Att spegla det jag gillar.

Lite från helgen..

Tog en längre promenad in mot city i Stockholm på lördagen, och sedan hem. Passerade Sergels Torg och det nyöppnade Kulturhuset där, man har renoverat huset i c:a 2 år, som så mycket annat i kvarteren kring Sergel, men man är inte klar med allt än.. Man slås av hur skönt det är när det i stort sett inte är någon trafik där nu, inte än i alla fall.. Vet inte om det förblir så, men jag hoppas det! Nu är det i stort sett bara spårvagnen till Djurgården och några få busslinjer som åker där. Det var mycket folk i farten i lördags när jag gick där, kanske det mesta jag sett sedan pandemin började..

Sergels torg med nån slags manifestation för någon.. kanske någon dödsskjutning..

De mystiska stolarna är populära..

Nu lite bilder inifrån det nyöppnade Kulturhuset, ser inte så mycket skillnad mot tidigare.. mina besök jag brukat göra där är oftast för att ta en fika.. och då kanske högst upp i huset!

Högst upp..

Utanför byggde man 'pelare'..

Okänd ny orange byggnad mellan de tidigare och nu helt ombyggda byggnaderna.. Sveavägen till vänster och Hamngatan ner till höger..

Tack för mig!

Inlagt 2020-09-21 22:20 | Läst 1234 ggr. | Permalink
Fint som vanligy. Den orange byggnaden har jag gör mig ska bli café.
Svar från ehrsa 2020-09-21 22:49
Hej! Ok, känns rimligt med ett café där! Vet att jag tänkt något sådant, men jag har inte läst något om det än.. Stora förändringar i alla fall runt i kvarteren här.. Tack! Bengt.
Hälsn!
Fint reportage från Sergels, ser trevligt och inbjudande ut, alldeles lagom med folk! Känns ljust och öppet här också, jag kan tom känna ett sug efter att komma till stan igen (inte sagt som "kompensation" för vad jag skrivit i annat sammanhang!). Jag njuter av tystnaden och friden i Korsheden, men såklart kan det bli i mesta laget av tystnad ibland.....Gillar också interiörerna från Kulturhuset, även där precis lagom med folk.Och glasfasaden ut mot torget flyttar ju in det som händer därute in i huset, förutom att människorna inne i huset blir fina i profil mot ljuset därute. Snyggt och trevligt reportage med ljus grundton! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-09-22 11:50
Hej! Ja, det är fint här nu, och de numera stora ytorna för gående runt Sergel gör det riktigt trevligt här! Det finns ofta mycket att titta på även när man bara sitter på en bänk.. Nu när Kulturhuset är öppnat igen så känns det ännu bättre, och som du säger, det är lugnt och skönt där inne, samtidigt som det ofta finns en del utställningar att titta på, bibliotek finns också, eller så äter man en lunch där, eller bara en kopp kaffe.. Tycker du skulle ta med 'I' och bo på Sheraton nån natt eller två (tror dom har garage), troligen är det Corona anpassat också där, kanske hyfsat billigt också eftersom det är brist på turister numera.. Sen är det bara några kvarter bort till Sergelområdet, rekommenderar även ett besök på Nationalmuseet, dit är det knappt 1 km. fågelvägen.. Håller med om att det nog kan bli lite väl ödsligt ute på 'landet' efter en tid.. och tvärtom ibland för mig.. Jag skulle inte vilja bo mer centralt än jag gör, det räcker bra att bo precis innanför tullarna.. City upplever jag gärna under ett par timmar nån eftermiddag då och då när vädret är fint! Men inte mer än så.. Tack! Björn.
Hälsn!
Kul att se lite citybilder med uppifrånperspektiv och interiören från Kulturhuset med vyn mot Glasobelisken gillas. Det fanns en gång en takservering på Kulturhuset där jag och min Lena kunde koppla av med ett glas vin och njuta av utsikten, liksom takterrassen på Åhléns var också ett ställe där man kunde avnjuta något läskande efter en shoppingrunda i stan.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-09-22 12:01
Hej! Ja, det är trevligt det här området nu! Frånvaron av en massa bilar och det ökade området för gående fungerar fint, tror gångytorna är fördubblade jämfört med förr, det gäller hela Klarabergsgatan bort till Centralen.. Det ryms mycket människor här nu utan att det blir trångt! Takterassen och serveringen finns kvar där uppe på Kulturhuset fullt ut! Alla borden var upptagna när jag var där, annars hade jag fikat där.. Kändes som det mesta var sig likt efter renoveringen, möjligen har biblioteket flyttat och kanske nån utställningslokal, men jag gick inte runt så mycket så jag vet inte.. Tror även att serveringen där uppe på Åhlens finns kvar, även om jag inte har full koll på det.. Allt här fotat med Z50 + Z DX 16-50 mm. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Hej Jan - trevlig rapport med många fina bilder. Jag faller mest för dem med Sergels Torg, där (som jag minns det) dansken Piet Heins superellips har använts som utgångspunkt för den ovala formen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag har hans superellips äg någonstans i lådorna.
