Att spegla det jag gillar.

Sysselsättning i dessa tider..

***

Enligt media så är läget i Stockholm svårt just nu vad gäller pandemin, och det är väl det som också gör att stan är rätt så ödslig här nu på eftermiddagarna, både i T-banan och på gatorna.. Folk är väl hemma och trängs istället.. Gatorna är som gjorda att promenera på just nu.. Och hittills är det inga uppmätta soltimmar alls här i december.. det gillar jag inte! Så häromdagen åkte jag 'tricken' in till city och promenerade sedan hem, en lagom sträcka! Och fota går det ju även fast solen redan har gått ner..

***

Egen vagn till Slussen, där klev 3 resenärer till på..

***

Lite trafik även på Söderleden..

***

De årliga Älgarna på 'plattan'..

***

Sergelgatan..

***

Här skulle det ha varit utdelning av Nobelpriser idag, om inte..

***

Kungsgatan..

***

Mot Regeringsgatan..

***

Diagonala övergångsställen.. nytt i stan!

***

Fler Körsbärsblommor har slagit ut i 'Kungsan'..

***

Österlångatan..

***

Järntorget..

***

Stomatol, K-märkt reklamskylt vid Slussen.. kanske nån minns den tandkrämen.. jag gör det inte!

***

Sedan hemåt..     Tack för mig!

Inlagt 2020-12-10 12:11 | Läst 1352 ggr. | Permalink
Bra dokumenterande bilder från denna speciella tid med lite ovanlig ödslighet än vanligt. Tjusigt julpyntat i huvudstaden. Jag ser på första bilden finns det kvar de äldre tunnelbanetågen som fortfarande går? Hälsningar/Per
ztenlund 2020-12-10 17:10
Ja, men de kommer att börja försvinna i takt med att C30 levereras. Man har tänkt dock ta några vagnar och bygga om för att få fler vagnar till Saltsjöbanan. C20 är dessutom på gång att byggas om och få färre sittplatser så att man ska kunna få ännu mer av packad sillburk (mer likt C30). Jag tror att det finns något eller några ombyggda ex i trafik.
Svar från ehrsa 2020-12-10 17:28
Per, hej! Ja, det är så man får se på det.. dokumentation av en konstig tid! Tror att det minst 'smittfarliga' ställena i stan är på gatorna och i T-banan efter lunchtid, om man inte stannar hemma då.. Det var likadant i våras, hur lugnt som helst på gatorna här, bara man undviker affärerna och Drottninggatan där många affärer ligger! Ang. tunnelbanan verkar Martin ha den info jag saknar.. På de två senaste veckorna så har jag åkt T-bana 3 gånger, och det har varit med 3 olika generationer av tunnelbanevagnar.. de nyaste (med mer plats för stående) och så de 2 'generationerna' i bild 1 och 2, Den generationen i bild 2 har jag faktiskt kört i 3 stationer på gröna linjen, det var synnerligen lättkört, gick som på räls.. 🙂 Tack! Per.
Hälsn!
Svar från ehrsa 2020-12-10 17:35
Martin, tack för info om detta! Har åkt T-banan 3 gånger de senaste två veckorna och det har varit med de olika 'generationerna' av vagnar varje gång! Den nyaste kändes snabb och gick mjukt, men har troligen mindre med sittplatser blev känslan.. det är lite synd! Antagligen för att man då får in fler människor i varje vagn om dom 'tvingas' att stå.. inte så bra i pandemitider! Tack! Martin.
Hälsn!
ztenlund 2020-12-10 17:44
Kan väl förtydliga att bild 2 är C20, eller "Vagn 2000" som de ibland kallades när de var nya. De äldre som är kvar är C6(H), C14 och C15, om jag minns rätt. De två senare får man nog uppsöka blå linjen för att påträffa.
Så det finns kloka stockholmare som sitter hemma! Det tackar vi för.
Jo, jag har faktiskt en tub Stomatol i badrummet!!! Det är en mycket bra tandkräm det!

