Att spegla det jag gillar.

En raritet..

Det hände sig igår att ett kryssningsfartyg plötsligt kom långt in på Stockholms ström och gjorde en 'handbromssladd' på vändplanen där.. bokstavligen! Blev förvånad att det i dessa pandemitider kommer ett kryssningsfartyg nu.. det skulle enligt media inte komma några sådana fartyg alls denna sommar! Efter den galanta vändningen så fickparkerades den vid Masthamnen nedanför Fåfängan.. Kanske är fartyget 'Coronasmittat' och sökte nödhamn..

Annars så tog jag en promenad upp mot Mosebacke igår, så här blir det lite bilder från den promenaden, fotat här från omgivningarna där, inkluderat Katarinahissen med bilder över Slussens komplexa byggnationer, så som det ser ut just nu.. och så lite Bellman med tanke på en tidigare blogg.. Allt fotat med Z50 + Z DX 16-50 mm.

Nära Mosebacke, där Bellman också bott..

Här följer nu ett flertal panoraman både på bredden och höjden som visar hur Slussen ser ut just nu fotat från Katarinahissen, bilder som börjar västerut med Södermalmstorg och Katarinavägen rakt under..

Plötsligt dök kryssningsfartyget upp..

Nacka Värmdö bussarna..

Handbromssladden..

Sen fortsatte den bort mot Masthamnen nedanför Fåfängan.. de böjda husen här tillskrivs panoramaprogrammet..

Sen gick jag hemåt via Klevgränd..

Tack för mig!

Inlagt 2020-08-11 22:31 | Läst 727 ggr. | Permalink
Hej Jan.
Det är intressant att följa konstruktionen, som jag har gjort både här med dig och på Youtube.
Fanns det passagerare på det skeppet? Här i DK har det antagligen inte funnits några "kryssningsfartyg" i år.
Jag pekar på det sista som prisvinnaren idag.
Med många vänliga hälsningar och god natt här från "tropernatten" i Roskilde.
//Erik//.
Svar från ehrsa 2020-08-12 10:32
Hej! Ja, i oktober invigs trafiken på den nya 'Guldbron' och då kan man börja riva den västra delen där trafiken går nu, som man ser i bild 4. Tror den rivningen går rätt så snabbt, man har redan förberett mycket där. Sen handlar det om att bygga upp den delen av Slussen också.. Så det tar några år ytterligare! Jag såg några passagerare, men det verkade långt ifrån fullsatt på fartyget.. Kanske fartyget bara ska parkeras här i Stockholm? Plats utefter kajerna finns det bra med.. Tack! Erik.
Hilsen!
Alltid kul att få se utvecklingen av Slussen. (Nästsista, husen till höger, är bilden en panorama som blev lite "tokig"?)
Svar från ehrsa 2020-08-12 10:44
Hej! Ja, som jag skrev så är det panoramaprogrammet som böjde husen där.. men det gör inget tycker jag, det här är bara 'dokumentära' bilder för att få en överblick.. Den bilden är gjord av två bilder ovanpå varann, det svåra att göra panoraman på höjden är när ursprungsbilderna är fotade med vidvinkel (här 24 mm.), det blir förvrängningar/lutningar då om man inte håller kameran helt horisontellt.. Den första/översta bilden är horisontell, medans den andra är fotad neråt, under den första bilden, då blir det en lutning på fastigheterna där som är svåra att förena med den övre bilden, i alla fall med mitt gamla panoramaprogram, men det går nog att 'finlira' lite till även med den bilden, men jag orkar inte.. Det bästa vid all panoramafotografering är om bilderna inte är fotade med vidvinkel!, hellre lite tele! Då passar bilderna ofta klockrent mot varann! I bild 4 ser du en likadan 'effekt' på den gula lyftkranen till höger, den är 'knäckt' mitt på.. Tack! Ragnar.
Hälsn!
light 2020-08-13 06:38
Har en fråga: du har ju en ny dator 21,5" med Retina 4K skärm och 3,6 GHz Quad-Core Intel Core i3 processor och 16 Gb RAM. Årsmodell 2020 med SSD drive? Men hur var det, redigerade du i den också? Flyter redigeringen på bra? Jag frågar därför att jag funderar själv på just den för jag behöver också byta upp mig, det går rätt långsamt flera moment nu hos mig.
Svar från ehrsa 2020-08-13 12:07
Hej! Nej, jag redigerar inga bilder på min Imac 21,5 tum! Inte än i alla fall, och inte inom överskådlig tid heller.. Jag har min 17 tums bärbara HP till all redigering, med mina numera gamla redigeringsprogram Lightroom 6.14 och Photoshop 7, och den sköter det bra! Men den börjar bli gammal (2013/14) och man vet ju att datorer går sönder.. ibland inom kort tid (ex. min 'all in one dator' på 24 tum som pajade för 1 månad sen, och var då bara 1 år och 2 månader gammal..) eller så håller en dator länge, som min 17 tums HP. Min tanke är att låta reparera min 24 tums HP och låta den bli ersättare till min gamla bärbara17 tummare och istället installera redigeringsprogrammen (troligen fungerar de bara med Windows..) där!