Svar från ehrsa 2020-09-22 12:07
Hej! Kan mycket väl tänka mig att det är nån 'superdansk' som ligger bakom den elliptiska formen på Sergelfontänen här! Ni är bra på design! Troligen är det en Dansk som ligger bakom Amazonen.. :-) Tack! Erik Ha det så bra!
Hilsen!
Är de i plast de där stolarna tro? En ligger ju på sidan så de är nog inte så tunga som de ser ut. Restaurangen verkar ju trevlig på övervåningen
Svar från ehrsa 2020-09-22 12:12
Hej! Min första känsla när jag tidigare såg dessa stolar var att det var något gjort av 'bildäck'.. Men jag vet inte om dom är hårda eller lite fjädrande, får undersöka det nästa gång jag passerar där.. 'Kidsen' verkade ha kul i dom! Restaurangen högst upp brukar vara bra, finns också en utomhus terrass i anslutning till den, det såg ut som innan renoveringen tycker jag.. kanske nya trägolv och nya möbler och sånt som ibland byts ut.. Det är i alla fall en lugn plats i storstadshetsen runt affärskvarteren.. Tack! Peter.
Hälsn!
Svar från ehrsa 2020-09-22 17:55
Nu har jag känt lite på dom där 'stolarna'.. Dom är i något plastmaterial, kanske ett lätt frigolitliknande material inuti, och med en hård plast som ett skal utanpå, och 'stolen' är ganska lätt och troligen rätt så stark också.. provade den aldrig dock.. kanske man fastnar!
Hälsn!
pdahlen 2020-09-22 18:04
Tackar, låter rimligt att det är någon kärna som är täckt med plast
Anders F. Eriksson 2020-09-28 19:10
De där stolarna ser roliga ut, men jag tänker absolut inte prova dem - det skulle sluta med att jag ligger som en sköldpadda på rygg och kräver kranbil för att komma därifrån :)
Svar från ehrsa 2020-09-28 19:18
Kan bara hålla med.. vågade inte prova dom, men ungarna såg ut att gilla dom.. Tack! Anders.
Hälsn!
Kul och se. Men det verkar ju sig likt. Fin rapport! Hälsningar Nilserik
Svar från ehrsa 2020-09-22 12:25
Hej! Håller med dig när jag åkte upp alla våningarna, tyckte det var sig likt.. Säger jag utan att det i sig är nått dåligt med det! Det finns säkert förändringar som jag inte vet om, men jag är inte riktigt inläst i ämnet.. får upptäcka vartefter.. Nu får du ta dig hit snart.. fortfarande lågt med smittade här!
Hälsn!
Fint Jan, kul att se från storstan, gillar vy bilderna extra mycket :)
Svar från ehrsa 2020-09-22 12:28
Hej! Ja, 'city' är numera ett lugnt område, då menar jag att frånvaron av trafik är påtaglig kring Sergel och affärsgatorna i närheten, gångytorna har nog mer än fördubblats på några år.. det gillas! Tack! Joakim.
Hälsn!
Tack för rundvandringen runt Sergels torg och det nyrenoverade Kulturhuset. brukade besöka det vid mina Stockholmsbesök, lite som en stilla ocean i storstadslivet, men det är ett tag sedan. Roligt att få uppleva lite stadsliv i den frivilliga isoleringen. Ha en bra dag!
Svar från ehrsa 2020-09-22 12:33
Hej! Gillar din 'analys' av Kulturhuset, det är också min känsla! Tyckte den känslan fanns kvar även nu! Skillnaden är att det är så lite trafik utanför numera, gångytorna har nog mer än fördubblats jämfört med tidigare, och det märks! Hela Klarabergsgatan ända bort till Centralen är likadan.. Tack! Yvonne. Ha det fint du också!
Hälsn!
Nog cirka 35-40 år sen jag var i dom krokarna, och saknaden är obefintlig ;)
Bra dock att vi har duktiga dokumenterare som visar hur livet rullar på i stan..
Dock inte lika trevligt kvällstid om man kollar TV..
Lite natur fick du ju med, några Kajor som flög förbi..
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-09-22 12:42
Hej! Ja, hela det här området är ju egentligen för sorgligt i sig.. Riva de gamla Klarakvarteren för att bygga detta.. Jag minns inte Klarakvarteren, var för liten då.. Men jag minns den djupa gropen som fanns efter rivningarna.. bilarna åkte högt upp på ställningar av stålbalkar just här, det minns jag! Nu har man gjort det nästan bilfritt här och gångytorna är säkert mer än fördubblade så just nu är det ett lugnt område här, hoppas det förblir så.. Jag är sällan/aldrig ute kvällstid numera.. har inget behov av det.. det blir ju också en del datajobb med alla bilder, det sker ofta kvällstid istället/samtidigt som TV:n står på.. Tror Kajorna här föll döda ner, efter att blivit syreförgiftade av frånvaron av biltrafik.. dom är inte vana vid de höga syrehalterna.. :-)) Tack! Gunte.
Hälsn!