Trevliga bilder på ett hyfsat tomt Stockholm. Bra fångad atmosfär.
Svar från ehrsa 2020-12-10 17:44
Visst är det konstigt, med klokheten.. Man tror ju att det bara är 'lantisar' som är kloka.. Ni lever väl bara på som vanligt, eller.. Ja, själv minns jag inte Stomatol, kanske den fanns i min yngre barndom, men då är det nog åtminstone 60 år sen.. Jag har ett par svaga minnen från när jag fyllde 3 år.. dock ingen Stomatol! Ja, Stockholm är fint att promenera i nu, och det är ingen trängsel och det är rätt skönt! Tack! Sven.
Hälsn!
ztenlund 2020-12-10 17:48
Stomatol finns som varumärke fortfarande.
https://www.apotea.se/stomatol-fluor-75-ml
Svar från ehrsa 2020-12-10 18:00
Martin. Aha, kul! Undrar om det är samma innehåll och smak som förr.. troligen inte är gissningen..
Hälsn!
Hej,
Det var tomt. Det måste få effekt.
Det är mer folk på våra gator i den lilla akademiska bondbyn i syd.
Håll ut
Bob
Svar från ehrsa 2020-12-10 17:58
Hej! Det får säkert effekt sett på sikt, problemet har nog varit att när restaurangerna slutade servera alkohol vid 22:00 så gick folk hem till varann och fortsatte festandet där med inköpt alkohol från systemet, och trängseln kanske eskalerade dessutom.. Man följer inte dom allmänna råden helt enkelt! Träffa ingen mer än de du lever dagligen med! Ja, man får hålla ut, och hittills har det gått bra ända från februari.. Känns som 'taktiken' fungerar! 🙂 Tack! Bob.
Hälsn!
Så folktomt ! Bra där får man väl säga .
Men stackars blommor som inte har någon almanacka !
ing-marie
Svar från ehrsa 2020-12-10 18:16
Hej! Ja, känslan är verkligen att det är öde på eftermiddagen här, rätt skönt faktiskt! Smittrisken känns minimal.. men det här är också lite utanför 'rusningstiderna', så förmodligen är det lite trängre då.. Ja, körsbärsblommorna har hamnat fel i almanackan det är uppenbart.. men eftersom dom blommade redan i mitten på januari i år, så kanske det är naturligt att även skicka iväg några blommor redan i december nu samma år.. Det är ju ett konstigt år på många sätt 2020, kanske även 'klimatologiskt', naturen brukar ju svara på såna förändringar snabbt.. kanske är blomningen ett uttryck för det?

