker inte att det är något krav.. ofta är vi människor tillräckligt intressanta med våra blickar, uttryck, olika moden, och händelser som sticker ut.. ang. bilden med den trekantiga hatten så trodde jag att jag fått en hyfsat skarp bild på mannens ovanliga hatt, med ett 'höftskott' och kollade inte mer på bilden där och då.. texten vid sidan om hade jag inte ens sett.. När jag tittade på bilden hemma såg jag att mannen och hatten blev oskarp, och såg då den här texten, som istället blev skarp.. med den texten så blev det ju helt ok att den blev skarp istället för den trekantiga hatten! Mycket 'slump' alltså med den bilden, minns inte ens exakt var den togs.. han kom bara runt hörnet där.. Tack! Morgan.
Hälsn!
Hej Jan, skillnaden är påtaglig. Inte tomt men en bråkdel av vad det brukar vara. Du hittar ändå många som skiljer ut sig från mängden, underhållande, välgjort och intressant! Fastnar för damen i röd kappa bakifrån, bara färgen gör mig glad:-) Här i Finspång är skillnaden före och efter inte påtagligt märkbar. Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-04-18 12:32
Hej! Björn. Drottninggatan här är ju den gata som har flest människor i Stockholm, ändå är det tämligen glest där även nu i dessa tider.. alla andra 'bakgator' är nästan ödsliga just nu.. skillnaden är högst påtaglig, och inte en enda turist ser man.. Att folk går omkring en del med munskydd nu är egentligen inte speciellt ovanligt här i stan, det ovanliga är att det nu är Svenskar som har dom, förr om åren så har det alltid varit turister från Asien/Japan som brukar bära dom, det är nästan undantag om man inte ser Asiatiska turister med munskydd i Gamla Stan, nu är det istället tomt i Gamla Stan.. Men det är också fint att det är så tomt i stan.. det känns lugnare! Tack!
Hälsn!
Hej
Fin dokumentation av läget. Här finns nog en och annan bild som kan få historiskt värde. Fråga till dig som ör ute i ödsligheten. En bild från en uteservering i Stockholm med människor som tycks sitta trångt är vad jag kan se, och förmodligen varje läsare här på FS, tagen med ett tele, alltså lite ”hoptryckt” perspektiv. En bild som spritts utanför landets gränser. Vad har du sett? Hur är ditt intryck?
/Gunnar S
Svar från ehrsa 2020-04-18 12:48
Hej! Ja, egentligen så är Stockholms gator riktigt bra att promenera på i dessa tider, det är väldigt ödsligt förutom Drottninggatan och kring citykvarteren, men det känns ändå lika glest som en tidig söndagsmorgon där, även om du är där på en eftermiddag.. Det enda ställe som jag tycker det är lite onödigt trångt just nu är passagerna för gående nära Gamla Stan vid Slussen, där har det varit extra trångt i ett par veckor nu, så trångt så att myndigheter egentligen borde titta på det.. är min åsikt! Den trängseln borde man kunna ändra på! Istället tar jag numera vägen förbi Slussen via Getingmidjans gångbro över till Riddarholmen och där vidare in till det glesa Gamla Stan eller mot city, det finns många alternativ därifrån. Roligt att du ställer frågan om människor som sitter trångt.. För ett par veckor sen så såg jag själv en del uteserveringar där folk satt för trångt, men sen så har 'staden' gjort en hel del kontroller, och de flesta har fått godkänt med en del små justeringar.. och jag tycker det ser bättre ut nu överallt! Sen har jag precis som du sett bilder tagna med ett tele som trycker ihop bilden och får det att se trängre ut i djupled än vad det är i verkligheten.. men i sidled så 'ljuger' ju inte en sån bild.. så där kanske lite 'justeringar' i avstånd skulle behövas! Sen kanske det också är 'par' som sitter nära varann vare sig dom är hemma eller på en restaurang/fik.. Så visst luras teleobjektivet i exemplet.. Tack! Gunnar. Ha det fint ute på ön, solen är stark nu..
Hälsn!
mombasa 2020-04-18 22:29
Tack för din ingående redogörelse. Alltid lika trevligt att se och läsa dina bloggar.
/Gunnar S
Inte mycket att tillägga egentligen, många fina bilder som sticker ut från det vanliga blir det ju....nackdelen är väl att du inte är lika "osynlig " nu som när det är knökfullt på gatorna..men det tycks gå bra ändå ;)
Killen på bänken ser lite bitsk ut med den varianten skydd.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-04-18 18:01
Hej! Ja, det blir lite udda bilder på stan numera.. det är väldigt folktomt framförallt.. i alla fall på vardagar, men idag lördag tyckte jag det var en del människor ute! Men det har väl med vädret också att göra.. Och 'vi' är nog rätt så vana med folk/turister som går omkring med munskydd, men då har det alltid varit turister från Asien/Japan, nu finns inga turister alls här.. och det är Svenskar som går med munskydden.. Killen på bänken var lite mystisk.. tycks ha ett blixtlås på sitt munskydd.. hmm.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Ja otroligt intressanta bilder, som kommer bli viktiga tidsdokument sen när allt har lagt sig. Jag gillar tvärtom det korta skärpedjupet.
Svar från ehrsa 2020-04-18 18:06
Hej! Ja, det är andra tider nu.. det märks verkligen på stan i alla fall på vardagarna, men idag lördag tyckte jag att det var en hel del folk ute på stan trots allt.. men jag var aldrig inne i city, och frånvaron av turister helt och hållet gör att det ändå inte känns trångt, tvärtom! Gillar också det korta skärpedjupet, det blir 'mer fokus på själva motivet' då! Tack! Per.
Hälsn!