Längst bort här ligger numera Kulturhuset, Dtrottninggatan till höger: https://www.sjobergbildbyra.se/fotoweb/archives/5001-Historiskt-och-Nostalgi/Classicpicture/Classicpicture58/KG265181.jpg.info#c=%2Ffotoweb%2Farchives%2F5001-Historiskt-och-Nostalgi%2F%2B%2F60-talet%2F

Och här: https://www.sjobergbildbyra.se/fotoweb/archives/5001-Historiskt-och-Nostalgi/Classicpicture/Classicpicture58/KG265178.jpg.info#c=%2Ffotoweb%2Farchives%2F5001-Historiskt-och-Nostalgi%2F%2B%2F60-talet%2F
Trevliga och fina bilder! Ser ut att vara en hel del folk ute på stan ändå.
Gillar akrobaterna med sergelfontänen lite extra.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-09-22 13:00
Hej! Ja, det var det mesta med folk jag har sett sen pandemin började! Kanske mer än innan pandemin dessutom.. men vädret var perfekt i lördags, och många kommer in hit från förorterna, så brukar det ofta vara när vädret är fint! akrobaterna passade in bra där ihop med övriga pelare där.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Härligt att se lite folkliv och det nyöppnade fina Kulturhuset. Inga tjänsteresor nu under pandemin, så jag saknar att komma till Stockholm ibland.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2020-09-22 19:13
Hej! Ja, det var mycket med folk i farten under lördagen här! Säkert fler än under senaste halvåret i alla fall.. Samtidigt hörde jag på nyheterna i eftermiddags att man tydligen ser nån lite stigande smittspridning här.. vet inte riktigt hur den smittspridning ses och 'var'.. I Dalarna har man tydligen sett ökad smittspridning i samband med ishockey.. både hos yngre och äldre.. vi får se! Kulturhuset såg ut som vanligt tycker jag, men jag menar inget dåligt med det! Det finns säkert förändringar och förbättringar bara det att jag inte vet om dom än.. Men hela området där kring Sergel är ju förbättrad på många sätt, större ytor för gående att röra sig på och samtidigt väldigt mycket mindre med fordonstrafik! Vi får hoppas att smittan håller sig på låg nivå så vi slipper en massa trista restriktioner framöver.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Det var bilder från Stockholm som t.o.m. jag kan se var de är tagna. Akrobaterna är duktiga och säkra på det de gör, underlaget är ju hårt.
Första bilden är möjligen det som vi blev lovade - ett nytt spännande land.
Svar från ehrsa 2020-10-29 20:08
Hej! Sent svar.. :-) Ja, här var det lite blandade bilder från ett 'sensomrigt' Stockholm, känns avlägset nu när detta skrivs.. och pandemin verkar vara på väg tillbaks.. det är trist! Känns som många har tröttnat och inte längre orkar med alla restriktioner.. Tack! Stefan.
Hälsn!