Hörde från HP support idag, dom måste byta ut webbkameran igen.. den reservdelen kommer tidigast 20/12.. Men det går ju ingen datormässig nöd på mig.. Jag njuter av min 'Retinaskärm'.. I 5 månader har min dator varit trasig nu.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
imse 59 2020-12-11 10:53
Oj, då är du uppe i min väntetid. Det kanske är dags att HP hittar något annat serviceställe än Infocare i Norge. Får alla vänta i ca 4-5 månader borde dom bli uttråkade på alla som måste ringa och tjata. Inte alla som har en reservdator.
Min gammel fungerar fortfarande, jag fick ju behålla den för att den hade Nic collection installerad där på i mitt PS och det gick inte att flytta. Men nu har jag lyckats få in det på den nya också, det var ju tur att jag inte visste att det gick, då hade jag inte fått behålla den gamla :-)
Svar från ehrsa 2020-12-11 11:27
Hej! Ja visst är det märkligt.. Jag har en bra 'reklammationskontakt' (Marina) som det känns som jag känner väl nu.. Hon ringer mig eller mejlar ofta så fort som något nytt hänt med datorn.. Jag skrev till henne i förrgår att det verkar finnas en stor 'förbättringspotential' hos HP när det gäller reklammationer och hanteringen av reparationer.. Föreslog också halvt på skämt att det kanske är dags att jag får en ny dator snart.. med dig i åtanke då..men Marina har semester i en vecka nu.. vi får se! Det går som sagts tidigare ingen nöd på mig rent datormässigt! Men tänk om jag hade varit beroende av den här HP-datorn, det hade ju varit katastrof! (Nåja..) Vad roligt att din gamla dator fortfarande fungerar, och att du verkar ha fått 'ordning' även på den nya! Känns som det till sist blev lite 'win win' där.. hoppas allt fortsätter så! Jag har lärt mig att man måste ha 2 fungerande datorer.. En att göra det 'vardagliga' på/med, och en för hanterandet av bilder, vilket tar mest tid och datorkraft, och troligen sliter en del på datorn också.. Får jag tillbaks HP-datorn hel igen så blir den en 3:e fungerande dator och får bli en reserv till de två jag använder nu! Skulle jag hamna i ett läge att den inte går att reparera så vill jag ha en ny 17 tums bärbar istället, med minst 16 Gb. Ramminne.. Den 17 tums jag har nu är från 2013/14 och har 12 Gb. Ramminne, men datorn har 'ålderskrämpor' vilket gör att jag förstår att den kan ge upp när som helst.. Tack Ing-Marie för info!
Hälsn!
Ja där var det ju ingen trängsel, men vädret inbjuder ju inte heller för några utomhusturer. Helsingborg har ju också hamnat bland de högsta i landet. Men man får göra massa saker hemma istället, har bl.a börjat testa att jobba i PS
ztenlund 2020-12-10 17:16
Det är ju inte direkt en småstad. Folktomt blir det knappast bara för att det är lite spattigt väder, men däremot brukar det bli mer folk när vädret avviker åt andra hållet. Sedan blir det väldigt tomt i centrum om kontorsfolk arbetar mycket hemifrån och det som brukar fylla Gamla stan förutom de som bor där är ju turister. Något jag har märkt är att det inte brukar vara lika tomt på Östermalm, Vasa/Birkastan osv eftersom folk rör sig runt bostaden. Likadant när jag var ute i Nockeby för ett tag sedan en dag när det var bra väder. Då var det osedvanligt mycket folk ute och gick mitt på dagen, vilket förstås beror på att de ändå var hemma och passade på att ta en promenad.
Svar från ehrsa 2020-12-10 18:25
Hej! Man får vara glad att det inte regnar en massa dessutom.. nu är det mest bara väldigt grått! Ja, vad gör ni i Helsingborg, ni hade väl mest smittade/capita för några dar sen.. värre än Stockholm t.o.m..! Men det är nog så där, vissa 'kluster' av smittade blossar upp lite här och där, utom i Stockholm där är det 'jämntjockt' mest hela tiden.. Bra att du kört igång med lite PS, det programmet är ju lite av standard som alla andra program jämför sig med.. Man får lära sig det man behöver för 'vardagsfotot', sen finns det så mycket mer.. när man har tid! Tack! Peter.
Hälsn!
Svar från ehrsa 2020-12-10 18:30
Martin. Ja , det är olika märkte jag idag! Promenerade på Götgatan här på Söder idag, och tyckte det var lite väl mycket med folk där.. klart mer än inne i city när bilderna här togs.. Men det var bara lite trångt mellan Skanstull och Medis, sen blev det folktomt igen resten av promenaden hem via Hornsgatan.
Hälsn!
Jag tycker att dina bilder återspeglar läget väl. Jag åker bil (eller cyklar) till mitt enmanskontor mitt Sthlm ganska ofta och tycker att det är slående hur väl de flesta respekterar rekommendationerna. Black Friday var lite för trångt i affärerna, men i övrigt så har jag svårt att se hur det skulle kunna ske så mycket smittspridning på "stan" eller i kollektivtrafiken. T-banan är nästan alltid ödslig och folk sprider ut sig väl i vagnarna. T o m i rulltrapporna. Vi får hoppas att det ger effekt.
Svar från ehrsa 2020-12-10 18:39
Hej! Bra gjort att cykla! Men vädret är ju verkligen gynnsamt för att fortsätta med det.. Håller med angående smittspridningen på stan.. den är minimal som det ser ut nu! T-banan är extremt ödslig mitt på dan, efter lunchtid, men jag skulle däremot inte sätta mig på en buss, där är det trängre! Har bara åkt buss en gång sen februari.. För mig känns det som smittrisken är störst i min 'vanliga' matvaruaffär och sedan i trapphuset/hissen där jag bor 8 våningar upp, det finns sammanlagt 24 lägenheter i samma trapphus, och det rör sig mycket folk här under en dag.. dessutom hade min granne 'till höger' Covid i våras.. dom tillhörde 'skidåkarna' från Alperna.. Men hittills har jag klarat mig trots det.. Känns som min 'stategi' har fungerat i 10 månader snart.. kanske får man vaccin i hyfsad tid dessutom!? Tack! Fredrik.
Hälsn!
Fint att få en rapport från Stockholms gator. Hälsar NL
Svar från ehrsa 2020-12-10 18:47
Hej! Ja, det känns som läget är lugnt här om man bara promenerar och tittar på gatorna här.. men sjukvården har ju för mycket att göra enligt all media! Så någon gång tidigare så är det uppenbart att man inte har hållit avstånden och undvikit att träffa 'nya' människor.. Folk är nog rätt trötta på pandemin nu helt enkelt.. men det struntar ju viruset i.. Tack! Nils-Erik.
Hälsn!
Väldigt snygga bilder från storstaden. Den från Järntorget och Österlånggatan gillas mest. Stomatol har jag nog aldrig använt men nog fanns den med på bioreklamen en gång i tiden.
Sten
Svar från ehrsa 2020-12-10 19:26
Hej! Ja, det är nästan finare här nu när det är så lite med folk.. och i mörkaste tiden på året dessutom.. December i år får nästan november att framstå som en ljus månad! Gamla Stan med dess smala gator är extra vackert när ljuset är svagt som nu.. Det stämmer nog med bioreklamen! Jag kanske har sett den där också, i alla fall så har jag sett den här neonskylten vid Slussen sedan barndomen när familjen ibland åkte in till stan.. från skärgården.. Tack! Sten.
Hälsn!
Hej jan.
Mycket trevlig dokumentärserie - den kommer att vara mycket värdefull om några år.
Din första bild väckte några minnen från min barndom från en dansk barnbok från 1942 - "Palle ensam i världen". Palle upplever / drömmer att han är helt ensam i den stora tomma staden. Bland annat kan han fritt försöka vara en "konduktør" på en spårvagn.
Med många vänliga hälsningar från Erik.