Den här nya Imacen är tänkt att göra allt 'annat' med av vardagsbehov på, den känns väldigt trevlig att surfa på och har en del 'musfinesser' som underlättar surfandet jämfört med Windowsdatorerna, men framförallt så är skärmen underbar! Det är en fröjd att titta på bilder med den! Den har dubbelt så mycket pixlar som min 24 tums HP-skärm, och den skillnaden av upplevelse är stor! Men, jag kommer säkert framöver när tid finnes (i vinter kanske) prova att installera mina gamla redigeringsprogram på den, men jag tror inte att den tar emot dom.. Så tillsvidare får min bärbara sköta redigering av bilder och skrivandet av bloggar på FS precis som förut, men allt annat i vardagen gör jag på min Imac! Min trasiga HP 24 tums får bli en reservdator tills 17 tums bärbara går sönder..

Min Imac kostade 18000:- men då hade jag utökat RAM minnet från 8 till 16 Gb. det är alltid bra, annars hade datorn kostat kring 15-16000:- Däremot har jag inga SSD utan bara två snurrdiskar. Annars hade jag passerat 20 000:- tyckte det blev för mycket då.. Tror att min Imac är en 2019 'modell', Apple kom med nya versioner av Imac för bara ett par veckor sen, så jag vet inte om dom modellerna då är dyrare nu jämfört med min? Men med min korta tid med Imacen så imponerar den på mig, och då mestadels skärmen! Sen är den ju lite annorlunda med knapparna på tangent bordet. så klart.. 'Kommandona' är lite annorlunda.. Men att surfa med slår den det mesta jag haft hittills! Förresten, jag ändrade tangentbordet vid beställningen också! Ordinarie tangentbord är minimerat och har inte den numeriska delen till höger (siffrorna) på tangentbordet, jag beställde ett 'vanligt' tangentbord med den numeriska delen också! Det ökade kostnaden också lite, men är värt det tycker jag!

Jag märker på min 17 tums bärbara HP att den blir trög om hårddiskarna (två) är fyllda för mycket! Dom är också med i redigeringen av bilder och inte bara RAM minnet (12 Gb. på den), så hårddiskar på en dator ska helst inte vara för 'fulla'! Då blir datorn trögare (kanske inte om man har SSD disk?) Mina bilder tankar jag över från kameran till en mapp på en extern hårddisk numera, sedan tar jag in en mapp i taget till 17 tums datorn och redigerar bilderna där, och när den mappen är färdigredigerad så slänger jag oftast RAW filerna och behåller de färdiga JPG bilderna som sparas ner på 2 andra externa hårddiskar.. tycker det fungerar bra! Kolla dina hårddiskar, kanske är dom fyllda lite för mycket..? Många pixlars kameror fyller snabbt hårddiskar.. :-)
Hälsn!
light 2020-08-13 12:47
Tack för ditt utförliga svar, läste med intresse. Får nu fortsätta fundera och förhoppningsvis hitta en lösning, för du har rätt i att min nya leksak ger STORA filer, och de måste ju sparas nånstans, och det särskilt när jag ju fotar i raw och sparar i raw.
Ja där ser man ett kryssningsfartyg :)

Kul med dessa bilder på bygget :)
Svar från ehrsa 2020-08-12 10:52
Hej! Ja, jag blev förvånad över kryssningsfartyget! Men jag såg ingen trängsel av turister på däck.. Kanske fartyget bara ska parkeras här en längre tid..? Ja, panoraman här både på höjden och bredden kändes relevant just här! Det är ett komplext bygge.. svårt att överblicka bara med nån enstaka bild! Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2020-08-12 13:40
Så är det förmodligen.
Ja och panorama är snyggt!
Fin gränd på slutet. Har inte sett ett kryssningsfartyg i år, det brukar passerar några per dag annars i sundet nu under sommaren. Försökte hitta fartyget i min marinapp, men hittade det inte och kunde inte läsa ut namnet på båten. Man undrar ju om någon verkligen vill sätta sig på ett kryssningsfartyg det verkar ju där det startade utanför kina
Svar från ehrsa 2020-08-12 13:52
Hej! Håller med dig angående kryssningsfartyget! Den kanske bara har hyrt plats nere vid 'Masthamnen' så länge som pandemin fortfarande pågår.. nånstans behöver de stora fartygen ligga tills vidare.. Tror jag tar en cykelrunda runt Södermalm här nu i eftermiddag, då passerar jag straxt intill och lär se om det är nån aktivitet ombord, eller om det bara är en billig 'parkeringsplats' just nu, inga andra fartyg ligger ju vid kajerna här.. Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2020-08-12 15:14
Det är faktiskt folk ombord, att de vågar men alla är kanske testade innan?