https://www.youtube.com/watch?v=vJhsly9grXw

https://www.google.dk/search?q=palle+alene+i+verden+bog&client=safari&channel=ipad_bm&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiGnOTchcTtAhWi2eAKHfb2CHoQ_AUoAXoECA8QAw&biw=1543&bih=947
Svar från ehrsa 2020-12-11 11:36
Hej! Tittade på 'Palle' och visst finns det lite av samma känsla.. även när man promenerar på de nästan folktomma gatorna i Gamla Stan.. Tack! Erik.
Hilsen!
Bilden med konserthuset och alla stånd som säljer kransar och granris känns väldigt mycket jul, trots att det inte är någon snö. Jag har inte velat åka till Stockholm för jag har nog trott att det är mer folk överallt, men det ser öde ut på en del bilder. Besynnerligt med körsbärsblommorna.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2020-12-11 11:48
Hej! Ja, man får vänja sig vid att det numera verkar vara snöfritt även när Jul närmar sig, men så har har det varit i perioder även förr.. Stockholm är väldigt folktomt på eftermiddagarna nu, kanske det är fler ute här på helgerna ändå.. men smittorisken känns väldigt låg, det var likadant i våras också! Min egna teori är att folk från förorterna inte åker in till stan lika mycket nu, dom stannar väl hemma mer eller nöjer sig med sina mindre gallerior istället för att trängas i affärerna i stan här! Det är ganska skönt! Ja körsbärsblommorna överraskar, men dom blommade även i januari i år! Även här på Bysistorget vid Hornsgatan har körsbärsblommorna börjat blomma.. På min balkong finns det fortfarande blommande Pelargoner med 'färska' blommor, även färska gröna blad som kommit upp.. kan inte minnas att det hänt så sent under de tidigare 20 åren som jag har bott här! Tack! Lena.
Hälsn!
Nästan så det är mer folk ute här på landet, fast gränderna blir ju trevligare att fota utan trängsel.
Diagonala övergångsställ, det är väl nåt amerikanskt påfund? Fast man spar ju några steg om man ska åt det hållet.
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-12-15 12:08
Hej! Jag tror dig, 'landet' är nog rätt så ödsligt vid middagstid och senare.. jag skulle passa där.. 👀 Ja, de diagonala övergångställena lär finnas utomlands, de spar lite tid för gående och det är väl det som är meningen + ökad säkerhet.. Bilister ska inte tjäna tid, tvärtom.. Själv höll jag på att bli påkörd när jag gick första gången på dessa övergångsställen.. en bilist körde troligen mot rött samtidigt som han tänkte runda en annan svängande bil i 'ytterkurva' som hade stannat för fotgängare, men eftersom jag stannade mitt på diagonalerna här så klarade jag mig.. Kanske var det för komplicerat det här med diagonala övergångsställen.. för den BMW ägaren.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Fina bilder i sin ödslighet. Som tur är kan man alltid fotografera.
/Ulla
Svar från ehrsa 2020-12-15 12:12
Hej! Ja, visst är det så.. motiven finns ändå alltid där.. Är man på 'humör' så ser man dom lättare också! Tack! Ulla.
Hälsn!