https://www.stockholmshamnar.se/om-oss/nyheter/2020/tva-kryssningsfartyg-pa-scenic-cruise-till-stockholm/

Vad jag kunde se så var ett #1 du fotat, den gick sedan vidare till Finland och är nu ute på sjön igen på väg till Kiel
Svar från ehrsa 2020-08-12 17:39
Tack! Bra googlat! Förklarar varför fartyget inte fanns kvar när jag cyklade förbi där på mitt varv runt 'ön' nu på eftermiddagen.. Dom stannade alltså i en timme.. Men skärgården in till Stockholm är också betydligt vackrare än att bara ligga ute på havet och cruisa.. så jag förstår att dom åkte in här, det är en skaplig sträcka in till stan här från havet!
Hälsn!
Tack Jan för dina fina bilder av "min stad". Hjärtat klappar lite fortare när du visar din Stockholmsbilder och då speciellt från Söder. En eloge till din kamera som levererar så fina bilder.
ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-08-12 17:48
Hej! Ja, visst är det fint här.. det är lätt att hålla med! Tyckte det passade bra med lite panoraman både på höjden och bredden här, och det fungerade rätt bra även med Z50 och Z DX 16-50 mm. Men panoraman är svårt med vidvinkel, det blir lutningar i perspektive när man inte har kameran helt horisontellt.. Det är bättre att göra panoraman med längre brännvidder än de 24 mm. som det blev 'omräknat' just här..Dessutom har man öppnat upp en liten 'nisch' åt öster på 'gondolen' där uppe, nu när restaurangen är stängd ett par år, det gav en bättre fotovinkel mot själva Katarinahissen! Nu plötsligt så kunde hissen också komma med på bild! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Fina bilder och häftigt med vändningen. Fina vyer från höjden.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-08-12 18:19
Hej! Ja, vändningen är verkligen som en handbromssladd.. fartyget tar nästan hela bredden på Stockholms ström där, och den vänder på samma vattenyta som fartyget är långt, med lätthet ser det ut som.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Kul att få se bilder över Slussenbygget...med mera förstås. Har jag sagt att jag saknar Sthlm...😊
Svar från ehrsa 2020-08-12 20:02
Hej! Ja, det händer ju en del med Slussen, sett över tid.. även om man tycker att det går långsamt så klart.. Men i oktober så ska väl den nya 'guldbron' invigas och ta över trafiken och cyklister och gångtrafikanter helt från den provisoriska bron i bild 4 där trafiken nu har letts i flera år, om inte några förseningar uppstår! Sen börjar rivningen av den västra delen som man då ser i bild 4, en rivning som jag tror går ganska snabbt, man har redan förberett en hel del för detta! Och sen får man börja med nybyggnationen av den delen, så det är några år kvar.. okänt hur många, men jag tror att det värsta/mesta nu är gjort! Va, saknar du Stockholm.. :-) Förstår fullt ut! Tycker Stockholm är väldigt 'lagom' stort och har väldigt mycket vackra miljöer både gamla och yngre och dessutom omgivet av väldigt mycket vatten.. det kan nog inte bli så mycket bättre! Stockholm är greppbar och inte för stort! Hoppas du kan ta dig till stan framöver, rent Coronamässigt så tycker inte jag att det är någon fara, även om viss trängsel finns i citykvarteren där alla affärer finns, men på andra platser och stråk så är det fortfarande mindre med folk än tidigare! Åker man inte tunnelbana när rusningstrafiken är på morgonen och sena eftermiddagen så är det inte heller någon trängsel.. Jag brukar ta tunnelbanan in till city då och då straxt efter lunchtid, och det finns ingen trängsel alls då! Sen brukar jag promenera hem senare under eftermiddagen när det är mer människor i kollektivtrafiken.. Så här har jag gjort under hela det senaste halvåret, och det har gått bra hittills! Tack! Lena.
Hälsn!
Lena Eriksson 2020-08-12 20:39
Det är nog mest SJ jag är orolig för...och mina barn tycker det är en dum idé att åka, så då lyder jag....och Sthlm finns väl kvar nästa sommar också hoppas jag 🙂
Gamla stan liknar en mysig småstad mitt i storstaden. Husen med de vinklade nederdelarna kan ju en och annan idé till arkitekterna, ser ju lite mer spännande ut än det raka.
Svar från ehrsa 2020-08-14 22:16
Hej! Kan bara hålla med, Gamla Stan är fantastiskt! Det finns så mycket historia där..Även de här stråken på Södermalm nära Mosebacke har lite av samma känsla, men Gamla Stan är lite äldre.. Tror att man själv inte riktigt ser allt det fina, man blir lite 'hemmablind' helt enkelt! Tack! Stefan.
Hälsn!